Thursday, March 14, 2013

This chocolate mousse

Με τη μοριακή γαστρονομία δεν τα πάω πολύ καλά. Τα περίεργα ονόματα, υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούν με φοβίζουν λιγάκι και έχω την αίσθηση πως έστω και για να διαβάσω μια συνταγή πρέπει να έχω διδακτορικό στη Χημεία. Κι ας μην αρχίσω να μιλάω για το υγρό άζωτο. Η ιδέα και μόνο του να βρίσκεται κοντά μου με τρομοκρατεί. Είμαι τόσο αδέξια που σίγουρα θα το έριχνα πάνω στα χέρια μου και, μ’ αρέσουν τα χέρια μου, τα χρειάζομαι ανέπαφα. Τη μοναδική ίσως μέθοδο μαγειρικής που θα ήθελα να δοκιμάσω είναι το sous-vide, αν μπορέσω ποτέ να έχω πρόσβαση στον κατάλληλο εξοπλισμό.






Οι σκόνες ελαιόλαδου και οι σφαίρες κόκκινου κρασιού ακούγονται ωραίες αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν ενδιαφέρομαι να τις φτιάξω. Να τις δοκιμάσω, ευχαρίστως. Είδα τις προάλλες αυτό το βίντεο που δείχνει πώς μπορεί κανείς να φτιάξει σφαίρες από τζατζίκι κι ενώ ακούγεται παράξενο, θα’ θελα πολύ να δοκιμάσω τη γεύση και την υφή τους. Δεν σκοπεύω βέβαια να τρέξω ν’ αγοράσω αλγινικό νάτριο οπότε θα μείνω να τις θαυμάζω μακρόθεν.






Όταν έμαθα λοιπόν για μια τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Hervé This, πατέρα της μοριακής γαστρονομίας, βάση της οποίας μπορείς να φτιάξεις μους σοκολάτας, ή σαντιγύ σοκολάτας όπως την ονομάζει ο This, χτυπώντας απλώς λιωμένη σοκολάτα με νερό, τότε σκέφτηκα πως αυτή είναι ίσως η μοναδική μου ευκαιρία να εξασκήσω κι εγώ λίγη μοριακή μαγεία στην κουζίνα μου.
Την τεχνική αυτή την ανακάλυψα πριν δυο χρόνια περίπου από μια εκπομπή του Heston Blumenthal και ενώ μου φάνηκε συναρπαστική, μόλις πριν λίγο καιρό πήρα την απόφαση να την δοκιμάσω. Και ξέρετε κάτι; Παρά τις αμφιβολίες μου, πέτυχε! Ήταν εκπληκτική.



Λίγο ακόμα...



Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Ζεσταίνεις νερό με σοκολάτα και την ανακατεύεις μέχρι να λιώσει. Αδειάζεις το μείγμα μέσα σ’ ένα μπωλ το οποίο ήδη βρίσκεται μέσα σ’ ένα άλλο που περιέχει παγάκια και χτυπάς δυνατά μέχρι να μετατραπεί σε μους. Πολύ λίγα μπορούν να πάνε στραβά με αυτή τη διαδικασία και αν κάτι όντως πάει στραβά, διορθώνεται πανεύκολα.



...έτοιμη



Το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της σοκολάτας που χρησιμοποιείται αλλά και από το ποσοστό του κακάου που περιέχει η σοκολάτα. Πειραματίστηκα με διαφορετικά είδη σοκολάτας, από γάλακτος μέχρι πολύ πικρή με ποσοστά κακάο από 55% έως 72%, και αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πρώτον, η σοκολάτα γάλακτος δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτή την τεχνική καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να μετατραπεί σε μους και δεύτερον, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του κακάου στη σοκολάτα, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα μετατρέπεται το μείγμα σε μους.






Με τη σοκολάτα 55%, το αποτέλεσμα έμοιαζε περισσότερο με σοκολατένια κρέμα ή πουτίγκα και όσο δυνατά και αν χτυπούσα το μείγμα, δεν γινόταν μους. Χρειάστηκε να ζεστάνω πάλι το μείγμα, να προσθέσω επιπλέον σοκολάτα και να το ξαναχτυπήσω ώστε να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τη σοκολάτα 70-72% όλα πήγαν τέλεια. Κάθε φορά, το μείγμα μετατρέποταν σε μους αβίαστα και γρήγορα, και η υφή της ήταν ακριβώς αυτή που ήθελα. Γεμάτη, απαλή και αεράτη.






