Sunday, December 8, 2013

Cinnamon toast

Όταν ξύπνησα χθες το πρωί είχα μια έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό αλλά, φευ, στο σπίτι δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Πώς συνέβει αυτό ρωτάτε; Έλα ντε, ούτε κι εγώ ξέρω. Ήταν μια από εκείνες τις σπάνιες πειρπτώσεις που ωστόσο με έκανε να νιώθω λίγο ανήσυχη. Η επιθυμία μου όλο και μεγάλωνε και έπρεπε να κάνω κάτι γι’ αυτό.






Θυμήθηκα εκείνη τη φορά στο σπίτι μιας αμερικανίδας φίλης μου, όταν μας είχε φτιάξει cinnamon toast και πόσο πολύ μου είχε αρέσει. Η ιδέα γεννήθηκε. Δεν ήξερα πώς ακριβώς το είχε ετοιμάσει αλλά αφότου βεβαιώθηκα πως είχα φέτες άσπρου ψωμιού και τριμμένη κανέλα, βάλθηκα να το φτιάξω.






Αμέσως έβγαλα το βούτυρο απ’ το ψυγείο για να μαλακώσει και σ’ ένα πιάτο ανάμειξα την κανέλα, την ζάχαρη και μια στάλα βανίλια. Με το πιρούνι, ανακάτεψα το βούτυρο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα και μεμιάς ένιωσα ανυπομονησία για το αποτέλεσμα.






Πασάλειψα τις φέτες ψωμιού με το απαλό, καφεκόκκινο κράμα, φροντίζοντας να καλύψω κάθε σπιθαμή της κορυφής των φετών και τις έβαλα στο φούρνο. Αυτό που βγήκε μερικά λεπτά αργότερα, ήταν μια υπέροχη έκπληξη. Το φρυγανισμένο ψωμί ήταν γλυκό, τραγανό και κριτσανιστό, γεμάτο με τις μεθυστικές γεύσεις και τ’ αρώματα της κανέλας, της καραμελωμένης ζάχαρης και του λιωμένου βουτύρου.






Με το που το γεύτηκα, αυτό που μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό ήταν τα κουλουράκια κανέλας της μαμάς μου. Ήταν τόσο παράξενο και συνάμα τόσο απολαυστικό. Συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή ότι είχα φτιάξει κάτι που τρώγοντάς το ήταν ακριβώς σαν μπισκότο κανέλας χωρίς όμως να έχω φτιάξει μπισκότο. Ξέρω, ακούγεται περίεργο αλλά κάποιες φορές έτσι είναι με τις αισθήσεις μας και το φαγητό. Είναι ικανό να σε πάει σε μέρη που δεν περίμενες να βρεθείς, να σου ξυπνήσει αναμνήσεις και να ξεθάψει εικόνες μέσα απ’ το ασυνείδητό σου. Κι είναι ωραίο όταν γίνεται αυτό.











Cinnamon Toast – Φρυγανισμένο Ψωμί με Βούτυρο, Κανέλα και Βανίλια

Φτιάξτε το για πρωϊνό ή για μια απογευματινή λιγούρα και συνοδεύστε το με ένα δυνατό καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα ή κακάο.

Παραδοσιακά, το cinnamon toast δεν είναι τόσο τραγανό όσο το προτιμώ εγώ, αλλά περί ορέξεως... Ελπίζω όποιοι φίλοι από Αμερική να μην μου κρατήσουν κακία.
Χρησιμοποίησα tijgerbrood, είδος άσπρου ολλανδικού ψωμιού με τραγανή, τιγρέ κόρα και τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να μοιραστώ συνταγή γι’ αυτό κάποια στιγμή.






Μερίδες: 4 φέτες φρυγανισμένου ψωμιού

Υλικά
4 κουταλιές σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
4 κουταλιές σούπας ψιλή ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού τριμμένη κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
4 μεγάλες φέτες άσπρο ψωμί

Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι (ή αν είσαστε ανυπόμονοι ένα μίξερ χειρός), αναμείξτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, την κανέλα και την βανίλια μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα.

Αλείψτε το μείγμα στις 4 φέτες ψωμιού φροντίζοντας να καλύψετε όλη την επιφάνεια κάθε φέτας, μέχρι και τις άκρες.
Οι δικές μου φέτες είναι κάπως λεπτές κι έτσι γίνονται πιο κριτσανιστές αλλά αν προτιμάτε, κόψτε το ψωμί σας πιο χοντρό.

Τοποθετήστε τις φέτες πάνω σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα και βάλτε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 10 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετε τη λαμαρίνα στο πάνω ράφι του φούρνου και ψήστε για άλλα 5-7 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα στην κορυφή και να γίνει τραγανό.

