Tuesday, March 31, 2015

Κέικ λεμόνι με γλάσο μελιού και φυστίκια Αιγίνης

Από την περασμένη εβδομάδα ο καιρός έχει χαλάσει και φαίνεται πως η άνοιξη παίζει κρυφτό στα μέρη μας, κάτι που δε με ενοχλεί καθόλου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν ανυπομονώ να φύγουν τα κρύα. Δεν είμαι έτοιμη ακόμα.




Εξακολουθώ να βρίσκομαι σε φάση χειμωνιάτικη και ο καιρός συνομωτεί υπέρ μου με καταιγίδες, δυνατούς αέρηδες και τον ουρανό να επιδεικνύει όλες εκείνες τις γκριζωπές αποχρώσεις που με καταγοητεύουν. Το Σαββατοκύριακο πέρασε ήσυχα, χουχουλιάρικα, με ταινίες, μαγειρική και ζεστές στιγμές.



Ένα κέικ ήταν απαραίτητο να ψηθεί, αν μη τί άλλο για να ζεστάνει το σπίτι, κι έτσι κι έγινε.




Αυτό το κέικ το έχω φτιάξει πάμπολλες φορές και δεν το βαριέμαι ποτέ. Και το λέω εγώ, η μεγαλύτερη σοκολατομανής που υπάρχει. Κέικ λεμόνι με γλάσο θυμαρίσιου μελιού και φυστίκια Αιγίνης.


Το κέικ ξεχειλίζει από τη γεύση και το άρωμα του εσπεριδοειδούς, είναι υγρό, βουτυρένιο, με μαλακιά και συνεκτική υφή μα ιδιαίτερα ελαφρύ. Το γλάσο έχει τη γλύκα και τη μυρωδιά του θυμαρίσιου μελιού κι είναι κρεμώδες, απαλό, με τα ψιλοκομμένα φυστίκια στην κορυφή να χαρίζουν τραγανή υφή.


Είναι το τέλειο, χαμηλών τόνων επιδόρπιο για να σερβιριστεί έπειτα από ένα χορταστικό γεύμα και κομμένο σε λεπτές φέτες, γίνεται ένα ωραιότατο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.









Κέικ λεμόνι με γλάσο μελιού και φυστίκια Αιγίνης
Προσαρμοσμένη από το Patisserie made simple του Edd Kimber

Δεν συνηθίζω να το γράφω γιατί το θεωρώ δεδομένο αλλά όποτε μια συνταγή περιέχει ξύσμα λεμονιού, το λεμόνι, αν δεν έχετε την τύχη να το μαζέψετε απ’ τη λεμονιά σας, ή του γείτονα, θα πρέπει να είναι ακέρωτο.

Αν δεν έχετε ή δεν μπορείτε να βρείτε εκχύλισμα λεμονιού, προσθέστε το ξύσμα ενός ακόμα λεμονιού.


Μερίδες: 1 κέικ / 8-10 κομμάτια

Υλικά

για το κέικ
115 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
250 γρ. ψιλή ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα 2 λεμονιών
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
4 μεγάλα αβγά
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
125 γρ. ξινή κρέμα (ή στραγγιστό πλήρες γιαούρτι)

για το γλάσο
160 γρ. άχνη ζάχαρη
75 ml (5 κουταλιές σούπας) κρέμα γάλακτος, πλήρης (35%)
1 κουταλιά σούπας θυμαρίσιο μέλι
Μια πρέζα αλάτι

Μια χούφτα καθαρισμένα, ανάλατα φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, κανάτα ή δοσομετρητής υγρών, ψιλό κόσκινο, μακρόστενη φόρμα για κέικ (23 x 9 εκ. και με ύψος 8 εκ.), λαδόκολλα


Προετοιμασία

για το κέικ
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα λεμονιού, και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα «φτερό» (ή το μίξερ χειρός) χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο και απαλό μείγμα, για περίπου 5 λεπτά.
Σε μια κανάτα ή δοσομετρητή υγρών, προσθέστε τ’ αβγά και χτυπήστε τα ελαφρά μ’ ένα πιρούνι. Προσθέστε τα στο μπωλ σε τέσσερις δόσεις, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη για να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα.


Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder μέσα σ’ένα μπωλ και ρίξτε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα κέικ. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέστε την ξινή κρέμα (ή το γιαούρτι) και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα. Προσθέστε το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι και baking powder και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί στο μείγμα. Μην χτυπήσετε περισσότερο γιατί το κέικ θα γίνει σκληρό.

Αδειάστε το μέσα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο χαμηλό ράφι του φούρνου σας και ψήστε για 35 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά ή έως ότου όταν εισάγετε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει με καθαρή.


Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, αφαιρέστε το απ’ το φούρνο και τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα. Αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρετε, σηκώνοντάς το από την λαδόκολλα που προεξέχει από τις άκρες τις φόρμας, κι αφήστε το πάνω στη σχάρα ώσπου να κρυώσει εντελώς.

για το γλάσο
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε όλα τα υλικά για το γλάσο και αναμείξτε καλά μ’ ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.


Πάρτε το κρύο πια κέικ και αφαιρέστε τη λαδόκολλα από κάτω. Ακουμπήστε και πάλι πάνω στη σχάρα και γλασάρετέ το με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή μιας σπάτουλας. Πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα φυστίκια.

Μπορείτε να το κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο ελαφρά, για 4-5 μέρες.


37 comments:

  1. θα πω μονο αυτο. τα κανεις ολα τελεια...γραφεις, φωτογραφιζεις, παρουσιαζεις...
    και μια ερωτηση. τα πιρουνακια σου ειναι ασημενια?

    ReplyDelete
  2. Μάγδα μου καλημέρα. Φέτος κι εγώ δεν ήθελα να φύγει ο Χειμώνας, μου φάνηκε πολύ μικρός. Το κέικ σου φαίνεται πολύ ωραίο. Έχει αγαπημένα υλικά μέσα και θα το κάνω το Σαβ/κο για φίλους. Δεν θα έρθεις Ελλάδα για Πάσχα; Σε φιλώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γιώτα. Όχι, δεν θα έρθουμε Ελλάδα για Πάσχα, θα το περάσουμε εδώ. Ελπίζω να σας αρέσει το κέικ και θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε. Φιλιά!

      Delete
  3. Καλημερα Μαγδα!
    εκ πρωτης οψεως αυτο που μου εκανε εντυπωση και γυαλισε το ματι μου ηταν το γλασο,βελουδινο και κρεμωδες!Διαβαζοντας στη συνεχεια πιο αναλλατικα καταλαβα οτι προκειται για ενα κλασικο φανταστικο κεικ με μοντερνες πινελιες και αφου λες οτι το φτιαχνεις συχνα αρα ειναι εγγυηση(δινω μεγαλη βαση στη γνωμη σου γιατι οτι δικο σου εχω φτιαξει ειναι ακριβως οπως το περιγραφεις)
    Σε αντιθεση με σενα περιμενω το καλοκαιρι(προσπερνω και την ανοιξη φαντασου) σαν κολασμενη,αχαχα!!!ξου χειμωνα ξου!!!
    καλημερα και φιλια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κική. Σ'ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις όσον αφορά στις συνταγές. Είναι ένα πραγματικά πολύ εύγεστο και απλό κέικ, και το γλάσο το κάνει πιο... επιδόρπιο. Ιδανικό να το σερβίρεις μετά από ένα γεύμα. Όσο για το καλοκαίρι που λες, δεν το προσμένω καθόλου. Ίσως γιατί ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ μαλακός. Είμαι παιδί του χειμώνα :) Φιλιά πολλά!

      Delete
  4. Καλημέρα Μάγδα!
    Εδώ (Αθήνα) ήρθε η άνοιξη και οι δρόμοι μοσχοβολούν από τις νεραντζιές οπότε θες δε θες μπαίνεις σε άλλο mood..
    Αγαπημένο και λατρεμένο κέικ. Θα μπορούσα στο γλάσο αντί για κρέμα γάλακτος να βάλω το υπόλοιπο γιαούρτι;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική. Όχι, μη βάλεις γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση και γεύση. Καλή άνοιξη σου εύχομαι. Φιλιά!

