Saturday, January 24, 2015

Τυροπιτάκια τηγανητά με χοντρό (χωριάτικο) φύλλο

Κάποιες συνταγές είναι απίστευτα απλές. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που το να κάτσεις να τις γράψεις φαίνεται ανούσιο. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως είναι και ανάξιες λόγου. Αν μη τί άλλο για το γεγονός ότι μπορούν να ετοιμαστούν πατ κιούτ σε περιστάσεις που το απαιτούν, όπως λόγου χάρη αυτή την Κυριακή, το βραδάκι, όταν οι κάλπες θα κλείσουν και θ’αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Όταν όλοι θα είμαστε κολλημένοι μπροστά στην τηλεόραση αναμένοντας τα αποτελέσματα.




Ελπίζω κι εύχομαι η ψήφος σας να πιάσει τόπο, και λέω η ψήφος σας και όχι η ψήφος μας γιατί εμείς εδώ στα ξένα, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε. Δεν μας το επιτρέπουν, κάτι που εκτός από απαράδεκτο είναι και αντιδημοκρατικό και έχω μεγάλα νεύρα για το θέμα. Γιατί μπορεί να μη ζω στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια αλλά δεν παύω να είμαι Ελληνίδα, η οικογένειά μου να είναι εκεί, να πληρώνω φόρους και και και... Οπότε γιατί να μην έχω δικαίωμα να ψηφίσω από το εξωτερικό, μου λέτε;




Αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ούτε θα το αναλύσω περισσότερο, γιατί λένε πως δεν πρέπει να μιλάς για πολιτκή, θρησκεία ή σεξ στο τραπέζι του φαγητού. Κι έτσι θα μιλήσω γι’αυτά τα τυροπιτάκια.


Ίσως τα πιο απλά, εύκολα και γρήγορα τυροπιτάκια που μπορεί κανείς να φτιάξει. Με χοντρό φύλλο χωριάτικο—έτοιμο φυσικά γιατί μιλάμε για γρήγορα τυροπιτάκια όχι εκείνα που χρειάζεσαι ένα ολόκληρο απόγευμα για να φτιάξεις—και γέμιση φέτας, αβγού και ξερού δυόσμου. Τηγανισμένα σε ηλιέλαιο—αν και μπορείτε να τα τηγανίσετε σε ελαιόλαδο αλλά θα είναι αρκετά πιο βαριά—γίνονται υπερνόστιμα.




Μακρόστενα και λεπτά σαν φλογέρες, τραγανά όσο δεν πάει, με την ηχητική συνοδεία του “κράααατς” ν’ακούγεται σε κάθε μπουκιά, με τη φέτα να ρέει από μέσα μες στη εξαίσια αλμύρα της, και με την ευωδιά του δυόσμου να γαργαλάει τη μύτη.

Αυτά λοιπόν για σήμερα. Θα τα πούμε και πάλι, ελπίζω σύντομα.




Κι άλλες τυρόπιτες:
Τυρόπιτα με σφολιάτα
Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού/κουρού





Τυροπιτάκια τηγανητά με χοντρό (χωριάτικο) φύλλο

Δεν θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας αντί για χοντρό γιατί δεν γίνεται τόσο τραγανό και επίσης το κρούστας ρουφάει πιο πολύ λάδι.

Στην Ολλανδία βρίσκω και φύλλο γιούφκα το οποίο γίνεται εξαιρετικό τηγανητό. Είναι πιο στεγνό από το δικό μας χωριάτικο φύλλο κι έτσι γίνεται πιο κριτσανιστό. Αν το βρείτε, δοκιμάστε το.

Ο τρόπος που τα τυλίγω τα κάνει ακόμα πιο τραγανά και μη φοβηθείτε ότι θα χυθεί η γέμιση επειδή δεν κλείνουν στις άκρες. Ακολουθήστε τις οδηγίες, ή μάλλον, απλά δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω. Είναι πανεύκολο.


