Monday, May 18, 2015

Chole Bhature (Ινδική πικάντικη και καυτερή ρεβιθάδα με ινδικό φουσκωμένο τηγανητό ψωμί)

Είμαι πολύ τυχερή που εργάζομαι με μια ομάδα ανθρώπων που έρχονται από κάθε γωνιά της γης. Όντας μέρος ενός διεθνούς οργανισμού σημαίνει πως έχω συναδέλφους με διαφορετική κουλτούρα και παραδόσεις, θρησκεία και συμπεριφορές, πολλές φορές εντελώς διαφορετικές από τη δική μου. Γνωρίζοντάς τους και μαθαίνοντας για τον πολιτισμό και τις χώρες τους είναι μια απίστευτη εμπειρία που με εξελίσσει ως άνθρωπο σε πολλά επίπεδα, που μου ανοίγει περαιτέρω το μυαλό και μου διευρύνει τους ορίζοντες και την εικόνα που έχω για τον κόσμο εν γένει.




Όλοι έχουμε κοινά ανεξαρτήτως από πού προερχόμαστε και, φυσικά, ένα από τα πράγματα που όλοι μοιραζόμαστε είναι το φαγητό. Ένα ακόμα προνόμιο του να έχει κανείς συναδέλφους από διάφορες χώρες είναι το ότι, καμιά φορά, ξέρουν και να μαγειρεύουν, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ιδιαίτερα καλά.


Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις οποιαδήποτε κουζίνα είναι να φας σπιτικό φαγητό κι όταν έχω την χαρά να είμαι καλεσμένη στα σπίτια συναδέλφων και να τρώω μαζί τους, τότε η εμπειρία δεν είναι μόνο γαστρονομική αλλά και πολιτισμική. Όχι μόνο γεύομαι φαγητά ξεχωριστά και πρωτόγνωρα για τον ουρανίσκο μου αλλά βλέπω και πώς στρώνουν το τραπέζι, πώς σερβίρουν το φαγητό, πώς συμπεριφέρονται όταν τρώνε, ποιές είναι οι συνήθειές τους. Είναι πολύ ωραία αυτά τα τραπέζια και απολαμβάνω να τους καλώ και στο δικό μου σπίτι, δίνοντάς τους μια γεύση Ελλάδας.


Οι συζητήσεις που κάνω συχνά-πυκνά μαζί τους για τα φαγητά, τις συνταγές και τα υλικά από τις χώρες καταγωγής τους είναι πολύτιμες αφού μαθαίνω τόσα πολλά που με τίποτα δεν θα μπορούσα να μάθω από βιβλία μαγειρικής ή blogs. Μερικοί από αυτούς είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις συνταγές τους, άλλοι είναι μυστικοπαθείς και δεν αποκαλύπτουν τίποτε πέρα από τα ονομάτα των πιάτων ενώ κάποιοι μου εκμυστηρεύονται ακόμα και τα μαγειρικά τους τρικ.




Μια πρώην συνάδελφός μου από την Ινδία μου αποκάλυψε τα μυστικά ενός αγαπημένου της πιάτου, του chole bhature (τσόλε μπατούρε), μια παραδοσιακή ινδική ρεβιθάδα που σερβίρεται με ένα είδος φουσκωμένου τηγανητού ψωμιού. (Chole—γνωστό και ως chana masala—είναι τα ρεβίθια, ενώ bhature είναι το φουσκωμένο τηγανητό ψωμί). Όταν ήμουν μια μέρα στο σπίτι της, την βοήθησα να μαγειρέψουμε αυτό το πιάτο κι έμαθα από πρώτο χέρι πώς φτιάχνεται. Το λάτρεψα! Οι γεύσεις ήταν ζωντανές, πλούσιες και εκπληκτικά καυτερές. Ποτέ δεν έχω φάει τίποτα πιο καυτερό σε όλη μου τη ζωή και παρόλο που μου αρέσουν πολύ τα πικάντικα φαγητά, με αυτό είχα πρόβλημα. Με κάθε μπουκιά που έτρωγα, έκανα αέρα στο στόμα μου κι η φίλη μου δεν σταματούσε να γελάει, επιμένοντας ότι δεν ήταν πολύ πικάντικο και ότι συνήθως προσθέτει περισσότερα τσίλι.