Βγάλτε τις φέτες ψωμιού από το φούρνο και απολαύστε τες ενώ είναι ζεστές με μια κούπα ζεστό καφέ.





18 comments:

  1. Τα απλά είναι τα πιο ωραία.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  2. Αχ,τι μυρωδάτο,απλό και πεντανόστιμο τοστάκι είναι αυτό! Άτιμο πράγμα αυτές οι λιγούρες, αλλά όταν έχεις φαντασία, θα εφεύρεις κάποιο καλούδι σαν αυτό για να τις ξεπεράσεις!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  3. Μαζί με δυνατό καφέ φίλτρου, πράγματι δεν έχω καλύτερη πρόταση για πρωινό! Και με αρωματικό τσάι το απόγευμα για τις λιγούρες που μας πιάνουν όλους... :)
    Αν η ζάχαρη είναι και καστανή, μαζί με την κανέλα θυμίζουν αρκετά νομίζω κουλουράκι.
    Καλό βράδυ & καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Και εγώ τραγανές θα προτιμούσα τις φέτες!Με ζεστό κακάο και ότι αναμνήσεις προκύψουν....καλοδεχούμενες!Λοιπόν πως η απλότητα της γεύσης είναι μεγαλειώδης!!Πώς η λιγούρα ανασύρει νοστιμιές και πλάθει όνειρα!!Καλή εβδομάδα γλυκιά Μάγδα!

    ReplyDelete
  5. Ψηνονται καθως σου γραφω και μολις κατεφτασε και το Peppermint Mocha! :)

    ReplyDelete
  6. Μμμ... τρελαίνομαι για το άρωμα της κανέλας! Ενδιαφέρον συνοδευτικό για πρωινό!

    ReplyDelete
  7. Η έμπνευσή σου ήταν απίθανη! Πεντανόστιμη , ακόμα καλύτερη και από το λάδι με ζάχαρη σε φρυγανισμένο ψωμί! Θα το κάνω και εγώ..Το βραδάκι στο τζάκι μου λοιπόν...

    ReplyDelete
  8. Φαντάζομαι τις μυρωδιές που θα πλυμμήρισαν το σπίτι σου!

    ReplyDelete
  9. Τι ωραίοοο!!! Φαίνεται τέλειο για πρωινό με καφεδάκι!!!

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα σε όλους κι ευχαριστώ πολύ για τα μηνύματά σας!

    ReplyDelete
  11. Το αρωματισμένο βούτυρο πιθανότατα να το έτρωγα με το κουταλάκι!
    Λατρεμένη η μυρωδιά της κανέλας με δύναμη να μεταμορφώσει ακόμα και το πιο λιτό πιάτο σε ένα πολύ ξεχωριστό έδεσμα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Συναρπαστικό!
    Με ξεσήκωσες Μάγδα μας. Και θα το δοκιμάσω μάλλον σε πρωϊνό Σαββάτου ή Κυριακής.
    Καλή βράδυ από την Αθήνα.

    ReplyDelete
  13. Κοίτα να δεις πόσο μπροστά ήμουν και δεν το ήξερα!Πιο μικρή,όταν ήμουν ακόμα φοιτήτρια και όταν τα κιλά δεν στεκόντουσαν επάνω μου όπως τώρα, όταν ήθελα κάτι γλυκό και δεν είχα τίποτε στο ψυγείο, έκανα τοστ και μέσα έβαζα βούτυρο (μπόλικο, όχι τσιγκούνικα πράγματα), κανέλα και ζάχαρη.Αυτό μου αρέσει πιο πολύ όμως, φαντάζομαι ότι θα κάνει ωραία καραμελένια κρούστα απο πάνω.
    Αχ, με γύρισες πολλά χρόνια πριν και με έπιασαν οι νοσταλγίες μου!
    Κατερίνα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φοβερό! Να' σαι καλά Κατερίνα!

      Delete
  14. Τι έμπνευση είναι αυτή !!! Τρελαίνομαι για κανέλα !!!!!!!!!!! Μια γουλιά καφέ και μια μπουκιά από το λατρεμένο σου τοστ !!!

    ReplyDelete
  15. πολυ ωραια συνταγη και ομορφες φωτος! μπραβο! θα προτεινα αν μου επιτρεπεται να το δοκιμασετε με τοστιμο μπριος που θα πηγαινει τελεια πιστευω! εμενα ειναι το αγαπημενο μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ! Η ιδέα σου για το μπριός είναι εξαιρετική. Την επόμενη φορά που θα φτιάξω μπριός θα το δοκιμάσω!

      Delete