Thursday, May 30, 2013

Cupcakes με φρέσκο χαμομήλι

Υπάρχουν πολλά γλυκά που δεν έχω φτιάξει ποτέ. Ντόνατς, tarte tatin, τούρτα black forest, για να ονομάσω μερικά. Το γλυκό όμως που έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές είναι τα cupcakes.






Σας το έχω ξαναπεί, δεν τρελαίνομαι για cupcakes, προτιμώ τα κέικ μου μεγάλα παρά μικρά. Ωστόσο, όταν μου δίνεται η ευκαιρία να φτιάξω ή να απολαύσω ένα, δεν λέω όχι. Όταν ήμουν στην Ελλάδα λοιπόν, μια τέτοια ευκαιρία παρουσιάστηκε.






Κάποιες φορές, οι ατομικές μερίδες έχουν τη χάρη τους, ειδικά όταν παίρνουν τη μορφή ενός μίνι κέικ με φρέσκο χαμομήλι και γλάσο ελληνικού ανθόμελου.






Βρήκα φρέσκο χαμομήλι στη λαϊκή και ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που δεν κρατιόμουν να το φέρω σπίτι και ν’ αρχίσω να σκέφτομαι πού θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω.






Γι’ αυτό που ήμουν σίγουρη, ήταν πως ήθελα να το προσθέσω σε κάποιο επιδόρπιο. Αρχικά, μου πέρασε απ’ το μυαλό να φτιάξω ένα απλό κέικ αρωματισμένο με τη γλύκα του μικρού λουλουδιού. Έπειτα σκέφτηκα ένα παγωτό αλλά η μαμά μου δεν είχε παγωτομηχανή. Η τέλεια ιδέα ήρθε τελικά από εκεί που δεν το περίμενα, από την γιαγιά μου, η οποία μου ζήτησε να της φτιάξω cupcakes.






Θυμήθηκα τη συνταγή για cupcakes με ξερό χαμομήλι της Joy, από το βιβλίο της, και η απόφαση είχε παρθεί. Θα έφτιαχνα cupcakes. Και ήταν θεϊκά, από εμφάνιση αλλά και από γεύση.






Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσα φρέσκο χαμομήλι σε επιδόρπιο κι ενώ φοβόμουν πως θα είναι πολύ έντονο ή πως θα έχει γεύση γρασιδιού, ήταν ακριβώς το αντίθετο. Η γεύση του χαμομηλιού ήταν λεπτή και ο συνδυασμός με το ανθόμελο και τις λουλουδάτες πινελιές του ήταν αρμονικός.






Τα κεκάκια ήταν αφράτα και μαλακά, το γλάσο λείο, βελούδινο και υπέροχα κολλώδες, και καταβροχθίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες αποδεικνύοντας περίτρανα πως αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μπορεί να λάβει κανείς.






Υ.Γ. 1 Η χρήση βρώσιμων λουλουδιών μου θύμισε αυτό εδώ το κοτόπουλο με λεβάντα που φτιάχνω πολύ συχνά και που είναι από τα αγαπημένα μου καθημερινά πιάτα. Το έφτιαξα μάλιστα πάλι σήμερα.
Υ.Γ. 2 Η αγαπητή συν-blogger και ειδήμων στις μπύρες Dark Chef μοιράστηκε πρόσφατα ένα πολύ ωραίο πιάτο με φρέσκο χαμομήλι και μπύρα που θα δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία.











Cupcakes με Φρέσκο Χαμομήλι και Γλάσο Ανθόμελου
Προσαρμοσμένη από το Joy the Baker Cookbook

Η αρχική συνταγή περιέχει ξερό χαμομήλι, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά θεωρώ πως το φρέσκο είναι πιο εύγεστο και αρωματικό. Επίσης, παρέλειψα την μαγειρκή σόδα διότι δεν μ’ αρέσει η γεύση που συνήθως δίνει στα γλυκά.
Η ποσότητα της άχνης ζάχαρης στο γλάσο ήταν λίγο μεγάλη για τα γούστα μου, το βρήκα αρκετά γλυκό, κι έτσι την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα μειώσω λίγο τη ζάχαρη ή θα μειώσω την ποσότητα γλάσου στα cupcakes.






Μερίδες: 12 cupcakes

Υλικά

για τα cupcakes
120 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 μεγάλο αβγό
½ κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
60 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο χαμομήλι (μόνο τα άνθη, όχι τα στελέχη)

για το γλάσο
165 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ανθόμελο (ή κάποιο άλλο μέλι της αρεσκείας σας αρκεί να είναι καθαρό και λεπτόρρευστο)
75 ml (5 κουταλιές σούπας) κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
Μια πρέζα αλάτι

Φρέσκο χαμομήλι, για το γαρνίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, φόρμα για cupcakes με 12 κουπάκια, χαρτάκια για cupcakes


Προετοιμασία

για τα cupcakes
Ετοιμάστε τη φόρμα γεμίζοντας τα κουπάκια με τα χαρτάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.


Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε το γάλα, το αβγό και την βανίλια και αναμείξτε καλά με ένα σύρμα.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το φρέσκο χαμομήλι και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με άμμο. Θα πάρει 4-5 λεπτά.

Ρίξτε το μισό μείγμα γάλακτος στο μείγμα αλευριού και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα γάλακτος και χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι ν’ αναμειχθούν καλά τα υλικά, για 1 λεπτό περίπου. Στο τέλος θα έχετε ένα κρεμώδες και κάπως ρευστό μείγμα.


Αδειάστε το μείγμα των cupcakes μέσα στα κουπάκια της φόρμας, γεμίζοντάς τα κατά τα 3/4.

Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα cupcakes για 17-19 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ να βγαίνει καθαρή.

Βγάλτε τη φόρμα απ' το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσουν λίγο τα cupcakes, αφαιρέστε τα προσεκτικά απ’ τη φόρμα κι ακουμπήστε τα στη σχάρα για να κρυώσουν. Θα πρέπει να έχουν κρυώσει εντελώς πριν προσθέσετε από πάνω το γλάσο, αλλιώς θα λιώσει και θα χυθεί.
Κόψτε τις μυτερές κορυφές των cupcakes αν είναι απαραίτητο.

για το γλάσο
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την άχνη ζάχαρη, το μέλι, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και αναμείξτε καλά με το σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.


Πάρτε κάθε cupcake και γλασάρετέ το με ένα κουτάλι. Διακοσμήστε τα με φρέσκα λουλουδάκια χαμομηλιού.

Μπορείτε να κρατήσετε τα cupcakes σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένα, για 2 μέρες. Αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα, μην τα διακοσμήσετε με το φρέσκο χαμομήλι.





16 comments:

  1. Δεν έχω προσθέσει ποτέ λουλούδια σε φαγητό ή γλυκό καιρός να το δοκιμάσω, μάλλον θα αρχίσω από το κοτόπουλο μιας και η λεβάντα μου είναι ανθισμένη.

    ReplyDelete
  2. Μεγάλη εντύπωση μου κάνουν αυτά τα κεκάκια... Και όπως ότιδήποτε παράξενο με προκαλέι να τα φτιάξω...

    Αυτό το γλάσο φαίνεται πάρα πολύ ωραίο!

    ReplyDelete
  3. Πολύ πρωτότυπη συνταγή το δίχως άλλο, η εποχή του χαμομηλιού πέρασε, έχω αποξηράνει όμως μπόλικο!!!

    ReplyDelete
  4. Τέλεια! Είμαι σίγουρη πως αυτά τα cupcakes θα είναι απολύτως μέσα στα γούστα μου! Και το μέλι πιστεύω πως συνδυάζεται αρκετά πετυχημένα με το φρέσκο χαμομήλι.
    Σ' ευχαριστώ πολύ και για την αναφορά, με έκανες και κοκκίνισα! :)
    Καλό Π/Σ/Κ, φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Πολυ ωραία ιδέα!Δεν θα σκεφτόμουνα ποτε να βάλω χαμομηλι καπου αλλου πέρα απο ροφημα!Μπραβο Μαγδα, εισαι τόσο περιγραφικη και εκφραστικη που είναι σαν να ειμαι στην κουζινα σου...

    ReplyDelete
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή... (Ντόνατς και τούρτα black forest να/θα κάνεις οπωσδήποτε-πολύ εύκολες συνταγές για τα δεδομένα/μέτρα σου)

    ReplyDelete
  7. Πολύ πρωτότυπη πρόταση Μάγδα μου!
    Και πολύ μου άρεσε που τα ζήτησε η γιαγιά!!
    Το γλάσο φαίνεται φανταστικό, νομίζω ότι θα μπορούσα κάλλιστα να το φάω με το κουταλάκι!
    Υπέροχα πραγματικά κεκάκια, με έντονο το άρωμα της χώρας μας!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα. Η έκτη φωτογραφία με το χαμομήλι είναι όλα τα λεφτά. Εύγε..

    ReplyDelete
  9. καλησπέρα!!! υπέροχα τα κεκάκια και λαχταριστά! πρωτότυπη η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις το χαμομήλι ξερό! εγω συνήθως το χρησιμοποιώ βρασμένο οπως και το τσάι... θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχη!