Μερίδες: 48 τυροπιτάκια

Υλικά
12 χοντρά φύλλα χωριάτικα
500 γρ. φέτα, τριμμένη
2 αβγά μεσαίου μεγέθους
½ κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι, 4-5 γυρίσματα του μύλου
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Ειδικά εργαλεία: φαρδύ τηγάνι, απορροφητικό χαρτί κουζίνας


Προετοιμασία
Σ’ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, αναμείξτε καλά τη φέτα, τα αβγά, το δυόσμο και το πιπέρι με ένα κουτάλι.


Ανοίξτε το πακέτο και ξετυλίξτε τα φύλλα. Κόψτε τα όλα μαζί με ένα κοφτερό μαχαίρι στη μέση κατά μήκος και μετά κόψτε τα στη μέση κατά πλάτος, δημιουργώντας 48 κομμάτια 20x17 εκ. περίπου το καθένα.

Πάρτε ένα-ένα τα κομμάτια φύλλου και απλώστε 1 κουταλάκι γέμισης κοντά στη μια γωνία του φύλλου. Τυλίξτε το φύλλο όπως στις φωτογραφίες πιο κάτω. Βάλτε λίγο νερό στη γωνία για να κολλήσει η ζύμη.


Γεμίστε τον πάτο του τηγανιού με λάδι (1-2 εκ.) και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, τηγανίστε τα τυροπιτάκια σε μια στρώση για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξουν.

Μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι. Συνεχίστε με τα επόμενα.
Απολαύστε όσο είναι ζεστά.


41 comments:

  1. Φανταστικα!!!!!!!!!!!!!
    Δεν εχω λογια οχι μονο για την ευκολια τους αλλα και για την εμφανιση τους!
    Ειλικρινα ΑΚΟΥΩ ΤΟ ΚΡΑΤΣ!!!!
    Εγραψες Μαγδα!!!!!!! Εγραψες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό το κράτς είναι το κάτι άλλο! Σ' ευχαριστώ!!

      Delete
  2. Κραααατς και πείνασα τέτοια ώρα.... Καθόλου ανούσια δεν θα είναι η συνεισφορά αυτών των λαχταριστών τυροπιτακίων στην δύσκολη μέρα που μας περιμένει αύριο.
    Είναι όντως παράλογο αυτό που συμβαίνει με τους Έλληνες του εξωτερικού. Για άλλη μια φορά πρωτοτυπούμε σαν χώρα...
    Καλό βράδυ!
    Ας ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική. Είναι πολύ απογοητευτικό. Αυτή είναι η πρώτη φορά που δεν ψηφίζω στις βουλευτικές εκλογές και μου έχει πέσει βαρύ το ότι δεν μου επιτρέπεται να ψηφίσω από εδώ. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές που είναι τόσο σημαντικές για τη χώρα μας.
      Σ' ευχαριστώ!!

      Delete
  3. Τύυυροπιτάααακια!! Τύυυροπιτάαααακια!!!!
    Forever and ever!!!
    Τηγανιτά και ξεροψημένα....θέλω να τα φάω όλα μόνη μου!!!!!!

    Καλημέρα Μάγδα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Πέπη! Όλα δικά σου!! ;)

      Delete
  4. Καλημέρα. Και όσο είναι ζεστά απλώνεις πάνω τους και λίγο μέλι, ειδικά αν η φέτα είναι πικάντικη, και το σύνολο απογειώνεται. Ποτέ δεν σκέφτηκα τέτοιο τύλιγμα, φαίνεται σούπερ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μμμ με μέλι και λίγο σησάμι είναι τέλεια. Το τύλιγμα είναι το μυστικό για το απόλυτο "κρατς" :)

      Delete
  5. Καλημέρα, ωραία τυροπιτάκια να συνοδεύσουν ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα σε αναμονή αποτελεσμάτων ή όχι. Μου θύμισες τυροπιτάκια μαμάς.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα χαίρομαι που σου ξύπνησα αναμνήσεις! Φιλιά!