Μου έγραψε τη συνταγή της και φυσικά χρειάστηκε να την προσαρμόσω στα δικά μου γούστα όσον αφορά στην κάψα και τον αριθμό τσίλι που προσθέτω, αλλά και να αντικαταστήσω ένα πολύ ιδιαίτερο είδος τσίλι σε σκόνη που χρησιμοποιείται συχνά στην ινδική κουζίνα, το κασμίρι τσίλι, το οποίο δεν έχω αξιωθεί ακόμα να αγοράσω, με τσίλι σε σκόνη. Ομολογουμένως, οι μικρές αυτές προσαρμογές κάνουν το chole πιο ανεκτό μα εξακολουθεί να είναι αρκετά καυτερό.
Αυτό το πιάτο το φτιάχνω από τότε αρκετά συχνά κι έχει γίνει πλέον κλασικό στο σπίτι μου αλλά και στο σπίτι της μαμάς μου στην Ελλάδα αφού της έχω δώσει τη συνταγή και το φτιάχνει κι εκείνη. Οικογενειακώς λοιπόν το αγαπάμε! Είναι έντονα αρωματικό και γευστικό, με τα παχουλά και ζουμερά ρεβίθια, την πλούσια, πηχτή σάλτσα ιδανική για παπάρες με το bhature, το υπέροχο αυτό διογκωμένο ψωμί, το οποίο μπορεί να είναι λιγάκι βαρύ καθότι τηγανητό, αλλά είναι και τραγανό, αφράτο και άκρως εθιστικό. Τα bhature της φίλης μου ήταν πολύ καλύτερα από τα δικά μου, πιο τραγανά και με τέλειο φουσκωτό σχήμα αλλά νομίζω γίνομαι καλύτερη κι εγώ με τον καιρό. Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα, έτσι δεν είναι;









Chole Bhature (Ινδική πικάντικη και καυτερή ρεβιθάδα με ινδικό φουσκωμένο τηγανητό ψωμί)

Τα μπαχαρικά είναι πολύ σημαντικά σε αυτό το πιάτο όπως και σε όλα τα ινδικά φαγητά. Μην χρησιμοποιείτε μπαχαρικά τα οποία είναι καταχωνιασμένα στο ντουλάπι της κουζίνας σας για μήνες ή και χρόνια. Θα έχουν χάσει κάθε γεύση και μυρωδιά, και είναι άχρηστα. Προτιμήστε φρέσκα και κατά προτίμηση ολόκληρα μπαχαρικά τα οποία μπορείτε να αλέσετε οι ίδιοι όταν χρειάζεται.

Το garam masala είναι ινδικό μείγμα μπαχαρικών. Μπορείτε να το βρείτε έτοιμο σε μπαχαράδικα ή να το φτιάξετε μόνοι σας ακολουθώντας κάποια συνταγή. Στην Ολλανδία το βρίσκετε έτοιμο και στα super-market.

Πάντα χρησιμοποιώ ξερά ρεβίθια τα οποία μουλιάζω αποβραδίς και βράζω μέχρι να μαλακώσουν πριν τα προσθέσω στο chole, μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας (θα χρειαστούν 1 κιλό ρεβίθια σε αυτή την περίπτωση).

Η Ινδή φίλη μου μαγειρεύει αυτό το φαγητό με ghee (ινδικό βούτυρο κλαριφιέ) αλλά όπως θα δείτε παρακάτω εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο. Αν χρησιμοποιήσετε ghee, η γεύση του πιάτου θα είναι σαφώς πιο αυθεντική αλλά και πιο βαριά.




