Sunday, June 16, 2013

Μαρμελάδα φράουλα

Έχοντας εγκωμιάσει αρκούντως τα ελληνικά προϊόντα, ήρθε η ώρα για τα ολλανδικά και συγκεκριμένα για τις φράουλες.






Οι ολλανδικές φράουλες είναι μικρές και γλυκιές, με κοκκινωπό-ροζ χρώμα σε αντιθέση με το σκούρο κόκκινο των ελληνικών και είναι με μια λέξη, εκπληκτικές. Πραγματικά, είναι τόσο νόστιμες που τα λόγια είναι περιττά.






Όταν ήμουν στην Ελλάδα, έφτιαξα μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού με ελληνικές φράουλες. Όταν γύρισα, έφτιαξα ακριβώς το ίδιο με ολλανδικές και ήταν σα να γευόμουν δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.






Η μαρμελάδα με ολλανδικές φράουλες ήταν πιο νόστιμη, με τη γεμάτη γεύση του φρούτου να σκάει στο στόμα σε κάθε κουταλιά, και πολύ πιο αρωματική. Κατ’ εμέ, δεν υπάρχει καλύτερο τεστ από αυτό· να φτιάχνεις κάτι χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά και να διαπιστώνεις τις διαφορές που προκύπτουν.






Αυτή τη μαρμελάδα την φτιάχνω εδώ και χρόνια και την έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ, υποσχόμενη να μοιραστώ τη συνταγή της. Επιτέλους το αποφάσισα.






Είναι πολύ απλή αλλά και πολύ γρήγορη. Δεν χρειάζεται να μείνουν τα φρούτα μέσα στη ζάχαρη για κάμποσες ώρες ως συνηθίζεται, κάτι που αναμφίβολα κάνει τη διαδικασία ευκολότερη. Πλένεις και καθαρίζεις τις φράουλες φροντίζοντας να κόψεις στη μέση όσες είναι μεγάλες· στην περίπτωση των ολλανδικών αυτό δεν είναι απαραίτητο καθώς σχεδόν πάντα είναι μικρούλες και χαριτωμένες.






Τα μυστικά αυτής της μαρμελάδας είναι δυο. Πρώτον, τα κουκούτσια του λεμονιού που μπαίνουν μέσα σε τουλπάνι και προστίθενται στην κατσαρόλα μαζί με τα φρούτα βοηθώντας την μαρμελάδα να πήξει με φυσικό τρόπο και δεύτερον, η φρέσκια βανίλια που της χαρίζει μια ασύγκριτη μυρωδιά και γεύση.






Αυτή η μαρμελάδα μπορεί να είναι όσο πηχτή ή αραιή επιθυμείτε. Εγώ την προτιμώ λίγο αραιή ώστε να μπορώ ν’ απολαμβάνω τις ζουμερές μικρές φράουλες ολόκληρες κι όχι λιωμένες και αγνώριστες, αλλά επίσης γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιώ σε διάφορα ποτά το σιρόπι που πάντα απομένει.






Φυσικά, για εσάς που θέλετε την παραδοσιακή σύσταση της μαρμελάδας, μπορείτε να την σιγοβράσετε για περισσότερη ώρα και να λιώσετε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα.






Την έχω ήδη φτιάξει δυο φορές και σκοπεύω να την ξαναφτιάξω άλλες δυο πριν το τέλος της εποχής της φράουλας, η οποία εδώ ευτυχώς κρατάει μέχρι τα τέλη Ιούλη. Πάνω σε κέικ, σε κρέπες, γιαούρτι ή παγωτό, πάνω σε βουτυρωμένο ψωμί ή κατευθείαν μέσα απ’ το βαζάκι μ’ ένα κουτάλι, δεν την χορταίνω με τίποτα.











Μαρμελάδα Φράουλα με Βανίλια

Περιττό να πω πως όσο πιο αρωματικές και γευστικές οι φράουλες που θα χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η μαρμελάδα σας. Διαλέξτε φράουλες ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες.

Χρησιμοποιώ θερμόμετρο για να ελέγξω αν έχει δέσει η μαρμελάδα αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να ακολουθήσετε την τεχνική του πιάτου-στην-κατάψυξη που θα βρείτε πιο κάτω.






Γίνεται περίπου 1,5 λίτρο / 4 βάζα μεσαίου μεγέθους

Υλικά
1,5 κιλό φρέσκιες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος αν είναι μεγάλες
1 κουταλιά νερό
2 κουταλάκια γλυκού κουκούτσια λεμονιού
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο
1 κιλό ψιλή ζάχαρη
120 ml χυμό λεμονιού

Ειδικά εργαλεία: τουλπάνι, σπάγκος κατάλληλος για μαγειρική, θερμόμετρο καραμέλας (προαιρετικά), πολτοποιητής πατάτας (προαιρετικά), γυάλινα βάζα με καπάκια


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε τις φράουλες και το νερό και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να ψηθούν για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν.

Τοποθετήστε τα κουκούτσια λεμονιού μέσα σ’ ένα τουλπάνι και δέστε το στο χερούλι της κατσαρόλας μ’ ένα σπάγκο. Φροντίστε τα κουκούτσια να είναι βυθισμένα μέσα στις φράουλες. Προσθέστε τον κομμένο λοβό βανίλιας μαζί με τα σποράκια, την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, στερεώστε στην κατσαρόλα το θερμόμετρο, αν χρησιμοποιείτε. Κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά αναλόγως πόσο πηχτή θέλετε την μαρμελάδα σας, ή μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου (κοινώς αποδεκτή θερμοκρασία που καθορίζει ότι μια μαρμελάδα έχει δέσει), φροντίζοντας ν’ ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν θέλετε να λιώσετε τις φράουλες, κάντε το απαλά όσο σιγοβράζει χρησιμοποιώντας έναν πολτοποιητή πατάτας.

Σημείωση: Ενώ βράζει η μαρμελάδα, αφαιρείτε με ένα μεταλλικό κουτάλι τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια για να έχετε μια καθαρή μαρμελάδα.


Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε να ελέγξετε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνοντας το εξής: Βάλτε ένα μικρό πιάτο στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Βγάλτε το και ρίξτε πάνω μισό κουταλάκι από την καυτή μαρμελάδα. Αφήστε για 1 λεπτό και μετά σπρώξτε την μαρμελάδα ελαφρά με το δάχτυλό σας. Εάν στο πάνω μέρος της ρυτιδιάζει, είναι έτοιμη. Αν όχι, βράστε την για 2 λεπτά ακόμα και ελέγξτε και πάλι με τον ίδιο τρόπο. Έχετε υπόψη σας ότι όταν κρυώσει η μαρμελάδα, θα πήξει περισσότερο.

Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, έχοντας την σύσταση που προτιμάτε, αφαιρέστε από την κατσαρόλα τον λοβό βανίλιας και το τουλπάνι με τα κουκούτσια λεμονιού. Αδειάστε την σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και αναποδογυρίστε τα. (Διαβάστε εδώ για το πώς να αποστειρώσετε γυάλινα βαζάκια). Αφού κρυώσει εντελώς, βάλτε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Η μαρμελάδα θα κρατήσει στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες.





14 comments:

  1. Και θα ορκιζόμουν ότι οι Ελληνικές φράουλες είναι οι νοστιμότερες....

    Ωραίο χρώμα έχει η μαρμελάδα και σαφώς κι εγώ την προτιμώ πιο υδαρή παρά πηχτή.

    Φιλιά πολλά Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ απόλυτα περί ποιότητας του φρούτου στο τελικό αποτέλεσμα. Μου είχε κάνει εντύπωση πριν από καιρό σε ξένα blogs η αναζήτηση της τέλειας συνταγής για μαρμελάδα φράουλα. Όλη η συζήτηση αναλωνόταν στο ποια ποικιλία είναι η καλύτερη ανάλογα και με την εποχή του χρόνου, θεωρώντας αυτονόητο τον τρόπο παρασκευής που γίνεται με το μέγιστο σεβασμό στο φρούτο και στο να παραμείνει ευδιάκριτο, όπως ακριβώς την φτιάχνεις και συ. Συγκρίσεις με τα καθ' ημάς, που ο καθένας έχει τη μυστική συνταγή της γιαγιάς και ό,τι ναναι από φρούτα, ό,τι έχει ο μπακάλης, απλά απογοητευτικές...Συγνώμη για το εκτενές σχόλιο.

