Tuesday, December 17, 2013

Baci di Dama

Οι σχέσεις της οικογένειάς μου με την Ιταλία είναι ισχυρές και στενές. Δυο από τους θείους μου βρέθηκαν για σπουδές στη γειτονική χώρα κι εκτός από τα πτυχία τους απέκτησαν και κάτι άλλο. Ιταλίδες συζύγους και οικογένεια.






Έχω πρώτα και δεύτερα ξαδέλφια στη Φλωρεντία και τη Σικελία κι ενώ κανένα τους δεν μιλά δυστυχώς ελληνικά, μιλάω ευτυχώς εγώ ιταλικά κι έτσι η επικοινωνία είναι πάντα εύκολη μεταξύ μας.






Η πρώτη φορά που πήγα στην Ιταλία ήταν για το γάμο μιας από τις ξαδέλφες μου. Ήμουν δεκατριών, εκείνη εικοσιτέσσερα και η πιο ευτυχισμένη νύφη που έχω δει ποτέ. Η τελετή έγινε σε Καθολική εκκλησία εφόσον η ξαδέλφη μου μεγάλωσε καθολική, κι εγώ ως ορθόδοξη και έχοντας παρευρεθεί μονάχα σε ορθόδοξους γάμους, όλα μου φαίνονταν πρωτόγνωρα και εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι είχα συνηθίσει· η εκκλησία, ο παππάς, η τελετή. Το μοναδικό πράγμα που μου ήταν οικείο ήταν η αφθονία φαγητών και γλυκών στη γαμήλια δεξίωση. Εκεί ένιωσα σαν να ήμουν πίσω στην Ελλάδα.






Και δεν ήταν μόνο τότε. Οι μέρες πριν και μετά το γάμο ήταν επίσης γεμάτες γεύματα γενναιόδωρα και γιορτινά. Απ’ τη μεριά της ιταλίδας θείας μου μας τάϊζαν ζυμαρικά, πίτσες, κοκκινιστά, sfogliatelle και crostate, και απ’ τη μεριά του θείου μου, αδερφού του πατέρα μου, μουσακά, αρνί στο φούρνο, γιουβέτσι και γαλακτομπούρεκο.






Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το πρώτο ταξίδι στην Ιταλία, ούτε τον γάμο της ξαδέλφης μου και σίγουρα δεν θα ξεχάσω όλες τις νέες γεύσεις που δοκίμασα τότε. Η θεία μου είχε πάντα στο σπίτι διάφορα γλυκύσματα κι εκτός από τα κουφέτα (confetti στα ιταλικά), κοινά και στους δυο λαούς, είχε και διάφορα κουλουράκια. Τα baci di dama ήταν ένα από αυτά.






Baci di dama σημαίνει ‘φιλιά της κυρίας’ και πρόκεται για δυο μικρά κουλουράκια φουντουκιού ενωμένα σαν σάντουϊτς με μια μικρή ποσότητα λιωμένης σοκολάτας. Ονομάζονται έτσι γιατί μοιάζουν με γυναικεία χείλη έτοιμα να φιλήσουν ή να φιληθούν και κατάγονται από την πόλη Τορτόνα της περιφέρειας Πεδεμοντίου (Piemonte) της βορειοδυτικής Ιταλίας.




Τα κουλουράκια αυτά φτιάχνονται σε όλη την Ιταλία και σε κάποιες περιοχές τα φουντούκια αντικαθίστανται από αμύγδαλα ή από μια μείξη φουντουκιού και αμυγδάλου. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω καβουρντισμένα φουντούκια και αμύγδαλα γιατί οι δυο αυτοί ξηροί καρποί αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια γευστικά.






Τα baci di dama είναι μόλις δυο μπουκιές κι είναι υπέροχα βουτυρένια, λίγο τραγανά απ’ τους ξηρούς καρπούς θυμίζοντας ελαφρά κουραμπιέ, με τη γέμιση σοκολάτας να είναι αυτή που τα κάνει μοναδικά. Μας άρεσαν τόσο πολύ εμένα και του Σ που δεν τολμήσαμε καν να τα μοιραστούμε με άλλους. Τα κρατήσαμε μονάχα για εμάς. Ω ναι, είναι τόσο νόστιμα, ειδικά με έναν δυνατό εσπρέσσο.

Καλά ψησίματα!











Baci di Dama (Φιλιά της Κυρίας) – Ιταλικά Κουλουράκια με Φουντούκια και Αμύγδαλα με Γέμιση Σοκολάτας
Πολύ προσαρμοσμένη από εδώ

Αν έχετε εύκαιρα μόνο φουντούκια ή μόνο αμύγδαλα, χρησιμοποιήστε τα. Προσωπικά βρίσκω πως η μείξη των δυο κάνει τα κουλουράκια πιο ενδιαφέροντα γευστικά.