Μερίδες: 6

Υλικά

για το chole
500 γρ. ξερά ρεβίθια
120 ml ελαιόλαδο
4 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα ή ψιλοκομμένα στο μούλτι
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένα στο μούλτι
1 πράσινο φρέσκο καυτερό τσίλι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλάκια γλυκού κύμινο σε σκόνη
2 κουταλάκια γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού κορίανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού garam masala
½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
6 λοβούς πράσινο καρδάμωμο (κακουλέ), χτυπημένους ελαφρά
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
450 γρ. ολόκληρες ντομάτες σε κονσέρβα
3 κούπες (750 ml) νερό
Αλάτι

για τα bhature
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι maida - είδος ινδικού αλευριού)
50 γρ. κίτρινο αλεύρι (για ψωμί)
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
350 γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο (οι Ινδοί χρησιμοποιούν πάντα φρέσκο κόλιανδρο αλλά δεν αντέχω τη γεύση του με τίποτα), ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Γιαούρτι (προτιμώ στραγγιστό), για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, τρίφτης ή μούλτι, ψιλό κόσκινο, πλαστική μεμβράνη, πλάστης


Προετοιμασία

για το chole
Δείτε σε αυτή την ανάρτηση πώς να ετοιμάσετε τα ξερά ρεβίθια.

Ενώ βράζουν τα ρεβύθια, προσθέστε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σωτάρετε για 12 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν. Προσθέστε το πράσινο τσίλι και σωτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε όλα τα μπαχαρικά (κύμινο, κορίανδρο, κουρκουμά, τσίλι, garam masala, τζίντζερ και καρδάμωμο) μεμιάς και σωτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά. Προσθέστε ¼ κούπας (60 ml) από το νερό και ανακατέψτε καλά ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τυχόν κρεμμύδια ή μπαχαρικά. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σωτάρετε για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέστε τις ντομάτες και πιέστε τες με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού για να τις ανοίξετε και να τις λιώσετε. Προσθέστε αλάτι και 1 κούπα (250 ml) από το νερό και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράστε με ανοιχτό το καπάκι μέχρι η σάλτσα να πήξει αλλά να μην είναι πολύ στεγνή. Θα πάρει γύρω στα 10 λεπτά. Προσθέστε τα βρασμένα ρεβίθια και την υπόλοιπη 1½ κούπα (375 ml) από το νερό κι ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρει βράση, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό, κλείστε το καπάκι και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά. Λίγο πριν να είναι έτοιμο, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται.


Σημείωση: Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρέστε τους λοβούς καρδάμωμου από την κατσαρόλα γιατί μπορεί να τους δαγκώσετε κατά λάθος και δεν έχουν ωραία γεύση. Άλλωστε θα έχουν ήδη βγει μέσα από τους λοβούς τα σποράκια τους τα οποία είναι νοστιμότατα.

για τα bhature
Κοσκινίστε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπωλ τα αλεύρια και το baking powder, και προσθέστε το αλάτι και το γιαούρτι. Ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Μπορεί να κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά δεν πειράζει.
Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Αδειάστε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και χωρίστε τη σε μπαλάκια στο μέγεθος μπάλας του γκόλφ. Θα σας βγουν γύρω στα 16 μπαλάκια. Λαδώστε λίγο κάθε μπαλάκι με ηλιέλαιο και ανοίξτε τα ένα-ένα με τον πλάστη μέχρι να γίνει πολύ λεπτό. Προσέξτε να μη σχίσετε τη ζύμη ή την διπλώσετε ελαφρά σε διάφορα σημεία γιατί δεν θα φουσκώσει κατά το τηγάνισμα.

Γεμίστε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέους με βαρύ πάτο κατά το ένα-τρίτο με ηλιέλαιο. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Το λάδι θα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό ώστε να φουσκώσει η ζύμη γρήγορα αλλά όχι τόσο καυτό ώστε να αρπάξει ή να πάρει πολύ σκούρο χρώμα. Το πρώτο bhature πάντα το τρώω εγώ γιατί είναι το τεστάρισμα του λαδιού.

