Monday, June 3, 2013

Το Πεϊνιρλί

Το σουτζούκι και ο παστουρμάς είχαν πάντα θέση στο ψυγείο μου στην Ελλάδα. Στην Ολλανδία ωστόσο είναι αδύνατο να τα βρω και αν τυχόν καταφέρω να ανακαλύψω κάτι που έστω να τα θυμίζει, είναι τόσο κατώτερα σε γεύση και ποιότητα που η απογοήτευση είναι σχεδόν βέβαιη.






Ένα από τα πράγματα που έφερα μαζί μου απ’ την Ελλάδα, πέρα από κάθε είδους σοκολάτα, είναι αυτές οι δυο λιχουδιές. Το σουτζούκι, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα πικάντικο λουκάνικο που συνήθως φτιάχνεται από βοδινό κρέας και περιέχει κύμινο, σουμάκι και κόκκινο πιπέρι. Ο παστουρμάς είναι ένα είδος πικάντικου αλλαντικού φτιαγμένου από βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας το οποίο καλύπτεται από τσιμένι (αλοιφή φτιαγμένη από μπαχάρια) που αφότου αποξηραθεί, προστατεύει το κρέας.






Ο καλύτερος τρόπος για ν’ απολαύσει κανείς το σουτζούκι και τον παστουρμά είναι να τα κόψει σε λεπτές φέτες και να τα συνοδεύσει με φέσκο ψωμί κι ένα ποτηράκι ούζο. Είναι ο τέλειος μεζές για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στην αυλή ή το μπαλκόνι. Απ’ την άλλη όμως, και τα δυο είναι έξοχα όταν προστεθούν σ’ ένα πεϊνιρλί.






Η λέξη πεϊνιρλί προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί” (η λέξη peynir σημαίνει τυρί στα τουρκικά). Το πεϊνιρλί είναι ένα είδος ζύμης σε σχήμα βαρκούλας (ή καλύτερα κανό θα έλεγε κανείς), παρόμοιας με το τουρκικό pide αλλά μεγαλύτερη σε μέγεθος, είναι μαλακιά στο εσωτερικό της και έχει μια υπέροχα τραγανή αλλά όχι σκληρή κρούστα.






Το πεϊνιρλί είναι αγαπητό από όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα από εκείνους με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη όπως εγώ, και φυσικά των Ελλήνων του Πόντου. Αυτοί ήταν που την δεκαετία του 1920, έπειτα από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, εγκαταστάθηκαν στη Δροσιά, βόρεια της Αθήνας, και άνοιξαν μαγαζιά που πουλούσαν την σπεσιαλιτέ τους, τα πεϊνιρλί. Φυσικά η εκδρομή στη Δροσιά για πεϊνιρλί είναι κλασική μέχρι σήμερα αφού εκεί πωλείται το καλύτερο πεϊνιρλί στην Ελλάδα.






Κάτι ακόμα που κάνει το πεϊνιρλί μοναδικό και αφάνταστα γευστικό είναι η γέμιση, με παραδοσιακή αυτή του κασεριού που τσυτσυρίζει στο κέντρο της ψημένης ζύμης, και του βουτύρου που οφείλει να προστεθεί αμέσως μόλις η “βαρκούλα” βγει απ’το φούρνο ώστε να λιώσει νωχελικά πάνω απ’ το τυρί.






Το πεϊνιρλί ασφαλώς μπορεί να περιέχει και διάφορα άλλα υλικά όπως μοσχαρίσιο κιμά, ζαμπόν, ντομάτα, αβγό, λουκάνικα. Στην οικογένειά μου, αυτό που εμείς θεωρούμε κλασικό, είναι το πεϊνιρλί με σουτζούκι ή παστουρμά, ντομάτα και τυρί.






Η έντονη και πικάντικη γεύση του παστουρμά και του σουτζουκιού σε συνδυασμό με το τυρί και την φρέσκια ντομάτα, κάνουν το πεϊνιρλί ιδιαίτερα απολαυστικό αλλά και αρκετά βαρύ. Οπότε έχετε το νου σας και προσπαθήστε να μην φάτε πολύ, εκτός κι αν έχετε ατσάλινο στομάχι.






