Saturday, June 8, 2013

Σπαράγγια


Τα είδα τις προάλλες στην υπαίθρια αγορά στο κέντρο της πόλης και δεν άντεξα να μην τα πλησιάσω. Με μαγνήτισαν.

Φαίνονταν ψηλά, λεπτά και καταπράσινα με πινελιές απαλού μωβ στις κορυφές τους και αποφάσισα να πάρω μερικά.






Μόλις μπήκα στο σπίτι, τα έβαλα αμέσως στο ψυγείο. Ήθελα να παραμείνουν φρέσκα και δροσερά.






Στέκονταν ευθυτενή και περήφανα κι εγώ ονειρευόμουν τη γήινη γεύση τους και την ευγενική τους πικράδα.

Κραύγαζαν για ένα ταίριασμα με κάτι πλούσιο και βουτυρένιο· κάτι πικάντικο ίσως.






Σκέφτηκα πως αν τα συνδύαζα με παρμεζάνα και λεμόνι θα γινόταν η τέλεια σαλάτα· ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο δεν θα χρειάζονταν τίποτα παραπάνω.

Έπειτα όμως θυμήθηκα τη σφολιάτα που είχα στην κατάψυξη και που με ικέτευε να την χρησιμοποιήσω.






Τα καθάρισα ελάχιστα, τόσο ώστε ν’ αφαιρέσω το τραχύ εξωτερικό μέρος κοντά στη βάση τους, τα έβρασα τόσο ώστε να γίνουν τρυφερά και τα ακούμπησα πάνω στη λεία επιφάνεια της σφολιάτας. Τους άρεσε εκεί.






Τα έλουσα με κρέμα γάλακτος και τυρί, τα έβαλα στο φούρνο και μετά από λίγο η θέρμη του άρχισε να τα καραμελώνει. Το τυρί έλιωσε από πάνω τους, μεταμορφώνοντάς τα σε κάτι ακαταμάχητο.

Η σφολιάτα φούσκωσε και ρόδισε, κι όσο οι τάρτες ήταν ακόμα ζεστές και τραγανές, τις σέρβιρα με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και ξύσμα λεμονιού.






Φαγώθηκαν με βουλιμία.











Ατομικές Τάρτες Σφολιάτας με Πράσινα Σπαράγγια
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από The Kitchen Diaries II

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μακριά και λεπτά σπαράγγια παρά χοντρουλά. Θα ταιριάξουν γάντι στο μακρόστενο σχήμα που θα κόψετε τη σφολιάτα και θα είναι επίσης λιγότερο ινώδη.

Για άλλη μια φορά, χρησιμοποίησα σπιτική Γαλλική σφολιάτα αλλά μπορείτε ασφαλώς να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη. Φροντίστε μόνο να την ξεπαγώσετε σωστά. Βγάλτε την απ’την κατάψυξη και βάλτε την στο ψυγείο 24 ώρες πριν την χρησιμοποιήσετε.






Μερίδες: 4 ατομικές λεπτές και μακριές τάρτες

Υλικά
350 γρ. σπιτική ζύμη σφολιάτας ή 1 φύλλο έτοιμης σφολιάτας
12 λεπτά, μακριά, φρέσκα πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα
100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μικρό αβγό, ελαφρά χτυπημένο, για την επάλειψη της σφολιάτας
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Ξύσμα 1 μικρού λεμονιού

Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, σουρωτήρι, πινέλο ζαχαροπλαστικής, λαμαρίνα ή ταψί, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Διαβάστε σε αυτό το ποστ για το πώς να καθαρίσετε τα σπαράγγια.

Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αφήστε να πάρει βράση. Προσθέστε τα σπαράγγια και βράστε τα με το καπάκι ανοιχτό για 5-7 λεπτά αναλόγως το πάχος τους ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσέξτε να μην τα παραβράσετε γιατί θ’ αρχίσουν να δυαλύονται. Έχετε υπόψη σας ότι θα ξαναψηθούν στο φούρνο. Μπορείτε να καταλάβετε αν είναι έτοιμα εισάγοντας τη μύτη ενός μαχαιρού στο πιο χοντρό μέρος του σπαραγγιού. Αν μπαίνει αβίαστα, είναι έτοιμα.
Στραγγίξτε τα κι αφήστε τα στο σουρωτήρι.

Καλύψτε τη λαμαρίνα ή ταψί σας με λαδόκολλα.

