Saturday, August 17, 2013

Σορμπέ σοκολάτας

Έχω να αναρτήσω συνταγή με σοκολάτα απ’ τον Μάρτιο αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ξεγελάει. Την σοκολάτα δεν την απαρνήθηκα, ήμουν απλώς λιγάκι εγωΐστρια και κρατούσα τις συνταγές και την ευχαρίστηση για τον εαυτό μου.




Πριν λίγο καιρό έκανα νύξη για ένα σορμπέ σοκολάτας που φτιάχνω απ’ τις αρχές Μαΐου και τις προάλλες το ξαναέφτιαξα, αυτή τη φορά τραβώντας φωτογραφίες ώστε να μπορέσω να το μοιραστώ μαζί σας.




Είναι φουλ στη σοκολάτα χωρίς αβγά, κρέμα γάλακτος ή γάλα να αποσπά την προσοχή από αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Θυμίζει την σοκολατένια μους του Hervé This, είναι ωστόσο μια επινόηση του David Lebovitz (πόσο μ’ αρέσουν οι συνταγές του).




Είναι ένα σορμπέ φτιαγμένο με νερό, ζάχαρη, κακάο, σκούρα σοκολάτα, μια πρέζα αλάτι αρκετή για ν’ αναδείξει τη γεύση της σοκολάτας ακόμα περισσότερο, και μια στάλα βανίλια.




Είναι εύκολο να φτιαχτεί, τόσο εύκολο που θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, με αποτέλεσμα ένα απαλό, βελούδινο σορμπέ με βαθιά, ατόφια γεύση σοκολάτας. Με ελαφρώς πικρή γεύση, ίσα για να σου υπενθυμίσει ότι έχεις χρησιμοποιήσει σοκολάτα με υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε κακάο, δεν είναι πολύ γλυκό αλλά ούτε και πολύ βαρύ.




Σερβιρισμένο με φρούτα του δάσους—αυτή τη φορά επέλεξα σμέουρα και βατόμουρα—που έχουν αυτή την απαλή οξύτητα που εξισορροπεί τη γλύκα του σορμπέ, είναι ιδανικό για εκείνους που, όπως εγώ, αγαπούν τη σοκολάτα ίσως λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε.




Όσο για εσάς που δεν είσαστε ικανοποιημένοι μονάχα με ένα παγωμένο επιδόρπιο σοκολάτας, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω αυτό το παγωτό σκούρας σοκολάτας, αυτό λευκής σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας-Kahlua και αυτό το σοκολατένιο σεμιφρέντο.









Σορμπέ Σκούρας Σοκολάτας
Ελάχιστα προσαρμοσμένη από το The Perfect Scoop

Χρησιμοποιήστε σοκολάτα και κακάο καλής ποιότητας καθώς θα παίξει ρόλο στη γεύση και υφή του σορμπέ. Επίσης, διαλέξτε μια σοκολάτα η γεύση της οποίας να σας αρέσει καθώς αυτή θα είναι η κυρίαρχη γεύση.
Χρησιμοποίησα σοκολάτα με 72% κακάο αλλά οποιαδήποτε σοκολάτα από 60% έως 70% κακάο θα είναι μια χαρά.




Γίνεται περίπου 1 λίτρο σορμπέ

Υλικά
200 γρ. ψιλή ζάχαρη
80 γρ. καλής ποιότητας κακάο
Μια πρέζα αλάτι
560 ml νερό
175 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα 60%-70% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ ή κανονικό μπλέντερ, παγωτομηχανή (προαιρετική αλλά προτιμητέα)


Προετοιμασία
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και 380 ml απ’ το νερό, βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και χτυπήστε με ένα σύρμα. Αφήστε το μείγμα να πάρει βράση και αφήστε να βράσει για 45 δευτερόλεπτα ενώ χτυπάτε συνεχώς με το σύρμα.

Βγάλτε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και προσθέστε τα κομμάτια σοκολάτας. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να λιώσει και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέστε τη βανίλια και το υπόλοιπο νερό (180 ml) και χτυπήστε για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, χτυπήστε το μείγμα για 15-20 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ, μεταφέρετε το μείγμα σε κανονικό μπλέντερ, χτυπήστε το εκεί και έπειτα επιστρέψτε το στο μπωλ.


Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και μεταφέρετε στο ψυγείο μέχρι το μείγμα σορμπέ να κρυώσει πολύ καλά. Βγάλτε το απ’ το ψυγείο, χτυπήστε το καλά με το σύρμα και αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μόλις το σορμπέ είναι έτοιμο, αδειάστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το κρύο μείγμα σορμπέ μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.

Βγάλτε το απ’ την κατάψυξη 15 λεπτά πριν το σερβίρετε για να μαλακώσει.

Το σορμπέ διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.




20 comments:

  1. Με έπεισες να το φτιάξω.
    Πολλά φιλιά και καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να σου αρέσει. Επίσης!

