Sunday, June 23, 2013

Where the wild things are

Είναι αποκαλυπτική εμπειρία για μένα όταν γεύομαι κάτι καινούριο. Δεν αναφέρομαι τόσο σε προϊόντα νέων μεθόδων μαγειρικής αλλά πιο πολύ σε ωμά υλικά, όπως φρούτα και λαχανικά.






Ενθουσιάζομαι όταν σκέφτομαι πόσα οπωρολαχανικά υπάρχουν εκεί έξω που δεν έχω ακόμα γνωρίσει. Οι γευστικοί μου κάλυκες ζωντανεύουν στην προοπτική του να τα δοκιμάσω κι αυτό με κάνει ν’ αντιλαμβάνομαι πιο έντονα το μεγαλείο της φύσης και όλα όσα αυτή τόσο απλόχερα μας προσφέρει.






Δεν έψαχνα να τα βρω, με βρήκαν αυτά. Κάπως έτσι γίνονται οι καλύτερες γνωριμίες. Με ανοιχτό πράσινο χρώμα κι εξαιρετικά λεπτό στέλεχος, μου συστήθηκαν ως άγρια σπαράγγια. Ήταν διαφορετικά από τα ελληνικά.






Φυσικά πήρα ένα μεγάλο μάτσο, πότε θα τα ξανάβρισκα; Η εποχή τους φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της.






Η γεύση τους μοιάζει με αυτή των κοινών πράσινων σπαραγγιών αλλά με μια πιο ήπια, φρέσκια και ζωηρή χροιά, θυμίζοντας αμυδρά το φρέσκο κρεμμυδάκι ή το σχοινόπρασο με μια ελαφριά κάψα και απαλή πικρότητα.






Αποφάσισα να τα χρησιμοποιήσω σε μια ομελέτα. Είχα αγοράσει φρέσκα βλαστάρια μπιζελιού και στο ψυγείο υπήρχε ρικότα οπότε δεν ήθελε και πολλή σκέψη.






Βούτυρο, με λίγο ελαιόλαδο που το βοηθάει να μην καεί, αβγά με λίγη κρέμα γάλακτος για να τους δώσει πιο πλούσια γεύση και λεπτά άγρια σπαράγγια κομμένα στα τρία.






Έπειτα από μόνο λίγα λεπτά, η ομελέτα ήταν έτοιμη. Ο Σ κι εγώ την φάγαμε μέσα απ’ το τηγάνι. Ήταν απολαυστική. Με φρέσκο ψωμί κι ένα ποτήρι λευκό κρασί μας έκανε σχεδόν να ξεχάσουμε τη βροχή που έπεφτε έξω και το γερό κρυολόγημα που είχα αρπάξει...











Ομελέτα με Άγρια Πράσινα Σπαράγγια, Ρικότα και Βλαστάρια Μπιζελιού

Ξέρω πως πολλοί από εσάς ίσως δεν θα μπορέσετε να βρείτε άγρια σπαράγγια (τα είδη διαφέρουν αναλόγως με τη χώρα που φύονται) αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κοινά πράσινα σπαράγγια. Επίσης, καλές εναλλακτικές είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μικρά και τρυφερά πράσα, ή μερικά λεπτά αμπελοφάσουλα.

Οι ομελέτες μου αρέσουν λεπτές κι ανάλαφρες—απεχθάνομαι τις χοντρές ομελέτες—γι’ αυτό και χρησιμοποιώ φαρδύ τηγάνι για να τις φτιάξω. Πράξτε αναλόγως με τις προτιμήσεις σας.






Μερίδες: για 2 πεινασμένα άτομα

Υλικά
3-4 κουταλιές σούπας (50 γρ.) ανάλατο βούτυρο
1½ κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
100 γρ. άγρια πράσινα σπαράγγια (40-50), κομμένα στα τρία (προηγουμένως να τα έχετε ξεπλύνει και στεγνώσει)
6 μεγάλα αβγά
1-2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος, πλήρης
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
100 γρ. φρέσκια ρικότα
Μια χούφτα φρέσκα βλαστάρια μπιζελιού

Ειδικά εργαλεία: φαρδύ τηγάνι με κυρτά τοιχώματα


Προετοιμασία
Προσθέστε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σ’ ένα φαρδύ τηγάνι και βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το βούτυρο λιώσει κι αρχίσει ν’ αφρίζει και να τσυτσυρίζει, ρίξτε τα σπαράγγια. Σωτάρετε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να καλυφθούν καλά με το βούτυρο και το λάδι.

Εντωμεταξύ, σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε τ’ αβγά, την κρέμα γάλακτος και λίγο αλατοπίπερο και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι ν’ αφρίσουν ελαφρά.


Ρίξτε τ’ αβγά πάνω απ’ τα σπαράγγια και ανακατέψτε λίγο με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήστε να ψηθεί η ομελέτα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί από κάτω, μέχρι να είναι ελάχιστα υγρή στην κορυφή. Αν την θέλετε λιγότερο ή περισσότερο ψημένη προσαρμόστε τον χρόνο ψησίματος.

Ένα λεπτό πριν να είναι έτοιμη, προσθέστε από πάνω την ρικότα σε μικρά κομμάτια και μόλις είναι έτοιμη, είτε διπλώστε την πάνω σε μια πιατέλα, είτε φάτε την μέσα απ΄το τηγάνι όπως εμείς. Ρίξτε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω καθώς και τα φρέσκα βλαστάρια μπιζελιού.

Καλή όρεξη!