Αν χρησιμοποιήσετε σπιτική σφολιάτα, αλευρώστε ελαφρά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας καθώς και την κορυφή της ζύμης, και ανοίξτε την χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε ένα επιμήκες παραλληλόγραμμο, 40 x 26 εκ. περίπου, με πάχος 0,2-0,3 εκ. Το πάχος που θ’ ανοίξετε τη σφολιάτα είναι σημαντικό διότι από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος ψησίματος.
Κόψτε τη σφολιάτα σε 4 μακρόστενα κομμάτια (10 x 26 εκ. περίπου το καθένα) και μεταφέρετέ τα στη λαμαρίνα/ταψί. Χαράξτε κάθε κομμάτι ελαφρά μ’ ένα μαχαίρι δημιουργώντας κάδρο (1,5 εκ. από τις άκρες της ζύμης). Καλύψτε τη σφολιάτα με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης και βάλτε την στο ψυγείο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.


Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και λίγο μαύρο πιπέρι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μην βράσετε το μείγμα, θέλετε απλά να ζεσταθεί.

Βγάλτε τη σφολιάτα απ’ το ψυγείο και μ’ ένα κουτάλι απλώστε τη μισή ποσότητα κρέμας μέσα στα κάδρα που χαράξατε. Ακουμπήστε από πάνω 3 σπαράγγια και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα προσέχοντας όμως να μην υπερχειλίσει.

Μ’ ένα πινέλο, αλείψτε γύρω-γύρω τη ζύμη κάθε τάρτας με το αβγό και βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε τις τάρτες για 16-17 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και το τυρί να λιώσει και να πάρει χρώμα σε διάφορα μέρη.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο και ρίξτε πάνω από τις τάρτες λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρετε αμέσως.





20 comments:

  1. Πρέπει να φτιάξω τη σφολιάτα σου μόλις επιστρέψω στην Αθήνα. Σπαράγγια δύσκολα να βρω καλά.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  2. Νομίζω πως πέρασε η εποχή των σπαραγγιών εδώ αλλά η πρότασή σου καταγράφεται για το κοντινό μέλλον όπου ελπίζω να έχω μάθει να φτιάχνω και σφολιάτα σαν τη δική σου!
    Το ξύσμα λεμονιού φοβερή ιδέα!

    Φιλιά πολλά και να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

    ReplyDelete
  3. Αυτη η σφολιατα πρεπει να ειναι απιθανη! Θα τη δοκιμασω λιαν συντομως!

    ReplyDelete
  4. αν και δεν τρελαίνομαι για σπαράγγια, η φωτό σου σκίζει (καλά, για τη σφολιάτα δεν τα ξαναματαλέω...)

    υγ. είδα σε κάτι φωτό σου αγαπημένο ραβέντι, που στην Ελλάδα δε βρίσκουμε -αν και ακριβό μου φάνηκε. το χρησιμοποιείς; θα βάλεις καμμιά συνταγή ; (και μόνο για τις φωτό σου...!)

    ReplyDelete
  5. Ξανθή — θα σου αρέσει πολύ! Φιλιά!

    The Dark Chef — πιστεύω πως μπορείς ακόμα να βρεις. Όσο για την σφολιάτα, δοκίμασε να την φτιάξεις, έστω και για μια φορά. Αξίζει τον κόπο. Σε φιλώ, καλή Κυριακή!!

    gio kar — ελπίζω να σου αρέσει!

    Anonymous — ευχαριστώ! Μ' αρέσει πολύ το ραβέντι, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει, όντως. Σκοπεύω να φτιάξω κάτι με ραβέντι σύντομα οπότε μείνε συντονισμένη/ -ος. Την επόμενη φορά άφησε αν θες και το όνομά σου. Δεν δαγκώνουμε ;)

    ReplyDelete
  6. Πολλές νοστιμιές έχω χάσει...!
    Θα μπω σε σειρά, που θα πάει...!!!

