Tuesday, July 9, 2013

Ψάρια

Λατρεύω τα ψάρια. Θα μπορούσα να τα τρώω κάθε μέρα χωρίς να τα βαρεθώ καθόλου. Και το μαγείρεμά τους είναι τόσο εύκολο, τόσο γρήγορο, είναι κρίμα που πολύς κόσμος δεν επιλέγει να τρώει ψάρι πιο συχνά.






Ειδικά το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα, θες να μαγειρέψεις κάτι που ν’ απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και κόπο, κάτι που να μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ένα υπερνόστιμο γεύμα χρησιμοποιώντας λιγοστά υλικά όπως ελαιόλαδο, λεμόνι, μερικά μπαχαρικά και αλατοπίπερο.






Αυτό λοιπόν είναι το ψάρι και αν είσαι ιδιαίτερα τυχερός κι έχεις καλό ψαρά, τότε ίσως να μην χρειάζεται καν ν’ ανάψεις το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας σου αφού ένα ταρτάρ λαβράκι/σολομού/κολιού είναι απίθανα καλοκαιρινά πιάτα.






Μετά τις σαλάτες και το ψήσιμο στην ψησταριά, το ψάρι είναι για μένα το καλύτερο γεύμα, ειδικά όταν πρόκειται για ψάρια όπως τσιπούρα, συνήθως ψημένη στο φούρνο ή στην ψησταριά, τα μπαρμπούνια, εννοείται τηγανητά, και τον κολιό· στην Ελλάδα κολιό Αιγαιοπελαγίτικο, στην Ολλανδία σκουμπρί Βόρειας Θάλασσας.






Τα ψάρια που βλέπετε στις φωτογραφίες μαγειρεύτηκαν από την μαμά μου όταν ήμουν στην Ελλάδα τον Μάη και είναι ελληνικός κολιός και τονάκι, τί τονάκι δηλαδή, τόναρος αφού ήταν σχεδόν ενάμιση κιλό.






Και τα δυο ψάρια είναι θρεπτικά, υγιεινά, γεμάτα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (τα καλά λιπαρά) και απίστευτα εύγεστα. Η γεύση τους δεν είναι ντελικάτη μα κάπως έντονη, φρέσκια, λιπαρή και χυμώδης. Είναι μοναδικά ψάρια με εξαιρετικά απολαυστική γεύση.






Πάντα μαγειρεύω τον κολιό μ’ αυτό τον απλό τρόπο, με αλατοπίπερο, ελαιόλαδο, μαϊντανό και λεμόνι, και τον τόνο σερβιρισμένο με πηχτό λαδολέμονο, και πάντοτε καταφέρνουν να ικανοποιήσουν την πείνα μου και την λαχτάρα μου για ψάρι.











Ψητοί Κολιοί με Ελαιόλαδο, Μαϊντανό και Λεμόνι

Μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε τον κολιό με σκουμπρί και μπορείτε εναλλακτικά να ψήσετε τα ψάρια σε γκριλ ή σε ψησταριά.
Ζητήστε απ’ τον ψαρά σας να καθαρίσει τα ψάρια, μην μπαίνετε εσείς στον κόπο.
Το καλύτερο συνοδευτικό είναι μια χωριάτικη σαλάτα, χωριάτικο ψωμί και ουζάκι.






Μερίδες: 6

Υλικά
12 φρέσκους κολιούς, καθαρισμένους και πλυμένους
1 κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1-2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου μαϊντανού, χοντροκομμένα

