Sunday, March 24, 2013

Την πρώτη μέρα της άνοιξης

Ο ήλιος έλαμπε την πρώτη μέρα της άνοιξης, την εικοστή πρώτη Μαρτίου. Η θερμοκρασία παρέμενε χαμηλή, είχε τρομερό κρύο έξω, αλλά υπήρχε κάτι στον αέρα που με έκανε να αισθάνομαι έντονα την αλλαγή των εποχών και όλα όσα αυτή συνεπάγεται.






Περισσότερος ήλιος, περισσότερο φως, περισσότερα ανοιχτά παράθυρα και γλυκιές μυρωδιές λουλουδιών να ταξιδεύουν μέσα στο σπίτι, φρούτα και λαχανικά της άνοιξης και όλα τα πολύχρωμα και λαχταριστά πιάτα που μπορούν να προκύψουν.






Γύρισα το βλέμμα μου προς την τραπεζαρία και με την άκρη του ματιού μου είδα το καλάθι με τα φρούτα γεμάτο πορτοκάλια, μανταρίνια και σαγκουΐνι και συνειδητοποίησα κάτι ακόμη. Όλα εκείνα που θα μου λείψουν όταν μπει για τα καλά η άνοιξη.






Τα εσπεριδοειδή, τα χουχουλιάρικα βράδια μπροστά σε μια ζεστή φωτιά, τα εσπεριδοειδή. Ναι, ξέρω, το είπα δυο φορές αλλά αυτά είναι τα μοναδικά πράγματα που θα μου λείψουν από τον χειμώνα. Όλα τα άλλα με έχουν κουράσει πάρα πολύ.






Τα εσπεριδοειδή δεν τα χορταίνω και πάντα ανακαλύπτω εκ νέου την ομορφιά τους όταν φτάνει το τέλος της εποχής τους. Λατρεύω την ευελιξία τους, το άρωμα και το ζωηρό τους χρώμα, την μοναδική γεύση τους και όλα όσα μπορεί αυτή να προσφέρει σε ένα επιδόρπιο, σ’ ένα κέικ, σε μια γρανίτα.






Την πρώτη μέρα της άνοιξης, έφτιαξα ένα κέικ. Ένα κέικ με σαγκουΐνι και Campari που ήταν ονειρεμένο. Ένα κέικ με σιμιγδάλι και τριμμένο αμύγδαλο, με στραγγιστό γιαούρτι και ξύσμα σαγκουΐνι και με ένα σιρόπι φτιαγμένο από τον χυμό του φρούτου και το υπέροχα αρωματικό απεριτίφ να εμποτίζει το κέικ, να εξισορροπεί τις γεύσεις του και να του προσδίδει μια ντελικάτη πίκρα.






Με τη γλυκιά και υπόξινη γεύση του σαγκουΐνι, την γλυκόπικρη και ελαφρώς πικάντικη γεύση του Campari, την τραγανή υφή από το σιμιγδάλι και τ’ αμύγδαλα, ήταν τόσο εντυπωσιακά γευστικό που δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να το τρώμε. Και το χρώμα, αχ αυτό το χρώμα, το έκανε ακόμα πιο ακαταμάχητο.






Αναμφίβολα, το καλύτερο επιδόρπιο που έχω γευτεί το τελευταίο διάστημα, αξίζει μια θέση και στη δική σας καρδιά. Μονάχα βιαστείτε, αρπάξτε τα τελευταία σαγκουΐνι και φτιάξτε το.











Σιροπιαστό Κέικ με Σιμιγδάλι, Σαγκουΐνι και Campari
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το Polpo

Αν και σιροπιαστό, το πλούσιο αυτό κέικ δεν είναι υπερβολικά γλυκό καθώς οι ξινόπικρες νότες φέρνουν την ισορροπία στις γεύσεις. Συνοδεύστε το οπωσδήποτε με λίγη clotted cream (αν μπορείτε να την βρείτε, στην Ολλανδία ευτυχώς μπορώ), σαντιγύ, ή παγωτό βανίλιας.

Πάντα προτιμώ ν’ αλέθω η ίδια αμύγδαλα γιατί πρώτον η έτοιμη τριμμένη αμυγδαλόψιχα είναι πιο ακριβή και δεύτερον δεν είναι τόσο φρέσκια. Μπορείτε κι εσείς να αλέσετε ασπρισμένα αμύγδαλα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσέχοντας όμως να μην τα μετατρέψετε σε πάστα.






