Saturday, November 22, 2014

Φετουτσίνι με φρέσκα βασιλομανίταρα (πορτσίνι) και crème fraîche

Το καλύτερο γεύμα για μένα είναι εκείνο που μπορώ να ετοιμάσω γρήγορα και δεν αναφέρομαι στα γεύματα που θέλω να ξεπετάξω σε χρόνο μηδέν γιατί βαριέμαι να μαγειρέψω, αν κι αυτό συμβαίνει ουκ ολίγες φορές, ας μη γελιόμαστε, μα σ’ εκείνα τα ωραία γεύματα που σου δίνουν μεγάλη ικανοποίηση γιατί εκτός από εύγεστα, δεν χρειάζονται και πάνω από μισάωρο για να ετοιμαστούν.




Τέτοια γεύματα είναι άψογα στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, όταν τα επίπεδα ενέργειας έχουν φτάσει στο ναδίρ και δε θέλω να μαγειρέψω κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη συγκέντρωση ή χρόνο. Ή κάτι Κυριακές, όταν έχω όλη τη μέρα ελεύθερη να περάσω με τον Σ και δεν αντέχω να μείνω στην κουζίνα για πολλή ώρα, παρά προτιμώ να κάτσω στο τραπέζι μ’ ένα ποτήρι κρασί και την παρέα του συντρόφου μου.




Με βάση αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε την περασμένη Κυριακή το πιάτο που βλέπετε· με φετουτσίνι, crème fraîche, με τα απαράμιλλα βασιλομανίταρα (porcini /πορτσίνι), με παρμεζάνα κι εσαλότ, σκόρδο και ημίγλυκο λευκό κρασί.




Η γεμάτη, γήινη μυρωδιά που έβγαινε απ’ τα μανιτάρια ενώ τα σωτάριζα, με μπέρδεψε προς στιγμή και μ’ έκανε να νομίσω ότι μαγείρευα κρέας, ενώ απ’ το μυαλό μου πέρασε φευγαλέα η ιδέα πως αν μπορούσα να βρίσκω όλο το χρόνο φρέσκα βασιλομανίταρα, θα εξέταζα σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνω χορτοφάγος. Ίσως.




Η crème fraîche έδωσε οξύτητα στο πιάτο χωρίς να σκεπάσει την ουμάμι γεύση των μανιταριών, ενώ η αλμυρή παρμεζάνα άμβλυνε την έντονη χροιά της crème fraîche και το θυμάρι χάρισε την πολύτιμη φρεσκάδα του. Μαζί μ’ ένα ποτήρι ημίγλυκο λευκό κρασί, απολαύσαμε ένα υπέροχο, και γρήγορο, Κυριακάτικο γεύμα.

ΥΓ. Χθες βράδυ είδα αυτή την ταινία κι ήταν γλυκιά κι ανάλαφρη, γεμάτη όμορφα φαγητά, γεύσεις κι αρώματα. Πρέπει να την δείτε!







Φετουτσίνι με φρέσκα βασιλομανίταρα (πορτσίνι) και crème fraîche

Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα βασιλομανίταρα, αντικαταστήστε με κανθαρέλλες ή άλλα άγρια μανιτάρια.

Μην ξεπλύνετε τα μανιτάρια με νερό γιατί θα το απορροφήσουν και θα χάσουν τη γεύση τους. Τρίψτε τα απαλά με ένα βουρτσάκι (υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια για το καθάρισμα μανιταριών, αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε μια πολύ μαλακιά, καινούρια οδοντόβουρτσα), ώστε να αφαιρέσετε το χώμα από την επιφάνειά τους.

Τα βασιλομανίταρα δεν θέλουν πάρα πολύ ψήσιμο γιατί είναι απαραίτητο να διατηρήσουν την κάπως ελαστική κι απαλή υφή τους. Επίσης, δεν πρέπει να επισκιάσετε την ντελικάτη γεύση τους με πολλά υλικά αλλά να την ενισχύσετε με τα κατάλληλα υλικά.