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Πάρτε τους κολιούς και αν είναι μεγάλοι, χαράξτε τους κι απ’ τις δυο πλευρές (όπως στις φωτογραφίες) για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο του ταψιού σας και τακτοποιήστε πάνω τους κολιούς σε μια στρώση. Ρίξτε το ελαιόλαδο πάνω και μέσα στους κολιούς και με τα χέρια σας αλείψτε τους καλά.
Αλατοπιπερώστε έξω και μέσα στην κοιλιά τους (μην ρίξετε πάρα πολύ αλάτι) και προσθέστε τις φέτες λεμονιού. Μπορείτε να τις βάλετε ανάμεσα στα ψάρια, κάτω από τα ψάρια ή να τις κόψετε στη μέση και να γεμίσετε τις κοιλίτσες τους.
Ρίξτε τον μαϊντανό και τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε τους κολιούς για 20-25 λεπτά αναλόγως με το πόσο μεγάλοι είναι, προσέξτε όμως μην τους παραψήσετε γιατί θα ξεραθούν.

Μόλις είναι έτοιμοι, μεταφέρετε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε αμέσως.









Ψητός Ολόκληρος Τόνος με Λαδολέμονο

Αν δεν μπορείτε να βρείτε ολόκληρο τόνο, ψήστε μερικά φιλέτα τόνου (ξιφίας είναι επίσης φοβερό ψάρι) και σερβίρετε με λαδολέμονο.
Το καλύτερο συνοδευτικό και πάλι είναι μια χωριάτικη σαλάτα, χωριάτικο ψωμί και ουζάκι.






Μερίδες: 6

Υλικά
1 ολόκληρο τονάκι γύρω στο 1,5 κιλό, καθαρισμένο και πλυμένο
1 κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

για το λαδολέμονο
½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
¼ κούπα χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Πάρτε τον τόνο και χαράξτε τον κι απ’ τις δυο πλευρές (όπως στις φωτογραφίες) για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο του ταψιού σας και ακουμπήστε πάνω τον τόνο. Ρίξτε το ελαιόλαδο πάνω και μέσα στο ψάρι και με τα χέρια σας αλείψτε το καλά.
Αλατοπιπερώστε έξω και μέσα στην κοιλιά του (μην ρίξετε πάρα πολύ αλάτι) και βάλτε τις φέτες λεμονιού μέσα στην κοιλιά του.
Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τον τόνο για 45 λεπτά περίπου αναλόγως με το μέγεθός του και πώς προτιμάτε να τον τρώτε. Στα μέσα του χρόνου, αναποδογυρίστε προσεκτικά το ψάρι με μια μεταλλική σπάτουλα για να ψηθεί καλά κι απ’ τις δυο πλευρές. Προσέξτε μην τον παραψήσετε γιατί θα ξεραθεί και θα σκληρύνει.

Ενώ ψήνετε το ψάρι, φτιάξτε το λαδολέμονο. Σ’ ένα μικρό μπωλ, ρίξτε το χυμό λεμονιού που έχετε φρεσκοστύψει και χτυπώντας με ένα σύρμα, ρίξτε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Χτυπάτε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχετε ένα ωραίο πηχτό λαδολέμονο. Αλαταπιπερώστε κατά βούληση και προσαρμόστε ανάλογα με το γούστο σας. Ίσως χρειαστεί περισσότερο λάδι ή λεμόνι (όλα τα λεμόνια δεν είναι το ίδιο έντονα).

Μόλις το ψάρι είναι έτοιμο, αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο και μεταφέρετε το ψάρι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Εναλλακτικά, μπορείτε πρώτα να το φιλετάρετε/καθαρίσετε και έπειτα να το βάλετε στην πιατέλα. Η πέτσα του τόνου δεν τρώγεται οπότε φροντίστε να την αφαιρέσετε.

Σερβίρετε τον τόνο μαζί με το λαδολέμονο.