Όποια γέμιση κι αν επιλέξετε για το πεϊνιρλί σας, ελπίζω να το ευχαριστηθείτε τόσο πολύ ώστε να το φτιάξετε ξανά και ξανά.











Πεϊνιρλί

Αν έχετε πέτρα ψησίματος για πίτσα, τότε θα σας πρότεινα να την χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο του πεϊνιρλί. Το αποτέλεσμα θα είναι κατά πολύ ανώτερο απ’ το ψήσιμο στη λαμαρίνα.

Στην Ολλανδία φυσικά είναι αδύνατον να βρω κασέρι και γι’ αυτό το αντικαθιστώ με ελβετικό έμενταλ που μου αρέσει πολύ.






Μερίδες: 8 πεϊνιρλί

Υλικά

για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν έξτρα για την επιφάνεια εργασίας
200 γρ. κίτρινο αλεύρι από σκληρό σιτάρι
9 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού ψιλή ζάχαρη
200 ml χλιαρό νερό
150 ml χλιαρό φρέσκο πλήρες γάλα
50 ml καλής ποιότητας ελαιόλαδο, συν έξτρα για το λάδωμα της ζύμης και του μπωλ

για τη γέμιση τυριού
Κασέρι (ή Ελβετικό Έμενταλ), χοντροτριμμένο
Φρέσκο βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο

για τη γέμιση σουτουζκιού ή παστουρμά
Παστουρμά, σε φέτες
Σουτζούκι, σε φέτες
Ντομάτα, σε φέτες
Κασέρι ή Ελβετικό Έμενταλ, χοντροτριμμένο

Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, μίξερ βάσης με εξάρτημα γάντζου (προαιρετικά), μεγάλη λαμαρίνα ή ταψί, πέτρα ψησίματος (προαιρετικά ), λαδόκολλα


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης ή σε μια γαβάθα, προσθέστε τα αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι (προσέχοντας να μην έρθει σ’ επαφή με τη μαγιά), το χλιαρό νερό και γάλα, και το ελαιόλαδο.

Αν ζυμώνετε με το μίξερ, ξεκινήστε το στην πιο χαμηλή ταχύτητα και ζυμώστε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι λεία, αφράτη κι εύπλαστη. Θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου αλλά να παραμένει κάπως υγρή. Αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε ελαφρά ώστε να καταλάβετε την υφή της. Απλά κοιτώντας την δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ πώς συμπεριφέρεται μια ζύμη. Είναι καλό να δείτε πώς την αισθάνεστε στα χέρια σας.

Αν ζυμώνετε με το χέρι, αφότου αναμείξετε τα υλικά και φτιάξετε μια πρόχειρη ζύμη (θα είναι πολύ υγρή), αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε καλά. Θα πάρει γύρω στα 10 λεπτά. Θέλετε η ζύμη σας να είναι μαλακιά κι αφράτη και να κολλάει στα χέρια σας λίγο, να παραμένει ελαφρώς υγρή αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορείτε καθόλου να την ζυμώσετε.

Σημείωση: Δεν είναι όλα τα αλεύρια ίδια, οπότε σε περίπτωση που η ζύμη σας κολλάει πάρα πολύ στα χέρια ή στον κάδο του μίξερ, μη φοβηθείτε να ρίξετε επιπλέον αλεύρι (για όλες τις χρήσεις). Ρίξτε το όμως σιγά-σιγά, ελέγχοντας την υφή της ζύμης ώστε να μην καταλήξετε με σφιχτό και ξερό ζυμάρι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σχεδόν πάντα χρειάζεται να προσθέσω λίγο επιπλέον αλεύρι για να μην κολλάει πολύ η ζύμη, γύρω στα 30 γρ.

Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, λαδώστε ελαφρά με ελαιόλαδο το μπωλ του μίξερ (ή τη γαβάθα σας) και τη ζύμη, και τοποθετήστε την μέσα στο μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει γύρω στη 1 ώρα να φουσκώσει, αναλόγως πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θα την αφήσετε.


