Saturday, March 1, 2014

Φέτα σαγανάκι

Ζώντας στην Ολλανδία, υπάρχουν φορές που ξεχνάω μερικές γιορτές. Για παράδειγμα ξαφνικά συνειδητοποίησα πως η ερχόμενη Δευτέρα είναι Καθαρή Δευτέρα. Εδώ φυσικά είναι εργάσιμη και δυστυχώς δεν θα έχω χρόνο να φτιάξω λαγάνα ή να κάνω τραπέζι με τα διάφορα κλασικά θαλασσινά οπότε το πιο πιθανό είναι να τηγανίσω μερικά καλαμαράκια και να τα συνοδεύσω με μια σαλάτα, έτσι, για να πούμε ότι γιορτάσαμε.






Στις αρχές όμως αυτής της εβδομάδας θυμήθηκα πως είναι η εβδομάδα της Τυρινής και είπα να τιμήσω τις παραδόσεις μας φτιάχνοντας κάθε μέρα φαγητά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιέχουν τυρί. Την αδυναμία μου στα τυριά και δη για την φέτα όσοι με διαβάζετε καιρό θα την γνωρίζετε. Χθες λοιπόν, έφτιαξα φέτα σαγανάκι.






Δεν συνηθίζω να επιλέγω φέτα για το σαγανάκι, κατά κανόνα προτιμώ γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, αλλά δοκιμάζοντάς το με φέτα έπειτα από πολύ καιρό, διαπίστωσα πως είναι απίστευτα γευστικό και ιδιαίτερο.






Η αλμύρα της φέτας με την κρεμώδη και εύθρυπτη υφή της και η τραγανή, χρυσοκάστανη κρούστα που δημιουργείται γύρω της, θυμίζουν έντονα τυρόπιτα. Η πιο γρήγορη τυρόπιτα δηλαδή αφού είναι έτοιμη μέσα σε δέκα το πολύ λεπτά. Δεν είναι φοβερό αυτό; Με λίγο λεμονάκι από πάνω, ή για μια διαφορετική γευστική πινελιά με λίγο θυμαρίσιο μέλι, είναι ένας πρώτης τάξεως ουζομεζές.






Αν δεν έχετε ακόμα τιμήσει την Τυρινή, ευκαιρία να το φτιάξετε. Όσο για εσάς που σκοπεύετε να νηστέψετε, λίγη τυρένια κραιπάλη υπό τη μορφή αυτού του σαγανακίου είναι ό,τι πρέπει, δεν νομίζετε;






Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους εσάς που ξεκλέψατε απ’ τον προσωπικό σας χρόνο και ψηφίσατε το blog μου στα βραβεία του theKitchn. Μπορεί να μην ήρθα πρώτη (ήρθα τρίτη, το οποίο είναι εκπληκτικό αφού περίμενα να είμαι από τους τελευταίους), αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί ειλικρινά είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων για τα υποστηρικτικά σχόλια που μου αφήσατε και για τα καλά σας λόγια.
Το να χαίρεται κανείς για κάποιον που δεν γνωρίζει προσωπικά απαιτεί γενναιοδωρία ψυχής, κάτι που δυστυχώς στις μέρες μας σπανίζει, κι εσείς με κάνατε να νιώσω πολύ όμορφα. Να είσαστε όλοι καλά!











Φέτα Σαγανάκι

Χρησιμοποιήστε φέτα σκληρή ή ημίσκληρη για να κρατήσει το σχήμα της κατά το τηγάνισμα. Επίσης, το διπλό αλεύρωμα του τυριού έχει ως αποτέλεσμα μια πιο παχιά και τραγανή κρούστα. 






Μερίδες: για 2 άτομα

Υλικά
1 κομμάτι φέτα (170-200 γρ.), όχι πολύ χοντρό (1½-2 εκ.)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Παρθένο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: σαγανάκι ή άλλο μικρό τηγάνι


Προετοιμασία
Γεμίστε ένα πλατύ και βαθύ πιάτο με νερό βρύσης. Προσθέστε το αλεύρι και λίγο άσπρο πιπέρι σ’ ένα πιάτο, αναμείξτε και απλώστε το. Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέστετε αλάτι στο αλεύρι γιατί η φέτα είναι αλμυρό τυρί.