      Delete
  5. φανταστικο!!!!!!!!!! και μονο απ τις φωτο μου τρεχουν τα σαλια!!! αγαπω τα λεμονατα κεικ και σιγουρα αυτο θα το κανω!!! πιστευω το γλασσο ειναι ο ασσος με το φυστίκι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Σ' ευχαριστώ πολύ! Τα φυστίκια Αιγίνης τα λατρεύω και πάντα μου αρέσει η ποικιλία στις υφές, ακόμα και στα κέικ, εξ ου και η προσθήκη τους στην κορυφή.

      Delete
  6. Θα το φτιάξω άμεσα, βέβαια μόλις έφτασα στη λέξη μέλι θυμήθηκα ότι έπρεπε να έχω περάσει από ένα κατάστημα με μέλια να αγοράσω αλλά αύριο πρωί πρωί πάω.
    Καλό μήνα και πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ξανθή. Καλό σου μήνα! Πέρνα από δω να μου πεις πώς σου φάνηκε αν το δοκιμάσεις. Φιλιά πολλά!

      Delete
  7. Είμαι και εγώ παιδί του χειμώνα.Λατρεύω την μουντάδα του,τα κρύα του και παρ´ όλο που φέτος ήταν μακρύς,υγρός και μελαγχολικός,μου άρεσε.
    Επομένως μπορώ να καταλάβω καλά την ευεργετική επίδραση που ασκεί ένα αφράτο,λεμονάτο κέικ,στην πιθανή δυσθυμία που πιθανόν να προκαλέσει το μακρόσυρτο βάδισμα ενός χειμώνα που αρνείται να φύγει.
    Εντυπωσιακό το παχύρευστο γλάσο και το βαθυκίτρινο χρώμα,αλλά και οι όξινες υποσχέσεις γευστικής ικανοποίησης που αφήνει!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν με ενοχλεί καθόλου που δεν φεύγει ο χειμώνας. Μ' αρέσει! Σ' ευχαριστώ και καλό μήνα και σε σένα.

      Delete
  8. Χαμογελώ και μόνο που βλέπω το κέικ σου Μάγδα μου!
    Υποθέτω ότι αν το δοκιμάσω κιόλας θα αρχίσω να χοροπηδώ από ενθουσιασμό.
    Το λεμόνι είναι αγαπημένο υλικό και ειδικά στα κέικ το υπεραγαπώ.
    Το γλάσο πλουσιότατο και το φιστίκι Αιγίνης, αυτό το τόσο ξεχωριστό υλικό, δίνει μια παραπάνω γευστική πινελιά!
    Υπέροχο σε όλα του!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη! Να' σαι καλά.

      Delete
  9. Μ' αρέσει το γλάσο που είναι παχύ και στέκεται , μ' αρέσει που 'εχει ωραίο κίτρινο χρώμα αλλά και τα φιστίκια .. όλα μ΄ αρέσουν !!! Άσε και είμαι στο γραφείο ...
    Πολλά φιλιά RitaD.

    ReplyDelete
  10. Εμείς πάλι εδώ είμαστε έτοιμοι να αποχαιρετίσουμε τον χειμώνα και νά πάμε στην επόμενη εποχή (αρκεί να μείνει για λίγο καιρό). Αυτο το στυλ κέικ είναι το αγαπημένο μου και παρότι δεν είμαι φίλη των γλάσων, το δικό σου με εξιτάρει λόγων των ξηρών καρπών και της ομορφης εμφάνισης του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αυτό που δεν μ' αρέσει στην Ελλάδα είναι η έλλειψη των "ενδιάμεσων" εποχών, άνοιξη και φθινόπωρο. Πάει απ' το χειμώνα στο καλοκαίρι μέσα σε μια μέρα. Εδώ τις καταλαβαίνεις τις εποχές αλλά εγώ θέλω ο χειμώνας να μείνει λίγο ακόμα.

