Wednesday, November 5, 2014

Κέικ σοκολάτας με μαύρη ζάχαρη

Ο καιρός επιτέλους άλλαξε και άρχισα πια να νιώθω πως είναι φθινόπωρο. Βροχή, σκοτεινοί ουρανοί και όλα όσα είναι χαρακτηριστικά του ολλανδικού καιρού γι’ αυτή την εποχή επέστρεψαν, και τα μπουφάν, οι μπότες κι οι μάλλινες κάλτσες αντικατέστησαν τ’ ανοιχτά παπούτσια, τα κοντομάνικα και τις λεπτές φούστες.


Έφτασε επιτέλους η εποχή που η ζέστη του φούρνου είναι ευχάριστη χαρίζοντας θαλπωρή αντί για αγανάκτηση κι εγώ απολαμβάνω να χώνομαι στην κουζίνα μου, να φτιάχνω αγαπημένα κέικ και να δοκιμάζω καινούρια.




Αυτό εδώ είναι ένα κέικ που φτιάχνω αρκετά συχνά τα τελευταία δυο-τρία χρόνια κι είναι τόσο γευστικό που μετά βίας κρατάει πάνω από δυο μέρες. Πρόκειται για ένα κέικ που φτιάχνεται με μαύρη ζάχαρη, κακάο και σκούρα σοκολάτα και είναι το αγαπημένο μου καθημερινό σοκολατένιο κέικ.


Είναι ελαφρύ κι αφράτο ενώ έχει μια βαθιά και πλούσια σοκολατένια γεύση που επιτείνεται από τη γλύκα της μελάσας στη μαύρη ζάχαρη. Όντας ελαφρά υγρό και καθόλου στεγνό, όπως δυστυχώς τείνουν να είναι πολλά κέικ τέτοιου είδους, με έντονο άρωμα σοκολάτας, μαλακιά υφή και μια υπέροχη κρούστα στην κορυφή, είναι ιδανικό συνοδευτικό για ένα ζεστό καφέ και σίγουρα τέλειο για πρωϊνό ή για τις αναπόφευκτες απογευματινές λιγούρες.









Κέικ σοκολάτας με μαύρη ζάχαρη
Προσαρμοσμένη από εδώ

Συνήθως το σερβίρω σκέτο αλλά είναι ωραίο με ένα πασπάλισμα άχνης ζάχαρης που καλύπτει και τις αναπότρεπτες ρωγμές στην κορυφή, ή με ένα γλάσο φτιαγμένο από άχνη ζάχαρη και γάλα.

Η σοκολάτα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αρκετά πικρή ώστε να εξισορροπίσει τη γλύκα των υπολοίπων υλικών. Η μαλακιά μαύρη ζάχαρη κάνει το κέικ υπέροχα υγρό, χαρίζοντάς του μια μεστή κι ενδιαφέρουσα γλύκα η οποία ωστόσο χρειάζεται την πίκρα της σοκολάτας για να διατηρηθεί η γευστική ισορροπία.

Update 06.11.2014: Επειδή πολλοί ρωτήσατε για το ζαχαρούχο γάλα στη συνταγή, να σημειώσω πως επειδή το κέικ δεν περιέχει πολλή ζάχαρη, η μικρή αυτή ποσότητα του ζαχαρούχου γάλακτος προσδίδει την απαιτούμενη γλύκα και συντελεί στην αφράτη υφή του κέικ. Δεν θα σας πρότεινα λοιπόν να το αντικαταστήσετε με γάλα άλλου είδους. Μελλοντικά, ίσως κάνω πειραματισμούς οπότε θα σας ενημερώσω.


Μερίδες: 1 κέικ / 8-10 κομμάτια

Υλικά
25 γρ. κακάο
50 ml κρύο νερό
100 ml βραστό νερό
50 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70-75% κακάο), κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
100 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο και κομμένο σε κύβους, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
175 γρ. μαλακιά μαύρη ζάχαρη
125 γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
2 αβγά μεσαίου μεγέθους
1½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, ψιλό κόσκινο, μακρόστενη φόρμα για κέικ (23 x 9 εκ. και με ύψος 8 εκ.), λαδόκολλα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλας.

Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε το κακάο και το κρύο νερό κι αναμείξτε καλά μ’ ένα σύρμα μέχρι να γίνει λεία πάστα. Χύστε το βραστό νερό από πάνω και ανακατέψτε με το σύρμα. Αμέσως προσθέστε την κομματιασμένη σοκολάτα και αφήστε να σταθεί 2 λεπτά για να λιώσει. Χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο, τη μαλακιά μαύρη ζάχαρη και το ζαχαρούχο γάλα και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα «φτερό» (ή το μίξερ χειρός) χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε τ’ αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη. Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε καλά.
Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder μέσα σ’ένα μπωλ και ρίξτε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα των αβγών. Χτυπήστε καλά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι (γύρω στα 20 δευτερόλεπτα). Ρίξτε το μείγμα της σοκολάτας και χτυπήστε ώστε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι και χτυπήστε καλά μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα (γύρω στα 20 δευτερόλεπτα). Στο τέλος θα πρέπει να έχετε ένα αφράτο και πλούσιο μείγμα κέικ.


Αδειάστε το μέσα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο χαμηλό ράφι του φούρνου σας και ψήστε για 30 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 30-35 λεπτά ή έως ότου όταν εισάγετε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει με ελάχιστα ψίχουλα κολλημένα πάνω.

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, αφαιρέστε το απ’ το φούρνο και τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρετε κι αφήστε το πάνω στη σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Σερβίρετε κομμένο σε κομμάτια όπως είναι, ή πασπαλίστε το κέικ με άχνη ζάχαρη (προσέξτε να το κάνετε όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς αλλιώς η ζάχαρη θα απορροφηθεί από το κέικ), ή γλασάρετε με ένα απλό γλάσο.

Κρατήστε το σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο ελαφρά, για 4-5 μέρες.


69 comments:

  1. Μάγδα καλησπέρα από Ελλάδα! Πράγματι μία από τις δυσκολίες των κέικ είναι ότι βγαίνουν στεγνά. Μια Αμερικανίδα φίλη μου ορκιζόταν στο ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και επίσης τον πολτό μήλου. Όμως βρίσκω ότι το ελαιόλαδο καμιά φορά δεν ταιριάζει σαν γεύση. Η μαύρη ζάχαρη που έβαλες βοηθάει πολύ σύμφωνα με την εμπειρία μου. Επίσης εγκρίνω απόλυτα αυτό που λες για σοκολάτα καλής ποιότητας, θα πρότεινα μάλιστα και κακάο καλής ποιότητας. Παρατήρησα μεγάλη διαφορά στη γεύση των κέικ που φτιάχνω.

    Το κέικ σου φαίνεται πραγματικά πλούσιο και σωστό :) Δεν έχω δοκιμάσει να βάλω ζαχαρούχο γάλα σε κέικ. Πόση σημασία έχει; Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με απλό ή εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελεάννα! Ναι, το κακάο είναι επίσης πολύ σημαντικό. Εννοείται πως όχι εκείνο που είναι ρόφημα αλλά το αυθεντικό κακάο.
      Για το ζαχαρούχο γάλα, είναι μικρή η ποσότητα στη συνταγή ίσα για να δώσει επιπλέον γλύκα αφού η ζάχαρη είναι λίγη κι επίσης συντελεί και στην αφράτη υφή του κέικ. Δεν θα σου συνιστούσα να βάλεις εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος, αλλά μια που το αναφέρεις, θα δοκιμάσω να πειραματιστώ την επόμενη φορά και θα ενημερώσω με τα αποτελέσματα!

      Delete
  2. -"Για μένα είναι το κέικ;"
    -"Όχι!!! Για το blog..." ;)
    Υπέροχο !!!!
    Καλημέρα Μάγδα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχαχα σ' ευχαριστώ Γιώργο! Πολλές καλησπέρες!

      Delete
  3. Αυτό με την στεγνότητα το έχω παρατηρήσει και εγώ Μάγδα,δυστυχώς.Κάνεις κέικ και αντί να το φας σε τρώει.Θα το δοκιμάσω το δικό σου μιας και με έπεισες..:)
    Σου έχω πει πόσο πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου?
    Γιατί δεν βγάζεις ένα βιβλίο με συνταγές βρε Μάγδα,αφού ότι κάνεις είσαι εγγύηση..:)

    Όλγα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι είναι δυστυχώς και μου τυχαίνει και μένα ομολογώ αν καμιά φορά ξεχαστώ και αφήσω το εκάστοτε κέικ που φτιάχνω λίγο παραπάνω στο φούρνο :)
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Λες να βγάλω βιβλίο; Μωρέ εγώ βγάζω, ποιός θα το αγοράσει όμως;;;
      Σε φιλώ!

