Saturday, June 29, 2013

Μικρές ανακαλύψεις

Το ραβέντι (rhubarb) είναι πρόσφατη ανακάλυψη για μένα. Δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα οπότε δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να το δοκιμάσω πριν έρθω στην Ολλανδία, μάλιστα όταν το είδα για πρώτη φορά στις ολλανδικές αγορές δεν είχα ιδέα τί ήταν. Νόμιζα πως επρόκειτο για κάποια ποικιλία σέλινου και δεν του έδινα και πολλή σημασία.






Έπειτα από λίγο καιρό άρχισα να παρατηρώ συνταγές που περιείχαν ραβέντι σε περιοδικά και blogs και να σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή έπρεπε να το δοκιμάσω. Η αλήθεια είναι πως άργησα λιγάκι, το γεγονός ότι ήταν πολύ ξινό δεν με δελέαζε ιδιαίτερα, αλλά τελικά το έκανα. Τί σόι food blogger θα ήμουν αν αντιστεκόμουν σε καινούριες γεύσεις;






Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα για το ραβέντι όπως εγώ πριν λίγα χρόνια, επιτρέψτε μου να σας διαφωτίσω. Το ραβέντι είναι ένα λαχανικό της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού που γενικά αντιμετωπίζεται ως φρούτο. Η καταγωγή του είναι από την Κίνα, όπου από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και πρόκειται για ένα εδώδιμο φυτό. Προσοχή όμως, τα φύλλα του είναι τοξικά και δηλητηριώδη. Το μέρος του φυτού που είναι βρώσιμο είναι το στέλεχός του που αναλόγως με την ποικιλία του φυτού μπορεί να είναι πορφυρό, κόκκινο, ροζ, πρασινωπό ή υπόλευκο.






Υπάρχουν δυο είδη ραβεντιού. Το πρώτο είναι εκείνο που καλλιεργείται σε σκοτεινά θερμοκήπια και βγαίνει τον χειμώνα, και το δεύτερο είναι αυτό που καλλιεργείται στα χωράφια και εμφανίζεται στις αγορές στις αρχές της άνοιξης. Το ανοιξιάτικο ραβέντι έχει πιο έντονο χρώμα και περισσότερο ξινή γεύση από το χειμωνιάτικο.






Έχοντας αυτή την έντονη και όξινη γεύση που το κάνει αδύνατο να φαγωθεί χωρίς την προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας, το ραβέντι έχει επονομαστεί «φυτό για πίτες» επειδή κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται στη γέμιση γλυκών πιτών. Ταιριάζει πολύ με τις φράουλες και το τζίντζερ και γίνεται μια πρώτης τάξεως μαρμελάδα, μα είναι επίσης εξαιρετικό συνοδευτικό για αλμυρά πιάτα. Συνδυάζεται αρμονικά με λιπαρά ψάρια, με πάπια και αρνί, έχοντας γευστικά προφίλ που μπορούν άξια να σταθούν απέναντι στην δριμύτητα κι ανεπαίσθητη γλύκα του ιδιόμορφου αυτού λαχανικού.






Αυτές οι μικρές ανακαλύψεις είναι συναρπαστικές. Όπως και με την ποικιλία άγριων σπαραγγιών που βρήκα στην Ολλανδία, έτσι και το ραβέντι αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Έφτιαξα ένα κέικ με πολέντα και ραβέντι το οποίο αποδείχτηκε πολύ νόστιμο, αλλά αυτό το παγωτό με ραβέντι και τζίντζερ crumble (κραμπλ) ήταν ακόμα καλύτερο.






Το ραβέντι ψήνεται στο φούρνο με λίγη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει και να βγάλει τους χυμούς του κι έπειτα πολτοποιείται. Στον πολτό προστίθεται κρέμα γάλακτος και το μείγμα μπαίνει στην παγωτομηχανή. Μόλις είναι έτοιμο, αφράτο και μαλακό, προστίθεται το χρυσοκάστανο crumble σπασμένο σε μικρά κομμάτια, αναμειγνύεται με το παγωτό και μπαίνει στην κατάψυξη για να σφίξει.






Είναι από τα πιο εύγεστα παγωτά που έχω φάει. Κρεμώδες και αφράτο, θυμίζοντας παρφέ, με το crumble να του χαρίζει υφή αλλά και την απαραίτητη γλύκα για ν’ αντισταθμίσει την οξύτητα του ραβεντιού, ήταν απολαυστικό.






Έτρωγα τη μια κουταλιά μετά την άλλη και δεν το χόρταινα. Με στενοχωρεί που η σεζόν του ραβεντιού τελειώνει σύντομα. Θα μπορούσα να το τρώω όλο το καλοκαίρι χωρίς να το βαρεθώ.