      Delete
  6. Απίθανα για κέρασμα! Εκπληκτικές και οι φωτογραφίες σου Μάγδα^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Για κέρασμα είναι ό,τι πρέπει. Σ' ευχαριστώ πολύ!! :)

      Delete
  7. Με εξεπληξε το τυλιγμα!!! Φανταστικη ιδεα! Φανταζομαι να τρωω ενα τυροπιτακι οπως τρωει ο μπακς μπανη το καροτο, κρατς κρουτς χαμος!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Κική, χαίρομαι που σου άρεσε!

      Delete
  8. Τρελαίνομαι για τυροπιτάκια και κάθε είδους τυροπιτοειδές!! Τα τυροπιτάκια σου έγιναν τόσο τραγανά και λαχταριστά!! Και είναι απλούστατα και ευκολότατα! Συνήθως τέτοιου είδους τυροπιτάκια τα φτιάχνω τριγωνάκια και τα ψήνω στο φούρνο. Θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή για πολύ........κρατς κρουτς!!!!!!!!!
    Καλή σου εβδομάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τριγωνάκια στο φούρνο φτιάχνω κι εγώ αλλά καμια φορά θέλω να είμαι λίγο πιο άτακτη και να τα κάνω τηγανητά. Έτσι τυλιγμένα είναι πολύυυυ τραγανά :) Καλή εβδομάδα!

      Delete
  9. Τα είδα στο facebook και τα ονειρέυομαι καθότιν έιμαι του τραγανού και του τυροπιτακίου. Τέλεια, δεν έχω λόγια (η μόνη απορία μου είναι πόσο μεγάλο ήταν το τηγάνι σου γιατί τα ονειρέυομαι πολύ μακριά και ατελειωτα)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι γύρω στα 22 εκατοστά και η γέμιση είναι κυρίως στο κέντρο. Το υπόλοιπο είναι τραγανό φύλλο.

      Delete
  10. Ααα τι ωραίο σχημα που εχουν!

    Καλή σου εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  11. Καταπληκτικά τα τυροπιτάκια σου Μάγδα μου. Θα δοκιμαστούν σίγουρα!

    ReplyDelete
  12. Αυτές οι εύκολες και απλές συνταγές είναι ότι καλύτερο Μάγδα!
    Τα τυροπιτάκια σου είναι προκλητικά εύκολα και νόστιμα!
    Απολύτως μαμαδίστικα και ιδανικά για κάθε ώρα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη μου. Αν και δεν είμαι μαμά κάνω και μαμαδίστικα φαγητά μάλλον για να μου θυμίζουν τη δικιά μου μανούλα. Φιλιά!

      Delete
  13. Αν και σπάνια τρώω τηγανιτά, πόσο μάλλον τυροπιτάκια και πιτοειδή γενικώς, αυτά εδώ είναι τόσο εύκολα και τόσο όμορφα παρουσιασμένα που μου ανοίγουν την όρεξη και με κάνουν να θέλω να παρατήσω άλλες δουλειές και να μπω τώρα στην κουζίνα! Μόνο μου πρόβλημα πως θα τα φάω αμέσως όλα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ σπάνια μαγειρεύω τή τρώω ηγανητά αλλά καμιά φορά είναι απαραίτητα. Είναι εθιστικά πάντως ;)

      Delete
  14. Αχ μου θύμισες τα τρίγωνα τηγανητά τυροπιτάκια της γιαγιας μου, σε μία εκμονδερισμένη έκδοση:)
    Θα τα φτιάξω οπωσδηποτε αν και αποφεύγουμε τα τηγανητά γενικότερα. Ομως κάποιες φορές κάνουμε τα στραβα μάτια όταν πρόκειται περί κάτι εξαιρετικού:)))
    Τα φιλιά μου στην αγαπημένη μου Ολλανδία:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα χαίρομαι που σου ήρθαν μνήμες από τη γιαγιά σου. Τα τηγανητά τα αποφεύγω κι εγώ, αλλά είναι φορές που τα χρειάζεται ο οργανισμός μου! :)

