Saturday, March 15, 2014

Καροτόσουπα με φακές du Puy

Το επίσημο ξεκίνημα της άνοιξης κοντοζυγώνει, ανεπίσημα όμως η άνοιξη έφτασε πριν την ώρα της στα μέρη μας. Έχει ζέστη, ήλιο υπέρλαμπρο και ζουζούνια που οργιάζουν ολόγυρα, οι ολλανδικές τουλίπες είναι στα φόρτε τους όπως και οι ίδιοι οι Ολλανδοί που μη δουν ήλιο, τρέχουν να βάλουν αμέσως σαγιονάρες και κοντομάνικα. Εγώ πάντως ακόμα φοράω μακρυμάνικα και μπότες.






Ο πόνος που σας έλεγα τις προάλλες από την αφαίρεση του φρονιμίτη ακόμα να περάσει. Έχει μειωθεί ωστόσο και σύντομα πιστεύω θα είμαι εντελώς καλά αλλά δυστυχώς ακόμα δεν μπορώ να μασήσω εύκολα από αριστερά. Το τί άσκηση έχουν κάνει τα δεξιά μου δόντια δεν λέγεται.






Για να μην νιώθω λοιπόν σαν γριούλα που τρώει μόνο λαπάδες και νερωμένες σούπες και με πάρει από κάτω, αποφάσισα να το δω αλλιώς το θέμα και φτιάχνω φαγητά που εκτός από μαλακά, είναι νόστιμα και καλαίσθητα. Όπως αυτή η σούπα.






Τα καρότα συνήθως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν υπάρχει πληθώρα εποχικών λαχανικών στις αγορές και σπάνια είναι το επίκεντρο σε ένα πιάτο. Θα τα βρεις στο παρασκήνιο, να ενισχύουν τις γεύσεις άλλων υλικών και μαζί με λαχανικά όπως το σέλερι και τα κρεμμύδια να δημιουργούν τη βάση πάνω στην οποία θα σταθούν και θα λάμψουν άλλες, πιο τολμηρές γεύσεις.






Σε αυτή τη σούπα εντούτοις τα καρότα είναι οι πρωταγωνιστές και μαζί με λίγο τριμμένο μαραθόσπορο και ελαιόλαδο, ψήνονται αρχικά στο φούρνο. Μη νομίσετε πως αυτό το βήμα είναι περιττό, κάθε άλλο, είναι απολύτως απαραίτητο καθώς τα καρότα καραμελώνουν ελαφρά δημιουργώντας μια γλυκιά, γευστική βάση για την σούπα.






Στη συνέχεια σιγοβράζονται μαζί με κρεμμύδια, σέλερι, σκόρδο, λίγο πιπεράτο τζίντζερ και γήινο φρέσκο θυμάρι και στο τέλος, αφού η σούπα πολτοποιηθεί, προστίθενται μερικές βρασμένες, μικρές, πράσινες φακές du Puy δίνοντας υφή στο πιάτο.






Αυτή η κρεμώδης, πορτοκαλόχρωμη σούπα διάστικτη με πράσινες φακές ήταν αρκετή για να με κάνει να ξεχάσω τον πόνο και να απολαύσω ένα υπέροχο γεύμα. Ελπίζω να την απολαύσετε κι εσείς.











Καροτόσουπα με Φακές du Puy
Προσαρμοσμένη από το ολλανδικό Delicious

Οι φακές du Puy είναι φακές από την ηφαιστειογενή περιοχή Le Puy-en-Velay της κεντρικής-νότιας Γαλλίας κι είναι οι μοναδικές φακές στον κόσμο που έχουν προστατευμένη ονομασία προέλευσης. Είναι ψιλές, πρασινόμαυρες φακές με μπλε κηλίδες, οι οποίες έχουν πολύ πλούσια γεύση και ανώτερη ποιότητα, δεν χυλώνουν και διατηρούν το σχήμα τους όταν μαγειρεύονται, κρατώντας σφιχτή υφή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακές beluga αν δεν βρείτε du Puy ή ακόμα και κοινές ψιλές φακές. Φροντίστε μόνο να μην τις αφήσετε να χυλώσουν πριν τις προσθέσετε στη σούπα γιατί πρέπει να έχουν υφή ελαφρώς al dente.