Μερίδες: για 2 πεινασμένους συνδαιτυμόνες

Υλικά
250-300 γρ. φετουτσίνι
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1 εσαλότ (ή ξερό κρεμμύδι), ψιλοκομμένο
200 γρ. φρέσκα βασιλομανίταρα (πορτσίνι), καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρουλές φέτες κατά μήκος
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
100 ml ημίγλυκο λευκό κρασί
150 γρ. crème fraîche, πλήρης
Τα φύλλα από 2 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Παρμεζάνα, τριμμένη

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, βουρτσάκι για μανιτάρια (προαιρετικά), τρίφτης για τυρί


Προετοιμασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τα φετουτσίνι. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που σας αρέσει. Κρατήστε 60 ml (¼ κούπας) περίπου από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά και στραγγίξτε τα (χωρίς να τα τινάξετε) σ’ ένα σουρωτήρι.

Ενώ βράζει το νερό και τα μακαρόνια, ετοιμάστε τη σάλτσα.

Ζεστάνετε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει και τα ζυμαρικά) σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα εσαλότ. Σωτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν και αδειάστε τα μαζί με το ελαιόλαδο σε ένα μπωλ.
Σκουπήστε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και ζεστάνετε και πάλι το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια σε μια στρώση στον πάτο του τηγανιού και αφήστε να ξεραθούν, δηλαδή ψήστε τα για μερικά λεπτά κι απ’ τις δυο πλευρές, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους και να εξατμιστούν, προσέχοντας να μην σας αρπάξουν. Αν χρειαστεί, κατεβάστε τη φωτιά.

Αλατοπιπερώστε τα μανιτάρια, προσθέστε το σκόρδο και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και συνεχίστε να σωτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 λεπτό περίπου. Επιστρέψτε τα εσαλότ και το ελαιόλαδο στο τηγάνι και ανακατέψτε. Έπειτα σβήστε με το κρασί (φοβερές μυρωδιές!!) και ξύστε τον πάτο του τηγανιού καλά για να ξεκολλήσουν τυχόν κομματάκια μανιταριού που είναι πολύτιμα σε γεύση.

Προσθέστε την crème fraîche και λίγα φύλλα θυμαριού, ανακατέψτε απαλά και αφήστε να ενσωματωθεί η crème fraîche στη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε λίγο νερό απ’ τα ζυμαρικά για να αραιώσετε τη σάλτσα αν είναι πολύ πηχτή και ρίξτε μια τελευταία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.

Όταν τα φετουτσίνι είναι έτοιμα, ρίξτε τα στο τηγάνι κι ανακατέψτε καλά με τη σάλτσα.
Τρίψτε λίγο μαύρο πιπέρι, πασπαλίστε με τα υπόλοιπα φύλλα θυμαριού και μπόλικη παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.


36 comments:

  1. Καλημέρα. Τα φρέκσα πορτσίνι τα βρίσκεις εύκολα εκεί που βρίσκεσαι; Πόσο στοιχίζουν το κιλό;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κλεομένη. Ναι, τα βρίσκω σχετικά εύκολα, είμαι τυχερή. Η τιμή τους είναι αρκετά τσιμπημένη, γύρω στα 30 ευρώ/κιλό.

      Delete
  2. Ένα κι ένα τα υλικά της μακαρονάδας σου!
    Αν βρω φρέσκα βασιλομανίταρα θα τη φτιάξω σίγουρα, αλλιώς με αποξηραμένες κανθαρέλες! Πραγματικά κάποια μανιτάρια....είναι σαν κρέας!
    Εξαιρετική!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πέπη! Με αποξηραμένες κανθαρέλλες θα είναι επίσης τέλεια. Σε φιλώ πολύ!

      Delete
  3. Τόσες εξαιρετικές γεύσεις συνδυασμένες μέσα στο πιάτο σου, είναι αδύνατον να μην έχουν δώσει ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Έλενα!! Φιλιά πολλά!

      Delete
  4. Πολύ τα ζήλεψα αυτά τα μανιτάρια εδώ δεν έχω δει εγώ τουλάχιστον πουθενά.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι αποξηραμένη πορτσίνι αν θες. Θα γίνει επίσης νόστιμο. Καλή εβδομάδα!

