Monday, August 11, 2014

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο στο φούρνο με κουρκουμά και ρύζι Jasmine

Να είσαι με πρόσωπα αγαπημένα, εκείνα που βλέπεις σπάνια αφού ζείτε σε χώρες διαφορετικές, να κάνεις μαζί τους διακοπές, να τους ανοίγεις το σπίτι σου, να μοιράζεσαι μαζί τους τα καθημερινά αλλά και τα ιδιαίτερα, να τους μαγειρεύεις και να βλέπεις το χαμόγελο στο πρόσωπό τους να διαγράφεται διάπλατο, να χορταίνεις τις επιθυμίες και τις ορέξεις τους για νοστιμιές, είναι ευλογία.




Έφεραν μαζί τους απ’ την Ελλάδα υλικά και τρόφιμα που μας έχουν λείψει πολύ. Παστουρμά, σουτζούκι, πράσινες ελιές, χωριάτικα λουκάνικα, ταραμά, τυρί. Είμαι στην κουζίνα συνέχεια αλλά μου δίνει τόση χαρά να μαγειρεύω με υλικά που δεν βρίσκω εδώ που δεν με κουράζει καθόλου.




Κάναμε ένα διάλειμμα από τα κλασικά και πολυαγαπημένα ελληνικά εδέσματα για να μαγειρέψω ένα ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με τις γεύσεις του κουρκουμά το οποίο ανακάλυψα πριν λίγο καιρό κι αμέσως το λάτρεψα. Μπήκε στη λίστα των αγαπημένων μου χωρίς πολλά-πολλά.




Αν και η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι περίπλοκη, αυτό εδώ το πιάτο είναι απλό, μοναδικό και υπερνόστιμο. Με κάψα να έρχεται από το φρεσκοαλεσμένο λευκό πιπέρι, με την πικάντικη χροιά του ξερού κορίανδρου, τη γλύκα της palm sugar και την αλμύρα του nam pla (ταϊλανδέζικη fish sauce), τη ζωντάνια του αρωματικού φρέσκου κόλιανδρου, με την τραγανή, καραμελωμένη πέτσα του μαριναρισμένου και ψημένου στο φούρνο κοτόπουλου και τη ζουμερή του σάρκα, συνοδευμένου από το υπέροχα κολλώδες ρύζι Jasmine αρωματισμένο με λάιμ. Ο κουρκουμάς, πέρα από το εκπληκτικό κιτρινωπό χρώμα που χαρίζει στο πιάτο, δίνει επίσης μια γήινη και ζεστή νότα στο κοτόπουλο, εξισορροπώντας τις γλυκιές του γεύσεις.




Είναι εύκολο πιάτο και απόλυτα ικανό να αφυπνίσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Τολμώ να πω το τέλειο καλοκαιρινό πιάτο.









Ταϊλανδέζικα μαριναρισμένα κοπανάκια κοτόπουλου στο φούρνο με κουρκουμά
Προσαρμοσμένη από την Andrea Nguyen

Αυτή η μαρινάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε κομμάτι κοτόπουλου. Το έχω φτιάξει πολλές φορές με μπούτια και στήθη (με την πέτσα). Δεν θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο δίχως πέτσα γιατί η έντονη γεύση της μαρινάτας θα διαπεράσει τη σάρκα του και θα είναι υπερβολικά έντονη.




Μερίδες: 4

Υλικά

για τη μαρινάτα
1½ κουταλάκι γλυκού ολόκληρους κόκκους λευκού πιπεριού (ή τριμμένο λευκό πιπέρι)
1½ κουταλάκι γλυκού ολόκληρους σπόρους ξερού κορίανδρου (ή τριμμένο ξερό κορίανδρο)
2 κουταλάκια γλυκού τριμμένο ξερό κουρκουμά
1½ γεμάτη κουταλιά σούπας palm sugar (ή μαλακιά μαύρη ζάχαρη)
5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες
4 κουταλιές σούπας κομμένα κοτσάνια φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος)
2 κουταλιές σούπας nam pla (ταϊλανδέζικη fish sauce)
1½ κουταλιά σούπας oyster sauce

8 κοπανάκια κοτόπουλου με πέτσα (γύρω στο 1 κιλό)

2 λάιμ, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: γουδί & γουδοχέρι ή ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών, μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως multi), πλαστική μεμβράνη, μεγάλο ταψί, πινέλο ζαχαροπλαστικής


Προετοιμασία

για τη μαρινάτα
Αν χρησιμοποιείτε ολόκληρους κόκκους πιπεριού ή/και σπόρους κορίανδρου, αλέστε τους σε γουδί ή σε μύλο μπαχαρικών.
Προσθέστε το αλεσμένο πιπέρι και ξερό κορίανδρο, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τα κοτσάνια φρέσκου κόλιανδρου, τη fish sauce και oyster sauce στον επεξεργαστή τροφίμων και αναμείξτε καλά μέχρι να έχετε ένα σχεδόν λείο μείγμα.


Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε τα κοπανάκια κοτόπουλου και περιχύστε τα με τη μαρινάτα. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας και τρίψτε τη μαρινάτα πάνω και κάτω από την πέτσα καλά.
Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή, εναλλακτικά, μεταφέρετε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάτα σε μια πλαστική σακούλα ειδική για αποθήκευση τροφίμων και κλείστε την καλά. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 45 λεπτά το λιγότερο, ή έως και 2 ώρες. Αν επιλέξετε να μαρινάρετε το κοτόπουλο για πάνω από 1 ώρα, τοποθετήστε το στο ψυγείο. Βγάλτε το απ’ το ψυγείο 20 λεπτά πριν το βάλετε στο φούρνο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190-200 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σ’ ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα κομμάτια σε μια στρώση και περιχύστε με τη μαρινάτα.


Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η πέτσα του να καραμελώσει και να γίνει τραγανή. Επίσης, αν εισάγετε ένα μαχαίρι στο πιο χοντρό μέρος των κομματιών του κοτόπουλου, θα πρέπει τα ζουμιά να βγαίνουν καθαρά κι όχι κοκκινωπά. Μην το ψήσετε για περισσότερη ώρα γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο από το φούρνο, ανακατέψετε τη σάλτσα ώστε τα καραμελωμένα μέρη της να ενωθούν με τα υγρά και γλασάρετε τα κοπανάκια με το πινέλο.

Σερβίρετε αμέσως το κοτόπουλο, στύβοντας από πάνω φρέσκο λάιμ και γαρνίροντας με μερικά φύλλα φρέσκου κόλιανδρου. Συνοδεύστε με ρύζι Jasmine αρωματισμένο με λάιμ (συνταγή παρακάτω).









Ρύζι Jasmine αρωματισμένο με λάιμ

Είναι κολλώδες και υγρό, έντονα αρωματικό με γήινες νότες. Εν ολίγοις, το τέλειο ρύζι για το παραπάνω ταϊλανδέζικο κοτόπουλο.
Φτιάχνω πάντα αυτό το ρύζι μετρώντας το 1:1¼, που σημαίνει ότι για κάθε κούπα ρύζι προσθέτω 1¼ κούπα νερό και κάθε φορά βγαίνει όπως πρέπει.




Μερίδες: 4

Υλικά
1 κούπα ρύζι Jasmine
1 κουταλιά σούπας ηλιέλαιο
1¼ κούπα καυτό νερό
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Ξύσμα από 1 λάιμ

Ειδικά εργαλεία: κόσκινο, τρίφτης


Προετοιμασία
Βάλτε το ρύζι μέσα σ’ ένα κόσκινο και τοποθετήστε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Ξεπλύντε το ρύζι καλά μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό κι όχι θολό. Αφήστε το να στεγνώσει για 5 λεπτά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το ηλιέλαιο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι ή σπάτουλα για 1 λεπτό. Προσθέστε το καυτό νερό, το αλάτι και ¾ του ξύσματος λάιμ και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρει βράση και αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό και βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα. Σιγοβράστε για 12 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά κι αφήστε να σταθεί για 8 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Έπειτα, μ’ ένα πιρούνι αφρατέψτε το ρύζι, όπως θα κάνατε με ένα κους-κους ή ένα πλιγούρι. Δεν πρέπει να το ανακατέψετε γιατί θα λασπώσει. Βάλτε το καπάκι πάλι στην κατσαρόλα και αφήστε το να σταθεί για 5-7 λεπτά.

Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο ξύσμα λάιμ, συνοδεύοντας το παραπάνω ταϊλανδέζικο κοτόπουλο.


6 comments:

  1. Εύχομαι από καρδιάς να χαρείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα!!
    Το φαγητό σου θα δοκιμαστεί σύντομα, πολλά πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου! Ελπίζω να σου αρέσει! Σε φιλώ πολύ!

      Delete
  2. Υπέροχη η σημερινή συνταγή σου ! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου!
    Να χαρείς τους αγαπημένους σου φίλους και συγγενείς! Καλά να περνάτε!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Γιώτα! Να' σαι καλά, κι εσύ το ίδιο!! Φιλιά πολλά!

      Delete
  3. Καλώς τους δέχτηκες τους αγαπημένους σου! Και απ΄ότι βλέπω τους περιποιείσαι
    με την κλασική ελληνική έννοια της φιλοξενίας, φτιάχνοντας πολλά και πεντανόστιμα φαγητά.
    Το κοτόπουλό σου φαίνεται εξαιρετικό! Εγώ φτιάχνω συχνά Tikka Masala στο φούρνο
    που το λατρεύουμε γιαυτό είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πολύ και η συνταγή σου.
    Καλά να περνάτε και καλά φαγοπότια!

    ReplyDelete
  4. απλα υπεροχο!! βλεπω τα μπουτακαι στις φωτο και θελω να ορμησω να φαω την οθονη!!! σλουρπ!!

    ReplyDelete