      Delete
  4. Καλημέρα!!! Καλώς ήρθε το "φθινόπωρο" ας πούμε, με 20βαθμούς εμείς εδώ, αλλά πλέον ψήνουμε ευχάριστα.
    Πολύ ωραίο το κέικ, σκίζει και απο χρώμα και από εμφάνιση. Δεν γίνεται πολύ γλυκό με την προσθήκη ζαχαρούχου?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Όχιιι μη σε φοβίζει καθόλου το ζαχαρούχο. Δεν είναι πολύ γλυκό γιατί πρώτον είναι σε μικρή ποσότητα και δεύτερον η ζάχαρη είναι λίγη.

      Delete
  5. Θα το φτιάξω άμεσα. Καλημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να σου αρεσει Ξανθή μου. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου! Φιλιά!

      Delete
  6. Μοιάζει υπέροχο! τι μπορούμε να βάλουμε αντί για συμπυκνωμένο γάλα ζαχαρουχο; δεν το βρίσκουμε στο σ-μ εδώ στην ελβετία ενώ είναι χρήσιμο σε πολλές συνταγές.. ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ! Χμμμ δεν το έχω φτιάξει με άλλο γάλα (δες και το update που έγραψα στην αρχή της συνταγής). Θα σου πρότεινα να ψάξεις για ζαχαρούχο σε μαγαζιά με ασιατικά προιόντα καθώς οι ασιάτες το χρησιμποιούν πολύ. Τουλάχιστον εδώ σην Ολλανδία το έχω δει σε τέτοια μαγαζιά.

      Delete
  7. αχ αυτος ο υπεροχος Ολλανδικος καιρός, γενικα δεν μου αρεσει ο "κακος" καιρος.....αλλα ο "κακος" καιρος της Ολλανδιας ειναι υπεροχος!
    Το κεικ σου Μαγδα θα το κανω την Κυριακη γιατι μ αρεσε πολυ, και αφου λες οτι το εχεις κανει πολλες φορες εσυ σιγουρα αξιζει τον κοπο!!!
    φιλια πολλα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχεις επισκεφθεί την Ολλανδία; Αχ αυτός ο ολλανδικός καιρός... να σου πω την αλήθεια και μένα μου αρέσει η γλυκιά του μουντάδα, ειδικά έπειτα από ένα ατελείωτο ολλανδικό καλοκαίρι μέσα στην υγρασία και τον νοτιά, αλλά σε ένα-δυο μήνες θα αποζητάω πάλι τον ήλιο!
      Ελπίζω να το ευχαριστηθείς και θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε. Φιλιά!

      Delete
  8. Ένα διαφορετικό κέικ σοκολάτας με ζαχαρούχο γάλα!
    Πολύ ιδιαίτερη και η εκτέλεση με βραστό και κρύο νερό!
    Θα το φτιάξω σίγουρα, Μάγδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύυυυ νόστιμο, στο εγγυώμαι! Να μου πεις πώς σου φάνηκε ε;; :)
      Σε φιλώ!

      Delete
    2. Ωραία εμφάνιση!!!
      Πολύ αφράτο και μαλακό!!
      Υπέροχη γεύση σοκολάτας και αν και με ζαχαρούχο καθόλου γλυκό!! Η ζάχαρη άχνη του πάει πολύ! Δε θέλει τίποτα άλλο!!!!!
      Φιλιά!

      Delete
    3. Χαίρομαι πολύ που άρεσε Πέπη!! :) Φιλιά!

      Delete
  9. Τέλειο .. έχω μια πελώρια λαχτάρα να το φτιάξω .. και να το δοκιμάσω βέβαια.!!!
    Φιλιά.
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να το δοκιμάσεις! Δεν θα σε απογοητεύσει. Φιλιά!

