Tuesday, March 17, 2015

Σαλάτα με φύλλα γογγυλιών (turnip greens), χαλούμι και ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά

Όπως συμβαίνει με πολλά από τα γεύματα που μαγειρεύω, όλα ξεκινούν με ένα μόνο υλικό, την πηγή έμπνευσης αν θέλετε, που θα με οδηγήσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πιάτου, κάποιες φορές περίπλοκο και χρονοβόρο, ενώ άλλες ένα εύκολο πιάτο που χρειάζεται μονάχα λίγα λεπτά για να ετοιμαστεί.




Αυτή τη φορά, όλα ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες όταν αγόρασα απ’ το μανάβη δυο μάτσα νεαρά φύλλα γογγυλιών (turnip greens). Δεν ήξερα τί να τα κάνω κι έτσι παρέμειναν στο ψυγείο, σχεδόν παραμελημένα, μέχρι που μου ήρθε η ιδέα. Θα έφτιαχνα μια σαλάτα για κυρίως πιάτο. Το κάνω συχνά αυτό άλλωστε, να μετατρέπω σαλάτες σε κυρίως γεύματα, κι αυτό γιατί ο Σ κι εγώ τις λατρεύουμε. Και μεταξύ μας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να έχεις έτοιμο φαγητό σε λιγοστή ώρα έπειτα από μια κουραστική μέρα.




Είχα χαλούμι στο ψυγείο, αγγούρι που είχε περισσέψει από ένα τζατζίκι που είχα κάνει την προηγούμενη και κόκκινο κρεμμύδι, κι άρχισα να σκέφτομαι το ντρέσινγκ. Ήθελα κάτι κάπως διαφορετικό, αρωματικό με γήινη γεύση που θα έδενε με τις φρέσκιες νότες της πρασινάδας και του αγγουριού. Μου ήρθε στο νου το ταχίνι, που δεν απουσιάζει ποτέ απ’ το νουλάπι της κουζίνας μου, και ο κουρκουμάς. Αυτό ήταν.


Έκοψα το αγγούρι και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες με τη βοήθεια του αξιόπιστου μαντολίνου μου, χτύπησα μ’ ένα σύρμα τα υλικά για το ντρέσινγκ κι έψησα το χαλούμι σε καυτό τηγάνι μέχρι να γίνει υπέροχα χρυσοκάστανο. Ανακάτεψα καλά όλα τα υλικά, τα ράντισα με το έντονα πορτοκαλόχρωμο ντρέσινγκ και στόλισα με μπόλικο καβουρντισμένο σουσάμι που χάρισε γεύση και υφή.

Αυτό ήταν το χθεσινό μας γεύμα.









Σαλάτα με νεαρά φύλλα γογγυλιών (turnip greens), αγγούρι, κρεμμύδι και ψητό χαλούμι, και ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά

Τα κλασικά φύλλα γογγυλιών είναι μεγάλα σαν τα παντζαρόφυλλα. Αυτά που χρησιμοποίησα στη συνταγή αυτή είναι νεαρά και μικρά φύλλα από γογγύλια που καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου για τα μικρά αυτά φύλλα.
Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικάντικη και τα λεπτά τους κοτσάνια είναι τραγανά και νόστιμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα οπότε εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε, αντικαταστήστε με baby σπανάκι, ρόκα ή τρυφερά παντζαρόφυλλα.
Για όσους με διαβάζετε από Ολλανδία, ονομάζονται raapstelen.

Το ντρέσινγκ αυτό είναι τέλειο πάνω από ψητό ψάρι ή κοτόπουλο, ή ανακατεμένο με απλά βρασμένα όσπρια για να τους χαρίσει γεύση.




