Friday, April 18, 2014

Πασχαλινά κουλουράκια

Χθες βράδυ ξεκίνησα να φτιάχνω τσουρέκια. Έπλασα τη ζύμη, αφράτη, λεία και υπέροχα στρουμπουλή και την άφησα όλη τη νύχτα στο ψυγείο για να φουσκώσει αργά.






Σήμερα, βγάζοντάς την απ’ το ψυγείο με κατέκλυσαν μυρωδιές από μαχλέπι και μαστίχα και γέμισα ανυπομονησία. Αφότου έπλασα τη ζύμη σε κορδόνια, σχημάτισα δυο μεγαλούτσικα τσουρέκια κι έπειτα από μια ώρα βγήκαν απ’ το φούρνο αφράτα και μοσχοβολιστά. Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να τους αντισταθώ και να μην τα δοκιμάσω επί τόπου.






Εχθές το απόγευμα όμως έφτιαξα κάτι εξίσου ακαταμάχητο και σαφώς πιο εύκολο από τσουρέκι. Πασχαλινά κουλουράκια, τα οποία ήταν αποκάλυψη. Κάθε χρόνο φτιάχνω κουλουράκια αλλά ποτέ δεν είχα μείνει απόλυτα ικανοποιημένη. Φέτος ωστόσο διάβασα όλες τις σημειώσεις που είχα κρατήσει τα προηγούμενα χρόνια, έκανα τις απαραίτητες αλλαγές στη συνταγή μου και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Βγήκαν ακριβώς όπως τα ήθελα.






Γενικώς δεν μου αρέσουν καθόλου τα χοντρουλά, πολύ φουσκωτά και μαλακά πασχαλινά κουλουράκια, ούτε αυτά που είναι σκληρά και βαριά. Ο καθένας βέβαια έχει το προσωπικό του γούστο και δεν ισχυρίζομαι ότι αυτά εδώ είναι τα ιδανικά κουλουράκια για όλους σας, αλλά μπορώ με κάθε βεβαιότητα να πω πως είναι τα τέλεια πασχαλινά κουλουράκια για μένα.






Είναι κάπως μακρύτερα από τα κλασικά κουλουράκια, τραγανά και λίγο αφράτα, δίχως να είναι σκληρά ούτε πολύ γλυκά, με την μεθυστική μυρωδιά του βουτύρου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού, και με το σουσάμι να τους χαρίζει μια γήινη χροιά και επιπλέον υφή.






Ελπίζω να τα δοκιμάσετε!

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!











Πασχαλινά Κουλουράκια

Αυτά τα κουλουράκια είναι για μετά την Ανάσταση και για την ημέρα του Πάσχα καθώς δεν είναι νηστίσιμα και περιέχουν αβγά και βούτυρο. Επίσης,  είναι τέλεια για βούτηγμα στον καφέ αφού δεν διαλύονται εύκολα, κάτι που για μένα είναι ένδειξη καλού κουλουριού.






Γίνονται 35 κουλουράκια

Υλικά
200 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 μεσαία αβγά, συν 1 χτυπημένο για το άλειμμα των κουλουριών
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν έξτρα για το πασπάλισμα της ζύμης
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
Σουσάμι, για το πασπάλισμα των κουλουριών

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή μίξερ χειρός, πλαστική μεμβράνη, λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί, λαδόκολλα, πινέλο ζαχαροπλαστικής


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες κι αφράτο μείγμα. Προσθέστε τη βανίλια και ξύστε το πορτοκάλι κατευθείαν μέσα στο μπωλ ώστε να πέσουν τα έλαια του πορτοκαλιού μέσα στο μείγμα και χτυπήστε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέστε ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι και το baking powder και αναμείξτε στο χαμηλό μέχρι μόλις να ενσωματωθούν.


Αλευρώστε καλά μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και αδειάστε τη ζύμη. Αλευρώστε την και ζυμώστε με τα χέρια για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας επιπλέον αλεύρι αν κολλάει στα χέρια σας (εγώ χρειάστηκε να πασπαλίσω με αλεύρι 1-2 φορές), μέχρι έχετε μια ζύμη μαλακιά κι εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να σας φανεί πολύ μαλακιά και πως θέλει κι άλλο αλεύρι αλλά μην προσθέσετε άλλο γιατί η ζύμη θα γίνει πολύ σφιχτή και τα κουλουράκια αντί για τραγανά θα γίνουν σκληρά.


Σχηματίστε τη σε μπάλα και καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη. Βάλτε την στο ψυγείο για 20 λεπτά για να ξεκουραστεί.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
Καλύψτε το ταψί ή λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και χρησιμοποιώντας τον δοσομετρητή της 1 κουταλιάς σούπας, φτιάξτε μπαλάκια ζύμης (σε μέγεθος καρυδιού). Πλάστε κουλουράκια με τον εξής τρόπο: σχηματίστε κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό κα μακρύ κορδόνι μήκους 25-26 εκ., διπλώστε το στη μέση και στρίψτε το 3 φορές για να σχηματίσετε το τελικό σχέδιο του κουλουριού.

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια εργασίας γιατί α) η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει και β) χρειάζεται να υπάρχει τριβή ώστε να μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη σε κορδόνι.


Μεταφέρετε κάθε κουλουράκι στο ταψί και συνεχίστε με τα επόμενα φροντίζοντας να αφήσετε λίγο κενό μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν λίγο κατά το ψήσιμο. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε τα με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε ελαφρά με σουσάμι.

Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 15-17 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, προσέχοντας μην σας αρπάξουν. Οι άκρες τείνουν να αρπάζουν εύκολα οπότε καλό είναι να γυρίσετε το ταψί μπρος-πίσω στα μέσα του χρόνου.


Αφαιρέστε τα απ’ το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Συνεχίστε να ψήνετε τα υπόλοιπα κουλουράκια.

Μόλις κρυώσουν εντελώς μπορείτε να τα κρατήσετε σε κουτί για μπισκότα για 1-2 εβδομάδες.





18 comments:

  1. Μυρίζουν Πάσχα τα κουλουράκια σου! Καλοφαγοτα να είναι. Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  2. πολύ νόστιμα όλα όσα φτειαχνεις και πολύ ωραίες παρουσιάσεις,νάσαι καλά,σ'ευχαριστώ πολύ, kαλό Πάσχα κ κάθε τι καλό στη ζωή σου eviv

    ReplyDelete
  3. Καλή Ανάσταση!! Εδώ που είμαι οι συνθήκες είναι δύσκολες για πολλές δημιουργίες συν το ότι κάνει και πολύ κρύο.

    ReplyDelete
  4. Υπέροχα!!! Μύρισε το σπίτι Μάγδα μου! Και του χρόνου, να έχεις ένα όμορφο Πάσχα!

    ReplyDelete
  5. Λαχταριστά!!
    Και του χρόνου Μάγδα μου!
    Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, να περάσεις πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Είσαι απίθανη!Σε παρακολουθώ τα τελευταια δυο χρονια και ειμαι εντυπωσιασμένη απ΄ολα όσα φτιαχνεις.Είσαι χαρισματική κοπέλα μου.Να σε χαίρονται.Καλή σου Ανάσταση και να έχεις πάντα υγεία και διάθεση να δημιουργείς

    ReplyDelete
  7. Συγχαρητήρια όχι μόνο γι΄αυτη σου την ανάρτηση αλλά για όλα όσα έχεις παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια.Είμαι φανατική σου θαυμάστρια .Είσαι χαρισματική κοπέλα μου, να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου άνθρωποι.Καλή Ανάσταση να έχεις και να έχεις πάντα υγεία και διάθεση να δημιουργείς τόσο όμορφα πράγματα

    ReplyDelete
  8. Και του χρόνου! Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  9. μπραβο και παλι μπραβο.πρεπει να ειναι πολυ νοστιμα.εχεισ δικιο για την υφη.καλη ανασταση

    ReplyDelete
  10. Άννα Παπαδοπούλου — σ' ευχαριστώ πολύ Άννα! Καλή Ανάσταση!

    eviv — κι εγώ σ' ευχαριστώ που με διαβάζεις κι επισκέπτεσαι το blog μου. Να είσαι καλά!