    ReplyDelete
  10. Νομίζω ότι είναι από τα πιο όμορφα που έχω δει! Η τελειότητα στην απλότητα! Μπράβο!

    ReplyDelete
  11. Συγγνώμη για τη χαζή ερώτηση. Δεν έχω φτιάξει ποτέ cupcakes και θέλω! Είναι τα ίδια με τα μάφινς; και επίσης βάζεις τα χαρτάκια μέσα στα φορμάκια, μετά τη ζύμη και ψήνεις;

    Ευχαριστώ, φαίνονται τέλεια! (Ο άντρας μου που είναι μάγειρας όποτε θέλει και όπως θέλει (!!) και φτιάχνει μόνο φρέσκα ζυμαρικά, πίτσα και κρέατα σε θαυμάζει τρελά και μόνο εσένα διαβάζει!! όλο ρωτάει, έφτιαξε τίποτα καινούριο εκείνη η τύπισσα;;Επόμενο πρότζεκτ του η σφολιάτα)

    ReplyDelete
  12. Ξανθή — πρέπει να το δοκιμάσεις, τα βρώσιμα λουλούδια έχουν πολύ ωραία γεύση και είναι πολύ αρωματικά. Δεν έχω δοκιμάσει το κοτόπουλο με φρέσκια λεβάντα, μόνο με ξερή, οπότε θα ήθελα πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε.

    peps — σ' ευχαριστώ Πέπη!

    Dear e-diary — το γλάσο έχει φοβερή γεύση με το μέλι.

    Lila Xagorari — μπορείς φυσικά να τα φτιάξεις και με ξερό χαμομήλι.

    The Dark Chef — παρακαλώ :) Καλό ΣΚ!

    food 4 thought — σ' ευχαριστώ πολύ και καλώς όρισες!

    Anonymous — σκοπεύω να τα φτιάξω κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης ;)

    Ερμιόνη — είδες η γιαγιά; Της είχα φτιάξει παλιότερα τα σοκολατένια cupcakes και είχε ξετρελαθεί γι' αυτό πάλι μου τα ζήτησε :) Φιλιά!

    Cleomenis Zosimas — σ'ευχαριστώ Κλεομένη!

    AgapameAnDolmas — ευχαριστώ και καλώς όρισες! Χρησιμοποίησα φρέσκο χαμομήλι, όχι ξερό. Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις.

    sundayspoon — σ' ευχαριστώ πολύ!

    Ειρήνη — καλημέρα! Τα cupcakes και τα μάφινς, ενώ ψήνονται στην ίδια φόρμα και μέσα σε χαρτάκια, δεν είναι ίδια. Έχουν διαφορετικό χυλό όσον αφορά στα υλικά και στην σύσταση με αποτέλεσμα να έχουν και διαφορετική υφή. Τα μάφινς είναι πιο σφιχτά και λιγότερο γλυκά απ' τα cupcakes, τα οποία ουσιαστικά είναι μίνι κεκάκια. Επίσης, τα μάφινς παραδοσιακά δεν έχουν κανένα είδος γλάσου.
    Ναι, πρώτα βάζεις τα χαρτάκια στα κουπάκια της φόρμας, μετά ρίχνεις το χυλό και τα βάζεις στο φούρνο για ψήσιμο.
    Χαίρομαι που ο σύζυγος δοκιμάζει συνταγές μου. Καλή επιτυχία με την σφολιάτα! Και σε σένα επίσης αν δοκιμάσεις τα cupcakes. Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν.

    ReplyDelete
  13. Τι ομορφιά είναι αυτή Μάγδα μου! Είδα κι εγώ χαμομήλι κάτω στη Union Square τις προάλλες, και στεκόμουνα ώρα και το κοίταζα σκεφτόμενη τι να το κάνω! Τώρα ξέρω! Τα δυο χαμομηλάκια στο γλάσο πάνω είναι σαν να περιμένουνε το μελισσάκι να τα επισκεφτεί!Ένα όνειρο λέμε, μόνο που το βλέπεις με τα μάτια ανοιχτά!

    ReplyDelete
  14. Υπέροχη ιδέα, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με φρέσκο χαμομήλι (ούτε με ξερό για να πω την αλήθεια). Φαίνονται πεντανόστιμα.

    ReplyDelete
  15. Ενημερωμένη βρίσκω την γιαγιά σου!!! Πολύ ομορφα παρουσιασμένα, μίνιμαλ και είμαι σίγουρη πεντανόστιμα!

    ReplyDelete