      Delete
  2. Prospathisa na ftiaxo kai de mou vgike kalo ki etsi dokimasa alles gefseis.
    Tora pou vlepo poso teleio sou exei ginei tha to ksanadokimaso!!!!!

    ReplyDelete
  3. Μάγδα, αυτές τις ημέρες σκεφτόμουν να φτιάξω ένα σορμπέ σοκολάτας και αυτή η πρόταση μου έρχεται κουτί. Δροσερό σορμπέ σοκολάτας, που λιώνει στο στόμα! Το καλύτερο επιδόρπιο!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  4. Δείχνει να έχει πάρα πολύ ωραία υφή σαν παγωτό και όχι σαν σορμπέ!

    ReplyDelete
  5. Αν και δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα παγωτά (το γλυκό το θέλω...να μασιέται!...), αυτό το σορμπέ του Lebovitz το είχα φτιάξει κι εγώ και με είχε ενθουσιάσει! Πραγματικά είναι η απόλυτη σοκολάτα σε παγωτό.
    Υπέροχες πάντα οι φωτογραφίες σου!...

    ReplyDelete
  6. !!!!
    Μου αρέσει !!!!!!!!!!
    Τα καλύτερα τα κρατάς για το τέλος του καλοκαιριού????

    Γειά σου Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  7. Με το που θα γυρίσω σπίτι θα βάλω την παγωτομηχανη στην κατάψυξη να προετοιμαστώ.
    Φιλιά πολλά !

    ReplyDelete
  8. Πάλι καλά που στο αντίστοιχο θέμα έβαλα φωτό από τα μουλάρια, δεν τίθεται καν θέμα ποιοτικής σύγκρισης των φωτογραφιών μας, θέλω πολύ δουλειά ακόμα... Εύγε για τις εικόνες σε ένα τόσο δύσκολο, για μένα, θέμα.

    ReplyDelete
  9. Καλησπέρα σε όλους!

    peps — για δοκίμασε άλλη μια φορά. Ποτέ δεν ξέρεις!

    Ειρήνη Ε. — ελπίζω να σου αρέσει!!

    kiki — δεν έχεις άδικο, φαίνεται για παγωτό, αλλά έλα που δεν είναι! :)

    Dimitra — σ' ευχαριστώ!

    Χρυσαυγή — έλα ντε! Πάλι καλά που το καλοκαίρι στην Ελλάδα κρατάει μέχρι τον Οκτώβρη ;)

    Notoula — το έφτιαξες; Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε!

    Cleomenis — να' σαι καλά!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Μάγδα.

    Εξαιρετική παρουσίαση όπως πάντα, αν και με τα σορμπέ δεν τα πάω και πολύ καλά, περισσότερο μου αρέσουν τα παγωτά με την σύνθεση του παρφέ (μια αμαρτία ολοκληρωμένη δηλαδή...) το δικό σου το σοκολατένιο με βάζει σε σκέψεις για την εκτέλεση, έστω και χωρίς παγωτομηχανή που δεν διαθέτω.

    Καλή συνέχεια εύχομαι.

    ReplyDelete
  11. Φαίνεται υπέροχο και ελαφρύ!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. Μάγδα μου το έφτιαξα και χτες δεν μπορούσα να κοιμηθώ από την πολύ σοκολάτα χι χι χι
    Τέλειο!

    ReplyDelete
  13. Penelope — και μένα μ' αρέσουν πολύ τα παρφέ/σεμιφρέντο αλλά είναι λίγο μπελαλίδικα. Αυτό το σορμπέ είναι εύκολο και γρήγορο. Δοκίμασέ το!

    Lenia — ευχαριστώ!!

    Notoula — χαχα σοβαρά; Άτιμη σοκολάτα! Χαίρομαι που σου άρεσε.

    ReplyDelete
  14. Νομίζω είναι περιττό να πω ακόμη μια φορά πόσο μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου! Με κάνουν να ξερογλείφομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου!

    ReplyDelete
  15. ...το χω στο ψυγείο να κρυώνει!
    Ανυπομονώ να περάσω στο επόμενο βήμα! Και το βραδάκι δοκιμή!
    Η τέλεια ιδέα για αυτές τις νηστίσιμες μέρες! Μμμμμμμμμ!
    Χαιρετισμούς απο Χανιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Άρτεμις. Εύχομαι να το ευχαριστηθείς! Χαιρετισμούς στα πανέμορφα Χανιά!!

      Delete
    2. Έγινε τέλειο! Το καταευχαριστηθήκαμε!
      Ευχαριστούμε πολύ Μάγδα!

      Delete
  16. Θεϊκό! Φοβερό! Καταπληκτικό και πανεύκολο! Έβαλα και μια πρεζα καφέ ντεκαφεινε για το άρωμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ελένη!!

      Delete