Μερίδες: 2 κυρίως ή 4 σαλάτας

Υλικά

για το ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
60 ml (¼ κούπας) ταχίνι
3½ κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν σε σκόνη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

για τη σαλάτα
150 γρ. νεαρά φύλλα γογγυλιών
120 γρ. αγγούρι, με φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες
Μισό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
250 γρ. χαλούμι
Μια χούφτα καβουρντισμένο σουσάμι

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικά)


Προετοιμασία

για το ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το καγιέν, λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.

για τη σαλάτα
Κόψτε το χαλούμι σε φέτες μεσαίου πάχους και λαδώστε τες ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τις φέτες σε μια στρώση. Ψήστε για 3 λεπτά περίπου κι από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά.

Ξεπλύντε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό τα φύλλα γογγυλιών, κόψτε τις ρίζες και στεγνώστε σε χαρτί κουζίνας. Σ’ ένα μεγάλο μπωλ αναμείξτε την πρασινάδα με το αγγούρι και το κρεμμύδι. Τακτοποιήστε τα σε ένα πιάτο και προσθέστε το χαλούμι. Περιχύστε με μπόλικο ντρέσινγκ και ρίξτε από πάνω το σουσάμι.
Σερβίρετε αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.

Μπορείτε να διατηρήσετε το ντρέσινγκ στο ψυγείο για 2 μέρες. Θα πήξει στο ψυγείο, οπότε βγάλτε το ένα μισάωρο πριν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Επίσης, το ντρέσινγκ θα φαίνεται κομμένο λόγω του ταχινιού. Μη σας απασχολεί, χτυπήστε το με το σύρμα και θα επανέλθει.


23 comments:

  1. Υπέροχη σαλάτα! Πολλή δροσιστική και ο συνδυασμός των υλικών τέλειος!

    ReplyDelete
  2. Πόλυ ωραία χρώματα στο πιάτο!

    ReplyDelete
  3. Με ενθουσίασε το ντρέσινγκ! Τελικά ο κουρκουμάς πάει παντού...
    Καλημέρα !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Αγγελική! Είναι πάρα πολύ ωραίο ντρέσινγκ και ταιριάζει και σε ψητό κοτόπουλο, σε θαλασσινά και ανακατεμένο με βραστά όσπρια για να τους δώσει γεύση. Τον κουρκουμά τον λατρεύω!

      Delete
    2. Μου έδωσες ιδέα για σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια!! Ευχαριστώ:-)

      Delete
  4. Μμμ. ενδιαφέρον και ειδικά αυτό το ντρέσινγκ! Έχω κουρκουμά κάτι χρόνια σε βαζάκι στο ντουλάπι μου και δεν το πολυχρησιμοποιώ, να λοιπόν μια ωραία ιδέα για ένα πιάτο "μη εξωτικό" ας πούμε (αν και τα φύλλα γογγυλιών εξωτικά είναι για μένα, δεν τα είχα ξαναδεί/ακούσει).
    Επίσης το καβουρδισμένο σουσάμι είναι τέλειο στις πράσινες σαλάτες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωχ, αν τον έχεις χρόνια στο βαζάκι θα πρέπει να τον πετάξεις και να πάρεις άλλον γιατί είναι σίγουρο πως θα έχει αλλοιωθεί η γεύση του. Έτσι είναι δυστυχώς με τα μπαχαρικά, ειδικά όταν είναι ήδη τριμμένα.
      Τα φύλλα γογγυλιών μη νομίζεις, κι εγώ πριν έρθω Ολλανδία δεν τα ήξερα, αλλά εδώ είναι πολύ δημοφιλή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο πράσινο σαλατικό που σου αρέσει ή αυτά που προτείνω πριν τη συνταγή. Το σουσάμι είναι πράγματι φοβερό σε σαλάτες!