Πάρτε τη φέτα και σε περίπωση που δεν είναι αρκετά υγρή για να μπορέσει να κρατήσει το αλεύρι, βυθίστε την μέσα στο πιάτο με το νερό για 2 δευτερόλεπτα. Ακουμπήστε την μέσα στο αλεύρι, αλευρώστε την καλά απ’ όλες τις πλευρές και τινάξτε το επιπλέον αλεύρι. Αμέσως βυθίστε την μέσα στο πιάτο με το νερό για 2 δευτερόλεπτα μέχρι να υγρανθεί και πάλι και επιστρέψτε την στο πιάτο με αλεύρι. Αλευρώστε και πάλι καλά απ’ όλες τις πλευρές και τινάξτε το επιπλέον αλεύρι.


Ρίξτε τόσο λάδι μέσα στο σαγανάκι ή σ' ένα μικρό τηγάνι ώστε να γεμίσει ο πάτος και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίσει να λαμπυρίζει και έχει κάψει καλά, προσθέστε το τύρι.
Τηγανίστε από τη μια πλευρά για 4 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα, γυρίστε το απ' την άλλη πλευρά και τηγανίστε για άλλα 4 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Κλείστε τη φωτιά και μεταφέρετε τη φέτα προσεκτικά για να μη σας σπάσει με μια σπάτουλα πάνω σε ένα πιάτο καλυμμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ την σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.

Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό στύβοντας από πάνω λίγο λεμόνι.

Σε περίπτωση που θέλετε να σερβίρετε το τυρί μέσα στο σαγανάκι (τηγάνι), αδειάστε το από το λάδι και σερβίρετε.






Α και πριν το ξεχάσω. Ιδού μερικές ιδέες για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας:
Λαγάνα
Ταραμοσαλάτα
Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό (και πώς να καθαρίσετε χταπόδι)
Χταπόδι ξιδάτο
Μυδοπίλαφο και Πώς να καθαρίσετε μύδια
Γαρίδες με σάλτσα από ταχίνι
Καλαμαράκια τηγανητά
Φάβα
Πουρές Παντζαριού με Πατάτες και Καρύδια
Μελιτζανοσαλάτα

Και άλλα νηστίσιμα πιάτα


Καλά Κούλουμα!


15 comments:

  1. Καλό Μήνα και συγχαρητήρια για την κατάταξη.
    Θα τιμήσω αυτό σαγανάκι σου το βράδυ πίνοντας ένα ποτήρι κρασί στην Υγειά σου!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  2. Σαγανάκι καταπληκτικό! Όσο για τις προτάσεις σου φοβερές! Θα ήθελα τόσο πολύ να δοκιμάσω το μυδοπίλαφο σου, ή τις γαρίδες με σάλτσα από ταχίνι! Για να μη πω για την πατζαροσαλάτα σου! Τελειωμό δεν έχω με αυτά που θέλω να δοκιμάσω!
    Όσο για τον διαγωνισμό έχω να πω, πως σου άξιζε ακόμα και η πρώτη θέση.Ένιωσα περήφανη για σένα. Φιλιά και να περνάς όμορφα^^

    ReplyDelete
  3. Ξανθή — καλό μήνα! Ελπίζω να το ευχαριστηθείς. Πολλά φιλιά!

    spoonstories — το μυδοπίλαφο είναι το αγαπημένο μου. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Σ' ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  4. Συγχαρητήρια για την τρίτη θέση!
    Είναι πραγματικά αξιέπαινη!
    Και του χρόνου πρώτη!

    Το σαγανάκι σου μου αρέσει πολύ.
    Θα το έτρωγα κατευθείαν από το τηγανι πρωτού η φέτα σταθεροποιηθεί, μιας και μου αρέσει να ρέει. Βλέπεις εγώ δεν τα πάω και τόσο τέλεια με αυτό το τυρί!!!

    Σε φιλώ!!