17 comments:

  1. Πιάτα απλά, αλλά τόσο μα τόσο νόστιμα και καλοκαιρινά!
    Ειδικά οι κολιοί σου βρε Μάγδα μου νομίζω ότι μου κλείνουν το μάτι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Κάθε Σάββατο το μενού είναι με ψάρι πολλές φορές κι άλλη μια φορά την εβδομάδα.
    Το σημαντικό είναι να βρίσκεις φρέσκο, εγώ εμπιστεύομαι έναν ψαρά στη λαϊκή κι άλλον ένα στην κεντρική αγορά, έτσι εξασφαλίζουμε τις προμήθειες μας.
    Έχω και καλό ψήστη!!
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  3. εμένα πάλι δε μου αρέσουν καθόλου τα ψάρια,...και μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα....καλημέρα :)

    ReplyDelete
  4. Ίδιο φαγητό σήμερα, σε διαφορετική εκδοχή εγώ. Αλήθεια παραδίδεις κάπου μαθήματα φωτογραφίας;

    ReplyDelete
  5. Ωραιότατα ειναι τα ψαράκια και θα θέλαμε πολύ να τα τρώμε συχνότερα αλλά δεν μας φτάνουν τα χρήματα για να τα αγοράσουμε.....
    Το κατ' εξοχήν ελληνικό γεύμα, το ψάρι, έγινε απρόσιτο....
    Πριν μέρες πήγα και πήρα 3 λαβράκια κι έδωσα 18 ευρώ....
    Όταν το μηνιαίο εισόδημα του σπιτιού είναι λιγότερο από 500 ευρώ δυστυχώς δεν τρως ψάρι συχνά.
    Καλημέρα σας και συγγνώμην αν δείχνω μίζερη... την αλήθεια λέω απλά.

    ReplyDelete
  6. Ερμιόνη — φιλιά! ;)

    peps — και μένα!

    Ξανθή — ο ψήστης είναι μεγάλη υπόθεση, όπως και η φρεσκάδα του ψαριού. Φιλιά!

    cook — σοβαρά;; Μα είναι τόσο νόστιμα τα άτιμα! Καλημέρα!

    Vita — είναι που πήρα καινούρια φωτογραφική :) Κι εσύ ψάρι σήμερα; Έρχομαι να το δω!

    Τατιάνα — καθόλου μίζερη δεν δείχνεις. Όντως πολλά είδη ψαριών είναι δυστυχώς πανάκριβα. Το λαβράκι είναι κατ'εξοχήν ακριβό ψάρι αλλά οι κολιοί είναι πιο προσιτοί όπως επίσης ο γαύρος και η σαρδέλα. Καλή σου μέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διαστροφική περιέργεια: τι μηχανή πήρες; Είσαι ευχαριστημένη;

      Delete
  7. Μαγειρεύονται γρήγορα αλλά δεν καθαρίζονται το ίδιο γρήγορα ή ευχάριστα! Εγώ που δεν έχω ψαρά να μου κάνει τα χατίρια (δε θα κάτσει αυτός από τη λαϊκή π.χ. να μου καθαρίσει τον γαύρο!), βάζω τη μαμά να κάνει τη βρώμικη δουλειά (όταν την έχω κι αυτή κοντά μου). Γι' αυτό δεν τρώω τόσο συχνά ψάρι αν και μου αρέσει πολύ περισσότερο από το κρέας.
    Συμφωνώ πάντως πως ο απλός τρόπος μαγειρέματος είναι ο καλύτερος αν το ψάρι/ψάρια είναι φρέσκα της εποχής.
    Δείχνουν πολύ ποιοτικά τα δικά σου!
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  8. Και εμένα μου αρέσουν πολύ τα ψάρια, ειδικά τα μικρά, αθερίνα, γόπα, μαρίδα,σαρδέλα, γαυράκια και αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι σε καλές τιμές.Έχω βέβαια πολύ καιρό να πάω σε ψαρά ή σε αγορά για να πάρω, αλλά τα μαθαίνω απο τη μαμά μου.
    Τα ψάρια με το σκούρο κρέας όπως τα τονάκια και οι κολιοί μου αρέσουν πάρα πολύ και με αυτό το μαγείρεμα, λιτό με μπόλικο λεμόνι και χοντρό αλάτι.
    @The Dark Chef:Και εγώ τα ίδια με το καθάρισμα, αλλά όταν χρειάζεται φοράω χειρουργικό γάντι και περιττό βέβαια να πω οτι η διαδικασία μου παίρνει όσο και ένα κανονικό χειρουργείο!
    Κατερίνα.