Μόλις φουσκώσει η ζύμη, βγάλτε την μέσα από το μπωλ και ζυμώστε την για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει. Χωρίστε την σε 8 ισομεγέθη κομμάτια (115 γρ. περίπου το καθένα) και σχηματίστε 8 μπάλες. Λαδώστε τες και τοποθετήστε τες μέσα στο μπωλ, το οποίο προηγουμένως έχετε λαδώσει. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος μέχρι οι μπάλες ζύμης σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο. Θα πάρει 30-40 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 225 βαθμούς Κελσίου.
Αν έχετε πέτρα ψησίματος για πίτσα, τοποθετήστε την στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου σας για να προθερμανθεί. Αν όχι, τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο της λαμαρίνας ή του ταψιού σας.

Μόλις οι μπάλες ζύμης φουσκώσουν, πάρτε τες μια-μια και δουλεύοντας πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, φτιάξτε ένα μακρόστενο σχήμα (26x13 εκ. περίπου), απλώνοντας τη ζύμη με τα δάχτυλά σας. Πάρτε το κάτω μέρος της ζύμης και διπλώστε το (όπως στην φωτογραφία). Έπειτα πάρτε το πάνω μέρος της ζύμης και διπλώστε το κατά τον ίδιο τρόπο (όπως στην φωτογραφία). Σφραγίστε τις δυο μυτερές άκρες πιέζοντάς τες καλά. Κατά προτίμηση, αλείψτε τες ανάμεσα με λίγο νερό για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους και να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Στο τέλος θα πρέπει να έχετε μια ζύμη σχηματισμένη σε βαρκούλα, με υπερυψωμένα πλαϊνά τοιχώματα, που θα κρατήσουν μέσα τα υλικά της γέμισης, δηλαδή ένα πεϊνιρλί.
Συνεχίστε και με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης. Εγώ συνήθως τα φτιάχνω τρία-τρία γιατί ο φούρνος μου είναι μικρός και δεν χωράει περισσότερα πεϊνιρλί. Όσο ψήνονται, φτιάχνω τα υπόλοιπα.


Τοποθετήστε τα πεϊνιρλί πάνω στη λαμαρίνα ή ταψί (ή στην προθερμασμένη πέτρα ψησίματος την οποία έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι), κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι στο κέντρο της ζύμης του πεϊνιρλί (εκεί που θα βάλετε αργότερα τη γέμιση) για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο, και βάλτε στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε τα πεϊνιρλί για 10 λεπτά. Αφαιρέστε τα απ’ το φούρνο και κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 185 βαθμούς Κελσίου.

Γεμίστε τα πεϊνιρλί με τα υλικά της αρεσκείας σας. Αν φτιάξετε πεϊνιρλί μόνο με τυρί, βάλτε μπόλικο στο κέντρο. Αν φτιάξετε με παστουρμά ή σουτζούκι, προσθέστε πρώτα 2 φέτες ντομάτας, έπειτα 2-3 φέτες σουτζούκι ή παστουρμά και τέλος λίγο τριμμένο τυρί. Προσέξτε μην ξεχειλίσετε το πεϊνιρλί γιατί θα χυθούν όλα τα υλικά ενώ ψήνεται.

Επιστρέψτε τα πεϊνιρλί στο φούρνο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί αλλά να μην πάρει χρώμα. Δεν θέλετε να κάνει κρούστα.

Βγάλτε τα απ’ το φούρνο και, αν έχετε φτιάξει πεϊνιρλί με τυρί, προσθέστε 2-3 μικρά κομματάκια βουτύρου κι αφήστε τα να λιώσουν πάνω απ’ το καυτό τυρί.

Σερβίρετε αμέσως.





38 comments:

  1. Προσωπικά, το Πεϊνιρλί για μένα θέλει ένα πέρασμα με λιωμένο βούτηρο στην ζύμη μόλις βγεί από το φούρνο. Επίσης συνιστώ ωμό αυγό πάνω από πεϊνιρλι με τυρί μολίς βγεί από το φούρνο και ανακάτεμα με πιρούνι (ρώσικο κόλπο).