    Ξανθή — αρκεί να περνάς καλά. Οι δύσκολες μαγειρικές μπορούν να περιμένουν. Καλή Ανάσταση!

    spoonstories — σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

    ΕΛΕΝΑ — σ' ευχαριστώ γλυκιά μου Έλενα. Καλά να περάσετε! Καλό Πάσχα!

    Γαλήνη — καλησπέρα και καλώς όρισες! Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρεις πόση δύναμη μου δίνουν να συνεχίσω! Σ΄ευχαριστώ!! Καλή Ανάσταση!

    kiki — να' σαι καλά Κική μου. Καλό Πάσχα!

    litsa t. — σ' ευχαριστώ πολύ. Είναι πράγματι πολύ νόστιμα, δοκίμασέ τα! Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  11. Μοσχομύρισαν!!
    Καλό Πάσχα και να περάσεις όμορφα!!

    ReplyDelete
  12. Τι ωραία!! Κι εμένα έτσι μου αρέσουν με βανίλια και πορτοκάλι! Επίσης, ό,τι φτιάχνεις φαίνεται υπέροχο! Βλέπεις τις φωτογραφίες και νιώθεις τη μυρωδιά! Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη!!

    ReplyDelete
  13. Και του χρόνου :)

    Χρονια πολλά,
    Χριστός Ανέστη!

    ReplyDelete
  14. Μετά και την επιτυχία του brownies v.2 στο τραπέζι του Πάσχα (μαζί με το τέλειο γαλακτομπούρεκο της φίλης μου Σοφίας), έχω και εγώ να δηλώσω ότι αυτά είναι όντως τα τελειότερα κουλουράκια που έχω φάει!
    Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια, καμία όμως δεν της μοιάζει στο ελάχιστο!
    Μάγδα σε ευχαριστώ προσωπικά πολύ, είναι ό,τι καλύτερο έχω φτιάξει σε κουλουράκι! (Τώρα σειρά έχουν τα κουλουράκια ελαιολάδου ως project, τα έχω και αυτά μεγάλο καημό.. χαχα)
    Είναι ντελικάτα, τραγανά και πραγματικά τόσο όσο σε όλα τα συστατικά! Έβαλα στο βούτυρο (επειδή αυτά είχα πρόχειρα) μισό κερκύρας και μισό κλασικό αγελαδινό και νομίζω ότι πήραν μια ακόμη ώθηση στην τελειότητα..
    Χίλια ευχαριστώ και πάλι και Χρόνια Πολλά και Καλά!
    Μαρία Κ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!! Σ' ευχαριστώ κι εγώ πολύ που με εμπιστεύτηκες και τα δοκίμασες. Να' σαι καλά!! Χρόνια Πολλά!

      Delete
  15. καλησπερα! μολις βρηκα τη συνταγη και λεω να παω να τη φτιαξω. μας αρεσουν πολυ τα κουλουρακια και δεν εχω βρει καποια καλη συνταγη μεχρι τωρα. πειραζει που δεν εχω αναλατο βουτυρο ?

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα, παρακολουθώ εδώ και κάποιο καιρό και δοκιμάζω τις συνταγές σας (π.χ. ολλανδική μηλόπιτα, κεικ με μαύρη ζάχαρη και ομολογώ ότι οι οδηγίες και η περιγραφή-εικόνα βοηθάνε πολύ- πετυχαίνουν και είναι υπέροχες). Θα δοκιμάσω και τα κουλουράκια. Εύχομαι να συνεχίσετε και να μας δίνετε και άλλες μοσχομυριστές συνταγές.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να σας άρεσαν τα κουλουράκια. Θα επιστρέψω με νέες συνταγές όποτε βρω ελεύθερο χρόνο. :)

      Delete