Χρησιμοποίησα καθαρισμένα ανάλατα φουντούκια αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ανάλατα φουντούκια με φλούδα. Θα πρέπει να τα βάλετε σ’ ένα ταψί και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο (175 βαθμούς Κελσίου) για 10 λεπτά, ελέγχοντάς τα τακτικά για να μην καούν. Βγάλτε τα απ’ το φούρνο και αδειάστε τα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και τρίψτε τα μέσα στην πετσέτα για ν’ αφαιρέσετε τις φλούδες. Χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες παρακάτω. (Δεν χρειάζεται να τα καβουρντίσετε).

Αν δεν μπορείτε να βρείτε ασπρισμένα αμύγδαλα, μπορείτε να τα ασπρίσετε μόνοι σας ακολουθώντας την εξής διαδικασία. Βάλτε τα σε ένα μπωλ και καλύψτε τα με βραστό νερό. Αφήστε τα έτσι για 1 λεπτό (όχι παραπάνω γιατί θα πανιάσουν) κι έπειτα σουρώστε τα, ξεπλύντε τα κάτω από κρύο νερό για να κρυώσουν, και ξανασουρώστε τα. Ακουμπήστε τα σε μια καθαρή πετσέτα και ξεφλουδίστε τα πιέζοντάς τα απαλά με τ' ακροδάχτυλά σας. Ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.




Γίνονται 36 κουλουράκια

Υλικά
70 γρ. ασπρισμένα φουντούκια
70 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
100 γρ. ψιλή ζάχαρη

80 γρ. σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας, 55-60% κακάο, για τη γέμιση

Ειδικά εργαλεία: μικρός επεξεργαστής τροφίμων (όπως mutli), κόσκινο, πλαστική μεμβράνη, 1-2 λαμαρίνες, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Σ’ ένα τηγάνι προσθέστε τα φουντούκια και τ’ αμύγδαλα και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε τα μέχρι ν’αρχίσουν να βγάζουν τ’ αρώματά τους και να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Μεταφέρετέ τα σ’ ένα πιάτο κι αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Έπειτα μεταφέρετέ τα στον επεξεργαστή τροφίμων σας και ψιλοαλέστε τα, προσέχοντας όμως να μην τα αλέσετε πολύ γιατί θα βγάλουν τα έλαιά τους και θα γίνουν σαν πάστα.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι, και κοσκινίστε από πάνω το αλεύρι. Αναμείξτε με τα χέρια σας, τρίβοντας το βούτυρο μέσα στο αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν σβώλοι σε μέγεθος μπιζελιού. Προσθέστε τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και αναμείξτε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια εύθρυπτη ζύμη.


Αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας κι ενώ θα φαίνεται πολύ τραχιά και ότι δεν πρόκειται να γίνει τελικά λεία ζύμη, μην ανησυχείτε, θα γίνει. Ξεκινήστε να την ζυμώνετε με τα χέρια σας. Το βούτυρο θ’ αρχίσει να μαλακώνει περισσότερο και να ενσωματώνεται στη ζύμη. Μετά από 3-4 λεπτά θα πρέπει να έχετε μια λεία ζύμη που κρατάει καλά και δεν κομματιάζεται.
Σχηματίστε τη ζύμη σε χοντρό κύλινδρο, τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 15 λεπτά.


Καλύψτε με λαδόκολλα τις λαμαρίνες σας.

Ξετυλίξτε την πλαστική μεμβράνη απ’ τη ζύμη, και κόψτε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια σχηματίζοντας μπαλίτσες σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερου από ένα φουντούκι. Τοποθετήστε τα πάνω στις λαμαρίνες αφήνοντας μεταξύ τους κενό 2-3 εκ. γιατί θ’ απλώσουν λίγο κατά το ψήσιμο. Βάλτε τα στο ψυγείο για 10-15 λεπτά και προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.


Τοποθετήστε τη λαμαρίνα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε τα κουλουράκια για 14-16 λεπτά, μέχρι να σφίξουν στο κέντρο και να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Προσέξτε μην τα κάψετε. Στα 12 λεπτά ελέγξε τα κι αν δείτε πως αρχίζουν ν’ αρπάζουν στον πάτο, μεταφέρετε την λαμαρίνα σε ψηλότερη σχάρα. Τα κουλουράκια θα πρέπει να είναι θολωτά όταν ψηθούν κι όχι πλακουτσωτά.

Αφαιρέστε την λαμαρίνα απ’ το φούρνο και βάλτε την επόμενη.
Μεταφέρετε τα κουλουράκια σε σχάρα για να κρυώσουν.

Ενώ κρυώνουν, βάλτε τη σοκολάτα σ’ ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας τακτικά και προσέχοντας να μη σας καεί. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ' την κατσαρόλα. Αφήστε τη σοκολάτα να κρυώσει λίγο πριν την χρησιμοποιήσετε για να γεμίσετε τα κουλουράκια. Θα είναι πιο εύκολο να τα γεμίσετε όταν η σοκολάτα σφίξει λίγο καθώς δεν θα τρέχει από τις άκρες των κουλουριών.