    ReplyDelete
  2. Μέσα στο μυαλό μου είσαι! Έχω χρόνια να φτιάξω πεϊνιρλί και το σκεφτόμουν να κάνω αυτές τις μέρες για τη μικρή μου που της αρέσουν τα ψωμιά αλλά δεν τρώει κέικ, τσουρέκια και λοιπά γλυκά (μα από ποιον πήρε αυτό το παιδί;;;). Η συνταγή σου θα δοκιμαστεί άμεσα!

    ReplyDelete
  3. Μάγδα μου είναι τουλάχιστον εκπληκτική η ανάρτηση και το αποτέλεσμα απίστευτο....
    Μπράβο σου !!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  4. Πεθαίνω πρωί - πρωί Μάγδα!!!
    Εγώ θέλω και τις δύο εκδοχές!!
    Ωραία πράγματα προμηθεύτηκες από την πατρίδα!!!

    Σε φιλώ κορίτσι!

    ReplyDelete
  5. Eξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα!!!!Με στίγματα προσωπικών βιωμάτων που κάνουν την ανάρτηση να μην είναι ψυχρή!Τόσο όσο πρέπει!
    Έχεις μία μοναδική ικανότητα στις ζύμες και το πεϊνερλί κυριολεκτικά μας δόθηκε στο πιάτο!
    Προσωπικά το προτιμώ με κασέρι,χωρίς όμως να απορρίπτω αυτό με το σουζούκι.Τον παστουρμά δεν τον συζητώ καν.Έχω μία προκατάληψη που ακόμα δεν κατόρθωσα να ξεπεράσω!
    Μένοντας με τις ζωντανές εικόνες του λιωμένου κασεριού να ξεχύνονται από τα ψηλά τοιχώματα ενός καλοψημένου πεϊνερλί,σε καλημερίζω και εύχομαι να έχεις ένα όμορφο και ανέμελο καλοκαίρι!Φιλιά πολλά,πολλά Μάγδα!

    ReplyDelete
  6. Αφού δε με πάνε στη Δροσιά για πεινιρλί...θα το φτιάξω μόνη μου!!!!!
    Εξαιρετικό!!!

    ReplyDelete
  7. Πάλι ζωγράφισες!!!Θέλω να φάω την οθόνη!
    Θα του έβαζα και ένα αυγουλάκι πάνω!

    ReplyDelete
  8. Τρέχουν τα σάλια μου!!!!!!!!!
    Πραγματικά υπέροχο!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Ειναι και μεσημερι και με κολλαζει το ρημαδι το πεινιρλι σου!Εγινε τοσο νοστιμο οπως φαινεται??

    ReplyDelete
  10. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στις αναρτήσεις σου Μάγδα, είναι πως ακόμα και κάτι φαινομενικά απλό, παρουσιάζεται τόσο διεξοδικά και τόσο όμορφα που δεν γίνεται να μην εντυπωσιαστείς!
    Οι οδηγίες σου πάντα σαφέστατες, νομίζω πως δεν αφήνουν περιθώρια λάθους!
    Οι δε φωτογραφίες μιλάνε περίτρανα για το αποτέλεσμα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Anonymous — καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ για τα tips. Θα τα εφαρμόσω την επόμενη φορά!

    Claire — χαίρομαι που η συνταγή για το πεϊνιρλί μου ήρθε την κατάλληλη στιγμή για σένα και ελπίζω η μικρή σου να το ευχαριστηθεί!

    Γιώργος Βαρβάκης — σ' ευχαριστώ πολύ! Σε φιλώ!

    Χρυσαυγή, peps — είδα και τα αντίστοιχα σχόλιά σας στο facebook. Έκανα ζημιά πρωΐ-πρωΐ ε; :) Τί να κάνω, με τέτοια υλικά απ' την Ελλάδα δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Πέπη, πέφτει και μακριά η Δροσιά οπότε φτιάξε τα εσύ κι ελπίζω να σου αρέσουν! Σας φιλώ και τις δυο!

    Foteini Thes — με το τυρί μ' αρέσει πολύ και μένα αλλά με λιγώνει. Θέλω και κάτι άλλο να σπάει τη μονοτονία. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα πάντα γλυκά σου σχόλια Φωτεινή. Σε φιλώ!