      Delete
    2. Ήρθα να σου πω πως τα έφτιαξα εδώ και λίγες μέρες και ερωτευτηκα!!!!! Μιλάμε έγιναν όπως μας τα παρουσίασες και σε αυτό βοήθησαν οι αναλυτικότατες οδηγίες σου που εκτιμώ βαθύτατα!!!!!
      Το μόνο προβλημα ήταν πως δεν είχα τόσο μεγάλο τηγάνι και λιγο οι ακρες δεν εγιναν τοσο ομορφες σαν τις δικές σου. Δεν πειράζει όμως. Το στομάχι μας δεν παραπονέθηκε:)
      Εντωμεταξύ επειδή βγήκαν πάρα πολλά, μοίρασα στην αγαπημενη γειτονισσα και σε μια φιλη και ενθουσιάστηκαν!! Το χωριάτικο φύλλο και το ηλιέλαιο, πραγματικά κάνουν τη διαφορά.
      Σ'ευχαριστούμε πολύ Μάγδα!!!!

      Delete
    3. Καλησπέρα Δήμητρα! Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσαν!! Να' σαι καλά! :)

      Delete
  15. Πως καταφέρνεις κάθε φορά και μία απλή συνταγή την πας ενα-δυο βήματα παραπάνω!!!
    Ωραίο το τύλιγμα που έκανες..εξαιρετικό θα έλεγα..εγώ συνήθως τα κάνω τρίγωνα και με φύλλο κρούστας...
    Μπράβο Μάγδα :)

    Τα φιλιά μου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μάριον. Δοκίμασε κι αυτό το τύλιγμα. Σε βγάζει από τη ρουτίνα και γίνεται πιο τραγανό :)

      Delete
  16. Μια μόνον λέξη, θα έλεγα πως είναι αρκετή...
    ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ!!!

    Όπως πάντα εξαιρετική αγαπητή μου Μάγδα :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου! Σε φιλώ!

      Delete
  17. και τα απλα τα κανεις υπερπαραγωγες!

    ReplyDelete
  18. Τρομερό τύλιγμα! Θα τα φτιάξω όχι μόνο γιατί μου αρέσουν πολύ τα τυροπιτάκια αλλά γιατί είμαι εξαιρετικά περίεργη για το αν θα τα καταφέρω να μη μου χυθεί η γέμιση στο τηγάνι... Και αυτά τα κοντινά πλάνα... Νομίζεις ότι μυρίζεις το ζεστό μαλακό τυρί της γέμισης... Μπράβο, μπράβο!
    Αυτή τη γέμιση με το αυγό, τη φέτα και το πιπέρι (χωρίς το δυόσμο) την τύλιγε η γιαγιά μου σε τριγωνάκια με χοντρό χειροποίητο φύλλο και τα τηγάνιζε, και μπορώ να πω ότι είναι από τα νοστιμότερα εδέσματα που θυμάμαι και νοσταλγώ..

    ReplyDelete
  19. Γειά χαρά,μπορώ να τα φτιάξω το βράδυ για την επόμενη μέρα; θα είναι ακόμα τραγανά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα. Χμμμ δυστυχώς αν μείνουν όλο το βράδυ θα μαλακώσουν. Τα έχω φτιάξει την ιδια μερα το πρωι και τ' απόγευμα ήταν ακόμα τραγανά αλλά εξαρτάται κι απο τα ποσοστά υγρασίας, θερμοκρασία σπιτιού κλπ. Δεν θα σ'το πρότεινα πάντως.

      Delete
  20. Καλησπέρα σας!Εχετε δοκιμάσει να τα φτιάξετε στον φούρνο μήπως? Και αν ναι, πως βγήκανε? Θέλω να αποφύγω την φασαρία του τηγανιού...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί είναι το μοναδικό τυροπιτάκι που τηγανίζω. Όποιο άλλο είδος φτιάχνω πάντα το ψήνω στο φούρνο. Πιστεύω ωστόσο πως μια χαρά θα γινόντουσαν και στο φούρνο. Ίσως λιγάκι σκληρά οπότε αλείψτε τα με λίγο λάδι/βούτυρο πριν το ψήσιμο. Περάστε και μια βόλτα από εδώ μετά να μου πείτε πώς σας βγήκαν.

      Delete