Sunday, May 26, 2013

Χταπόδι ξιδάτο

Πολλοί, όταν έρχονται στην Ελλάδα, αναρωτιούνται γιατί τα φαγητά μας είναι τόσο νόστιμα ενώ είναι φτιαγμένα με τόσο απλά και λιγοστά υλικά. Είναι πεπεισμένοι πως κρύβουμε κάτι και πως έχουμε μυστικά που θέλουμε να κρατήσουμε επτασφράγιστα ώστε να μην μπορεί κανείς άλλος πέρα από εμάς να αναπαράγει την γεύση τους.






Κι όμως δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Κανένα τρικ ή ιδιαίτερο υλικό που να προστίθεται πίσω από γυρισμένες πλάτες ή κάτω από τραπέζια. Το μοναδικό πράγμα που διαχωρίζει την ελληνική κουζίνα από οποιαδήποτε άλλη είναι ο τόπος στον οποίο ευδοκιμούν και βλασταίνουν τα καλούδια της. Αυτή η ευλογημένη γη που βγάζει τόσο νόστιμα υλικά που δεν χρειάζονται αλχημείες για να μπορέσουν να χαρίσουν σ’ ένα πιάτο όλη τη γεύση τους.






Ελαιόλαδο, ρίγανη, λεμόνι, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, άνηθος, μαϊντανός. Όπου αλλού κι αν τα δοικμάσεις, δεν είναι σαν της Ελλάδας. Όχι, δεν πρόκειται για σοβινισμό, δεν είμαι φανατική σε τέτοια πράγματα, με θεωρώ κάτοικο του κόσμου κι όχι άνθρωπο με τα μάτια πάντοντε στραμμένα μονάχα προς τον τόπο μου. Αλλά έτσι είναι. Το μέλι μας, τα λαχανικά μας, ακόμα και τα κρέατά μας είναι μοναδικά. Γι’ αυτό και η κουζίνα μας είναι τόσο αγαπητή από όλον τον κόσμο.






Αυτό που έχω καημό είναι να βρεθεί ένας άλλος Jamie Oliver που να έχει τρέλα με την Ελλάδα και να πείσει τους ξένους να μην πηγαίνουν μόνο στην Τοσκάνη για μάζεμα μανιταριών αλλά και στα Γρεβενά. Να μην αγοράζουν μόνο ιταλική bottarga, αλλά και αβγοτάραχο απ’ το Μεσολόγγι. Και, και, και.






Ας έρθω όμως στη συνταγή, στο χταπόδι. Το τόσο απλό κι ανεπιτήδευτο για εμάς τους Έλληνες αλλά τόσο εξωτικό, περίπλοκο κι ενίοτε τρομακτικό για άλλους λαούς. Αυτό το χταπόδι το έφτιαξε η γιαγιά μου. Με όλη της την μαεστρία, που πάντα καταφέρνει ό,τι πιάσει να το κάνει πεντανόστιμο.






Ζουμερό, μαλακό χταπόδι, μ’ εκείνη την ιδιαίτερη, κάπως λαστιχωτή υφή και τη μεστή του γεύση. Τα υλικά λιγοστά, η επιτυχία βασισμένη στην ποιότητά τους και ειδικά αυτής του χταποδιού, το οποίο κατά προτίμηση πρέπει να είναι φρέσκο αλλά εδώ που τα λέμε και το κατεψυγμένο είναι μια χαρά. Απολαύστε λοιπόν το μεζεδάκι αυτό στο σπίτι σας, είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί, κι όχι μόνο στα ταβερνάκια. Παρεμπιπτόντως, γιατί είναι τόσο ακριβό το χταπόδι στις ταβέρνες ωρέ;


Τα λέμε ξανά σύντομα. Έχω πολλές συνταγές που πρέπει να τις μοιραστώ και δεν κρατιέμαι!











Χταπόδι Ξιδάτο
Συνταγή και εκτέλεση της γιαγιάς μου

Μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή την ανάρτηση αναλυτικά πώς να καθαρίσετε ένα ολόκληρο χταπόδι.

Όταν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ζουμί που βγάζει το χταπόδι κατά το ψήσιμο, όπως σε αυτή την περίπτωση, τότε καλό είναι να το βράζετε σε νερό. Έτσι γίνεται και πιο μαλακό.






Μερίδες: 6 για μεζέ

Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι (1½ κιλό περίπου), φρέσκο ή κατεψυγμένο
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Ξίδι από κόκκινο κρασί
Ξερή ρίγανη
Αλάτι


Προετοιμασία
Καθαρίστε και κόψτε το χταπόδι ακολουθώντας τις οδηγίες σε αυτή την ανάρτηση.

Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και βάλτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίξτε το χταπόδι. Βράστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει. Θα πάρει γύρω στα 50-60 λεπτά αναλόγως το χταπόδι. Ελέγξτε το έπειτα από 30 λεπτά διότι όλα τα χταπόδια δεν είναι ίδια και ειδικά τα κατεψυγμένα ψήνονται πιο γρήγορα από τα φρέσκα. Ενώ δεν θέλετε με τίποτα να σας γίνει το χταπόδι σκληρό και σαν λάστιχο, δεν θέλετε επ' ουδενί να σας γίνει και νια-νια. Δεν θα τρώγεται με τίποτα.


Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρέστε το απ’ την κατσαρόλα και βάλτε το σε μια πιατέλα για να κρυώσει. Αν θέλετε, αφαιρέστε με τα χέρια σας το δέρμα του χταποδιού. Θα βγει πολύ εύκολα. Εγώ σπάνια το αφαιρώ και όταν το κάνω, αφαιρώ μονάχα το δέρμα από το πάνω-πάνω, χοντρό κομμάτι του πλοκαμιού.

Κόψτε τα πλοκάμια και την κουκούλα σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίξτε από πάνω ελαιόλαδο (τόσο όσο ώστε κάθε κομμάτι να είναι λαδωμένο), λίγο ξίδι (προσέξτε μην ρίξετε πολύ, θέλει όσο ρίχνετε σε μια σαλάτα και λίγο παραπάνω) και ρίγανη. Δοκιμάστε το και αν νομίζετε πως χρειάζεται αλάτι, ρίξτε από πάνω. Συνήθως το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του.

Αν δεν το σερβίρετε αμέσως, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη. Σερβίρεται κρύο από το ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου.





19 comments:

  1. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ρίγανη ας πούμε θα υπάρχει και σε άλλες χώρες, αλλά ούτε που το διανοούμαι να δοκιμάσω κάποια άλλη εκτός της ελληνικής. Το κλίμα, το έδαφος, το νερό, ο αέρας... όλα παίζουν ρόλο φαντάζομαι.

    Αν έχεις την τύχη να βρεις φρέσκο, "αληθινό" χταπόδι, νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος να το μαγειρέψεις αν θέλεις να το γευτείς στο έπακρο, είναι ξιδάτο και ψητό στα κάρβουνα!

    Μπράβο στη γιαγιά σου! :)

    ReplyDelete
  2. Μόνο το χταπόδι σου φάνηκε ακριβό στις ταβέρνες;; και να ήταν πάντα καλομαγειρεμένο πάει στην ευχή!!
    Πολυαγαπημένο των παιδιών μου έτσι μαγειρεμένο μόνο που εγώ δεν το βράζω σε νερό αλλά στα υγρά που βγάζει το ίδιο, θα δοκιμάσω και τη συνταγή της γιαγιάς κάτι θα ξέρει!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  3. Η αυθεντικότητα της γνήσιας γεύσης των ελληνικών προϊόντων είναι αδιαμφισβήτητη.Πρέπει να είναι μαγικός ο τόπος αυτός.Επίτρεψέ μου να είμαι λίγο μα τόσο λίγο, παραπάνω περήφανη για τον ήλιο που λάμπει περισσότερο,για τον αγέρα που φυσά πιο λεύτερα,για τη γη που είναι πιο ώριμη,για τα αρώματα που χαϊδεύουν τις αισθήσεις μας,για την λεβεντιά των απλών ανθρώπων.Για πολλά άλλα.
    Εσύ Μάγδα πρέπει να είσαι περήφανη και για έναν ακόμα λόγο.Για την γιαγιά σου!Της οποίας τα άξια χέρια σκάρωσαν αυτόν τον υπέροχο ουζομεζέ.Που φαντάζομαι να χαρήκατε την θαλασσινή γεύση του και να ταξιδέψατε σε καλοκαιρινά σοκάκια.Υπέροχο έδεσμα!
    Καλή εβδομάδα να μας ξημερώσει!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  4. Τα υλικά παιδί μου, τα υλικά!
    Μπράβο στη γιαγιά σου, πολύ λαχταριστό!
    Να περνάτε καλά:)

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα σου περί Ελλάδος και δεν χρειάζεται να νοιώθουμε ενοχές!!!!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
    Το χταπόδι κι εγώ το βράζω χωρίς νερό με τα υγρά του, το ίδιο κάνω και με το κρέας, δοκίμασέ το....
    Και τώρα που το σκέφτομαι νομίζω η φράση «βράζει στο ζουμί του» δεν είναι καθόλου τυχαία!!!! χαχαχα
    Σίγουρα γίνεται καλό και αν το βράσεις στο νερό αλλά θαρρώ ότι χάνει τη μυρωδιά και την ατόφια γεύση του έτσι!!!!
    Όπως και να είναι όμως, εγώ θα το έτρωγα και ωμό αν μπορούσα χαχαχαχαχαχα!!!!