    Notoula — και δεν του βάζεις! Τέλειο θα είναι!

    Τατιάνα — να' σαι καλά!

    giota kara — έγινε το άτιμο!

    Ερμιόνη — σ' ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου Ερμιόνη. Να' σαι καλά! Σε φιλώ!!

    ReplyDelete
  12. Ντάξει...και αυτή φοβερή ανάρτηση. πολύ ωραία εκτέλεση (αν και μ΄αρέσει λίγο πιο χοντρά τα τοιχία/ο κόθρος-δεν ανοίγεις κάπως λεπτό το ζυμάρι;), συμφωνώ για το άλειμμα με βούτυρο στο τέλος. για παστουρμά ξέρω καππαδόκη που τον κάνει χειροποίητο, αλλά δεν έχω πάρει συνταγή γμτ...άντε που είναι βαρύς, απλώς ο ιδρώτας βρωμάει για ώωωωρες μετά. χαχαχα... είναι πολύ καλός ο παστουρμάς από δράμα (γνωστής απάνω εταιρείας), εσύ -να υποθέσω- πήρες Μ...ν;
    καλή όρεξη, μπράβο σου. και εις άλλα!

    ReplyDelete
  13. Καταπληκτικό, δεν έχω λόγια!Είναι απο τα ποστ που μπορώ να τα χαζεύω με τις ώρες.Οι φωτογραφίες σου το κάνουν να φαντάζει μέχρι και...σέξι μη σου πω!
    Έχω να φάω χρόνια πεϊνιρλί,από μικρή που με πήγαινε η μαμά μου μετά τα ψώνια, σε ένα μαγαζί στον Πειραιά που έπρεπε να περιμένεις σειρά για να αγοράσεις.Και τα καλοκαίρια που πηγαίναμε στην Βάρκιζα για μπάνιο και μετά στον φούρνο του Γεωργιάδη για πεϊνίρλι με αυγό.
    Θα ήθελα πολύ να το φτιάξω, εδώ που είμαι άλλωστε υπάρχουν τα πάντα, απο κασέρια, παστουρμάδες και σουτζούκια άλλο τίποτα.Η ζύμη όμως είναι ένα θέμα, δεν τα πολυκαταφέρνω, οι περισσότερες προσπάθειες μου έχουν πάει άπατες, ειδικά με ζύμες που έχουν μαγιά.Αν όμως το αποφασίσω σε μια μέρα ηρεμίας και μαγειρικής αυτοπεποίθησης, θα το κάνω και θα σε ενημερώσω.
    Φιλικά,
    Κατερίνα

    ReplyDelete
  14. Φανταστικό! Όπως καταλαβαίνεις λόγο καταγωγής λατρεύουμε όλοι το πεϊνιρλί και με κασέρι και με παστουρμά και με σουτζούκι.
    Όταν ήμουν μικρή ο γνωστός θείος (από το κανταΐφι) με το φούρνο, μας έφτιαχνε τα πιο καταπληκτικά πεινιρλί που έχω δοκιμάσει ποτέ! Από τότε όποτε τρώω πεϊνιρλί, απλώς αναπολώ τα δικά του πεντανόστιμα, που μοιάζουν τόσο με τα δικά σου όπως τα περιγράφεις! Και η περιγραφή σου και οι φωτογραφίες είναι ακαταμάχητες, θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε μόλις βρω μια πέτρα ψησίματος σε λογική τιμή, γιατί και εγώ πιστεύω ότι είναι απαραίτητη.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μην ψάχνεις στα μαγαζιά με κουζινικά, δεν έχει νόημα. Πήγαινε σε μαγαζί που πουλάει μάρμαρα και γρανίτες και πάρε τον πιο φθηνό γρανίτη στις διαστάσεις του φούρνου σου. Μου στοίχισε 15 ευρώ και είναι τέλειος.

      Delete
  15. Μεγαλούργησες, αγαπητή μου Μάγδα.

