Wednesday, August 14, 2013

Άλλη μια tartine

Αν νομίζατε πως θα σας αφήσω μόνο με μια συνταγή για tartines, τότε δεν με ξέρετε καθόλου. Λίγη ποικιλία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ειδικά όταν πρόκειται για ανοιχτά σάντουιτς.





Αυτές εδώ είναι τόσο γευστικές όσο οι προηγούμενες, ωστόσο λιγότερο περίπλοκες. Είναι tartines με σπιτική πάστα ελιάς, ντομάτα και φέτα. Οι ελιές που χρησιμοποίησα είναι από την Καλαμάτα, την εύφορη περιοχή της Πελοποννήσου που βγάζει φρουτένιες και τραγανές ελιές, όπως ακριβώς δηλαδή οφείλουν να είναι, και που κάνουν αυτήν την πάστα πεντανόστιμη.






Όσο κι αν αγαπώ άλλα τυριά, η αιώνια και παντοτινή μου αγάπη θα είναι η φέτα. Σε αλείμματα, σε σαλάτες, σε tartines, όπου κι αν προστεθεί, εξυψώνει τη γεύση του πιάτου με την κρεμώδη, πλούσια και ελαφρώς αψιά γεύση της.






Μαζί με μερικές φέτες ζουμερών ντομάτων της ποικιλίας “coeur de boeuf” (καρδιά βοδιού / ox heart / beefsteak) που στάζουν όλο γλύκα και φρεσκάδα, την χαρακτηριστική αλμυρή γεύση της ελιάς στην πάστα, την όξινη χροιά της κάππαρης και του λεμονιού, και τις μικρές εκρήξεις σκόρδου, αυτές οι tartines είναι απίθανες.






Είμαι βέβαιη πως πολλοί από εσάς δεν χορταίνετε τις ντομάτες τώρα τον Αύγουστο και αυτή είναι μια δελεαστική και απλή πρόταση για να ευχαριστηθείτε αυτό το τόσο αγαπητό φρούτο του καλοκαιριού.











Tartines με Πάστα Ελιάς Καλαμών, Ντομάτα “Coeur de Boeuf” και Φέτα

Το είδος ντομάτας Coeur de Boeuf (καρδιά βοδιού) είναι ιδιαίτερα νόστιμo και αν μπορείτε να τo βρείτε, προτιμήστε τo. Αν όχι, επιλέξτε τις πιο γλυκιές και ζουμερές ντομάτες που μπορείτε να βρείτε. Κάτι μου λέει πως δεν πρόκεται να δυσκολευτείτε καθόλου αυτή την εποχή.

Επιλέξτε τύπο ψωμιού που να μπορεί ν’ αντέξει το βάρος των υλικών που θα τοποθετήσετε από πάνω. Ένα ζυμωτό ψωμί είναι ιδανικό ή οποιοδήποτε άλλο με σφιχτή ψίχα και χοντρούτσικη κόρα.






Μερίδες: 8 tartines / περίπου 2 κούπες πάστα ελιάς

Υλικά
3 μεγάλες τομάτες “coeur de boeuf”, κομμένες σε φέτες
200 γρ. φέτα
8 μεγάλες φέτες ψωμιού καλής ποιότητας (κατά προτίμηση ζυμωτό ή πολύσπορο)
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για την πάστα ελιάς
170 γρ. καθαρισμένες ελιές Καλαμών (περίπου 1 γεμάτη κούπα)
1 κουταλιά σούπας κάππαρη, πολύ καλά ξεπλυμένη
2 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, καλά στραγγισμένα
Ξύσμα 1 μικρού λεμονιού
Χυμό 1 μικρού λεμονιού
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου
Μια χούφτα πλατύφυλλο μαϊντανό (φύλλα και κοτσανάκια), χοντροκομμένο
Γύρω στα 80 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τόσο ώστε η πάστα ελιάς να έχει τη σωστή υφή
Αλάτι (αν χρειαστεί, εγώ ποτέ δεν προσθέτω)

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως multi), γκριλ για ψήσιμο στο μάτι της κουζίνας (χρησιμοποιώ αυτό)


Προετοιμασία

για την πάστα ελιάς
Προσθέστε όλα τα υλικά για την πάστα ελιάς εκτός από το ελαιόλαδο και το αλάτι στον επεξεργαστή τροφίμων σας και αναμείξτε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με το μηχάνημα να δουλεύει, προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να έχετε μια λεία πάστα, προσθέτοντας τόσο λάδι ώστε να έχετε την επιθυμητή υφή. Δεν θέλετε να σας γίνει αραιή, ούτε όμως και πηχτή. Δοκιμάστε την πάστα και αν θεωρείτε πως χρειάζεται αλάτι, προσθέστε, αμφιβάλλω όμως ότι θα χρειαστεί καθώς η κάππαρη και η αντζούγια είναι αρκετά αλμυρές. Αφήστε στην άκρη μέχρι να την χρειαστείτε.

Μπορείτε να κρατήσετε την πάστα ελιάς στο ψυγείο, καλυμμένη, για 5-6 μέρες.


Ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά το γκριλ και ψήστε τις φέτες ψωμιού κι απ’ τις δυο πλευρές. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φρυγανίσετε το ψωμί στο φούρνο ή σε φρυγανιέρα.

Καλύψτε εντελώς τις φέτες ψωμιού με την πάστα ελιάς. Προσθέστε μερικές φέτες ντομάτας και θρυμματίστε τη φέτα από πάνω. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και τρίψτε λίγο πιπέρι πάνω από κάθε tartine.
Σερβίρετε αμέσως.





7 comments:

  1. γοητευτικό!
    μπορώ να χρησιμοποιήσω ψωμί χωρίς γλουτένη;

    ReplyDelete
  2. Υπέροχος συνδυασμός! Αγαπημένο κολατσιό!

    ReplyDelete
  3. Όπως πάντα εκλεκτά υλικά, εξαιρετικό αποτέλεσμα, εκπληκτική παρουσίαση!

    ReplyDelete
  4. πω πω και πειναω! ωραια πιατελα αυτή με την παστα ελιάς!

    ReplyDelete
  5. Αυτη η παστα ελιας με την αντζουγια ειναι μουρλια!!!!!! Φερε μαζι και το υπεροχο σκευος Μαγδα !!! ;)

    ReplyDelete
  6. Υπέροχος συνδύασμός κι αυτός! Πάστα ελιάς με αντζούγιες ε; Μμμμ...ενδιαφέρον! Και τί ωραίο σκεύος αλήθεια! Τα "ζωγραφισμένα" σκεύη μου φτιάχνουν τη διάθεση με τη ζωντάνια και την ποικιλία τους!...
    Δήμητρα, Χανιά.

    ReplyDelete