      Delete
  5. Αμα εχεις φρεσκα υλικά τι ωραιο και απλό πιάτο μπορεις να φτιάξεις!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό είναι αλήθεια για όλα τα φρέσκα υλικά, όντως!

      Delete
  6. Μπραβο γιατο ωραιο σου πιατο και μπραβο για την περιγραφη των γευσεων,την τοσο παραστατικη που σχεδον ηταν σαν να τα γευτηκα και γω!!!!!
    καλη εβδομαδουλα!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου άρεσε :) Καλή σου εβδομάδα!

      Delete
  7. Εξαιρετικό πιάτο. Άρτιο.
    Τόσο όμορφα φωτογραφημένο όπως πάντα, τόσο γευστικό και εύκολο.
    Να..., σε κάτι τέτοια κλείνουμε ως άνθρωποι της μαγειρικής.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου! Να' σαι καλά!

      Delete
  8. Είναι μερικά πιάτα που απλά σε κάνουν να νιώθεις καλά! Ζυμαρικά, τυρί, φρέσκα μανιτάρια... Τέλειο! Κρίμα που δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα φρέσκα πορτσίνι στην Ελλάδα... Πραγματικά ανυπομονώ να το φτιάξω αυτό το πιάτο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελένη. Δοκίμασέ το με άλλα άγρια μανιτάρια η γεύση των οποίων σου αρέσει ή με τα κοινά μανιτάρια!

      Delete
  9. θαύμα γεύση!!! πολύ το ζήλεψα το πιάτο σου!! θα το φτιάξω σίγουρα!! ;)

    ReplyDelete
  10. Πω πω... κάτι μου έκανε η φωτογραφία με τη σάλτσα στο τηγάνι... πρέπει να πάω να φάω τώρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα σε δελέασε η εικόνα ε; :)

      Delete
  11. Μάγδα έκανες ένα πολύ νόστιμο φαγητό και το παρουσίασες και πολύ όμορφα! Εξαιρετική ανάρτηση! Χόρτασε το μάτι μου αλλά όχι η κοιλιά μου χαχα

    ReplyDelete
  12. Πολύ νόστιμο και απλό σχετικά πιάτο. Αρκεί να βρεθούν τα μανιτάρια, αλλιώς αποξηραμένα που είπε η peps.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όχι σχετικά, πολύυυ εύκολο είναι. Όσο για τα μανιτάρια, ναι και αποξηραμένα είναι μια χαρά.

      Delete
  13. Είναι ένα πιάτο που σε γεμίζει ικανοποίηση.
    Δεν έχω δει εδώ βασιλομανίταρα φρέσκα Μάγδα μου.
    Πολύ ωραιο πιάτο δημιούργησες πάλι, εκλεκτό.

    Ωραία ταινία ε? Δεν την έχω δει, αλλά ετσι την περιμένα κι εγώ: ανάλαφρη, με ωραία φαγητά αρώματα & γεύσεις.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ταινία είναι πολύ γλυκιά, μου έφτιαξε τη διάθεση τη μέρα που την είδα. Για όσους αγαπούν το φαγητό είναι πολύ ωραία :)

      Delete
  14. Φανατική και των δύο υλικών! Πολύ ωραία παρουσίαση όπως πάντα!