Όπως προανέφερα, υπάρχουν τρόποι για να διορθωθούν λάθη που μπορεί να κάνετε στην πορεία. Αν παραχτυπήσετε το μείγμα και γίνει κοκκώδες, μπορείτε να το επιστρέψετε στην κατσαρόλα, να το λιώσετε ζεσταίνοντάς το και να το ξαναχτυπήσετε. Αν, ενώ χτυπάτε το μείγμα, διαπιστώσετε ότι είναι πολύ σφιχτό, μπορείτε να το λιώσετε, προσθέτοντας λίγο νερό για να αραιώσει και να το ξαναχτυπήσετε. Αν το μείγμα δεν μετατρέπεται σε μους και είναι πολύ αραιό (αυτό γίνεται γιατί η σοκολάτα σας έχει μικρή περιεκτικότητα σε κακάο) τότε πρέπει να το λιώσετε προσθέτοντας επιπλέον σοκολάτα, και να το ξαναχτυπήσετε.






Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε τη μους σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ή να την γλυκάνετε αν δεν σας είναι ευχάριστη η πίκρα της σκούρας σοκολάτας. Η προσθήκη λικέρ, βανίλιας, καφέ, ή ακόμα και μπαχαρικών, μπορούν να κάνουν τη μους πιο ενδιαφέρουσα γευστικά. Για μένα η καλύτερη εκδοχή είναι αυτή με λίγο ανθό αλατιού πασπαλισμένο πάνω από τη μους πριν το σερβίρισμα.



Υφή κρέμας/πουτίγκας όταν χτυπηθεί λιγότερο· και πάλι φοβερή



Είμαι επισήμως εθισμένη σε αυτή τη μους. Είμαι εθισμένη στο γεγονός ότι δεν παίρνει πάνω από δέκα λεπτά για να φτιαχτεί, στο ότι περιέχει μονάχα δυο συστατικά εκ των οποίων το ένα είναι νερό, στο ότι είναι η πιο φθηνή και απίθανη μους που υπάρχει. Όντας σοκολατομανής, είναι το όνειρό μου που γίνεται πραγματικότητα. Ανόθευτη γεύση σοκολάτας με κρεμώδη, ανάλαφρη και αφράτη υφή, χωρίς κόπο. Τελειότητα.
Merci, Monsieur This.






Δείτε το βίντεο του Heston Blumenthal στο οποίο εξηγεί την επιστήμη πίσω από την παρασκευή αυτής της μους.








Μους Σοκολάτας (Chocolat Chantilly)
Προσαρμοσμένη από το Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor του Hervé This

Μην χτυπήσετε το μείγμα με ηλεκτρικό μίξερ χειρός ή αβγοδάρτη, εκτός αν θέλετε να ανακαινίσετε μετά την κουζίνα σας. Θα πεταχτεί το υγρό μείγμα παντού· σας προειδοποίησα. Χρησιμοποιήστε ένα απλό σύρμα και την μυϊκή σας δύναμη. Αν σας είναι δύσκολο να χτυπήσετε το μείγμα για πολλή ώρα μόνοι σας (κανονικά θα πάρει γύρω στα 3 λεπτά για να γίνει μους), επιστρατεύστε κάποιον άλλο να σας βοηθήσει. Το μυστικό για την επίτευξη της σωστής υφής είναι το ασταμάτητο και δυνατό χτύπημα κι αυτό γιατί το μείγμα κρυώνει γρήγορα, στερεοποιείται προτού προλάβετε να ενσωματώσετε αέρα μέσα σ’ αυτό και καταλήγετε με μια βαριά κρέμα αντί για μια αέρινη μους.

Έχετε υπόψη σας ότι με αυτή την τεχνική, εάν σταματήσετε σε διαφορετικά χρονικά σημεία ενώ χτυπάτε το μείγμα, μπορείτε να έχετε ως αποτέλεσμα μια κρεμώδη πουτίγκα σοκολάτας που είναι απλά θεϊκή (δείτε την πιο πάνω), μια ελαφριά και απαλή μους, ή μια σφιχτή μους. Δοκιμάστε και τις τρεις εκδοχές. Καμία δεν θα σας απογοητεύσει.
Αν βάλετε τη μους στο ψυγείο για μια-δυο ώρες, θα σφίξει και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη ή γέμιση τούρτας, προφιτερόλ, εκλέρ, ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Αν επιθυμείτε να προσθέσετε κάποιο υγρό για ν’ αρωματίσετε τη μους, όπως ένα λικέρ, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε την ποσότητα από την συνολική ποσότητα νερού ώστε να καταλήξετε με την ίδια ποσότητα υγρού. (Η ποσότητα νερού στη συνταγή είναι 180 ml. Αν για παράδειγμα προσθέσετε 10 ml λικέρ, θα ρίξετε 170 ml νερό).

Πάντα προσθέτω ζάχαρη στο μείγμα της μους για να είναι γλυκιά κι όχι πικρή αλλά αν σας αρέσει η πικρή γεύση της σοκολάτας, τότε παραλείψτε την.






Μερίδες: 4 μικρά μπωλ ή ποτηράκια

Υλικά
200 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 70-72% κακάο, κομματιασμένη
180 ml νερό
3 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη

Ανθό αλατιού (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο σύρμα, δυο μπωλ


Προετοιμασία
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε αρκετά παγάκια και κρύο νερό ώστε να το γεμίζουν κατά τα δυο-τρίτα και τοποθετήστε ένα άλλο μικρότερο μπωλ από πάνω. Ο πάτος του μπωλ θα πρέπει να ακουμπάει καλά πάνω στα παγάκια και το νερό, διότι το μπωλ πρέπει να είναι παγωμένο όταν ρίξετε μέσα το μείγμα.

Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέστε τη σοκολάτα, το νερό και τη ζάχαρη και ζεστάνετε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε ένα λείο και ομογενές μείγμα.


Αμέσως αδειάστε το μείγμα στο μπωλ που κάθεται πάνω στα παγάκια και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ξεκινήστε να χτυπάτε γρήγορα. Το μείγμα θ’ αρχίσει να πήζει μετά από 1 λεπτό και θα πάρει 3-4 λεπτά για να μετατραπεί σε σφιχτή μους.
Προσέχετε την υφή του μείγματος γιατί θ’ αλλάζει πολύ γρήγορα. Θα νιώσετε μάλιστα την αλλαγή και στα χέρια σας ενώ το χτυπάτε, γιατί θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χτυπηθεί. Προσέξτε μην το παραχτυπήσετε γιατί θα σας γίνει κοκκώδες. (Έχω βέβαια γράψει τη λύση παραπάνω στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης).


Μόλις η μους είναι έτοιμη, αδειάστε την αμέσως μέσα στα μπωλ ή ποτήρια και σερβίρετε με λίγο ανθό αλατιού, εφόσον το επιθυμείτε.

Μπορείτε επίσης να την σερβίρετε με σαντιγύ, ξύσματα σοκολάτας, cocoa nibs ή ξηρούς καρπούς της επιλογής σας.

Η μους σερβίρεται κατά προτίμηση τη στιγμή που θα την φτιάξετε· τότε έχει την καλύτερη υφή. Μπορείτε όμως να την κρατήσετε και στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Λάβετε υπόψη σας ότι θα σφίξει όσο είναι στο ψυγείο, οπότε πριν την σερβίρετε, αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.





26 comments:

  1. ποιο ψυγείο; θα φαγωθεί απο το μπολ και ούτε κουτάλι δε θα χρειαστούμε!όλα τα δάχτυλα ,όλων μας,μέσα!!!μη σου πω και οι μούρες μας!
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  2. Μαγικό.........Επαθα πλάκα!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα, την επεξεργασία της σοκολάτας με νερό μας την είπε η Αθηνά την Κυριακή σε μια παρουσίαση που έκανε και είχα πάει.
    Ήταν κάτι που δεν ήξερα ότι μπορεί να γίνει.
    Οι πληροφορίες σου όπως πάντα πολύτιμες.
    Πολλά φιλιά.
    Κάποιο πουλάκι κάτι μου είπε ελπίζω να είμαι εδώ τότε.

    ReplyDelete
  4. Με προκαλείς!!!!
    Νερό με σοκολάτα γίνεται φανταστική μους;;;
    Να βάλω τον δυναμάρη μου να χτυπάει για να απολαύσει μετά;;; Σε πληροφορώ ότι θα το κάνει με μεγάλη χαρά, αρκεί το αποτέλεσμα να τον αποζημειώσει!!! Είναι πολύ γλυκατζής...τι να τον κάνω...!!!

    ReplyDelete
  5. Βρε σε τι "μπελάδες" με βάζεις σήμερα πρωι-πρωί Μάγδα μας!

    Την έχω διαβάσει κατά το παρελθόν κι' εγώ την μέθοδο του κυρίου This, αλλά δεν μπήκα στην φάση να την φτιάξω μέχρι σήμερα.
    Τώρα έχω και μια δημιουργία της "με τη βούλα" που λένε...

    Καλημέρες πολλές.