Φτιάξτε ζεύγη κουλουριών και τακτοποιήστε τα πάνω σε μια σχάρα. Με το πιο μικρό κουταλάκι που έχετε, βάλτε μια μικρή ποσότητα λιωμένης σοκολάτας στο κέντρο ενός από τα κουλουράκια κάθε ζευγαριού και ενώστε τα. Ακουμπήστε τα όρθια σε μια σχάρα μέχρι να σφίξει καλά η σοκολάτα.

Μπορείτε να κρατήσετε τα baci di dama σε κουτί για μπισκότα μέχρι και 1 εβδομάδα.



14 comments:

  1. Πολύ μου αρέσει αυτή σου η εβδομάδα! Τα μπισκοτάκια φαίνονται τόσο νόστιμα και νομίζω δικαιολογήστε που δεν τα μοιραστήκατε!
    Αναμένω με αγωνία το επόμενο μπισκοτο-post!

    ReplyDelete
  2. Τι ωραία ιστορία!!!!
    Υπέροχα τα μπισκοτάκια σου!!!

    ReplyDelete
  3. Μάγδα μου φαίνονται καταπληκτικά! Θα προσπαθήσω να τα κάνω και αν τα καταφέρω και τα πετύχω ελπίζω να εισπράξω πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  4. Ολόγλυκα τα "φιλάκια της κυρίας", στα οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί! Πολύ ωραία γεμιστά μπισκοτάκια, πραγματικές απολαυστικές μπουκίτσες! Τα "φιλιά" μας σε σένα, άξια ζαχαροπλάστισσα, που τα πέτυχες καταπληκτικά! Καλά γιορτινά ψησίματα!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  5. τέλεια!! σαν διασταυρωση κουραμπιε πτιφουρ και μακαρον!!! ουνα φατσα ουνα ρατσα δεν λένε για έλληνες και ιταλους;; γιαυτο εχουμε πολλα κοινα στοιχεια!

    ReplyDelete
  6. Μάγδα δείχνουν υπέροχα! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  7. Η συνταγή σου είναι εξαιρετική! Μπουκίτσες γλυκές να τις φας στη στιγμή! Όσο για τις φωτογραφίες είναι εκπληκτικές, όπως πάντα δηλαδή! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Καλησπέρα σε όλους! Θα χαρώ πολύ όσοι τα φτιάξετε να περάσετε από εδώ και να μου πείτε πώς σας φάνηκαν. Ελπίζω κι εύχομαι να τα ευχαριστηθείτε!! Σας φιλώ!

    ReplyDelete
  9. Αυτά τα μπισκοτάκια θέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!
    Έχω την αίσθηση ότι θα μου αρέσουν υπερβολικά πολύ!
    Είναι πανέμορφα και το μικρό μέγεθος τους σε παροτρύνει να μη θέλεις να σταματήσεις την κατανάλωση τους!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  10. ΠΟλύ χαιρομαι που εκανες αυτο το post, πριν 3 χρονια τετοια εποχη ειχα κατσει να φτιαξω αυτα τα μπισκοτακια. Ομως δεν ειχαν ιδιαιτερη επιτυχια, μαλλον η δοσολογιας της συνταγης που ειχα βρει στο ιντερνετ δεν πρεπει να ηταν ακριβης.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  11. Μάγδα μου καλησπέρα!
    τα έφτιαξα και γω την ίδια μέρα κιόλας που είδα τη συνταγή!!
    είναι τέλεια!!!
    επειδή και γω ψαχουλεύω συνταγές μπισκότων από άλλες χώρες, ανακάλυψα και τα canestrelli, είναι ιταλικά, οπότε ίσως τα γνωρίζεις ήδη....πολύ απλά,αλλά υπέροχα!
    Καλά Χριστούγεννα και Καλή χρονιά με υγεία και πολλά πολλά μπισκότα!!!
    Αγγελική από Χαλκίδα...

    ReplyDelete
  12. Τα φτιάξαμε, τα απολαμβάνουμε και σου ευχόμαστε καλές γιορτές πάντα με υγεία και χαρά και δημιουργικότητα! Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Ερμιόνη — είναι τέλεια! Δοκίμασέ τα!

    Beauty Follower — ελπίζω αυτή τη φορά όλα να πάνε καλά και να τα ευχαριστηθείς!

    Αγγελική — καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα baci di dama. Τα canestrelli τα έχω δοκιμάσει, είναι πολύ απλά αλλά νοστιμότατα. Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά και ό,τι επιθυμείς!

    Vita — Βαγγελιώ μου είμαι πολύ χαρούμενη που σας άρεσαν και τα απολαμβάνετε! Να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένειά σου. Καλές γιορτές με υγεία! Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Συγχαρητήρια. καταπληκτικὴ ἐκτέλεση.

    ReplyDelete