    ReplyDelete
  6. The Dark Chef — ναι! Όποια ρίγανη κι αν έχω δοκιμάσει που δεν είναι ελληνική δεν μου αρέσει. Στο σπίτι έχω ρίγανη από πολλά μέρη της Ελλάδας, Κεφαλονιά, Έβρο, Κρήτη και είναι τόσο αρωματικές και γευστικές που δεν συγκρίνονται. Ευχαριστώ!

    Ξανθή — και άλλα πολλά μου φάνηκαν αδικαιολόγητα ακριβά, άσε τί να λέμε. Όσο για το χταπόδι, ναι, ο καθένας το μαγειρεύει με τον τρόπο του. Η γιαγιά το κάνει έτσι και πάντα ξετρελαινόμαστε. Δοκίμασέ το και θα περιμένω και τις εντυπώσεις σου. Φιλιά πολλά!

    Foteini Thes — ήταν πράγματι υπέροχο. Πριν που ετοίμαζα τις φωτογραφίες μου ερχόταν να ορμήξω στην οθόνη. :) Φιλιά!

    mia maria — ευχαριστούμε πολύ Μαρία!

    Τατιάνα — βράζεις κρέας στο ζουμί του; Αυτό πρώτη φορά το ακούω, θα το δοκιμάσω. Όσο για το χταπόδι, αν είναι καλό και φρέσκο, δεν χάνει την μυρωδιά του καθόλου, ούτε και την γεύση του. Αν δεν θες να κρατήσεις το ζουμί, δοκίμασέ το.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα!
      Κόβεις σε κομμάτια πχ το χοιρινό και σε χαμηλή φωτιά το αφήνεις να βγάλει το ζουμάκι του και να βράσει έτσι. κάνα δεκάλεπτο πριν το σβήσεις του προσθέτεις ελαιόλαδο, αλάτι ρίγανη, πιπέρι κτλ, ότι θέλεις! Δοκίμασε και θα δεις!!!!

      Delete
    2. Ααα τώρα κατάλαβα τί εννοείς. Εγώ αυτό το κάνω με χοιρινή τηγανιά. Γίνεται πράγματι πολύ νόστιμο!

      Delete
  7. Μάγδα μου,έκανες πάλι μιά σπουδαία ανάρτηση γιατί εβαλες και τις πληροφορίες που χρειάζεται το κοινό σου..η συνταγή της γιαγιάς απίστευτη,,τώρα όσο για το νερό δεν το εχω δοκιμάσει..μάλλον κάτι περισσότερο θα ξέρει η γιαγιά σου!το οτι η πατρίδα μας έχει άριστα προιόντα στη γη της αυτό είναι που κάνει την κουζίνα μας ξακουστή σε όλο τον κόσμο..να περνάς καλά στην Ολλανδία,όσο μπορούμε κι εμείς θα σου κάνουμε παρειτσα!πέρνα απο μένα όταν βρείς χρόνο!!σου έχω ένα λαθρεπιβάτη!!φιλάκια άπειρα!!

    ReplyDelete
  8. Μια νοστιμιά η συνταγή της γιαγιούλας!
    Για τα προϊόντα του τόπου μας τι να πω?? Τα είπες όλα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  9. Χταπόδι-τάχα μου βέλγικο- με χταπόδι ελληνικό, 0-1!!!!
    Άνοστα τα ξένα χταπόδια, χωρίς βεντούζες και γεύση!!!
    Τι θα έλεγες να γίνεις εσύ ένας θηλυκός Oliver;;;;; Είμαι ΣΙΓΟΥΡΗ ότι έχεις όλα τα προσόντα!!! Σκέψου το και θα δεις ότι έχω δίκιο...

    ReplyDelete
  10. Χταποδάκι και ουζάκι δίπλα σε θάλασσα ελληνική και τι στον κόσμο!