    ReplyDelete
  7. Σπαράγγια δεν τρώω,οι φωτογραφίες σου όμως είναι για φάγωμα.
    Ολοκάθαρες,πανέμορφες(ειδικά για μένα η 2η που έχω αδυναμία στο βάθος πεδίου)και λίγα λέω.Με γεια την μηχανή σου :)..
    Όλγα

    ReplyDelete
  8. Συγχαρητήρια για την υπέροχη ανάρτηση,για την καταπληκτική συνταγή και για το food presentation επίσης!!το ότι σε ικέτεψε η σφολιάτα να την χρησιμοποιήσεις δείχνει ότι διαθέτεις και το χιούμορ που τόσο πολύ ταίριαξε σε μια τέτοια ανάρτηση πρότασης μενού!!με ξετρέλανε!!φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  9. Αχ... ακόμα να δοκιμάσω σπαράγγια!
    Τα βλέπω στην τάρτα σου και πραγματικά τα θαυμάζω!
    Αυτή η σφολιάτα σου δε, τέλεια κάθε φορά!
    "Στέκονταν ευθυτενή και περήφανα κι εγώ ονειρευόμουν τη γήινη γεύση τους και την ευγενική τους πικράδα."
    Τη λάτρεψα αυτή την πρόταση!
    Φιλιά πολλά Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  10. Υπέροχο! Μου αρέσουν τα σπαράγγια, όσο για τη σφολιάτα σου πραγματικά λαχταριστή!
    Καλή εβδομάδα:)

    ReplyDelete
  11. Κάποτε θα το βρω..θα το εντοπίσω.Θα προσπαθήσω να προσδιορίσω το συναίσθημα που αφήνουν τα γραπτά σου,πέρα από τα γευστικά΄΄συναισθήματα΄΄που προκαλούν οι προτάσεις σου.Προς το παρόν το ανιχνεύω.
    Τα σπαράγγια και εγώ δεν τα έχω ακόμα δοκιμάσει.Και ας έχω την περιέργεια.Ίσως γιατί δεν ασχολήθηκα μαζί τους και φοβάμαι την πρώτη απόπειρα.Τα ζηλεύω όμως,ειδικά έτσι όπως μας τα παρουσίασες.θαύμασα τον υπέροχο τρόπο που ΄΄έντυσες΄΄τα ευθυτενή σπαράγγια και μας τα σέρβιρες με εξέχοντα ποιητικό λόγο.
    Μάγδα να έχεις μία όμορφη εβδομάδα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  12. Υπέροχο φαίνεται, μου αρέσουν πάρα πολύ τα σπαράγγια!!!!
    Και οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές.
    Τα φιλιά μου.

    ReplyDelete
  13. Μα πώς αλλιώς θα μπορούσαν να φαγωθούν; Μόνο με βουλιμία... Τέλεια!!!

    ReplyDelete
  14. Παλιά δεν μου άρεσαν καθόλου τα σπαράγγια, τώρα τα λατρεύω! πολύ νόστιμες οι τάρτες σου!!!

    ReplyDelete
  15. Τουλάχιστον 4-5 "βαρκούλες" θα έτρωγα τούτη την ώρα καλή μου Μάγδα!
    Τέλειες ως εμφάνιση και είμαι σχεδόν βέβαιη και για την γεύση διαβάζοντας τους συνδυασμούς των υλικών σου.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ReplyDelete
  16. Παρόλο που μου αρέσουν πολύ τα σπαράγγια δεν έχω φτιάξει ποτέ στο σπίτι. Πρέπει να δοκιμάσω κάποια από τις δικές σου υπέροχες συνταγές. Αυτή μου φαίνεται και εύκολη, αν χρησιμοποιήσω έτοιμη σφολιάτα.

    ReplyDelete
  17. Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια! Να' στε καλά!

    ReplyDelete
  18. Μάγδα, καλησπέρα!
    Άσχετο με τα σπαράγγια,
    αλλά μόλις το είδα σε σκέφτηκα
    για κάποιο λόγο...

    http://www.thisiscolossal.com/2013/06/portion-control-new-photos-of-tiny-people-living-in-a-world-of-food-by-christopher-boffoli/

    Καλά μαγειρέματα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ίρις! Το είδα κι εγώ αυτό κάπου πριν λίγες μέρες και το έκανα bookmark. Είναι φοβερό! Σ' ευχαριστώ που με σκέφτηκες :)

      Delete
  19. Αχ αυτές οι τάρτες και αυτή η υπέροχη σφολιάτα σου λέμε, μου κάνουν και τρέχουν τα σάλια κάθε φορά (έχω μεν αδυναμία στη σφολιάτα και θέλω να τρώω συνέχεια, δεν το κάνω ποτέ και αρκούμαι στα οφθαλμόλουτρα). Μακάρι να έβρισκα ακόμα σπαράγγια, αλλά δυστυχώς τέλος για φέτος απ'οτι κατάλαβα.

    ReplyDelete