Sunday, June 8, 2014

Καλοκαιρινή σούπα

Μερικές φορές αισθάνομαι ότι απατώ το blog μου με το instagram. Είναι σαν να ζω διπλή ζωή. Η ευκολία με την οποία μοιράζομαι εκεί τις καθημερινές μου περιπέτειες στην κουζίνα, το καθιστά δύσκολο να έρθω εδώ και να μοιραστώ μακροσκελείς συνταγές και ιστορίες.




Δεν μου αρέσει αυτό για να πω την αλήθεια. Θέλω να μοιράζομαι περισσότερα εδώ, η ευχέρεια ωστόσο του να ποστάρεις στο instagram μια φωτογραφία που από μόνη της τα λέει όλα, άντε και με μια λεζάντα από κάτω, μου είναι ιδιαίτερα ελκυστική.




Ίσως χρειάζεται ν’ αλλάξω την ιδέα του τί είναι το blog για μένα, την εικόνα που έχω στο μυαλό μου για το πώς πρέπει να είναι και τί σκοπεύω να πετύχω μέσω αυτού. Θέλω να είμαι πιο αυθόρμητη κι ευέλικτη, το γεγονός όμως ότι γράφω σε δυο γλώσσες το κάνει δύσκολο να ποστάρω όσο γρήγορα επιθυμώ. Ίσως πρέπει επίσης να πάψω να είμαι τόσο τελειομανής και να θέλω να έχω όλες τις φωτογραφίες της ετοιμασίας του φαγητού και την συνταγή γραμμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Πρέπει να δουλέψω αυτά τα θεματάκια και να είμαι πιο επιεικής με τον εαυτό μου ώστε να καταφέρω να μοιράζομαι εδώ πιο συχνά όλα τα καλούδια που φτιάχνω. Το θέλω τόσο πολύ! Και πιστέψτε με είναι πολλά αυτά που δεν προλαβαίνω να μοιραστώ εδώ.




Ας ξεκινήσω λοιπόν με αυτή την σούπα που έφτιαξα πριν δυο-τρεις μέρες. Μια σούπα με νεροκάρδαμο, πράσινο μήλο και σούπερ γρήγορο ραπανάκι τουρσί. Είναι εύγεστη, υγιεινή κι ελαφριά, το ιδανικό είδος σούπας για τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού.


Μπορεί να φαγωθεί ζεστή ή κρύα κι είναι τέλεια και στις δυο περιπτώσεις. Δεν πρόκειται για πηχτή σούπα αλλά γι’ ανάλαφρη και δροσερή, με τα τραγανά ραπανάκια να της χαρίζουν υφή. Είναι φρέσκια, χορταρένια και σπιρτόζικη, με τη γλύκα απ’ τα κρεμμύδια και το μήλο να τιθασεύουν την έντονα πιπεράτη και πικάντικη γεύση του νεροκάρδαμου και με την οξύτητα του γιαουρτιού να την συμπληρώνει.









Σούπα νεροκάρδαμο

Χρησιμοποιήστε το πιο φρέσκο νεροκάρδαμο καλής ποιότητας που μπορείτε να βρείτε καθώς είναι το κύριο συστατικό της σούπας και η ποιότητά του θα κάνει τη διαφορά. Μην αγοράσετε πακεταρισμένα φύλλα νεροκάρδαμου αλλά μεγάλες δέσμες μαζί με τα στελέχη (κοτσάνια) τους. Για όσους δεν το έχετε δοκιμάσει, το νεροκάρδαμο έχει πικάντικη γεύση, πιπεράτη, θυμίζει κάπως την ρόκα, είναι ελαφρά πικρό κι έχει την φρεσκάδα της γλιστρίδας.

Έκοψα τα ραπανάκια με μαντολίνο κουζίνας αλλά ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι μπορεί να κάνει καλή δουλειά.


Μερίδες: 4-6

Υλικά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 πράσινα μήλα Golden delicious, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
2 μεγάλες δέσμες (γύρω στα 400 γρ.) φρέσκο νεροκάρδαμο με στελέχη (αφαιρέστε τα χοντρά κοτσάνια), κομμένο
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (ή λαχανικών)
1 ματσάκι (γύρω στα 20 γρ.) φρέσκο μαϊντανό, κομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

για το γρήγορο τουρσί ραπάνακι
6 ραπανάκια, κομμένα julienne (σαν σπίρτα)
½ κουταλάκι γλυκού λευκό ξίδι μπαλσάμικο (ή ξίδι από άσπρο κρασί)
½ κουταλιά σούπας νερό

120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο κουζίνας (προαιρετικά), μικρό κόσκινο, ραβδομπλέντερ ή κανονικό μπλέντερ


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν διάφανα κι έπειτα προσθέστε το σκόρδο. Σωτάρετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέστε τις πατάτες και τα μήλα. Ανακατέψτε, βάλτε το καπάκι και αφήστε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά.