Όταν το λάδι είναι έτοιμο, πάρτε ένα ανοιγμένο κομμάτι ζύμης και απλώστε το αργά και προσεκτικά μέσα στο λάδι. Με μια τρυπητή κουτάλα πατήστε το απαλά από πάνω μερικές φορές ώστε να φουσκώσει. Με αυτόν τον τρόπο χωρίζεται η ζύμη, το ψωμί διογκώνεται και δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, γυρίστε το με την κουτάλα από την άλλη πλευρά και τηγανίστε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Δεν θέλει πάνω από 2-3 λεπτά συνολικά. Αφαιρέστε το bhature από το λάδι κι ακουμπήστε το σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το επιπλέον λάδι.
Συνεχίστε το τηγάνισμα των υπόλοιπων bhature.


Σερβίρισμα του πιάτου
Σερβίρετε το chole σε βαθιά πιάτα, ρίξτε από πάνω 1 κουταλιά γιαούρτι και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό η κόλιανδρο. Κόψτε κομμάτια από το φουσκωμένο ψωμί και χρησιμοποιήστε τα σαν κουτάλι για να φάτε το chole.

Το chole θα είναι ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα. Τα bhature τρώγονται ζεστά.

Καλή όρεξη!


28 comments:

  1. Πόσο συμφωνώ! Είναι πράγματι απίστευτη τύχη και γαστρονομική εμπειρία να έχεις φίλους με τόσο διαφορετική κουλτούρα. Πάντα μαγευόμουν από το πόσα διαφορετικά μπαχαρικά χρησιμοποιούν οι Ινδοί που είχα γνωρίσει όταν ήμουν στην Αγγλία.
    Γέλασα όταν διάβασα για την σχέση σου με τον φρέσκο κόλιανδρο. Ομοιοπαθούσα εδώ. Πάντα έτρεχα να προλάβω την Ινδή φίλη μου, πρίν ψιλοκόψει φρέσκο κόλιανδρο πραγματικά σε κάθε πιάτο που έβγαζε στο τραπέζι!
    Όσο για το φαγητό είμαι σίγουρη θα το λατρέψω.
    Τα ρεβίθια είναι πολύ αγαπημένο όσπριο, και τα μπαχαρικά.. υπάρχουν ήδη όλα στο ντουλάπι μου :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πω πω άσε, δεν τον αντέχω με τίποτα τον φρέσκο κόλιανδρο, όσο αυθεντικός κι αν είναι σε ορισμένα πιάτα. Περιέργως όμως, μου αρέσει πολύ ο ξερός όπως και το καρδάμωμο που είναι κι αυτό κάπως "λουλουδάτο" σε γεύση.

      Delete
  2. Δεν γνωριζω πολλά ινδικα πιατα... ωραια φαινεται η προταση σου (ειδικά το φουκσkωτο ψωμάκι ;)

    Καλημέρα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να η ευκαιρία να δοκιμάσεις, είναι πολύ ωραίο! Σ' ευχαριστώ.

      Delete
  3. Πολύ λαψταριστό το φαγητό που μας έφτιαξες! Και με τα bhature θα είναι εκπληκτικό!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Μαρία. Τα bhature είναι εθιστικά, αλλά είμαι ψωμού οπότε είμαι και λίγο προκατειλημμένη, αλλά έτσι όπως είναι και φουσκωμένα και τραγανά, ποιός μπορεί να τους αντισταθεί;;

      Delete
  4. Τι post πάλι Μάγδα είναι αυτό! Δεν χορταίνω (από κάθε άποψη!) .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Βαγγελιώ!

      Delete
  5. Καλησπέρα. Νομίζω σου έχω ξαναπεί πόσο μου α΄ρεσει το χρώμα που έχει πάρει εσωτερικά η κατσαρόλα σου, δείγμα σκληρής χρήσης και όχι βιτρίνας. Τέλεια και τα ρεβύθια σήμερα. Και αν και αντέχω τον φρέσκο κόλιανδρο, σαφώς προτιμώ τα σπόρια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έχω τέσσερις Creuset κατσαρόλες αλλά αυτή την χρησιμοποιώ πιο πολύ, δεν ξέρω γιατί, και της φαίνεται. Της έχω αλλάξει τα φώτα. Οι κατσαρόλες είναι για να τις ευχαριστιόμαστε όχι να τις βάζουμε στη βιτρίνα!