Υ.Γ. Ως επίσημος δοκιμαστής μου, ο Σ δήλωσε πως το ραβέντι δεν τον έχει πείσει. Τί να πω. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα.











Παγωτό Ραβέντι (Rhubarb) με Τζίντζερ Crumble
Προσαρμοσμένη ελάχιστα από το Delia’s Summer Collection

Το παγωτό αυτό δεν είναι πολύ γλυκό οπότε μπορείτε να το σερβίρετε με μια σάλτσα όπως αυτή τη σάλτσα σοκολάτας.
Αν δεν έχετε παγωτομηχανή μην ανησυχείτε. Παρακάτω εξηγώ πώς μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς παγωτομηχανή.






Γίνονται περίπου 700 γρ. παγωτό

Υλικά

για το παγωτό
450 γρ. φρέσκο ραβέντι
230 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
430 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)

για το τζίντζερ crumble
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ανάλατο βούτυρο
50 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ (πιπερόριζα) σε σκόνη

Ειδικά εργαλεία: 1 μεγάλο ρηχό ταψί, 1 ρηχό ταψί μεσαίου μεγέθους, επεξεργαστή τροφίμων, κανάτα (προαιρετικά), παγωτομηχανή (προαιρετικά)


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Καθαρίστε τις δυο άκρες του ραβεντιού και κόψτε το σε κομμάτια 1 εκατοστού. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί και ρίξτε από πάνω τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 15-20 λεπτά μέχρι το ραβέντι να μαλακώσει εντελώς.


Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το crumble. Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, βάλτε όλα τα υλικά για το crumble και με τα ακροδάχτυλά σας τρίψτε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να μοιάζει με πολύ χοντρά ψίχουλα. Απλώστε τα στον πάτο ενός ρηχού ταψιού μεσαίου μεγέθους και τοποθετήστε το στο μεσαίο ράφι του φούρνου (ενώ ψήνεται ακόμα μέσα το ραβέντι) και ψήστε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι το crumble να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσέξτε μην το κάψετε. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε το crumble να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί. Αφότου κρυώσει, διαλύστε το με τα χέρια σας μέχρι να μοιάζει και πάλι με χοντρά ψίχουλα.


Όταν το ραβέντι είναι έτοιμο, βγάλτε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε το ραβέντι να κρυώσει ελαφρά. Μεταφέρετέ το μαζί με τα ζουμιά που έχει βγάλει στον επεξεργαστή τροφίμων σας και πολτοποιήστε το.


Αδειάστε τον πολτό μέσα σε μια κανάτα/μετρητή (ή σ’ ένα μπωλ), καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Έπειτα προσθέστε την κρέμα γάλακτος κι ανακατέψτε καλά μ’ ένα σύρμα. Αδειάστε το μείγμα στην παγωτομηχανή σας και συνεχίστε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στο τέλος το παγωτό θα πρέπει να έχει υφή απαλά χτυπημένης σαντιγύ. Αμέσως αδειάστε το παγωτό σ’ ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και προσθέστε το crumble. Αναμείξτε το με το παγωτό χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και βάλτε το στην κατάψυξη για 2 ώρες ή μέχρι να σφίξει τόσο ώστε να μπορείτε να το σερβίρετε.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το κρύο μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.

Το παγωτό διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.





22 comments:

  1. Δυστυχώς δεν υπάρχει εδώ και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!!!
    Η υφή του παγωτού φαίνεται καταπληκτική και ωραίο χρώμα!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Δεν έχω ξαναντικρύσει ωραιότερη απόχρωση του ροζ!!!!Δεν έχω ξανακούσει για το συγκεκριμένο φρούτο ,ούτε όμως έχω ξαναδεί τόσο αφράτη και μεταξένια υφή σε παγωτό!Είμαι πολύ περίεργη για την ουσία του και όσο φαντασία και αν έχω, δεν μπορώ να την προσσεγγίσω μέσα από τα γραφόμενά σου,κάτι που άλλες φορές το μισοκαταφέρνω.
    Ας μείνω λοιπόν στις απίθανες εικόνες και ας ευχηθώ μέσα μου, κάποια στιγμή στη σύντομη ζωή μου να το δοκιμάσω.
    Καλή Κυριακή Μάγδα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  3. Πέπη, Φωτεινή — ελπίζω να σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε ραβέντι κάποια στιγμή. Ξέρω πως στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Φωτεινή, η απόχρωση αυτή του ροζ είναι όντως πολύ ιδιαίτερη. Και μένα μου έκανε εντύπωση όταν έφτιαξα το παγωτό. Φιλιά και στις δυο!

    ReplyDelete
  4. Απίθανο φαίνεται το παγωτό σου με το ραβέντι!
    Εγώ πρώτη φορά το έμαθα σαν υλικό μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής από τον Jamie Oliver, χρόνια πριν. Το είδα όμως φρέσκο να πωλείται στα μανάβικα μόνο σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό και από εκεί αγόρασα και μαρμελάδα ραβέντι, μου άρεσε αρκετά και μου θύμισε κάπως ακτινίδιο σε γεύση (ήταν γλυκόξινο).
    Πιστεύω πως δεν είναι απίθανο να υπάρχει κάπου και στην Ελλάδα, τόσα και τόσα εξωτικά φρούτα-λαχανικά έχουμε βρει, οπότε αν κάποια στιγμή το πετύχω και το αγοράσω, το παγωτό αυτό θα είναι πρώτο πρώτο στη λίστα των ραβεντο-συνταγών που θέλω να φτιάξω!

    ReplyDelete
  5. Το ραβέντι το συναντώ σε συνταγές στα περιοδικά που μου στέλνει η Άρτεμις, δε νομίζω να το έχω δει ποτέ σε Σ/Μ και μου έλυσες την απορία τι είναι.

    ReplyDelete
  6. Πρόσφατα έψαχνα πληροφορίες για το ραβέντι, γιατί το συναντώ συνέχεια σε συνταγές ξένων μπλογκς. Πολύ διαφωτιστική η ανάρτησή σου, το παγωτάκι φαίνεται λαχταριστό και ελπίζω να βρω και εγώ ραβέντι για να το δοκιμάσω επιτέλους!
    Φιλιά πολλά από Ζάκυνθο!

    ReplyDelete
  7. Μάγδα, ραβέντι στην Ελλάδα, ίσως βρεθεί σε μορφή σπόρων μόνο, για καλλιέργεια, σε κάποιο γεωπονικό κατάστημα. Έχω αυτούς τους σπόρους, φερμένους από την Ιταλία. Η καλλιέργειά του όμως, δεν νομίζω ότι είναι και τόσο εύκολη, στο δικό μας κλίμα. Δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα. Δυστυχώς, ως φρέσκο λαχανικό ή έστω σαν μαρμελάδα, δεν το έχω βρει κάπου. Το παγωτό είναι αφράτο και με ωραίο χρώμα. Ίσως να μπορούσαμε να το φτιαξουμε και με μαρμελάδα ραβέντι, αν βρούμε σε κάποιο delicatessen. Καλοφάγωτο.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  8. Χρόνια τώρα το βλέπω σε ξένα σάιτς, συνήθως σε γλυκές εκδοχές, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το δοκιμάσω αφού εδώ δεν υπάρχει. Η πρότασή σου ενδιαφέρουσα όπως πάντα!

    ReplyDelete
  9. Εδώ και καιρό ψάχνω να βρω ραβέντι, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψω την όξινη γεύση του, αλλά όλες μου οι προσπάθειες ήταν άκαρπες. Ούτε καν ξέρουν τι είναι. Ελπίζω να έρθει σύντομα και στην Ελλάδα.

    Μου άνοιξες την όρεξη με την περιγραφή του παγωτού σου. Μαζί με το crumble πρέπει να είναι εξαιρετικό.

    ReplyDelete
  10. Τι φωτογραφίες είναι αυτές!
    Τι υπέροχες μπάλες!
    Το ραβέντι το βλέπω σε συνταγές, αλλά δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται οπότε έκανες πολύ καλά που μας διαφώτισες Μάγδα μου!
    Που θα βρούμε όμως εδώ στην Ελλάδα να το δοκιμάσουμε και εμείς;
    Υπομονή φαντάζομαι και κάτι θα γίνει και για εμάς!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  11. Στην Ελλάδα σίγουρα μέχρι τώρα δεν το έχω δει.
    Το έχω όμως συναντήσει και στην Αγγλία και στην Γαλλία και το γεύτηκα μέσα σε γλυκές πίτες, όπως γράφεις κι' εσύ Μάγδα μου.
    Αλλά ότι θα μπορούσε να γίνει ίσως παγωτό, δεν το θα μου πέρναγε καθόλου από το μυαλό.
    Εύγε για την σκέψη και σαφώς εύγε (για μια ακόμη φορά) για τις φωτογραφίες σου.
    Καλό μήνα εύχομαι.

    ReplyDelete
  12. Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Το ραβέντι δυστυχώς καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα και δεν ευδοκιμεί στα εύκρατα όπως της Ελλάδας, οπότε δύσκολο να έρθει κατά κει. Δεν ξέρω επίσης αν θα μπορούσε να γίνει τόσο δημοφιλές ώστε να εισάγεται όπως τα εξωτικά φρούτα. Εδώ που τα λέμε δεν έχει την ίδια αίγλη με τα μάνγκο ή την παπάγια. Καλό μήνα σε όλους!

    ReplyDelete
  13. Δοκίμασα μαρμελάδα με ραβέντις στη Σκωτία και μου άρεσε πολύ. Μάλιστα πήρα και 1-2 βαζάκια. Το παγωτό σου δεν ξέρω πώς θα είναι από γεύση, αλλά από εμφάνιση "σκίζει"!

    ReplyDelete
  14. Κι εγώ βλέπω σε ξένα blogs συνταγές με το ραβεντι. Και μάλιστα πολύ συχνά. Από μαρμελάδα, μέχρι σούπες... μου έκανε εντύπωση.
    Πάντως φαίνεται ενδιαφέρον. Κι εσύ έκανες πολυ καλή δουλειά με το παγωτό.
    Μπράβο Μάγδα :)

    φιλιά

    ReplyDelete
  15. Αυτό το ραβέντι το είχα και εγώ αχτι που δεν το έβρισκα όταν ήμουν Ελλάδα! Οπότε πριν ένα μήνα περίπου το πέτυχα στη μισή τιμή στο σουπερ μαρκετ (τελευταία κομμάτια μάλλον - ούτε λαϊκή να ήταν!) οπότε το πήρα. Το φωτογράφισα καλά καλά όταν ήταν φρέσκο, το έκοψα κομματάκια και από τότε κάθεται στην κατάψυξη! Έλεγα να το κάνω κάτι με φράουλα.. (πίτα ή crumble)! Αλλά και το παγωτάκι σου τώρα που το βλέπω με βάζει σε σκέψεις! Φαίνεται πεντανόστιμο!
    Εσυ που το δοκίμασες λές τρώγεται εεε?? Να του δώσω και εγώ μια ευκαιρία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωχ τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιο μου παίζει να ακούστηκε κάπως περίεργα η τελευταία πρόταση! Εννοώ το ραβέντι αν τρώγεται..
      Το παγωτό φαίνεται τέλειο! :)
      Xx

      Delete
    2. Πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσεις, μην το αφήσεις να πάει χαμένο. Έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση, ξινό με μια ανεπαίσθητη γλύκα που εμένα μου θυμίζει λίγο την φράουλα. Στο παγωτό ήταν φοβερό! Δοκίμασέ το.

      Delete
  16. Γεια σας! Ζω στην Κοπεγχαγη κι εδω το ραβεντι τρωγεται παρα πολύ σε γλυκά και και κεικ. Ειναι υπέροχο! Το κάνουν και αναψυκτικό όπως τη βυσσινάδα. Το ιδιο και στην Γερμανια. Το καλοκαιρι το βρήκα στην Ελλάδα σε μεγάλο σουπερ μαρκετ. Πολλή ενδιαφέρουσα αλλαγή στη γεύση :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Σε αναψυκτικό μου ακούγεται υπέροχο.
      Να τελικά που υπάρχει ραβέντι και στην Ελλάδα. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να το ψάξουν. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Delete
  17. Τελευταία το βλέπω σε πολλά ξένα περιοδικά μαγειρικής, σίγουρα δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα?

    ReplyDelete
  18. Εχω ένα φυτό στο περιβόλι μου, που υπάρχει εκεί Κύριος οίδε από πότε, μπορεί και από τον προ-προηγούμενο αιώνα που από εμφάνιση μοιαζει πολύ με ραβέντι. Η διαφορά του είναι ότι τα κοτσάνια είναι κυλινδρικά και ΄κοκκινοπράσινα (αυτο με ανησυχεί πολύ) και επίσης ότι όταν ανθίζει, κάνει πολύ ωραία λουλούδια, καμμιά σχέση με το άνθος που βρήκα στο ίντερνετ. Κατα τ'άλλα όμως είναι ίδιο!!! Δεν ξέρω, φοβάμαι να το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μόνο που σίγουρα δεν πρέπει να δοκιμάσεις αν όντως αυτό που έχεις είναι ραβέντι είναι τα φύλλα! Είναι δηλητηριώδη. Καλό θα ήταν να βρεις κάποιον που να μπορεί να το δει από κοντά και να σου πει τί είναι κι αν είναι φαγώσιμο. Μη πάθεις και καμιά ζημιά στα καλά καθούμενα.

      Delete