    Και φυσικά με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη με την χρήση αυτών των αλλαντικών που δίνουν άλλη γευστική νότα όπου κι' αν προστεθούν.

    Για τις φωτογραφίες απλώς...δεν έχω λόγια!
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  16. Πολύ λαχταριστά! Υπέροχες φωτογραφίες!

    ReplyDelete
  17. Εξαιρετική ανάρτηση με super presentation με απίθανη συνταγή και με ανάλυση που αιχμαλωτίζει βλέμα και σκέψη..το κασέρι που λιώνει νωχελικά...περιγραφή δηλαδή κόλαση!!απο τα καλύτερα post σε θέμα μαγειρικής που έχω δεί ever!!!φιλάκια και καλό βραδάκι!!

    ReplyDelete
  18. πολυ καλο το θεμα!!

    ReplyDelete
  19. Έκανα βαθειά βουτιά στις φωτογραφίες και ξέχασα να βουτήξω κανά πείνιρλί. Μου τα πήρανε οι άλλες!

    ReplyDelete
  20. Anonymous — ευχαριστώ! Ναι, τον κόθρο δεν τον προτιμώ πολύ χοντρουλό. Όσο για τον παστουρμά, τον αγοράζω από ένα μαγαζί στον Πειραιά.

    Κατερίνα — αφού σου αρέσει τόσο πολύ το πεινιρλί πρέπει να δοκιμάσεις να το φτιάξεις. Δεν είναι δύσκολη η ζύμη αρκεί να ακολουθήσεις τις οδηγίες και το ένστικτό σου. Θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε αν τελικά το τολμήσεις. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!

    mookies — σ' ευχαριστώ! Μπορείς να τα φτιάξεις και χωρίς πέτρα ψησίματος. Είναι προτιμητέα αλλά όχι απαραίτητη.

    Penelope — σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου, να'σαι καλά!

    mia maria — ευχαριστώ Μαρία!

    Kate'sCakeBox — σ' ευχαριστώ πολύ!!

    pyrsos — ευχαριστώ!

    Martha — χαχαχα Φιλιά!!

    ReplyDelete
  21. Επανέρχομαι για ενημέρωση!
    Λοιπόν τα έφτιαξα με ζαβολιά, με βοήθησε μια φίλη μου απο την Τσεχία που κάνει και ωραία τσουρέκια.Μελέτησε την συνταγή και έτσι τα φτιάξαμε μαζί.Μου έδειξε τι σημαίνει μαλακή ζύμη, πως πρέπει να είναι όταν ωριμάζει και με βοήθησε και λίγο να τα ανοίξω.Πήραμε ωραία πράγματα απο το deli, παστουρμά και σουτζούκι και ένα κασέρι πρόβειο και φτιάξαμε πολύ ωραία πράγματα.Εγώ δεν είχα πλάκα, αλλα και στην λαμαρίνα μου ψήθηκαν ωραιότατα.Η ίδια δεν ειχα ξαναφάει κάτι παρόμοιο και ενθουσιάστηκε, καλέσαμε και τους γείτονες απο το μπλοκ που μένουμε, ανοίξαμε μπύρες και το ευχαριστηθήκαμε πολύ.Να είσαι καλά που μας τα έδειξες.
    Κατερίνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Κατερίνα! Χαίρομαι πάαααρα πολύ που αποφάσισες να τα φτιάξεις και που τα ευχαριστηθήκατε. Να' σαι καλά!!

      Delete
  22. Τόσο ωραία δουλειά το blog σου, μπράβο! Όσο για τη συνταγή σου... ευχαριστώ που τη μοιράζεσαι! Βρήκα το blog τυχαία ψάχνοντας πώς να χειριστώ το copyright στα κείμενα και τις φωτογραφίες στο blog που λέω να φτιάξω... και το πεϊνιρλί σου αιχμαλώτισε κάμποσες αισθήσεις μου, αλήθεια θα τη φάω την οθόνη. Άσε που έψαχνα συνταγή για πεϊνιρλί από ψαγμένη μαγείρισσα καιρό τώρα... λέω ότι τη βρήκα ;).
    Καλή συνέχεια,
    Μαρία Χ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά όπως κι αν χειριστείς το θέμα copyright, δυστυχώς θα υπάχουν κάποιοι που δεν πρόκειται να το/σε σεβαστούν και θα σε κλέβουν ασύστολα. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλή αρχή με το blog σου! Αν δοκιμάσεις την συνταγή για το πεϊνρλί, θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε.