      Delete
  6. Μ΄αρέσει, μ΄αρέσει, μ΄αρέσει πολύ το πιάτο σου!!!!!!!!!!!!!
    Θα ήθελα πολύ να είχα φίλους από όλο τον κόσμο για να παρευρίσκομαι σε τραπέζια όπως αυτά που περιγράφεις. Αλλά και μέσα από τις δικές σου περιγραφές μου αρέσει που τα φαντασιώνωμαι ! :)
    Είναι τόσο θελκτικό αυτό το φαγητό, όχι μόνο από τις φωτογραφίες αλλά και από τον τρόπο που μιλάς για αυτό. Δεν δίνω καμία πιθανότητα να μην μου αρέσει!!!
    Όσο για τον κόλιανδρο εχω ακριβώς το ίδιο γούστο. Αντιπαθώ τον φρέσκο και μου αρέσει πολύ ο ξερός! χαχα
    Ζήτω η Ινδια!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Χρυσαυγή! Ένας από τους λόγους που χαίρομαι που ζω Ολλανδία και που κάνω τη δουλειά που κάνω είναι αυτός. Το να συναναστρέφεσαι ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση σε αλλάζει. Γίνεσαι πιο ανεκτικός στην διαφορετικότητα, πιο δεκτικός σε νέες ιδέες, και και και. Δεν είμαι η ίδια που ήμουν πριν 8 χρόνια που ήρθα Ολλανδία. Και μ' αρέσει πολύ αυτό.

      Delete
  7. Υπέροχη συνταγή!! Και καταπληκτική παρουσίαση!!

    ReplyDelete
  8. Πράγματι, το να εργάζεσαι σε ένα διεθνή οργανισμό αποτελεί διδακτική εμπειρία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.
    Σε ότι αφορά το μαγειρικό, είναι ωραίο που μαθαίνεις συνταγές από πρώτο χέρι και στην αυθεντική τους μορφή.
    Το πιάτο σου εξαιρετικό! Αγαπώ τα ρεβίθια και τις πικάντικες γεύσεις και είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχα μαγειρεμένα με τόσα πολλά και αρωματικά υλικά.
    Το γιαούρτι τα συνοδεύει ιδανικά.
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Είναι εκπληκτικό το πόσα έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια από συναδέλφους και φίλους για τις μαγειρκές των χωρών τους. Το να τρως αυθεντικά πιάτα μαγειρεμένα στα σπίτια τους είναι φοβερή εμπειρία. Σκοπεύω να μοιραστώ κι άλλες συνταγές τους. :)

      Delete
  9. Είναι πολύ καλό να μαθαίνεις τις κουλτούρες των άλλων λαών γίνεσαι καλύτερος.
    Τα ρεβίθια τα έχω κάνει μια φορά με κάποια μπαχαρικά από ένα βιβλίο που έχω με ιδική κουζίνα αλλά χωρίς το πολύ καυτερό τους.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το πολύ καυτερό είναι που μου αρέσει! Όχι βέβαια όσο καυτερό το τρώει η Ινδή φίλη μου γιατί δεν το αντέχω αλλά έχει κι η κάψα την ομορφιά της! Φιλιά πολλά!

      Delete
  10. Το αυριανό μου μεσημεριανό, έκλεισε!