    ReplyDelete
  9. Μία πολύτιμη τροφή που δυστυχώς αργά την εκτιμούμε,μιας που τα περισσότερα παιδιά δεν την πολυσυμπαθούνε!!!!
    Ο απλός τρόπος μαγειρέματος αναδεικνύει την φρεσκάδα και τη νοστιμιά του!!!Μ'αρέσει που το φρέσκο ψάρι μοσκοβολά θάλασσα!!Και με μια απλή σαλάτα και φυσικά το απαραίτητο ουζάκι,απογειώνεται η γεύση ,αλλά και η χαρά της κατανάλωσης του!
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  10. Cleomenis Zosimas — γράφω το μοντέλο στο about page. Ακόμα δεν την έχω μάθει, δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο στην διάθεσή μου για ν' ασχοληθώ, αλλά είναι πάρα πολύ καλή. Ξαναρώτα με σε λίγο καιρό ;)

    The Dark Chef — ααα θα σε μαλώσω. Δεν είναι βρε αυτός λόγος για να μην τρως ψάρια. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να τα καθαρίζεις αλλά με τον καιρό μαθαίνεις και γίνεσαι και πιο σβέλτη. Ήταν όντως πολύ φρέσκα και νοστιμότατα!

    Κατερίνα — τα μικρά ψάρια είναι σκέτη μαγεία. Σαν γαριδάκια τρώγονται. Χειρουργικά γάντια ε; Κι εγώ φοράω πολλές φορές όταν καθαρίζω ψάρια γιατί δεν μ' αρέσει καθόλου η μυρωδιά που αφήνουν στα χέρια. Ευτυχώς 9 στις 10 φορές τα καθαρίζει ο ψαράς!

    Foteini Thes — ο απλός τρόπος μαγειρέματος είναι συνήθως κι ο καλύτερος όταν το ψάρι είναι φρέσκο. Άμα μυρίζει και θάλασσα, δεν θες τίποτα άλλο. Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Τελικά, κάποια πιάτα, αναδεικνύονται ακριβώς εξαιτίας της απλότητάς τους! Ακριβώς έτσι συμβαίνει με αυτά τα ψάρια! Όσο απλά, τόσο νόστιμα. Το λαδολέμονο, είναι η ιδανική σάλτσα γι' αυτά. Δοκίμασε να βάλεις στην κοιλίτσα τους, εκτός από το λεμόνι λίγο σκορδάκι σε φέτες. "Σπάει" την έντονη μυρωδιά, που συνήθως έχουν τα σκούρα ψάρια.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  12. Δεν ειμαι μεγάλη λάτρης των ψαριών. Πιο πολυ μου αρεσουν τα θαλασσινα.
    Για να καταλαβεις δεν έχω μαγειρέψει ποτέ ψάρια.
    Ο μπαμπας μου απο την αλλη μπορει να τρώει όλο το καλοκαιρι ψαρια.
    Το πιατο σου είμαι σίγουρη οτι θα του άρεσε πολυ.

    ReplyDelete
  13. Μάγδα μου χαίρομαι που σε βρίσκω με τις υπέροχες συνταγές σου!!!!!!!!!!!
    Καλό καλοκαίρι με ψαράκια λοιπόν αφού έχουμε μπόλικα λόγω της θάλασσας μας και αρκετά νόστιμα!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Λιτο και απεριττο.εξαιρετικα τα κολιουδακια.τα συνοδευσα με βλητα. Παντα εμπνευσμενες συνταγες απο την πιο απλη εως την πιο συνθετη.bravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Τάτη! Χαίρομαι που σου άρεσαν.

      Delete