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα
    Κάποια στιγμή νομίζω ότι είχε κάνει αναφορά ο κος Παρλιάρος σε αυτή την τεχνική.
    Θα την δοκιμάσω αν έχω κουράγιο σήμερα κιόλας!!!
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  7. Τα βιντεάκια δε μπορώ να τα δω (για ευνόητους λόγους :) αλλά αυτό το σοκολατένιο μους με νερό a.k.a. μοριακό, το ξέρω από τον Παρλιάρο. Σίγουρα είναι το πιο οικονομικό και μάλιστα νηστίσιμο, ενδιαφέρον θα έχει η δοκιμή με αλάτι!
    Το μόνο κακό είναι πως η μυϊκή μου δύναμη είναι για κλάματα, οπότε ξεκινάω προπόνηση με βαράκια και όταν δυναμώσω θα το δοκιμάσω σίγουρα! :)
    Φιλιά, καλά να περνάς!

    ReplyDelete
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα η τεχνική αυτή Μάγδα μου!
    Και η μους σου δείχνει αφράτη και λαχταριστή!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. Αγαπητή Μάγδα Πολύ ενδιαφέρον και λεπτομερέστατο ποστ Ταυτίζομαι με την προσέγγισή σου όσον αφορά τη μοριακή γαστρονομία ειδικά όταν δοκίμασα στη Ρωμη μια παγωμένη σφαιρα ροδιού η οποία διαλύθηκε εντυπωσιακά οταν ακούμπησα το κουτάλι. Με βάζεις σε πειρασμό να δοκιμάσω τη μούς . Αν βάλω 180 ml νερό, πόσο περισσότερη σοκολάτα( 55% ) πιστεύεις οτι μπορώ να βάλω εξ αρχής για να έχω καλό αποτέλεσμα.
    Ευχαριστούμε για τη λεπτομερή περιγραφή

    ReplyDelete
  10. Nasia — χεχεχε καλημέρα!

    Dear e-diary — μοριακή μαγεία :)

    Ξανθή — να'σαι καλά! Κι εγώ ελπίζω να είσαι εκεί!

    Marina — ναι, ναι θα τον αποζημειώσει. Ρίξ'τον στη δουλειά!!

    Penelope — χαχα μπελάδες γλυκιάς μορφής. Κάνε μια δοκιμή, ο κος This κάτι ξέρει! Καλή σου μέρα!

    Notoula — σοβαρά; Δεν πολυ-παρακολουθώ τον αγαπητό κο Παρλιάρο, λίγο δύσκολο από δω που είμαι. Καλή επιτυχία και θα περιμένω τις εντυπώσεις σου!

    The Dark Chef — γιατί δεν μπορείς να δεις τα βιντεάκια;
    Όσο για τη δύναμη, εγώ όποτε φτιάχνω τη μους έχω ρεζέρβα τον Σ ;)

    ΕΛΕΝΑ — σ' ευχαριστώ!

    Nicky Lamprinou — καλημέρα! Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με 260 γρ. αλλά ίσως χρειαστεί παραπάνω. Εξαρτάται και από την ποιότητα της σοκολάτας. Πάντως, θα σου συνιστούσα να χρησιμοποιήσεις 70-72% σοκολάτα για καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία και σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  11. Μάγδα μου στο ορκίζομαι ότι στη δεύτερη φώτο γούρλωσα τα μάτια μου από τη λιγούρα!! Φαίνεται θεσπέσια αυτή η μους!
    Να σου πω την αλήθεια, την είχα δει σε ένα ξενόγλωσσο blog και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα αλλά μετά είπα άστο καλύτερα!
    Τώρα που την είδα και εδώ, νομίζω ότι θα τη δοκιμάσω! Ξέρεις ότι σε εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια άλλωστε!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Επίσης εάν σφίξει η ganache μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρούφες

    ReplyDelete
  13. Κάπου την έιχα μαρκάρει να την κάνω αυτή την συνταγή, αλλά οπως εκατοντάδες άλλες κάπου θάφτηκε. Ευτυχώς που την ξέθαψες και μας την παρουσιάζεις (είχα και εγώ τις επιφυλάξεις μου είναιη αλήθεια) γιατί ειμαι choco-holic και η συνταγή είναι μάλλον είναι ότι πρέπει για την περίπτωση μου.

    ReplyDelete
  14. Αν κρίνω από τις αναλυτικότατες οδηγείες σου Μάγδα και τις τόσες φορές που έφτιαξες τη μους, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το σπούδασες το θέμα! Είναι το κάτι άλλο αυτός ο μαγικός τρόπος παρασκευής της μοριακής μους. Όπως και το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται εξίσου μαγικό!!!

    Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete
  15. Νομίζω ότι σε κάθε φωτογραφία άνοιγα όλο και περισσότερο τα μάτια για να χωρέσουν το θεσπέσιο θέαμα... Τη θέλω αυτή τη μους! Φαίνεται απίστευτη! Μπράβο για τις αναλυτικότατες οδηγίες σου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Καλημέρα Μάγδα μου, καταπληκτική μους!!!Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι χτυπώντας σοκολάτα με νερό θα είχα αυτό το αποτέλεσμα!!Θα κάνω έκπληξη στον άντρα μου που έχει αδυναμία στη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο..Πολλά φιλιά, καλό τριήμερο!

    ReplyDelete
  17. Ερμιόνη — σ' ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις Ερμιόνη μου!

    Anonymous — έχω διαπιστώσει πως όταν επιτευχθεί η σωστή υφή και το μείγμα μετατραπεί σε μους, δεν σφίγγει τόσο πολύ στο ψυγείο ώστε να μπορεί να πλαστεί σε τρούφες. Στις περιπτώσεις όμως που δεν γινόταν μους (λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο στη σοκολάτα που χρησιμοποιούσα) και το μείγμα παρέμενε κρέμα, όταν την έβαζα στο ψυγείο πράγματι έσφιγγε αρκετά την επόμενη μέρα και θα μπορούσε να πλαστεί σε τρούφα, αν και δεν το δοκίμασα. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο.

    thegreenmixer — ωραία, ελπίζω λοιπόν τώρα να την δοκιμάσεις. Είναι ό,τι πρέπει για chocoholics!

    Χρυσαυγή — είναι πράγματι μαγικό. Αν σου αρέσει και η σοκολάτα νιώθεις λίγο σαν το Willy Wonka! :)

    syndayspoon — να' σαι καλά! Σ' ευχαριστώ.

    mia xara — κι εγώ την ίδια επιφύλαξη είχα αλλά να τελικά που λειτουργεί! Ελπίζω να την χαρεί ο αντρούλης σου!

    ReplyDelete
  18. Ένα μικρό σχόλιο για το υγρό άζωτο θέλω να κάνω, σκέψου ένα τηγάνι με καυτό λάδι και σένα από πάνω να ετοιμάζεσαι να ρίξεις τα προς τηγάνισμα υλικά. Σίγουρα το υγρό άζωτο δεν πιο επικίνδυνο, απλά το άγνωστο πολλές φορές μας τρομάζει.. Εννοείται φυσικά ότι ποτέ δεν το χρησιμοποίησα, όπως εξάλλου και όλα τα άλλα περίεργα υλικά της μοριακής, αφού, ακριβώς όπως και συ, προτιμώ να τα τρώω από το να ψάχνω να τα αγοράσω, συνήθως σε υψηλές τιμές, όχι λόγο κόστους αλλά λόγω ποσότητας, καθώς απευθύνονται σε επαγγελματικές κουζίνες. Μέχρι να...γίνω πλούσιος αρκούμαι στην τέλεια μους που μας υπενθύμησες.

    ReplyDelete
  19. Μάγδα, πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή σου ανάρτηση! Η μους υπέροχη και μόνο με σοκολάτα και νερό! Η μοριακή γαστρονομία μπορεί να μην είναι κάτι το εύκολο, αλλά η σημερινή πρόταση αξίζει να δοκιμαστεί!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  20. Cleomenis — ναι, αν το σκεφτείς έτσι έχεις δίκιο! Όσο επικίνδυνο είναι το καυτό λάδι είναι και το υγρό άζωτο, και τα δυο ικανά να σε τσουρουφλίσουν. Θα μετονομάσω τη μους σε "μους του φτωχού μοριακού γαστρονόμου" ;)

    Ειρήνη — ευχαριστώ, επίσης!

    ReplyDelete
  21. Με εψησες θα την φτιαξω.
    Μοριακη κουζινα εχω δοκιμασει, ηταν απιστευτα νιστιμα τα πιατα που ειχα δοκιμασει.
    Βεβαια παιζει ρολο και ο σεφ.

    ReplyDelete
  22. Kalhspera! Thn eftiakxsa xtes me 70% sokolata kai egine teleia. Kai toso eukolh, se 5 lepta htan etoimh kai pentanostimh. Th servira me axladia se kokkino krasi miammm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπέροχα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Heidi και το συνοδευτικό σου ακούγεται πολύ ωραίο!

      Delete
  23. Φανταστικη αναρτηση!θα την κανω αυριο κιωλας!

    ReplyDelete
  24. θα μπορουσαμε με τον ιδιο τροπο να κανουμε και την λευκη μους;;;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι, η λευκή σοκολάτα έχει υψηλό ποσοστό σε βούτυρο κακάο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πήξει σε μους με αυτόν τον τρόπο.

      Delete