Μερίδες: 10-12 κομμάτια

Υλικά

για το κέικ
Ξύσμα από 4 σαγκουΐνι
350 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
300 γρ. ψιλή ζάχαρη
4 αβγά μεσαίου μεγέθους, χτυπημένα ελαφρά μ’ ένα πιρούνι
250 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρυωμένο
350 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
100 γρ. ασπρισμένα (καθαρισμένα) αλεσμένα αμύγδαλα

Ανάλατο βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας

για το σιρόπι
680 ml φρέσκο χυμό σαγκουΐνι (από 8 περίπου φρούτα)
110 ml Campari
300 γρ. ψιλή ζάχαρη

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 22-23 εκ., τρίφτης


Προετοιμασία

για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού με βούτυρο.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το ξύσμα σαγκουΐνι, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά και το λιωμένο και κρυωμένο βούτυρο και αναμείξτε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε το σιμιγδάλι και τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατέψτε καλά με την σπάτουλα και αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα για κέικ. Το μείγμα θα είναι πηχτό και θα χρειαστεί να ισιώσετε την κορυφή με την σπάτουλα ή με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.


Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 30-35 λεπτά, έως ότου όταν εισάγετε ένα μαχαίρι ή ένα ξύλινο καλαμάκι στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρό.

Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την σε μια σχάρα. Αφήστε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα.

για το σιρόπι
Ενώ το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε τον χυμό σαγκουΐνι, το Campari και τη ζάχαρη και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήστε το σιρόπι να πάρει βράση. Κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε το σιρόπι για 30 λεπτά ή μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό σιρόπι, αφαιρώντας τον λευκό αφρό που θα ανεβαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια.


Τρυπήστε την κορυφή του κέικ σε πολλά σημεία με ένα ξύλινο καλαμάκι και περιχύστε το με την μισή ποσότητα του σιροπιού. Αφήστε να το ρουφήξει και περιχύστε το με το υπόλοιπο σιρόπι. Μόλις το κέικ έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι κι έχει κρυώσει εντελώς, αφαιρέστε την πλαΐνή ζώνη της φόρμας και σερβίρετε το κέικ σε κομμάτια.

Σερβίρετε με clotted cream, σαντιγύ ή παγωτό βανίλια.

Το κέικ θα κρατήσει για 4-5 ημέρες, σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να χάσει την υπέροχη γεύση του, αντιθέτως, θα είναι ακόμα πιο εύγεστο.





25 comments:

  1. Είσαι προκλητική!! μόλις σήμερα έφτιαξα το κέικ με τις μπανάνες κι αμέσως με προκαλείς για άλλο.
    Μα τι χρώμα!
    Καλή σου εβδομάδα, πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Αυτό το μοναχικό πορτοκαλοκόκκινο κομμάτι αφήνει ανοιξιάτικες υπόνοιες μάλλον,παρά τελευταίες πνοές χειμωνιάτικες!
    Με τα αρωματικά αιθέρια έλαια, του σπάνιου για εμάς δυστυχώς εσπεριδοειδούς, να κυριαρχούν,τη νοστιμιά του ξηρού καρπού να ηγείται και το μεθυστικό σιρόπι να μαγεύει,το κέικ κινείται σε ρυθμούς εαρινούς γιατί έτσι πρέπει να υποδεχόμαστε την άνοιξη και να αποχαιρετούμε τον χειμώνα που φεύγει..με ένα γλυκό καλωσόρισμα και ταυτόχρονα ένα γλυκό αντίο σε μία εποχή με πολλές ομορφιές αλλά και πολλά προβλήματα.
    Φιλάκια πολλά πολλά.











    ReplyDelete
  3. Yπέροχο φαίνεται... Σλουρπ κάνω μπροστά στην οθόνη και πεινάω!!! Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα... Λέω να το κάνω... Εύη

    ReplyDelete
  4. Πέρα από τη γεύση που με έχει μαγέψει ένα έχω να πω....το χρώμα είναι απίστευτο!! το χαζεύω και δεν το πιστεύω!!! Φιλιά πολλά!!

    ReplyDelete
  5. Μάγδα, πραγματικά προκλητικό το κέικ με σαγκουίνι και Campari! Μου αρέσει πολύ το άρωμα του πορτοκαλιού και αυτό θα πρέπει να μοσχοβολάει! Το χρώμα του είναι απίθανο! Ένα ωραιότατο, ανοιξιάτικο κέικ!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  6. τέλειο!!!!και αν κατάλαβα καλά δε χρειάζεται μίξερ ,που δεν έχω εδω που βρίσκομαι!θα το προσπαθησω σίγουρα ,αν βρω σαγκουίνια!