    ReplyDelete
  15. Καλημέρα! Συγνώμη που θα πεταχτώ, να πω κι εγώ τα δικά μου. Ως μανιταροσυλλέκτρια (για μικρό διάστημα βέβαια) νομίζω ότι τα μανιτάρια που βλέπω στις εικόνες είναι τα λεγόμενα καλογεράκια ή boletus aureus. Τα βασιλομανίταρα (boletus edulis) είναι της ίδιας οικογένειας, αλλά διαφέρουν σε κάποιες οικογένειες. Φέτος η χρονιά εδώ πήγε καταπληκτικά, γιατί είχαμε ένα εξαιρετικά βροχερό
    Καλοκαίρι. Σταμάτησα να μαζεύω γιατί δεν χωρούσε ο καταψύκτης. Οπότε, θα συμβούλευα τους αναγνώστες του blog να απευθυνθούν σε κάποιο σύλλογο μανιταροσυλλεκτών της περιοχής τους και να αρχίσουν τις εξορμήσεις. Η γεύση των άγριων μανιταριών δε συγκρίνεται, αλλά αυτό που με ενθουσιάζει προσωπικά είναι η χαρά της αναζήτησης και της αναγνώρισης κάποιου είδους. Οι βωλίτες πάντως είναι είδος εύκολα αναγνωρίσιμο, κατάλληλο για αναζήτησή και από αρχάριους.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεις. Δεν έχω μαζέψει ποτέ η ίδια μανιτάρια οπότε οποιαδήποτε λεπτομέρεια γύρω από αυτά είναι ενδιαφέρουσα. Τα άγρια μανιτάρια είναι πράγματι τα πιο νόστιμα που υπάρχουν. Όσο για αυτά που χρησιμοποίησα, εδώ στην Ολλανδία τα λένε βασιλομανίταρα, αν είναι κάποιο άλλο είδος, δεν το γνωρίζω.
      Την άλλη φορά άφησε αν θες και το όνομά σου ;)

      Delete
  16. Μάγδα φαίνεται υπέροχο και μάζεψα τα υλικά για να το φτιάξω το Σάββατο, δυστυχώς βρήκα μόνο κανθαρέλες αποξηραμένες και επειδή πρώτη φορά μαγειρεύω με αποξηραμένα μανιτάρια, έχεις κάποια συμβουλή να μου δώσεις; Η συσκευασία λέει για 40 λεπτά ενυδάτωση, μετά τα χρησιμοποιούμε κανονικά; Επίσης, το βάρος τους είναι 30 γρ, για 2 άτομα πόσο να χρησιμοποιήσω; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Μαργαρίτα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μαργαρίτα. Δες εδώ για το πώς να χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα μανιτάρια. Όσο για την ποσότητα, θα τα χρησιμοποιούσα όλα. Καλή επιτυχία!

      Delete
    2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
      Μαργαρίτα

      Delete
  17. Πέρασα να πω ότι μόλις είδαμε την ταινία με τον άντρα μου και μας άρεσε πολύ! Τη συνταγή δεν την έφτιαξα ακόμα. Τα βασιλομανίταρα που αγόρασα τις προάλλες τα έκανα με αυγά στο τηγάνι. Είναι πεντανόστιμα τα άτιμα, όπως και να τα φας. Ευχαριστώ για την πρόταση!

    ReplyDelete
  18. Α, και ξέχασα να σχολιάσω τη σκηνή με την ομελέτα: "Ο καλός ο μάγειρας από την ομελέτα που φτιάχνει φαίνεται"... Μάγδα, αυτά γράφεις και εσύ στην πρώτη σου ανάρτησή με τη δική σου ομελέτα! Μπράβο, έτσι μικρούλης ο κόσμος της μαγειρικής...
    Φιλιά, Αγγελική

    ReplyDelete
    Replies
    1. Βρε Αγγελική! Πώς θυμάσαι τί έγραφα στην πρώτη μου ανάρτηση;;;
      Χαίρομαι που σας άρεσε η ταινία.

      Delete
    2. Έλα καλέ, δεν το θυμήθηκα ακριβώς. Έτυχε να διαβάσω και τις δυο αναρτήσεις, λίγο μετά που ψώνισα τα μανιτάρια στην αγορά και έψαχνα για συνταγές με βασιλομανίταρα. Επιπλέον όμως, είχα βάλει σκοπό κάποια στιγμή να διαβάσω όλο το μπλογκ αναδρομικά, αλλά δεν τα καταφέρνω, είναι πολύ "δουλειά". Έτσι πρέπει να έμεινα στην πρώτη ανάρτηση που συμπτωματικά είχε τη φράση για την ομελέτα και έπεσε διάνα με την πρότασή σου για την ταινία στην παρούσα ανάρτηση. Ωραία σύμπτωση, έ;

      Delete