Εννοείται πως ένα καλό καρβέλι ψωμί είναι το ιδανικό συνοδευτικό. Εγώ έφτιαξα ψωμί χωρίς ζύμωμα.






Μερίδες: 6

Υλικά
1½ κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.
1½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μαραθόσπορο
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 στελέχη σέλερι, κομμένα
Ένα κομμάτι 6 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
Φύλλα από 4 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού, συν έξτρα για το γαρνίρισμα
1½ λίτρο ζωμό ζαχανικών
200 γρ. φακές du Puy, ξεπλυμένες καλά

Λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί, λαδόκολλα, τρίφτης, ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ, σουρωτήρι


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Καλύψτε τον πάτο ενός μεγάλου ταψιού με λαδόκολλα και προσθέστε τα καρότα, τον τριμμένο μαραθόσπορο, 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας και βάλτε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
Ψήστε τα καρότα για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να καραμελώσουν ελαφρά.
Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε στην άκρη.


Εντωμεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (3 κουταλιές σούπας) και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετε, ανακατεύοντας τακτικά, για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα προσθέστε το σέλερι και σωτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.


Ρίξτε το τριμμένο τζίντζερ, το θυμάρι, τον ζωμό λαχανικών, τα καρότα μαζί με το ζουμί που έχει μαζευτεί στο ταψί, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αφήστε να πάρει μια βράση και αμέσως βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα, κατεβάζοντας τη φωτιά στο χαμηλό.


Αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και τα υγρά της σούπας να έχουν ελαφρώς μειωθεί.

Ενώ η σούπα σιγοβράζει, ετοιμάστε τις φακές. Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, προσθέστε 1 λίτρο νερό και βάλτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέστε τις φακές και ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι, και βράστε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αλλά να παραμένουν al dente. Μόλις είναι έτοιμες, σουρώστε τες καλά.


Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και πολτοποιήστε την κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ' αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει απαλή και κρεμώδη υφή. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα.

Προσθέστε τις φακές στη σούπα και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με λίγο ελαιόλαδο και μερικά φύλλα φρέσκου θυμαριού.
Έχετε στο τραπέζι λεμόνι για να στύψετε πάνω από τη σούπα καθώς θα την ζωντανέψει και θα εξισορροπήσει τη γλυκιά και γήινη χροιά της.





8 comments:

  1. Εξαιρετική σούπα!!!!
    Θα τη φτιάξω!!

    ReplyDelete
  2. Ως δηλωμένη ..... σουπού, την λάτρεψα την σουπίτσα σου!
    Πανέμορφη οπτικά και είμαι βέβαιη υπέροχη γευστικά!
    Φιλάκια, καλή Κυριακή!

    ReplyDelete
  3. Έχεις κάνει ένα πανέμορφο πιάτο! Η γεύση του, για όσους αγαπούν τα λαχανικά, είναι φοβερή! Οι φώτο σου όπως πάντα απίθανες! Καλή εβδομάδα Μάγδα μου!

    ReplyDelete
  4. Εξαιρετική εμφάνιση του πιάτου! Μακάρι να βρω φακές de Puy εδώ στην Αθήνα γιατί θέλω να τις δοκιμάσω. Αλλιώς θα την φτιάξω με τις beluga.

    ReplyDelete
  5. Δεν μποω να την φανταστώ παρέα με τις φακές. Όμως με προκαλούν οι φωτογραφίες να την δοκιμάσω. Καλή εβδομάδα εύχομαι και περαστικά. Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  6. Καλησπέρα σε όλους! Χαίρομαι που σας άρεσε η σούπα κι ελπίζω όσοι την φτιάξετε να την ευχαριστηθείτε! Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  7. Φαινεται 5νοστιμη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  8. Τη λάτρεψα τη σούπα πρωτίστως από την εμφάνιση και στη συνέχεια διαβάζοντας τα υλικά!
    Υπέροχο χρώμα και τα "στίγματα"-φακές αναδεικνύονται φοβερά στο πορτοκαλί φόντο!
    Περαστικά καλή μου Μάγδα, εύχομαι σύντομα να είσαι καλύτερα!

    ReplyDelete