    ReplyDelete
  5. Μάγδα, συγχαρητήρια για την τρίτη θέση! πραγματικά ανέλπιστο...θα συμφωνήσεις όμως πως σημασία δεν έχουν τα βραβεία και οι πρωτιές από τη στιγμή μοιράζεσαι την αγάπη σου για το φαγητό με όλους εμάς και μας κάνεις συνοδοιπόρους στο ταξίδι της γεύσης....με ή χωρίς την πρώτη θέση, συνέχισε αυτό που κάνεις με υπομονή και κουράγιο και εμείς θα σε ακολουθούμε όποτε μας καλείς....

    ReplyDelete
  6. καλημερα!! το αγαπημενο μου μεζεδακι!! εμεις εδω στα μερη μου το σαγανακι το κανουμε με φετα και οχι με κασερια. με λιγο μελακι απο πανω ειναι μουρλια αλλα και σκετο ειναι φοβερο συνοδευτικο για ουζακι!

    ReplyDelete
  7. Το σαγανάκι σου φαινεται ζουμερο και νοστιμο.
    Αγαπημενη βδομαδα η Τυρινή μιας και τρελαινομαι για τυρακια.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  8. Πολύ χαίρομαι για εσένα μέσα από την καρδιά μου. Η τρίτη θέση μία χαρά είναι και κάθε χρόνο και καλύτερα!
    Α και η φέτα σου φαίνεται μούρλια!

    ReplyDelete
  9. Χρυσαυγή — σ' ευχαριστώ πολύ!! Ναι, όταν είναι μαλακιά είναι τέλεια αλλά να σου πω την αλήθεια εμένα ποτέ δεν ρέει η φέτα μέσα απ' το σαγανάκι. Χρησιμοποιώ σκληρή, ίσως με μαλακιά να συμβαίνει αυτό. Φιλιά!!

    Κωστής — σ' ευχαριστώ πάρα πολύ! Να' σαι καλά! :)

    AgapameAnDolmas — με μέλι είναι μούρλια!

    Beauty Follower — κι εγώ!

    Νοτούλα — να' σαι καλά! Σ' ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  10. Μάγδα μου, τα θερμά μου συγχαρητήρια για την παρουσία σου στα βραβεία! Ειλικρινά μας κάνεις τόσο περήφανους! Το blog σου πραγματικά ξεχωρίζει για την ποιότητα, το ήθος και την καλαισθησία και αξίζει κάθε διάκριση.
    Είχα διαβάσει την ανάρτηση σου και εννοείται ότι σε ψήφισα, ωστόσο δεν πρόλαβα να σου αφήσω το σχόλιο μου, μιας που οι αρρώστιες των κοριτσιών δεν μου άφησαν παρά μόνο ελάχιστο χρόνο όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Συγχαρητήρια και πάλι!
    Όσο για το σαγανάκι σου, απλά με έκανες να το λαχταρίσω από τις φωτογραφίες. Τις οποίες λάτρεψα για ακόμα μια φορά. Και για ακόμα μια φορά ζήλεψα το υπέροχο φως τους! Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Τρίτη θέση??!!! Τέλεια λέω εγώ.
    Κάνεις κάτι με πολύ όρεξη και μεράκι και αυτό φαίνεται. Εμείς σε βάζουμε στην πρώτη θέση γιατί το αξίζεις.
    Και σε άλλα καλύτερα λοιπόν Μαγδούλα :)

    Το σαγανάκι, μεζεδάκι απολαυστικό.

    Τα φιλιά μου

    ReplyDelete
  12. Συγχαρητήρια! Αξίζατε και την πρωτιά!

    ReplyDelete
  13. Xtes eftiaksa ti feta saganaki gia defteri fora!!! Pan-efkolo, pan-nostimo mezedaki. Ego to efaga gia vradino. Distixos xoris ouzaki. Exo skopo na ksanaftiakso alla tha dokimaso migma alevri/frigania...!!

    ReplyDelete
  14. Ερμιόνη, Μarion, Αφροδίτη — σας ευχαριστώ πολύ!!!

    Mary — χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

    ReplyDelete
  15. Σημερα το μαγειρεψα εξαιρετικοοοο!

    ReplyDelete