      Delete
  5. αυτο το κιτρινοπορτοκαλι του ντρεσινκ μου μπηκε στο ματι και θελω να το δοκιμασω επειγοντως!!!!η σαλατα σου ειναι σαν πινακας ζωγραφικης μαγδα!!!
    φιλια!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Σ' ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

      Delete
  6. Να ένα πιάτο που θα εκτιμούσα πολύ εγώ και θα μισούσαν τα παιδιά μου! Τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον θα έτρωγαν το χρυσαφένιο, τραγανό χαλούμι και θα μας άφηναν τις πρασινάδες. Ώρες ώρες μου λείπει αυτή η απόλυτη ελευθερία του να μαγειρεύω χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ αν θα αρέσει σε όλους ή αν κάποιοι θα μείνουν τελικά νηστικοί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω Νανά αφού δεν έχω ακόμα παιδιά, αλλά αυτή την ελευθερία του να φτιάχνω ό,τι θέλω και ό,τι λαχταρώ, την εκτιμώ πολύ. Ελπίζω να σου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις τη σαλάτα, άλλωστε είναι τόσο εύκολη. Σερβίρισέ την για σαλάτα δίπλα από το κυρίως φαγητό κι όποιος τη φάει :)

      Delete
  7. Τι ωραία ζωντανά χρώματα που έχουν οι φωτογραφίες σου και τα σκεύη πάντα ξεχωρίζουν!
    Το χαλούμι....αχχχχ μόνο έτσι τηγανιτό ή ψητό αναδεικνύεται η γεύση του!
    Σούπερ το ντρέσινγκ με το ταχίνι και το κουρκουμά!!! Θα δοκιμάσω τη σαλάτα σου με παντζαρόφυλλα!
    ....έχω και τα τορτιλιόνι στο πρόγραμμα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το χαλούμι είναι παράξενο τυρί. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση αλλά δίνει υφή στα πιάτα. Εκείνη την λαστιχωτή αλλά ευχάριστη υφή που ειδικά στις σαλάτες είναι πολύ ωραία. Ελπίζω να σου αρέσουν και τα δυο πιάτα!

      Delete
  8. Πραγματικά το ντρέσινγκ που σκέφτηκες φίλη Μάγδα, μπορεί να μεταμορφώσει και την πιο "άχαρη' πράσινη σαλάτα!
    Καταγράφεται για δοκιμή, καθώς είμαι σε πειραματικές φάσεις με το ταχίνι τελευταίως.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ταχίνι το αγαπώ πολύ! Ειδικά αυτές τις μέρες που έχω τσακίσει και τον χαλβά, το ταχίνι φαίνεται πως είναι σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα. Αξίζει να δοκιμάσεις το ντρέσινγκ κι ελπίζω να σου αρέσει!

      Delete
  9. Το χαλούμι είναι ένα τυρί που νομίζω αναδεικνύεται άψογα όταν χρησιμοποιείται σε σαλάτες, συνδυαζόμενο με λαχανικά.
    Ενδιαφέρον και το ντρέσινγκ. Γογγύλια δύσκολα να βρω, αλλά οι εναλλακτικές που προτείνεις με καλύπτουν μια χαρά!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με οποιαδήποτε γευστική σαλάτα, λίγο πικρή και πικάντικη αν είναι δυνατόν, ταιριάζει πολύ το ντρέσινγκ. Φιλιά!

      Delete
  10. Πολύ ωραία σαλάτα και εύκολη! Τολμώ όμως να πω ότι το χαλούμι και το ντρέσινγκ κλέβουν την παράσταση! Έτσι μου αρέσουν τα αγγούρια και τα κρεμμύδια στις σαλάτες, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (εκτός ίσως από την ντοματοσαλάτα). Οι φώτο όπως πάντα υπέροχες!
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ντρέσινγκ είναι πραγματικά απίθανο, τουλάχιστον για το δικό μου το γούστο. Σ' ευχαριστώ πολύ Μίνα!

      Delete
  11. Κοιτα τωρα που με βρήκες να εχω προμηθευτεί κουρκουμα απο την Ευριπίδου και να εχει περισσεψει ταχινι ;)

    Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ααα τέλεια!! Ελπίζω να σου αρέσει.

      Delete