Προσθέστε το ζωμό και ανεβάστε τη φωτιά στο δυνατό. Μόλις πάρει βράση, κατεβάστε στο χαμηλό και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες και τα μήλα να μαλακώσουν πολύ.
Προσθέστε το νεροκάρδαμο και τον μαϊντανό και ψήστε για 4-5 λεπτά με ανοιχτό το καπάκι. Δοκιμάστε την σούπα και προσθέστε αλατοπίπερο.
Αφαιρέστε απ’ τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά πριν την πολτοποιήσετε.


Εντωμεταξύ, σε ένα μικρό μπωλ προσθέστε τα κομμένα ραπανάκια και το ξίδι κι ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι. Προσθέστε το νερό και ανακατέψτε. Αφήστε στην άκρη για 5-6 λεπτά, έπειτα στραγγίξτε χρησιμοποιώντας ένα μικρό κόσκινο.


Πολτοποιήστε τη σούπα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ’ αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει απαλή υφή. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα.

Σερβίρετε ζεστή σε μπωλ, προσθέστε μια κουταλιά γιαούρτι κι από πάνω προσθέστε μερικά ραπανάκια τουρσί.

Μπορείτε επίσης να την σερβίρετε κρύα.
Καλή όρεξη!


12 comments:

  1. Ακουγεται τελεια! Νομιζω θα την προσπαθησω. Δεν εχω χρησιμοποιησει νεροκαρδαμο ως τωρα, αλλα προχτες -συμπτωματικα- διαβαζα αυτο:

    http://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/06/05/finally-a-list-of-powerhouse-fruits-and-vegetables-ranked-by-how-much-nutrition-they-contain/

    Και τωρα βλεπω τη συνταγη σου, ε, θα παω να αγορασω νεροκαρδαμο! :)

    ReplyDelete
  2. Μ' αρέσει πολύ το νεροκάρδαμο και η σούπα σου είναι ελαφριά και δροσιστική, ότι πρέπει για καλοκαίρι!!!
    Καλημέρα Μάγδα!!

    ReplyDelete
  3. Μ' αρέσει πολύ το εσωτερικό χρώμα που έχει πάρει η κατσαρόλα σου, το χρώμα της σκληρής δουλειάς. Έτσι πρέπει, τέτοια τέλεια σκεύη πρέπει να τα λιώνουμε στη χρήση και όχι να σκεφτόμαστε μήπως χάσουν τη γυαλάδα τους κρατώντας τα στο ντουλάπι.

    ReplyDelete
  4. εγω δεν το εχω ξαναακουσει το νεροκαρδαμο!! ουτε και ξερω που να το βρω! η σουπα σου φαινεται υπεροχη καλοκαιρινη!!

    ReplyDelete
  5. Αυτή η τελειομανία όπως λες κανει για μένα τη διαφορά! Γιατί από μπλογκ, χιλιάδες... Παρακαλώ, μην πετάξεις τιποτα!

    ReplyDelete
  6. Δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι Μαγδούλα
    Μια χαρά τα πας και το blog σου κάνει τη διαφορά :)

    Νεροκάρδαμο δεν έχω βρει, και το βλέπω συχνά και σε φρέσκες σαλάτες.
    Θα ηθελα πολύ να το δοκιμάσω κι έτσι σε σούπα.
    Ωραία και καλοκαιρινή. Δεν είναι μόνο ο χειμώνας για σούπες.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. Evi — καλησπέρα! Ναι, το νεροκάρδαμο είναι superfood (αν και είμαι ενάντια στον όρο). Πολύ υγιεινό. Φτιάξε την κι ελπίζω να την ευχαριστηθείς! Σ' ευχαριστώ για το link.

    Pepi — καλησπέρα Πέπη! Είναι πολύ νόστιμη και πολύ ελαφριά.

    Cleomenis — χαχα τους έχω αλλάξει τα φώτα, πράγματι. Ποιό το νόημα να τις έχεις αν δεν τις χρησιμοποιείς και δεν τις ευχαριστιέσαι. Ειδικά η εικονιζόμενη Creuset έχει τραβήξει πολλά!