      Delete
  23. Τ έ λ ε ι α ! Μπράβο! Και πάλι ευχαριστώ για τη συνταγή. Τα έφτιαξα την Τετάρτη και τώρα μετά από επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις τα ξανατρώμε. Σήμερα έβαλα και καπνιστή γαλοπούλα. Τα πιτσιρίκια απλά ξετρελλάθηκαν.
    Μαρία Χ.

    ReplyDelete
  24. Γεια σου Μάγδα, είμαι η ίδια Μαρία με τα τελευταία δύο μηνύματα, τρώμε σήμερα πάλι τα πεϊνιρλί σου, όπως σχεδόν κάθε Σάββατο, έχει γίνει μικρή παράδοση σπίτι μας και σου στέλνουμε όλοι την αγάπη μας, γιατί όπως λένε τα πιτσιρίκια, είναι πεντανόστιμα.
    Μαρία Χ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Μαρία. Σ'ευχαριστώ που άφησες τις εντυπώσεις σου και είμαι πολύ χαρούμενη που σας αρέσει η συνταγή και που απολαμβάνετε σπιτικά πεινιρλί. Να είσαι καλά κι εσύ και τα παιδάκια σου!

      Delete
  25. Χαιρεται!! Εχω ολα τα υλικα ετοιμα,την ζυμη ανεβασμενη,απλως θελω να ρωτησω αν βαλω 2 κομμ.στην καταψηξη να τα ψησω το βραδυ για πιο φρεσκα για τον αντρα μου,γινεται; Δεν ειμαι σιγουρη πως θα παρω αμεση απαντηση,αλλα το χρεος μου ειναι να το ρωτησω! Ευχαριστω εκ των πρωτερων!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Μπορείς να βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι το βράδυ, όχι στην κατάψυξη γιατί θα παγώσει. Παρακαλώ και θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν.

      Delete
  26. Εχω ψησει μονο τα 6,οπως ειπα τα αλλα 2 τα ψηνω πιο μετα.Τι να πω πια!!! Ειναι μπουκια και συγχωριο!!! Η ζυμη,δε,εξαιρετικη!!! Και παλι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
    Υ.Γ.-Συνυπαρχουμε στην ιδια ΚΡΥΑ χωρα,και δεν εννοω το κλιμα...
    B.T.W-Εβαλα το αλλαντικο chorizo,που να βρω κακομοιρα σουτζουκια και παστουρμαδες!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Ναι, σουτζούκι και παστουρμά μόνο από Ελλάδα!

      Delete
  27. Μόλις τα φάγαμε. Οι οδηγίες σου δεν άφησαν περιθώρια αποτυχίας... Ευχαριστώ πολύ, δεν το περίμενα! Αφησα ζύμη για πρωινή γευστική έκπληξη! Καλό βράδυ! Χριστίνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Χριστίνα και σ' ευχαριστώ που άφησες τις εντυπώσεις σου για τα πεινιρλί. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν!

      Delete
  28. Με απογοήτευσες ... Και έλεγα θα βρώ στα σχόλια την μαγική διευθυνση για να αγοράσω παστουρμά στην Ολλανδία ... :( Ελέγα να φέρω απο Ελλάδα αλλα τα σκυλιά στα συνορα θα λισσάξουν και θα μας σταματίσουν παντου ... :)

    Καταπληκτικό μπλογκ δεν έχω λόγια ! Δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πού να βρεθεί παστουρμάς της προκοπής στην Ολλανδία... Έχει τύχει να βρω σε τούρκικα μαγαζιά αλλά ήταν άθλιοι. Μπορείς να φέρεις από Ελλάδα, εγώ αυτό κάνω. Δεν θα έχεις πρόβλημα
      Σ' ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω να δοκιμάσεις να φτιάξεις κάποια συνταγή.

      Delete