Saturday, March 8, 2014

Μπρουσκέτα με cavolo nero

Ενώ γράφω αυτήν την ανάρτηση, πονάω. Χθες αφαίρεσα έναν από τους φρονιμίτες μου και πονάω διαολεμένα. Δεν είχε χρειαστεί ποτέ να πάω στον οδοντίατρο για οτιδήποτε πέρα από έναν απλό καθαρισμό και πάντα περηφανευόμουν για την καλή ποιότητα των δοντιών μου. Ούτε ένα σφράγισμα παρακαλώ.






Πριν ένα μήνα όμως, κατά τον προγραμματισμένο ετήσιο καθαρισμό, η οδοντίατρος μου ακανοίνωσε ότι πρέπει να βγάλω και τους δυο κάτω φρονιμίτες διότι έχουν χαλάσει. Πανικοβλήθηκα.






Μπορεί να έχω κάνει σοβαρές εγχειρήσεις και να έχω υποστεί και αντέξει πολύ σωματικό πόνο αλλά ποτέ στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στα δόντια!






Προσπάθησα να ανασκουμπωθώ και να ηρεμήσω αλλά όσο πλησίαζε η μέρα που θα έβγαζα τον πρώτο φρονιμίτη, ήμουν όλο και πιο αγχωμένη. Όσο κι αν με καθησύχαζε ο Σ κι η μητέρα μου, ήξερα ότι θα πονούσε, αν όχι η ίδια η εξαγωγή του δοντιού αλλά η αναισθητική ένεση και το μετά.






Και να που τώρα είμαι στο μετά. Και είναι μαρτύριο. Πονάω και δεν πρόκειται να ξαναπιστέψω κανέναν που λέει ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι παιχνιδάκι. Για να ξεχάσω τον πόνο μου λοιπόν κάθησα να γράψω γι’ αυτές τις μπρουσκέτες, τις οποίες έφαγα όταν ακόμα μπορούσα να μασήσω χωρίς να πονάει το σαγόνι μου. (Ξέρω ξέρω, θα περάσει. Τώρα όμως πονάει οπότε θα με υποστείτε λιγάκι).






Όταν είδα το τελευταίo μάτσο cavolo nero (ιταλικό kale/είδος λαχανίδας) στο σούπερ μάρκετ, το άρπαξα σε χρόνο dt πριν προλάβει να το πάρει κάποιος άλλος. Λατρεύω την γεύση του η οποία είναι ελαφρώς πικρή και θυμίζει έντονα τους δικούς μας ζοχούς.






Αυτό που έκανα ήταν να το βράσω μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του που είναι αρκετά σκληρά, έπειτα αφαίρεσα το κεντρικό νεύρο και τα ανακάτεψα με καλό ελληνικό ελαιόλαδο και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού. Έκοψα μια μπαγκέτα σε φέτες, τις φρυγάνισα στο φούρνο, έτριψα τη μια τους πλευρά με μια σκελίδα σκόρδο, τις άλειψα με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω τακτοποίησα το cavolo nero. Τελείωσα με μια λεπτή φέτα Grana Padano, περιχύνοντας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ήταν από τα πιο ωραία μεσημεριανά μας γεύματα και δεν χρειαζόμασταν τίποτα άλλο. Απλότητα σε όλο της το μεγαλείο.

ΥΓ. Τον άλλο μήνα πάω για τον δεύτερο φρονιμίτη. Ο θεός βοηθός!











Μπρουσκέτα με Cavolo Nero και Grana Padano

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε cavolo nero ή άλλο είδος kale, αντικαταστήστε με ζοχούς.

Το Grana Padano είναι ένα πολύ νόστιμο σκληρό ιταλικό τυρί που μοιάζει με την παρμεζάνα έχοντας ωστόσο λιγότερους “κρυστάλλους” και ηπιότερη και λιγότερο αλμυρή γεύση. Μπορείτε να αντικαστήσετε με μια καλή κεφαλογραβιέρα.






Μερίδες: 14 μικρές μπρουσκέτες για 4-6 άτομα

Υλικά
300 γρ. cavolo nero (ή άλλο είδος kale ή λαχανίδα)
Χυμό 1 λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1 μπαγκέτα (14 φέτες)
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
Grana padano, κομμένο σε λεπτές φέτες
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, κόφτης λαχανικών ή τυριού


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220ºC.

Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αλατίστε και βράστε σε δυνατή φωτιά.
Ξεπλύντε καλά το cavolo nero κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και κόψτε μ’ ένα μαχαίρι τα σκληρά κοτσάνια στις βάσεις.
Προσθέστε το cavolo nero στην κατσαρόλα και βράστε για 6 λεπτά περίπου μέχρι τα φύλλα να μαλακώσουν. Είναι αρκετά σκληρά γι’ αυτό και χρειάζονται τόση ώρα.
Σουρώστε τα και αμέσως βάλτε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να κρυώσουν και να σταματήσουν να ψήνονται.

Με ένα μαχαίρι κόψτε το κεντρικό, σκληρό νεύρο από κάθε φύλλο και πετάξτε το. (Μην το κόψετε μέχρι πάνω-πάνω γιατί εκεί είναι μαλακό).
Απλώστε λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και απλώστε από πάνω τα φύλλα του cavolo nero και στεγνώστε τα καλά. (Το cavolo nero κρατάει το σχήμα του όταν βράζεται και είναι εύκολο να το στεγνώσετε πάνω σε χαρτί κουζίνας).
Χοντροκόψτε τα φύλλα και βάλτε τα σε ένα μπωλ. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και τον μισό χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε. Αναμείξτε με τα χέρια σας και δοκιμάστε. Προσθέστε επιπλέον λάδι, λεμόνι ή αλατοπίπερο αν χρειάζεται.

Εντωμεταξύ, κόψτε τη μπαγκέτα σε φέτες και αραδιάστε τες πάνω σε μια λαμαρίνα. Τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και φρυγανίστε για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και να γίνει τραγανό.
Αφαιρέστε τις φέτες απ’ το φούρνο και αφήστε λίγο να κρυώσουν ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε δίχως να καείτε. Πάρτε το σκόρδο και τρίψτε το απ’ τη μια πλευρά κάθε φέτας. Έπειτα ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω από κάθε φέτα και τακτοποιήστε το cavolo nero από πάνω.
Προσθέστε από πάνω ένα λεπτοκομμένο κομμάτι Grana padano και περιχύστε τις μπρουσκέτες με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε!





13 comments:

  1. Πόσο σε καταλαβαίνω, η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν μου αρέσει καθόλου γενικώς.
    Θα το φτιάξω αυτό με τα δικά μας παραπούλια που αρχίσαμε να τρώμε τώρα, μας αρέσουν πολύ και δεν ξέρω για΄τι δεν τα αγόραζα μέχρι τώρα.
    Φιλιά και υπομονή για το δόντι.

    ReplyDelete
  2. Πω πω, περαστικά!!
    Ευτυχώς δεν έχω κάνει ποτέ εξαγωγή, όμως μετά από ένα βαθύ τρόχισμα άνευ αναισθητικού (ο οδοντίατρος ήθελε να μου δώσει μάθημα) πριν αρκετά χρόνια, έχω να δηλώσω ότι σαν τον πόνο από δόντι δεν έχει!!
    Μακάρι την άλλη βδομάδα να πάει ομαλότερα!

    ReplyDelete
  3. Το όνομα kale κάτι μου λέει, θα πρέπει να το έχω διαβάσει σε ξενόγλωσσα blogs/sites, αλλά τους δικούς μας ζοχούς τους ξέρω καλά και είναι από τα χόρτα που αγαπώ πολύ. Ευκαιρία να τους φτιάξω και σαν σνακ!
    Περαστικά εύχομαι και γρήγορα, ο πόνος είναι εκνευριστικός είτε είναι στα δόντια, είτε οπουδήποτε στο σώμα μας. Στο blog σου τουλάχιστον μπορείς να γκρινιάζεις ελεύθερα :)

    ReplyDelete
  4. Κανείς δεν συμπαθεί τον οδοντίατρο, είναι κάτι σαν μπαμπούλας για μικρούς και μεγάλους! Περαστικά κορίτσι μου!
    Τώρα κέρασε με μια μπουσκέτα :P

    ReplyDelete
  5. έβγαλα και τους 4 (έγκλειστους ολόγερους), πρήξιμο αλλά μια χαρά. εντύπωση μου κάνει. περαστικά, πάντως...
    πολύ ωραίο χρώμα και φωτό.
    οι ζοχοί, όμως, είναι πάντα γλυκείς - μήπως μερικά πικροράδικα εννοείς;
    Ε.