17 comments:

  1. Άγρια σπαράγγια μαζεύαμε όταν πηγαίναμε στην εξοχή με τους γονείς μου και έμοιαζαν κάπως έτσι http://dilofo.gr/wp-content/uploads/2013/03/agria-sparaggia-zagori.jpg Και η μαμά μου τα έβραζε πρώτα για να ξεπικρίσουν και μετά τα έβαζε στην ομελέτα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το είδος άγριων σπαραγγιών που υπάρχει στην Ολλανδία είναι διαφορετικό από τα ελληνικά. Ευτυχώς αυτά που βρίσκω εδώ δεν είναι πολύ πικρά.

      Delete
  2. μαγδα,η Σαμος εχει πολλλα αγρια σπαραγγια!
    Νομιζω οτι εδω θα ηταν παραδεισος για τις δημιουργιες σου!
    Πολυ ωραιο ποστ,μπραβο!

    ReplyDelete
  3. Σπαράγγια για φέτος τέλος στην Ελλάδα, μου έδωσες ιδέα για αμπελοφάσουλα που τα είδα να κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της λαϊκής.
    Πολλά φιλιά, εδώ έχουμε πολύ ζέστη.

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμη η ομελέτα με άγρια σπαράγγια. Απλό φαγάκι, αλλά δημοφιλές και αγαπημένο! Τα άγρια σπαράγγια που έχουμε εδώ έχουν μεγαλύτερο "άνθος", αλλά είναι τόσο νόστιμα!!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  5. Άγρια σπαράγγια μάζευε ο πατέρας μου όταν έβγαινε για κυνήγι.... Η νοστιμιά τους απερίγραπτη!!! Αφού έτρωγα κι εγώ που με τις πρασινάδες γενικότερα δεν έχω και την καλύτερη σχέση! Η μητέρα μου ή τα έβραζε και τα τρώγαμε σαλάτα με ελαιόλαδο και ξίδι ή τα έφτιαχνε ομελέτα!!!
    Βλέποντάς τα εδώ στις φωτογραφίες σου, θυμάμαι ότι τα «δικά μας» ήταν πιο σκούρα στο χρώμα τους και πιο λεπτά, δεν είχαν τόσο φαρδιά φουντίτσα, ήταν όμως μακρύτερη!
    Να 'σαι καλά που μου θύμησες τον πατέρα μου :) φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Και μόλις είδα τη φωτογραφία στο σχόλιο της κοπελίτσας!!!!!! Αυτά ακριβώς λέω κι εγώ!!!!

    ReplyDelete
  7. Δεν ξέρω για τη γεύση αλλά από εμφάνιση η ομελέτα σου είναι άψογη! Ένας μικρός κήπος στο τηγάνι μας! Εικαστική προσέγγιση του θέματος :-)

    ReplyDelete
  8. gio kar — ελπίζω κάποτε να καταφέρω να επισκεφθώ το νησί σου. Έχω ακούσει τα καλύτερα αλλά δεν έχω πάει ποτέ. Σ' ευχαριστώ!

    Ξανθή — πιστεύω πως θα είναι νόστιμη με αμπελοφάσουλα.
    Εμείς έχουμε ψύχρα, δυστυχώς... Σε φιλώ!

    Ειρήνη Ε. — απλό κι αγαπημένο και γρήγορο. Η απόλυτη τριάδα στο φαγητό.

    Τατιάνα — σ' ευχαριστώ πολύ Τατιάνα μου, να είσαι καλά! Ναι, υπάρχουν διαφορετικά είδη άγριων σπαραγγιών αναλόγως την χώρα και την περιοχή. Τα ελληνικά είναι επίσης πεντανόστιμα. Φιλιά!

    Vita — σ' ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ μου!

    ReplyDelete
  9. Φαίνεται εξαιρετική πραγματικά!
    Απλά αλλά διαλεχτά υλικά, όμορφα συνταιριασμένα! Κάτι τέτοιοι συνδυασμοί γεύσεων δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Πωπω! Εχω χάσει πολλά επεισόδια, τι φανταστικές συνταγες και φωτογραφίες ειναι αυτές!

    ReplyDelete
  11. Tι ωραία σπαράγγια. Είναι όντως διαφορετικά. Σαν στάχια μοιάζουν.

    Πολύ ωραία ομολέτα με υλικά λίγα και καλά.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  12. Ma ti kompsa pou einai!!!! Delikata!!!
    Oso gia tin omeleta..den yparxei kalyteri!!!

    ReplyDelete
  13. Σας ευχαριστώ κορίτσια! Χαίρομαι που σας άρεσε η ομελέτα και τα σπαράγγια. Marion, μοιάζουν όντως με πράσινα στάχυα! :)

    ReplyDelete
  14. Τι όμορφα σπαράγγια είναι αυτά!!! Και εμένα στάχυα μου θύμισαν. Τελικά απλά φαγητά με λίγα αλλα ποιοτικά υλικά, όπως αυτη η ομέλετα αξίζουν πιο πολύ από άλλα συνθετα πιάτα.

    ReplyDelete
  15. Εκπληκτικο site !!!!
    Συγχαρητηρια !!!
    Εψαχνα να επαληθευσω το πως να κανω σαγανακι γιατι μια φιλη μου εφερε - κατα παραγγελια, 2 κεφαλακια μαστελο απο Ελλαδα και δεν ηθελα να τα χαραμισω, διοτι εχω καιρο να κανω σαγανακι και θα ακολουθησω τον τροπο που κανεις σαγανακι την γραβιερα κατα γραμμα.
    Πολυ χαιρομαι που βρηκα το blog σου και με την πρωτη ευκαιρια θα εφαρμοσω τις συμβουλες σου - ομελετα σπαραγγια φυλαχτειτε !!! .


    Θερμους Χαιρετισμους απο την Αγγλια

    Αρης

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Άρη. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και καλοφάγωτο το σαγανάκι!

      Delete