      Delete
  10. Κέικ και φθινόπωρο είναι πολύ καλά φιλαράκια! Μαζί με ζεστό καφέ και τις πρώτες ψυχρούλες... Τέλεια! Σοκολατένιο; Ακόμα πιο τέλεια! Κέικ με ζαχαρούχο έχω φτιάξει και στο παρελθόν. Το κάνει αφράτο και κάπως γαλατένιο (με την καλή έννοια!) Αυτό που προτείνεις (και που άμεσα θα φτιάξω) έχει το προσόν ότι χρησιμοποιεί μόνο 125 γρ., άρα μένουν 270 ολόκληρα γραμμάρια από το τενεκεδάκι για να τα φάμε (φάω!) με το κουτάλι! Κάποιες συνήθειες δεν κόβονται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Καλό φθινόπωρο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα το τρως απ' το τενεκεδάκι; Εγώ μπαίνω στον πειρασμό αλλά δεν το έχω κάνει ακόμα! Πληροφοριακά, καθώς η ποσότητα του ζαχαρούχου είναι μικρή στο κέικ, δεν έχει ίχνος γαλατίλας. Καλό φθινόπωρο!!

      Delete
  11. μ αρεσει!! απ τις φωτο και μονο μου ερχοταν η γευση !!! μ αρεσει π δεν εχει αυγα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' εχαριστώ! Αλλά πού είδες βρε πως δεν έχει αβγά; Έχει! :)

      Delete
  12. Σκέτη πρόκληση έτσι όπως το διαβάζω και το βλέπω στην τελευταία φωτογραφία, Μάγδα.
    Νομίζω πως ο αντρικός πληθυσμός της οικίας μας, θα το λατρέψει, καθώς αγαπά με φανατισμό κάθε τι σοκολατένιο και αφράτο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη μου! Είμαι βέβαιη πως θα τους αρέσει. Ελπίζω να το ευχαριστηθείς κι εσύ αν το δοκιμασεις.

      Delete
    2. Μόλις ολοκληρώθηκε Μάγδα μου.
      Και ως υπερβολή...λίγο γλάσσο με Nutella αραιωμένη με λίγο φρέσκο γάλα στη επιφάνεια.

      Φωτογραφίζεται... και έρχεται να σε συναντήσει :-))

      Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

      Delete
    3. Ααα τί ωραία! Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε!

      Delete
  13. Μάγδα το έκανα!Αφράτο και μυρωδάτο,τι άλλο να σου πω..νομίζω μεγάλο ρόλο παίζει το φρέσκο βούτυρο,γιατί αν έβαζα φυτικό δεν θα είχε τέτοια γεύση.Ευχαριστώ για την συνταγή :)

    Όλγα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Όλγα :) Άυριο θα είναι ακόμα πιο νόστιμο!
      Παρεμπιπτόντως, στις συνταγές μου, όταν γράφω βούτυρο πάντα εννοώ αγελαδινό, όχι μαργαρίνη. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ μαργαρίνη στα γλυκά. Έχω την εντύπωση πως είναι κατανοητό αλλά μήπως δεν είναι τελικά; Μου φαίνεται από δω και στο εξής θα το γράφω προς αποφυγή παρεξήγησης. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
    2. Απόλυτα κατανοητό είναι Μάγδα,απλά το είπα σαν παρατήρηση δικιά μου,πως καμμία σχέση δεν έχει στη γεύση το ένα με το άλλο στα κέικ,κάνει τη μεγάλη διαφορά το φρέσκο.Όσο για το βιβλίο είναι δυνατόν να ρωτάς κάτι τέτοιο?Ξέρεις πόσους φαν έχεις?
      Εσωτερικό και εξωτερικό,ε?Νομίζω πως θα το αγοράσουν πολλοί και πολλές..:)
      Όλγα

      Delete
  14. Κεκάκι ωραίο για αυτές τις πιο δροσερές μέρες!
    Υλικά που αγαπώ πολύ και υφή που με ενθουσιάζει!
    Και έχεις δίκιο σχετικά με αυτό που γράφεις στον πρόλογό σου! Επιτέλους η ζέστη του φούρνου είναι θαλπωρή και όχι αγανάκτηση!
    Καλά μας ψησίματα λοιπόν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Αφού να φανταστείς αρχίσαμε να ανάβυμε και το καλοριφέρ. Ήρθαν τα κρύα επιτέλους στην Ολλανδία γιατί προς στιγμή μπερδεύτηκα φέτος και νόμιζα πως γύρισα Ελλάδα! Καλά ψησίματα Ερμιόνη μου!

      Delete
  15. Υπέροχη η σημερινή σου συνταγή. Θα το κάνω το συντομότερο, ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έχω περιέργεια να το δοκιμάσω. Ελπιζω να πήρες το mail μου. Περάσαμε φανταστικά στο Άμστερνταμ! Α και να το βγάλεις το βιβλίο. Φιλιά!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιώτα! Πέρασε από δω μια βόλτα να μου πεις πώς σου φάνηκε. Σε φιλώ!!

      Delete
  16. Υπεροχο κεϊκ πραγματικα, με ωραια υφη και εντελως σοκολατενιο!

    ReplyDelete
  17. Μάγδα και εδώ Φθινοπωριασε πλέον! Σου γράφω το σχόλιο αυτό, αναμένοντας πολύ έντονα καιρικά φαινομενα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Ελπίζω να μην είναι πραγματικά πολύ έντονα, μιας και την προηγούμενη φορά, βουλιάξαμε από την βροχή! Με τέτοιο καιρό λοιπόν, ένα ωραίο και αφράτο κεκάκι σοκολατένιο μάλιστα, είναι η ιδανική πρόταση που θα συνοδεύσει τα ροφήματά μας. Καλοφάγωτο.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτή τη φορά ήταν πιο ανώδυνη η βροχή ε; Ευτυχώς! Σ' ευχαριστώ!!

      Delete
  18. Αγαπητή Μάγδα, τρίτη συνταγή σου που εκτελώ με απόλυτη επιτυχία. Η σοκολάτα δεν είναι η γεύση που αγαπώ κι όμως αυτό το κέικ είναι αφράτο σα σύννεφο και πεντανόστιμο. Όπως πάντα οι λεπτομέρειες κ οι φωτό με βοήθησαν στην εκτέλεση, ιδιαιτέρως. Οπως λέει κι η Ειρήνη παραπάνω, πράγματι, η βροχή ήδη έχει δυναμώσει εδώ στην Αθήνα... Καλό βράδυ παντού... Χριστίνα Γ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Χριστίνα! Χαίρομαι πάρα πολύ που άρεσε το κέικ και που σε βοήθησαν οι οδηγίες μου. Να' σαι καλά!!

      Delete
    2. Καθιερώθηκε στο σπίτι μας η συνταγή σου. 4η φορά το έφτιαξα εχθές. Εννοείται πως έχουν μείνει μόνο 2 φέτες. Το απολαμβάνουμε..
      Χριστίνα Γ.

      Delete
  19. λαχταριστό κεκάκι!!! έχει πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός των υλικών που χρησιμοποίησες!
    θα το φτιάξω σίγουρα!!
    καλημέρα από Αθήνα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Ελπίζω να σου αρέσει και θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε!

      Delete
  20. Δελεαστικότατο Μάγδα!

    ReplyDelete
  21. Xειμώνιασε και πήραν φωτιά οι φούρνοι Μάγδα μου ;)
    Τι πιο ωραίο από τη ζέστη και τη μυρωδιά από κέικ που ψήνεται? Και ιδιαιτέρως ενός τέτοιου λαχταριστού κεικ.
    Πολύ ωραίο και φαίνεται ακόμα και στις φωτογραφίες πόσο ωραία υφή έχει.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φθινοπωρινός καιρός και φούρνος πάνε χέρι-χέρι! Σε φιλώ!

      Delete
  22. Αγαπημένη μου Μάγδα, έτσι όπως το βλέπω το κέικ σου ούτε μέρα δεν θα άντεχε στο σπίτι μου!
    Σε γλυκοφιλώ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα αυτή είναι η απόδειξη του ωραίου κέικ! Φιλιά!

      Delete
  23. Μόλις το έφτιαξα να γλυκαθούμε μιας και είχαμε και ευχάριστα νέα, ξέρεις εσύ τις αγωνίες μου.
    Άρεσε πολύ πολύ!!!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ Ξανθή μου και για τα δυο! Να΄σαι καλά!! Φιλιά πολλά!

      Delete
  24. Καλησπέρα, οι φωτογραφίες σου έχουν φοβερή ποιότητα. Πραγματικά νιώθεις πως το γλυκό θα βγει από την οθόνη. Εντυπωσιακό και το γλυκό με τις μπανάνες στο προηγούμενο post, απλό και έξυπνο. Άρης

    ReplyDelete
  25. Φαινεται αφράτο! Τα κεικ είναι από τα λίγα γλυκά που σπάνια κάνω λάθος. Τα υπολοιπα είναι το πρόβλημα. χιχι

    ReplyDelete
  26. Πολύ ωραίο και αφράτο το κεικ σου!

    ReplyDelete
  27. Ηθελα να σου πω ένα ευχαριστω παλι..... Αν και με εβαλες να παρω ζυγαρια εδώ που είμαι ( η δικια μου εμεινε πισω στην Αθηνα ) να σαι καλα και παντα ευτυχισμενη....Με αυτή τη συνταγή θα δοκιμασω τη ζυγαρια....

    ReplyDelete
  28. το εφτιαξα αποψε! τωρα περιμενουμε βασανιστικα να κυρωσει για να φαμε... μαλλον θα βαλω ξυπνητηρι για να το δοκιμασω μεσα στη νυχτα... η υπομονη δεν ειναι μια απο τις αρετες μου! ειμαι πιστη ακολουθος... keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαρία! Σ' ευχαριστώ κι ελπίζω να σας άρεσε!

      Delete
  29. Καλημέρα! το έφτιαξα χτες, εξαιρετικό, επαινέθηκε από πολύ κόσμο!Η μικρή προσθήκη που έκαν ήταν στη λογική απαλλαγής περισσευμάτων οπότε αφού μου είχαν περισσέψει μερικά πουράκια Caprice, τα πολτοποίησα μαζί με το κακάο και αυτά.
    Συγχαρητήρια για την υπέροχη αισθητική του μπλογκ, τις εξαιρετικές συνταγές και για τον όμορφο και περιεκτικό λόγο,χωρίς φλυαρίες και περιττά στοιχεία.

    Ζαχαρίας

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ζαχαρία. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το κέικ. Είναι από τα αγαπημένα μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Delete
  30. Καλημερα. Σας ευχαριστω για τις ομορφες συνταγες. Θα ηθελα να φτιαξω το κεικ. Αλλα στις διαστασεις που αναφερετε εχω μονο μια αντικολλητικη φορμα για ψωμι της Patisse. Θα μπορουσα να την χρησιμοποιησω;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα. Συνήθως οι φόρμες για ψωμί είναι πιο χοντρές από αυτές για κέικ. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αλλά πιθανώς να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος.

      Delete
  31. Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω αν στον φουρνο χρησιμοποιειτε αντιστασεις πανω κατω ή αερα. Αν χρησιμοποιειτε αντιστασεις και μπει το κεικ στο μεσαιο ραφι δεν υπαρχει κινδυνος να καει; Ευχαριστω πολυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Ναι στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Αυτή είναι η στάνταρ ρύθμιση κάθε φούρνου. Δεν ψήνω ποτέ στον αέρα και αν τυχόν το κάνω, το αναγράφω στη συτναγή. Αν διαβάσατε, το ψήσιμο του κέικ γίνεται για το μισό χρόνο στο κάτω ράφι και τον άλλο μισό στο μεσαίο. Εμένα δεν μου έχει καεί ποτέ. Αν δείτε πως το δικό σας πάει να αρπάξει, βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω.

      Delete
    2. Καλησπερα. Τελικα εψησα το κεικ με ανυπομονησια πριν μου απαντησετε. Το εψησα τον μισο χρονο στο κατω ραφι, μετα το ανεβασα στο δευτερο απο τα πεντε ραφια που εχει ο φουρνος μου και τα τελευταια 10' το ανεβασα στο τριτο ραφι (οπως καταλαβατε φοβηθηκα γιατι η φορμα ηταν πολυ κοντα στις πανω αντιστασεις).
      Χρησιμοποιησα καλης ποιοτητας κακαο και σοκολατα κι αγελαδινο βουτυρο. Το αποτελεσμα ηταν ενα απολαυστικο κεικ, χορταστικο, με πλουσια σοκολατενια γευση, σχεδον αγλυκο παρα την προσθηκη του ζαχαρουχου. Σας ευχαριστω πολυ.

      Delete
    3. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!

      Delete
  32. Βγήκε με ιδανική υγρασία, γεμάτα σοκολατένιο και σχεδόν άγλυκο, όπως δηλαδή το περιέγραψες και όπως ακριβώς το λιγουρεύτηκα! Πολύ όμορφο blog, ελπίζω να συνεχίσεις την προσπάθεια. Θα δοκιμάσω και άλλες σου συνταγές.

    Ζένια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ζένια. Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Delete