    ReplyDelete
  11. Δεν θα μπορούσες εσύ να γίνεις ο Oliver της Ελλάδας.
    Αν κρίνω απο το γράψιμο σου τό'χεις !!
    Σαν μαγείρισα μάλλον είσαι πολύ καλύτερη !!

    Εμπρος είμαστε μαζί σου
    Βασίλης Τζαφέρης
    Αθήνα

    ReplyDelete
  12. Σούπερ το πιάτο της γιαγιάς, κάτι μου λέει ότι είναι κληρονομικό το ταλέντο στην οικογένεια :)
    Ο πρόλογος σου με βρίσκει κάτι παραπάνω από σύμφωνη! Η εντοπιότητα αλλά και η καλή ποιότητα των υλικών είναι αυτή που κάνει την κουζίνα μας τόσο μα τόσο νόστιμη και ιδιαίτερη!
    Δεν είναι τυχαίο που οι ξένοι αγαπούν τη χωριάτικη σαλάτα άλλωστε, αν και εγώ προσωπικά είμαι λάτρης μιας ακόμα πιο απλής σαλάτας, του ντάκου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. Γονιδιακό? Μπράβο που έχεις τέτοια γιαγιά Μάγδα μου!
    Λαχταριστό το χταπόδι της!
    Ο πρόλογος σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη! Οι γεύσεις της πατρίδας μας είναι μοναδικές!

    ReplyDelete
  14. Οι Έλληνες που ζούνε εκτός Ελλάδας έχουν μια ιδιαίτερη νοσταλγία για τα ελληνικά προϊόντα και φαγητά. Και η αλήθεια είναι ότι όλα είναι πιο νόστιμα όταν μαγειρεύονται με τοπικά προϊόντα. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι καθαρά ελληνικό προνόμιο, πρέπει να ισχύει για όλες τις κουζίνες του κόσμου.

    Τι υπέροχο που φαίνεται το χταπόδι σου! Για μένα είναι ένα από τα πιο νόστιμα ορεκτικά, όταν είναι σωστά μαγειρεμένο. Κάπως έτσι το φτιάχνει και η μαμά μου.
    Περιμένουμε ανυπόμονα τις επόμενες συνταγές σου.

    ReplyDelete
  15. Kate — σ' ευχαριστώ πολύ!

    ΕΛΕΝΑ — να' σαι καλά, ευχαριστώ!

    Marina — κι εδώ το χταπόδι δεν έχει την ίδια γεύσηυ, δυστυχώς. Κάθε φορά που πάω Ελλάδα θυμάμαι την πραγματική του γεύση. Με κολακεύεις :)

    Martha — έεετσι!

    Βασίλης Τζαφέρης — καλησπέρα Βασίλη και σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Να' σαι καλά!!

    Ερμιόνη — από την γιαγιά, τον παππού και φυσικά την μαμά μου έμαθα να μαγειρεύω όλα τα παραδοσιακά και πολίτικα πιάτα. Τους χρωστάω πολλά. Πω πω ντάκος, λατρεμένος, κι εγώ καμιά φορά τον προτιμώ απ' την χωριάτικη... γιατί είναι κι η παπάρα στη μέση. Χωριάτικη+παπάρα=παράδεισος. Φιλιά!

    Αγγελικη Ν — σ' ευχαριστώ πολύ :)

    mookies — μου λείπουν πολύ τα ελληνικά προιόντα, τα φαγητά όχι και τόσο γιατί τα μαγειρεύω εγώ. Βέβαια το touch της γιαγιάς και της μαμάς είναι άλλο πράμα. Ευτυχώς ερχόμαστε συχνά και τα χαιρόμαστε. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  16. Αυτές οι μεγαλειώδεις συνταγές με ελάχιστα υλικά είναι πραγματικά αξεπέραστες!

    ReplyDelete
  17. Όλοι όσοι έχουν μείνει στο εξωτερικό, λένε το ίδιο πράγμα για τα υλικά μας. Φαίνεται τόσο περίεργο, που μόνο αν ζήσεις έξω μάλλον το πιστεύεις! Για να το λένε όμως όλοι, έτσι είναι!
    Το κατεψυγμένο χταποδάκι, είναι απλά σίγουρα σιτεμένο σε σχέση με το ολόφρεσκο. Όσο για την ακρίβεια του, εγώ θεωρώ ότι είναι ακριβό ΚΑΙ στο σούπερ μάρκετ!
    Φοβερό μεζεδάκι! Μπράβο στη γιαγιά!

    ReplyDelete