    ReplyDelete
  7. Ξανθή — πώς σου φάνηκε το κέικ με τις μπανάνες;; Σε δελέασα πάλι ε; Αξίζει να το φτιάξεις και αυτό!! :) Σε φιλώ πολύ!!

    Foteini Thes — για εμάς εδώ αργεί ακόμα λιγάκι η άνοιξη, ακόμα κι αν έχει μπει ημερολογιακά. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι εικόνες μου Φωτεινή. Φιλιά!

    AllAboutLife — να το κάνεις! Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου Εύη!

    Arti — δεν είναι φοβερό το χρώμα;; Πού να το έχεις και μπροστά σου, είναι ακόμα πιο μαγευτικό! Σε φιλώ!!

    Ειρήνη Ε. — πράγματι μοσχοβολάει! Σ' ευχαριστώ πολύ!

    Nasia — καλά κατάλαβες, δεν χρειάζεται μίξερ, μόνο μια σπάτουλα. Είναι πολύ εύκολο! Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!

    ReplyDelete
  8. Πρώτα από όλα το χρώμα του που είναι εκπληκτικό! Μετά το άρωμα του που θα πρέπει να είναι υπέροχο! Τη γεύση τη φαντάζομαι .....και το θέλω τώρα:)

    ReplyDelete
  9. Υπέροχο χρώμα, σίγουρα και γεύση!!!
    Οσο για το χειμώνα...δε θα μου λείψει καθόλου!!! Μπάφιασα με το χιόνι!!! Φέτος ειδικά μας έχει τρελάνει!!! Θέλω και λίγο ήλιο, θέλω να...φωτοσυνθέσω βρε αδερφέ!!! Να κάτσω σαν τις γάτες και να με λούζουν οι αχτίδες του ήλιου!!! Παρόλα αυτά ξέρω ότι του χρόνου θα λέω: "αχ και να'μουν στο Βέλγιο!!!"
    Παράξενα..."τρένα" οι άνθρωποι!!!

    ReplyDelete
  10. Θεϊκό! Τι τέλειο χρώμα και πόσο ωραία σιροπιασμένο φαίνεται! Εκτυπώνεται και θα δοκιμαστεί σίγουρα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Πολύ ωραίοι συνδυασμοί, Μάγδα μου, πολύ ζουμερό φαίνεται, αλλά δυστυχώς εδώ στη ΝΥ, όσο κι αν ψάχνω για σανγκουίνια, δεν έχω τύχη, οπότε με βλέπω να χτυπάω κανονικά πορτοκαλάκια. Φιλιά κι ευχαριστιόμαστε για τη λιχουδιά!!!

    ReplyDelete
  12. Το κέικ με τις μπανάνες;; ποιο κέικ είναι παρελθόν!!!
    Άρεσε όχι μόνο σε μας αλλά και σε φίλους που βρέθηκαν στο σπίτι να φανταστείς ότι το έφαγαν ως επιδόρπιο παρόλο που τους πρόσφερα γλυκά του κουταλιού ήθελαν το κέικ.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  13. Υπέροχο!
    Τι ωραία υλικά!
    Νομίζω ότι το ερωτεύτηκα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Δεν χρειάζεται να μας πείσεις Μάγδα.
    Διαβάζοντας απλά και μόνο τα υλικά ομολογώ ότι το κεικ είναι άκρως ερωτεύσιμο. Βλέποντας τώρα και το χρώμα του, απλά μας μας κάνεις να το θέλουμε εδώ και τώρα...

    Αυτό πάντως που λες για το έτοιμο τρίμα αμυγδάλου με βρίσκει απολύτως σύμφωνη.

    Σε φιλώ πολύ και χαρούμενη Άνοιξη σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  15. Τι υπέροχο κέικ! Τι χρώματα και τι αρώματα!
    Δεύτερο χτύπημα μετά το κέικ μπανάνα!

    ReplyDelete
  16. Μόνο που το βλέπεις παθαίνεις!!! Ανοιξιάτικο το γλυκό σου
    Φαντάζομαι και να το γευτείς..
    Εξαιρετικό Μάγδα μου. Φανταστικό χρώμα.