    ReplyDelete
  11. καλημερα Μαγδα!!!
    ειναι μεγαλη τυχη να συναναστρεφεσαι με ανθρωπους που εχουν διαφορετικη κουλτουρα απο σενα, κερδιζεις και εξελισσεσαι ως ανθρωπος!Γενικα ειναι ωραιο πραγμα διαφορετικοτητα!
    Συμφωνω μαζι σου οτι ο καλυτερος τροπος για να μαθεις μια κουζινα ειναι το σπιτικο φαγητο!!! Πολυ πρωτοτυπη η συνταγη που μας εδειξες σημερα, τα ρεβιθια τα εχουμε συνηθισει με εναν συγκεκριμενο τροπο...αντε και με εναν ακομα ....σημερα λοιπον εμαθα και μια ακομα εξαιρετικη εκδοχη!!!!ειμαι λατρης του καυτερου και υποθετω οτι α το ετρωγα ολο το πιατο μου!!!!τα πιτακια ακρως λαχταριστα!!!Η παρουσιαση φοβερη οπως παντα!!!
    kisses!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Κική! Είναι πολύ ωραία ρεβιθάδα, αξίζει να την δοκιμάσεις εφόσον σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις! Έχε δίπλα σου το νερό όμως ε;; χαχα Σε φιλώ!!

      Delete
  12. υπεροχη συνταγη!!!! και τι χρωμα!!! σιγουρα θα ηθελα να το δοκιμασω!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις!

      Delete
  13. Είναι ευλογία να μπορείς να ζεις και να αναπνέεις με τόσες διαφορετικές κουλτούρες δίπλα σου. Το μυαλό σου δημιουργεί νέες διαδρομές, νοητικές, επικοινωνιακές, και εν προκειμένω γευστικές.
    Συμφωνώ κι εγώ για το φρέσκο κόλιανδρο αλλά ευτυχώς υπάρχει και ο ξερός.
    Με τα ρεβίθια ακόμη το παλεύω καθώς αποτελούν παιδικό τραύμα αλλά κάτι τέτοιες προτάσεις με δελεάζουν!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το είπες πολύ ωραία Αγγελική. Το μυαλό δημιουργεί νέες διαδρομές, πράγματι, και σε αλλάζει σε τέτοιο σημείο που δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος. Αυτό είναι και το νόημα ε; Να εξελισσόμαστε, να τολμούμε να δούμε τους γύρω μας και τον κόσμο με άλλη ματιά, πιο ειλικρινή, ουσιαστική και λιγάκι πιο σοφή.
      Κρίμα που δεν σου αρέσουν τα ρεβίθια, είναι ωραία ρεβιθάδα αυτή.

      Delete
  14. Το 'πα και το κανα (χωρίς τα bhature)! Φα-ντα-στι-κό! Γιαμ γιαααμ!
    Έβαλα και φρέσκο κόλιανδρο από τη γλάστρα μου. (Όταν είχα πρωτοδοκιμάσει φρέσκο κόλιανδρο δε μ' άρεσε καθόλου. Τώρα μ' αρέσει πολύ, ούτε που κατάλαβα πότε έγινε το κλικ!)
    Ευχαριστούμε πολύ για την πεντανόστιμη συνταγή! Κι ελπίζω η Ινδή πρώην συνάδελφος να σου αποκαλύψει κι άλλες συνταγές ;-)
    Φιλιά από Ζυρίχη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε!! Σ' ευχαριστώ που το δοκίμασες! Τον φρέσκο κόλιανδρο δεν ξέρω αν ποτέ θα τον συμπαθήσω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις... τα γούστα αλλάζουν. Όσο για την Ινδή φίλη και πρώην συνάδελφο, μου έχει δώσει αρκετές συνταγές της. Έχω όμως κι άλλες Ινδές συναδέλφους, και Βραζιλιάνες, και Γιαπωνέζες, και Ισπανίδες, και Κινέζες, και Περουβιανές, και και και. Όλο και κάποια συνταγή τους θα βάλω :) Φιλιά στη Ζυρίχη!!

      Delete
  15. Είσαι πολύ τυχερή που γνωρίζεις τόσο διαφορετικούς ανθρώπους και μαθαίνεις από αυτούς.
    Ακόμα κι αν αυτό είναι οι δικές τους αγαπημένες συνταγές.
    Υπέοχο πιάτο. Μου αρέσουν τα ρεβίθια πολύ και τα τρώω όπως και να είναι. Πάντως το πολύ καυτερό δεν το αντέχω και πολύ οπότε σ αυτό θα ήθελα κι εγώ μια μικρή προσαρμογή.
    Τα ψωμάκια πεντανόστιμα.

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete