Friday, September 27, 2013

Ανάγκη για παγωτό

Βρίσκομαι στην Αθήνα έπειτα από κάμποσες μέρες διακοπών στην καταπράσινη και πανέμορφη Βόρεια Εύβοια όπου περάσαμε εκπληκτικά. Όσοι με παρακολουθείτε στο instagram έχετε ήδη πάρει μια ιδέα. Σκοπεύω να μοιραστώ περισσότερα μελλοντικά, ίσως πια όταν επιστρέψω στην Ολλανδία, αλλά προς το παρόν, κι επειδή στην Αθήνα και πάλι επικρατεί πολλή ζέστη, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή για παγωτό.






Πριν λίγο καιρό μου ζήτησαν από το blog του cookisto να κάνω ένα guest post και με μεγάλη μου χαρά μοιράστηκα αυτή τη συνταγή για παγωτό με μασκαρπόνε και nutella και τρίμματα πραλίνας φουντουκιού. Φυσικά δεν μπορούσα να μην την συμπεριλάβω και στα αρχεία του blog μου και ιδού.






Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω πολλά για να καταφέρω να σας δελεάσω. Εσείς που είστε λάτρεις της πραλίνας φουντουκιού μάλλον έχετε ήδη πεταχτεί απ’ την καρέκλα/πολυθρόνα/καναπέ κι έχετε ξεκινήσει να το φτιάχνετε. Το μόνο που θα πω είναι πως αν τραβάει η όρεξή σας μερικές μπάλες φρέσκου, σπιτικού, ανάλαφρου και βελούδινου παγωτού, τότε η αναζήτηση έχει φτάσει στο τέλος της.






Η μασκαρπόνε χαρίζει πλούσια υφή, η nutella την γλύκα και την απαράμιλλη γεύση της και τα τρίμματα πραλίνας φουντουκιού καταφέρνουν όλο σκέρτσο να χαρίσουν πέρα από την κριτσανιστή τους υφή και ένα βάθος γεύσης στο παγωτό. Μη μου πείτε πως είστε ακόμα εδώ;

Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά! Θα τα πούμε και πάλι σύντομα.











Παγωτό Μασκαρπόνε και Nutella με Τρίμματα Πραλίνας Φουντουκιού

Αν δεν έχετε παγωτομηχανή μην ανησυχείτε. Παρακάτω εξηγώ πώς μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς παγωτομηχανή.






Γίνεται περίπου 1 κιλό παγωτό

Υλικά

για το παγωτό
175 ml φρέσκο γάλα πλήρες
125 γρ. μασκαρπόνε
150 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
350 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
180 γρ. Nutella
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

για την πραλίνα φουντουκιού
100 γρ. ψιλή ζάχαρη
80 γρ. καθαρισμένα ανάλατα φουντούκια
30 ml νερό

Ειδικά εργαλεία: σύρμα, παγωτομηχανή (προαιρετικά), ταψί, λαδόκολλα ή σιλικόνη, θερμόμετρο καραμέλας (προαιρετικά), μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως μούλτι)


Προετοιμασία

για το παγωτό
Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην πάρει βράση. Ενώ αυτό ζεσταίνεται, χτυπήστε σ’ ένα μπωλ τη ζάχαρη, την μασκαρπόνε και τ’ αβγό μ’ ένα σύρμα. Προσθέστε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα και μόλις το ρίξετε όλο, αδειάστε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ζεστάνετε, ανακατεύοντας τακτικά με μια σπάτουλα, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά και να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Μην το αφήσετε να πάρει βράση. Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, αδειάστε την κρέμα σε ένα καθαρό μπωλ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για να κρυώσει.


Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε ελαφρά με το σύρμα σε πάρα πολύ απαλή σαντιγύ. Προσθέστε την nutella και την βανίλια και αναμείξτε καλά. Προσθέστε την κρύα πια κρέμα στο μείγμα σαντιγύ-nutella και αναμείξτε καλά με το σύρμα. Αδειάστε το μείγμα στην παγωτομηχανή σας και συνεχίστε ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.


Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το μείγμα μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ).
Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.

Σερβίρετε το παγωτό πασπαλισμένο με τρίμματα πραλίνας φουντουκιού.

Το παγωτό διατηρείται στην κατάψυξη για 1 μήνα.


για την πραλίνα φουντουκιού
Βάλτε τα φουντούκια σ’ ένα μικρό τηγάνι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε τα μέχρι ν’αρχίσουν να βγάζουν τ’ αρώματά τους και να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Μεταφέρετε σ’ ένα μπωλ.

Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλας ή σιλικόνη στον πάτο ενός ταψιού.

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με μια πυρίμαχη σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό κι ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό. Η ζάχαρη θ’ αρχίσει σιγά-σιγά να βράζει και δεν θα πρέπει να την ανακατέψετε καθόλου αλλιώς θα κρυσταλλώσει και θα καταστραφεί η καραμέλα. Θα πάρει 7-10 λεπτά για να μετατραπεί σε μια σκούρα χρυσαφί καραμέλα και μια ένδειξη ότι είναι έτοιμη είναι η μυρωδιά καμμένης ζάχαρης. (Δείτε σε αυτήν την ανάρτηση φωτογραφίες της διαδικασίας).

Αφαιρέστε αμέσως την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέστε τα καβουρντισμένα φουντούκια και ανακατέψτε γρήγορα με την σπάτουλα ώστε να καλυφθούν απ’ την καραμέλα. Αδειάστε τα αμέσως πάνω στο ταψί με την λαδόκολλα και απλώστε τα γρήγορα με την βοήθεια της σπάτουλας. Αφήστε την πραλίνα για ένα μισάωρο να κρυώσει εντελώς. Έπειτα σπάστε την με τα χέρια σας σε μικρά κομμάτια και προσθέστε την στον επεξεργαστή τροφίμων σας. Τρίψτε και αδειάστε την σ’ ένα γυάλινο βάζο.

Χρησιμοποιήστε την πραλίνα πάνω από το παγωτό. Την υπόλοιπη μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο, σ’ ένα σφραγισμένο γυάλινο βάζο, για 1 εβδομάδα.





13 comments:

  1. Εγω ηδη ξετρελαθηκα κ μου ρχετε να παω τωρα βραδυατικα να κλειστω στην κουζινα κ να το φτιαξω!πεθαινω για μια μπαλααα!

    ReplyDelete
  2. Αχ βρε Μάγδα, είναι περασμένη η ώρα αλλιώς είχα φύγει για κουζίνα!
    Νουτέλα και μασκαρπόνε είναι αδυναμίες τι να κάνουμε!
    Η Βόρεια Εύβοια είναι πράγματι πανέμορφη! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  3. Τι να λέμε τώρα? Οι ζέστες καλά κρατούν στην Ελλάδα όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Η λαχτάρα πάλι για παγωτό κρατάει όλο το χρόνο....
    Απλά τέλειο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό υπόλοιπο διακοπών κουκλα!!!

    ReplyDelete
  4. Κανω κάθε χρόνο διακοπές στη Βόρεια Εύβοια, στο κάμπινγκ Ροβιες! Τέλεια είναι!!!!
    Το παγωτό θα πρέπει να ειναι εξαιρετικό με το μασκαρπονε! Θα το δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  5. Χωρίς καμία διάθεση για υπερβολές, πρέπει να είναι από τα καλύτερα παγωτά που έχω δει σε φωτογραφία! Οι μπάλες φαίνονται τέλειες, τέτοια υφή, τέτοιο σοκολατένιο χρώμα... σίγουρα σου δημιουργούν ανάγκη για παγωτό!
    Εμένα δηλαδή μου τη δημιούργησες και με το παραπάνω, τώρα είναι καλό αυτό ;)
    Εύχομαι να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται! Καλή & δροσερή συνέχεια στις διακοπές σου!

    ReplyDelete
  6. Μάγδα, διαβάζοντας την ανάρτηση, ήμουν έτοιμη να βουτήξω το κουτάλι μου, όχι στο μπολάκι με τις μπάλες παγωτού, αλλά μέσα στο μπολ της παγωτομηχανής!!! Έγινε απίθανο!!
    Καλή συνέχεια στις διακοπές σας.

    ReplyDelete
  7. Καλώς τηνε την πέρδικα που περπατεί λεβέντικα!!!
    Ήρθες Ελλάδα και ζεστάθηκες;;; Λιάσου πολύ, θα σου χρειαστεί για το χειμώνα! Ξέρουμε εμείς έτσι;;;
    Κοίτα να δεις που θα με κάνεις τώρα, τέλος καλοκαιριού (εννοώ σε καιρό...) να φτιάχνω παγωτά!!! Και μου λείπανε μερικά κιλά για να συμπληρώσω τα 100...!!! ...χα....χα....χα....Αχ Μαγδα μου με πήρε και με σήκωσε η Ελλάδα...!!!!!

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα κορίτσια! Σας ευχαριστώ!!

    peps — οι Ροβιές είναι φοβερό μέρος, τέλεια παραλία!

    Marina — χαχαχα! Άσε, έχω σκάσει, ειδικά εδώ Αθήνα. Αλλά μαζεύω ήλιο όσο μπορώ γιατί με περιμένει βροχή στη Χάγη!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραίο το παγωτό σου, θα ήθελα να μπορούσα αυτή τη στιγμή να φάω μια μπαλίτσα!
    Να περνάς όμορφα!

    ReplyDelete
  10. Εκπληκτικό παγωτό!!!! Θα το φτιάξω σύντομα !

    ReplyDelete
  11. Δελεαστικό! Να περνάς καλά!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα ! Εχω ήδη αγοράσει τα υλικά ..θα το φτιαξω σήμερα για δεύτερη φορά . Η υφή και η γεύση δεν παίζονται .
    Απλά σε ευχαριστώ .
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ρίτα. Είναι πολύ ωραίοα παγωτό πράγματι και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

      Delete