    Το καμπάρι πρώτη φορά το βλέπω σε γλυκό και συνδυάζετε τέλεια με το σαγκουίνι.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  17. Καλά μου έρχεται να βγάλω την γλώσσα μου και ν' αρχίσω να γλύφω το σιρόπι πάνω από την οθόνη ;-))
    Εξαιρετικές (όπως πάντα άλλωστε) φωτογραφίες Μάγδα και γεμάτες χρώμα.
    Εύγε και πάλι εύγε καλή μου!

    ReplyDelete
  18. mia maria — Μαρία μου κι εγώ το θέλω γιατί τελείωσε πολύ γρήγορα!:)

    Marina — άσε, αυτό που δεν έχουμε είναι πάντα αυτό που θέλουμε πιο πολύ. Τί να πεις... Εγώ πλέον το πήρα απόφαση ότι η άνοιξη θ' αργήσει να έρθει φέτος!!

    sundayspoon — ελπίζω να σου αρέσει!!

    Martha — χμμ ωραία ιδέα μου ακούγεται. Βέβαια τα πορτοκάλια είναι αρκετά γλυκά, οπότε θα θέλει λιγότερη ζάχαρη. Σ' ευχαριστώ!

    Ξανθή — πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!! Ε όχι όμως ν΄αρνηθούν τις υπέροχες μαρμελάδες σου! :) Να' σαι καλά Ξανθή μου. Φιλιά!!

    Ερμιόνη — είναι όντως ερωτεύσιμο!

    Χρυσαυγή — ποτέ δεν αγοράζω έτοιμο τριμμένο αμύγδαλο γιατί ταγγίζει πολύ γρήγορα. Κι είναι και ακριβό! Καλή άνοιξη και σε σένα!

    Notoula — δεύτερο χτύπημα ε; χεχε

    Marion — το Campari ποτέ δεν το πίνω γιατί είναι πολύ πικρό. Σε αυτό το γλυκό όμως είναι φοβερό!!

    Penelope — χαχαχα αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μου έχει κάνει ποτέ κανείς για φωτογραφία. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη μου! Να' σαι καλά!!

    ReplyDelete
  19. Καλησπέρα Μάγδα, και από κοντά. 'Εχω φυσικά επισκεφτεί τη κουζίνα σου πολλές φορές, αλλά σήμερα γίνετε επίσημα.
    Το κέικ φαίνεται φανταστικό. Τα συστατικά του, το σιρόπι με το Campari και κυρίως το χρώμα του το κάνουν ακαταμάχητο. Σαγκουίνι λίγο δύσκολα θα βρω, clotted cream αποκλείεται αλλά θα το προσπαθήσω.
    Σε χαιρετώ!

    ReplyDelete
  20. Απίθανος και ιδιαίτερος συνδυασμός!
    Kathy by anthomeli

    ReplyDelete
  21. εμπνευσμενη απλη ζαχαροπλαστικη
    υπεροχα ολα τα γλυκα σου

    ReplyDelete
  22. Για γλυκάκι περασα και επεσα στο καλυτερο!

    ReplyDelete
  23. Απιθανο φαινεται το γλυκο σου αγαπητη μου Μαγδα!
    Ζουμερο, μυρωδιαστο, τελειο χρωμα..κ οσο για τις φωτος..πιο αληθινο δε θα μπορουσε να ειναι!!
    Συγχαρητηρια πολλα!
    Μια ηλιολουστη καλημερα απο Αθηνα!
    Με εκτιμηση, ευη

    ReplyDelete
  24. Πολλές υφές, πολλές μυρωδιές!Ενω είναι τελείως ξεχωριστό και η γεύση του πρωτόγνωρη για μένα ήταν παράλληλα και οικείο. Πιθανότατα γιατί μαθαινω από τις συνταγές σου και η γεύση μου ενδεχομένως- πολύ πιθανό να έχει εκπαιδευτεί ανάλογα.Το έκοψα σε μικρά κομμάτια, αλλά ήδη έφαγα 1,5!Είσαι και η πρώτη!!!Ευχαριστώ!(Υ.Γ.:Θα την κάνω και τη Λαγάνα, τι και αν δεν είναι της εποχής, δε μπορώ να αντισταθώ στις συνταγές σου!Και αμα "πιάσω ένα μήνα" δε ξέρω τι να πρωτοκάνω.Σ'ευχαριστώ. : )))))!) Αγγελική (Α.Τ.)

    ReplyDelete