    ReplyDelete
  6. Ξανθή — από υπομονή άλλο τίποτα. Ελπίζω να περάσει σύντομα και σ' ευχαριστώ! Με τα παραπούλια θα είναι πολύ ωραίο.

    smellitsa — πω πω τρόχισμα χωρίς αναισθητικό; Ούτε να το φανταστώ δεν μπορώ. Δεν έχω εμπειρία αλλά μου ακούγεται βάρβαρο. Σ' ευχαριστώ!

    The Dark Chef — ελπίζω να σου αρέσει ως σνακ, είναι φοβερό. Ναι, εδώ μπορώ και γκρινιάζω όσο θέλω. :)

    spoonstories — εγώ πάντα απορούσα γιατί όλοι φοβούνται τον οδοντίατρο αλλά μιλούσα εκ του ασφαλούς μη έχοντας ποτέ πρόβλημα. Η εξαγωγή αυτη όμως μου άλλαξε τα φώτα. Σε κερνάω όχι μια μπρουσκέτα αλλά όσες θες!!

    Anonymous — ευχαριστώ! Ο οργανισμός του καθενός μας είναι διαφορετικός οπότε μη σου κάνει καθόλου εντύπωση. Όσες φορές έχω φάει ζοχούς η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή και λίγο στυφή επίσης, όχι γλυκιά.

    ReplyDelete
  7. Φανταστικο υλικο το cavolo nero! Φετος ημουν αρκετα τυχερη να βρω στην λαϊκη και εφτιαξα διαφορα πραγματα, μεταξυ των αλλων και ενα φανταστικο πεστο. Δυστυχως στην Ελλαδα δεν το γνωριζουν οι περισσοτεροι, εγω ετυχε να βρω εναν παραγωγο που δοκιμασε να το καλλιεγησει, ποιος ξερει αν θα ξαναβαλει και του χρονου...
    Για οδοντιατρο να μην ακουω και για φρονιμιτες εναν λογο παραπανω καταταλαιπωρηθηκα με εναν που αναγκαστηκα να βγαλω και ουτε λογος να βγαλω και τους υπολοιπους αν δεν με ενοχλησουν.
    Περαστικα!

    ReplyDelete
  8. Περαστικά εύχομαι! Θα περάσει και θα ξεχάσεις γρήγορα τους πόνους που τράβηξες.

    ReplyDelete
  9. Να ευχηθώ περαστικά και καλό κουράγιο Μάγδα μου.
    Ο οδοντίατρος είναι το χειρότερο μου μακράν. Δεν έχω βρεθεί ακόμα στη θέση σου και ομολογώ ότι την τρέμω αυτή τη στιγμή.
    Οι μπρουσκέτες σου απλές και νόστιμες, τις χρειαζόμαστε αυτές τις γεύσεις.
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
  10. Περαστικά Μαγδούλα. Υπομονή και για τον άλλο φρονιμίτη. Τι να κάνεις?
    Θα περάσει.. Στην κόρη μου είπε η ορθοδοντικός ότι δεν έχει καθόλου φρονιμίτες (περίεργο !) και της είπε ότι είναι καλό αυτό..

    Αυτό το cavolo nero δεν το έχω δοκιμάσει. Τις λαχανίδες πάλι ναι και μ άρεσαν.
    Ωραίο απλό κι ιδιαίτερο.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  11. Σας ευχαριστώ! Ο πόνος καλά κρατεί, λιγότερος μεν, παρών δε. Θα περάσει όμως, πού θα πάει. Χαίρομαι που σας άρεσαν οι μπρουσκέτες!

    ReplyDelete
  12. Περαστικούλια σου!
    Πολύ πρωτότυπη η μπρουσκετούλα σου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Για την επόμενη εξαγωγή φρονιμίτη, μιας και άργησα ένα μήνα να δω το ποστ, να πάρεις mesulid, μόνο ένα, σβήνει κάθε πόνο και τον πιο δυνατό

    ReplyDelete