    AgapameAnDolmas — χμμμ για ρώτα στην λαική σου. Ίσως έχουν νεροκάρδαμο και δεν το έχεις προσέξει. Ξέρω πως δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα (εγώ εδώ στην Ολλανδία άρχισα να το τρώω) αλλά τώρα τελευταία σκάνε μύτη πολλά καινούρια στις ελληνικές αγορές.

    kall — σ' ευχαριστώ πολύ για την ψήφο εμπιστοσύνης! Η τελειομανία είναι από τις αρετές και μειονεκτήματά μου ταυτόχρονα. Δεν σκοπεύω να αλλάξω την μορφή του blog ή το πώς μοιράζομαι συνταγές/σκέψεις/εμπειρίες/γκρίνιες, απλά καταθέτω τις σκέψεις μου και μια από αυτές είναι η επιθυμία να μοιράζομαι πιο συχνά αυτά που φτιάχνω στην κουζίνα μου όντας λιγότερο απαιτητική με τον εαυτό. Τα στάνταρ μου δεν αλλάζουν! :)

    Μarion — όχι μωρέ δεν είναι άγχος, είναι που το αγαπώ το άτιμο το blog μου και θέλω να βρω τρόπο να ποστάρω πιο συχνά, πιο αυθόρμητα, που να με φέρνει πιο κοντά με όλους όσους με διαβάζουν. Σ' ευχαριστώ! Πρέπει να το ψάξεις το νεροκάρδαμο γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο και εύγευστο. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τις σούπες, δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, ειδικά όταν πρόκειται για ανάλαφρες και φρέσκιες που μπορούν να φαγωθούν και κρύες.

    ReplyDelete
  8. Αχ αυτή η τελειομανία Μάγδα μου! Είναι ευχή και κατάρα μαζί νομίζω :)
    Πειράζει που δεν θα ήθελα να αλλάξεις τίποτα στο blog σου; Λατρεύω τα κείμενα, τις φωτογραφίες και την όλη αίσθηση που αποπνέεται. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι προσωπικά δεν θα μου έλειπαν οι φωτογραφίες από την προετοιμασία, εκτός και αν πρόκειται για κάτι που είναι ίσως δύσκολο να καταλάβω αν δεν δω.
    Η σούπα σου πραγματικά ιδιαίτερη, αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω γεύση διότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου νεροκάρδαμο :)
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη! Οι φωτογραφίες της προετοιμασίας είναι σημαντικές για μένα, όπως και οι λεπτομερείς οδηγίες στις συνταγές μου, καθώς πάντα έχω στο μυαλό μου εκείνους που δεν έχουν εμπειρία στην κουζίνα. Σκοπός μου είναι να κάνω εκείνους που δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους όσον αφορά την μαγειρική, να νιώσουν άνετα και να δοκιμάσουν μια συνταγή μου άφοβα. Είναι πολλές φορές σημαντικό και βοηθά να βλέπεις πώς πρέπει να είναι το γλυκό/φαγητό/ζύμη κλπ. σε κάθε στάδιο.
      Το νεροκάρδαμο έχει πικάντικη γεύση, πιπεράτη, θυμίζει αμυδρά την ρόκα κι έχει την φρεσκάδα της γλιστρίδας. Αν το βρεις δοκίμασέ το!

      Delete
  9. Αγαπημένη, Μάγδα μου έδωσες ιδέα!
    Με τόση ζέστη πια εδώ, νομίζω θα έτρωγα όλα αυτά τα υλικά θαυμάσια σε μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα, με λίγη περισσότερη γιαούρτη (εκεί θα έβαζα και το σκορδάκι σαν απαλό τζατζίκι) κι αντί για ξερά, θα έβαζα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ίσως αντί για νεροκάρδαμο, που δεν ξέρω αν έχουμε εδώ, θα έβαζα ρόκα, γλιστρίδα (αν ήμουν σε νησί ή στο Πήλιο) και σίγουρα κάπαρη (παραλλαγή για το τουρσί). Από κάτω η πρασινάδα, από πάνω οι βραστές πατάτες σε κομματάκια και όλα τ΄άλλα μετά, ίσως και λίγα καρύδια με τα (ξινό)μηλα και το μπαλσάμικο. Και για χρώμα, λίγα μικρά κόκκινα ντοματάκια; ..και με φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.. μιαμ, υπέροχο υγιεινό γεύμα με άσπρο παγωμένο κρασάκι ή ρετσίνα (μύρισε καλοκαίρι και θάλασσα εδώ)

    [κι αν σε κούρασε το blog, Μάγδα, ίσως καιρός για αλλαγή, οι αλλαγές πάντα ανανεώνουν,
    και για όσα μού ΄δωσες καλά να είσαι]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωραία η ιδέα σου! Μ' αρέσει πολύ που σε ενέπνευσα να φτιάξεις ένα διαφορετικό πιάτο με τα ίδια σχεδόν υλικά. Νεροκάρδαμο υπάρχει στην Ελλάδα, ίσως θέλει λίγο ψάξιμο για να το βρεις. Όσο για το blog, όχι, δεν με κούρασε καθόλου. Αν ήταν έτσι δεν θα ήμουν τώρα εδώ. :) Να' σαι και εσύ καλά!

      Delete
  10. Ένα πιάτο διαφορετικό με υλικά που δεν έχω ξανά συνδυάσει!! Αν και δεν είμαι πολύ της σούπας θα ήθελα πολύ να τη γευτώ!

    ReplyDelete