      Delete
  11. Ένα απλό κέικ με την αγαπημένη γεύση λεμονιού με ένα ξεχωριστό πλούσιο γλάσο
    και υπέροχες φωτογραφίες. Παρ όλη τη χειμωνιάτικη διάθεση νομίζω ότι μας ετοίμασες
    ένα γλυκό ιδανικό για να υποδεχτούμε την άνοιξη, χρωματικά τουλάχιστον!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Μίνα! Φιλιά!

      Delete
  12. Να σου πω την αληθεια και εγω ακομη δεν θελω να φυγει η ψυχρουλα... σ οποιον το λέω με στραβοκοιτά.
    Βαριεμαι να βάζω απο τώρα αντιηλιακη :(
    Πολύ ωραιο το κέικ σου!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επιτέλους! Δεν είμαι η μόνη που της αρέσει ο χειμώνας! :)

      Delete
    2. Το εφτιαξα και τράταρα τον κόσμο :) Καταπληκτικό!
      Έανα μια προσθήκη, μου 'χαν φέρει spread φυστικού (από την Αίγινα), χώρισα το κέικ σε 2 πατώματα και το άλειψα αναμεταξύ τους. Μούρλια!

      http://beautyfollower.blogspot.gr

      Delete
    3. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!! Ωραία η ιδέα με το άλειμμα φυστικιού ;)

      Delete
  13. Καταπληκτικό το κέικ! Πήγε για pin^^

    ReplyDelete
  14. Το έφτιαξα! Δροσερό, αφράτο, καταπληκτικό. Δεν έμεινε ψίχουλο σε λιγότερο βέβαια από μία μέρα. Αγαπώ ιδιαίτερα το λεμόνι και το γιαούρτι και στα γλυκά!
    Μπράβο Μάγδα, όποια συνταγή σου έχω φτιάξει έχω ευχαριστηθεί το αποτέλεσμα.
    Χριστίνα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Χριστίνα. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! :)

      Delete
  15. Μάγδα! (Σου γράφω στον ενικό γιατί η όμορφη γραφή σου εμπνέει αυτήν την αμεσότητα).

    ΄Ηταν το πιο αφράτο κέικ που έχω φτιάξει ποτέ, και το έκανα σήμερα, για τη γιορτή της μητέρας και την ιδιαιτέρως λεμονόφιλη μαμά μου. Σ'ευχαριστώ (και η μαμά) για τη συνεισφορά σου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Ιωάννα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Σ' ευχαριστώ :)

      Delete
  16. Υπέροχη συνταγή! Την έφτιαξα για του συναδέλφους μου για τα γενέθλια μου και βγήκε εξαιρετική. Η μόνο αλλαγή που έκανα ήταν στο γλάσο. Έβαλα λίγο περισσότερη κρέμα και βγήκε πιο ρευστό. Πολύ μας άρεσε!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Joanna. Σ' ευχαριστώ και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!

      Delete
  17. Καλημερα και παλι Μαγδα αυτη την φορα απο το μπλογκ!ηθελα να σου δωσω και παλι τα συγχαρητηρια μου!εφτιαξα το κεικ λεμονι οπως σου προανεφερα..απο τα πιο γευστικα αρωματικα κεικ!καταπληκτικο, ηταν τοσο αρωματικο που οσοι το δοκιμασαν νομιζαν οτι και το γλασσο ειχε λεμονι!εκανα μονο μία μικρη προσθηκη , εβαλα μεσα στο κεϊκ κρανμπερυς και του πηγαιναν πολυ!
    Ημουν σιγουρη για την επιτυχια του κεικ οπως αλλωστε ειμαι σιγουρη για ολα οσα φτιαχνω απο σενα!!!καλη κυριακη γλυκια μας Μαγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα και σ' ευχαριστώ πολύ! Cranberries ε; Ωραία ιδέα! Σ' ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις και δοκιμάζεις τις συνταγές μου.

      Delete