    ReplyDelete
  3. Πολυαγαπημένη γεύση η μαρμελάδα φράουλας.Και η περιγραφική σου δύναμη, την κάνει αμβροσία.Οι φωτογραφίες,την ΄΄ζωντανεύουν΄΄και της δίνουν υπόσταση μαγικού φίλτρου.Και το άρωμα κυριάρχησε στις σελίδες σου,αλλά και γαργάλησε τα ρουθούνια μας.
    Τα λογάκια σου ρέουν σαν το γλυκό ,λεπτόρευστο σιρόπι και έχουν την ίδια δύναμη με αυτή της μαρμελάδας.Μας γλυκαίνουν αφάνταστα.
    Να είσαι καλά!Καλή εβδομάδα με πολλά,πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Η πρώτη ύλη είναι αυτή που πάντα μας χαρίζει το καλύτερο αποτέλεσμα.
    Στο χωριό μάζεψα κεράσια κι έφτιαξα γλυκό με τον ίδιο τρόπο που είχα φτιάξει και στην Αθήνα. Καμία σχέση δεν πίστευα αυτό που έβλεπα και γευόμουν.
    Εγώ ψάχνω συνέχεια τους παραγωγούς της λαϊκής αλλά και πάλι δεν έχω πάντα την καλύτερη επιλογή.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Αυτο το σιροπακι που μενει κατω κατω στο βαζακι απογειωνει και τα κοκτειλ που εχουν φραουλες οπως καιπιρινια!

    ReplyDelete
  6. Αχ, Μάγδα μου, δεν την πρόλαβα την ανάρτησή σου και έκανα μαρμελάδα φράουλα για πρώτη φορά πριν από 15 μέρες. Τα συστατικά που χρησιμοποίησα ήταν ακριβώς τα ίδια αλλά σε διαφορετικές αναλογίες και δυστυχώς μου έγινε αρκετά ξινή, χώρια που δεν έδεσε και πολύ καλά. Και μου βγήκε και μόνο ενάμισι βαζάκι... πραγματική απογοήτευση. Τώρα εδώ δυστυχώς δεν βρίσκω πια φραουλίτσες, οπότε του χρόνου με το καλό!

    ReplyDelete
  7. Η μαρμελάδα φράουλα, είναι από τις πιο αγαπημένες μας, Μάγδα. Και από αυτές που μας τελειώνουν πρώτα πρώτα. Προτιμώ τις μαρμελάδες με το φρούτο να είναι ευδιάκριτο, αλλά αυτό είναι και θέμα γούστου. Θεωρώ ότι γευστικά, αλλά και οπτικά, είναι πολύ καλύτερες. Οι φωτογραφίες σου, άλλη μια φορά, ωραιότατες!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  8. Πολύ λαχταριστή η μαρμελάδα σου! Εκπληκτικό χρώμα!
    Καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  9. Τόσο καλές οι ολλανδικές φράουλες λοιπόν! Να και κάτι καινούριο που έμαθα!
    Από τις φωτογραφίες Μάγδα μου φαίνεται αξιοζήλευτη η μαρμελάδα σου! Πανέμορφη με αυτό το τόσο ζωντανό χρώμα και τις φράουλες άθικτες!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Μεγάλη διαφορά στη γεύση έχουν και οι βιολογικές ελληνικές φράουλες σε σχέση με αυτές της παραδ. καλλιέργειας. Οι βιολογικές είναι πολύ πιο νόστιμες βέβαια, αλλά η τιμή τους είναι εξωφρενική!
    Η μαρμελάδα σου φαίνεται υπέροχη, μου αρέσει που χρησιμοποιείς λιγότερη ζάχαρη και μπόλικο χυμό λεμονιού. Δεν αντέχω τις πολύ γλυκές μαρμελάδες.
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας :) Χαίρομαι που σας άρεσε η μαρμελάδα!

    ReplyDelete
  12. Ερώτηση: γιατί στο ψυγείο; δεν διαρκεί στο ντουλάπι για αρκετούς μήνες;
    Επίσης δες αυτό:
    http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.themata&id=1177

    αν η πόλη αυτή είναι κοντά σου, μπορείς να πηγαίνεις για προμήθειες και καφέ!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ειρήνη. Σ' ευχαριστώ για το link. Το Wageningen δεν είναι κοντά στη Χάγη αλλά αν βρεθώ ποτέ εκεί, θα είναι χρήσιμη πληροφορία.
      Όσο για την μαρμελάδα, κρατάει κλειστή και εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό αλλά εγώ προτιμώ να την έχω στο ψυγείο καλού-κακού. Άλλωστε πάντα την τελειώνουμε γρήγορα.

      Delete
  13. Έτσι μικρούλες είναι οι φράουλες και στην Αγγλία! Από τα λίγα αγγλικά φρούτα (μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια των -berries) που μου φαίνονται πιο νόστιμα από τα ελληνικά!

    Αν και προτιμώ τις μαρμελάδες μου πιο πηχτές, το σιροπάκι που τρέχει στις φωτογραφίες μου φαίνεται πολύ λαχταριστό! Όντως σε προκαλεί να του ρίξεις λίγο λευκό ρούμι ή τεκίλα!

    ReplyDelete