Friday, July 3, 2015

Κοτόπουλο στο φούρνο με χαρίσα και κους κους

Οι τελευταίες δυο εβδομάδες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για μένα, για πολλούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, νιώθω εξαντλημένη, αποκαρδιωμένη και λίγο αποπροσανατολισμένη, και δυσκολεύομαι πολύ να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε πέρα από τις έγνοιες και τα προβλήματα. Το blogging ωστόσο κατά καιρούς έχει υπάρξει το καταφύγιό μου κι η επικοινωνία με όλους σας μέσα από τις γεύσεις μού φέρνει μόνο χαρά. Αποφάσισα λοιπόν να έρθω εδώ, στο πολυαγαπημένο μου blog, και να μοιραστώ μαζί σας αυτό εδώ το πιάτο.


Μπορεί πολλοί από εσάς που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να μην έχετε όρεξη να μπείτε στην κουζίνα και είναι απόλυτα κατανοητό. Μια συνταγή είναι τόσο μικρή μπροστά στα τόσο μεγάλα προβλήματα που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι Έλληνες και τις μεγάλες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Εσείς όμως που αγαπάτε τις γεύσεις και που το φαγητό είναι ικανό να σας ανεβάσει τη διάθεση, ίσως να θέλετε να ξεφύγετε λιγάκι και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ξεχνώντας έστω και για λίγο την πολιτική, τις τράπεζες, τις υποχρεώσεις, το δημοψήφισμα, το αβέβαιο μέλλον και όλα όσα βαραίνουν την ψυχή και το μυαλό σας. Ξέρω, μπορεί να ακούγεται αφελές αλλά πιστεύω πως ένα καλό πιάτο φαΐ είναι ικανό να απαλύνει την στενοχώρια και να ευφράνει την ψυχή.




Αυτό το κοτόπουλο με harissa και κους κους το φτιάχνω συχνά κι ένας από τους λόγους είναι γιατί ο Σ κι εγώ λατρεύουμε τα καυτερά. Η χαρίσα είναι ο ορισμός του καυτερού. Πρόκειται για μια πάστα τσίλι που προέρχεται από την Τυνησία, η χρήση της ωστόσο είναι διαδεδομένη και σε άλλα κράτη της Βόρειας Αφρικής όπως την Αλγερία, το Μαρόκο και τη Λιβύη. Η κάθε χώρα έχει τη δική της εκδοχή με μικρές παραλλαγές στα υλικά αν και η βάση της παραμένει πάντα η ίδια. Καυτερές κόκκινες πιπεριές τσίλι, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και μπαχαρικά όπως κύμινο, άγριο κύμινο (κιούμελ/caraway) και ξερό κορίανδρο. Σε κάποιες περιοχές η χαρίσα είναι καπνιστή ενώ σε άλλες όχι. Η υφή της επίσης διαφέρει κατά τόπους παραγωγής και μπορεί να είναι ρευστή σάλτσα ή πηχτή πάστα, λεία ή τραχιά με κομματάκια τσίλι ή/και σκόρδου.




Η χαρίσα σερβίρεται με κάθε είδος φαγητού και σνακ. Αλειμμένη πάνω σε ψωμί, ανακατεμένη σε σάλτσες για μαγειρευτά, με κρεατικά, με ψάρι, με λαχανικά και όσπρια. Μ’ αρέσει να την χρησιμοποιώ πάνω σε φέτες ψωμιού όπως σας έδειξα σε αυτή την ανάρτηση αλλά και σε πολλά μαγειρευτά και όσπρια. Από τις πιο αγαπημένες όμως συνταγές είναι αυτή εδώ, η οποία είναι απλούστατη, απίστευτα γευστική, με τη χαρίσα να καταφέρνει να μεταμορφώσει ένα από τα πιο καθημερινά κι ανεπιτήδευτα φαγητά, το ψητό κοτόπουλο, σε κάτι το πραγματικά μοναδικό.


Το κοτόπουλο αλείφεται καλά με ένα μείγμα χαρίσα, ελαιόλαδου, σκόρδου, λεμονιού και μελιού, και ψήνεται στο φούρνο καθισμένο πάνω σε λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως εθιστικό κοτόπουλο με ζουμερή σάρκα και τραγανή πέτσα —αχ αυτή η πέτσα!— με καυτερές ασφαλώς πινελιές από την χαρίσα αλλά και τη γλύκα του μελιού όπως και την ξινούτσικη γεύση από το λεμόνι να την αντισταθμίζουν.




Οι φέτες λεμονιού στον πάτο του ταψιού δεν προστίθενται μονάχα για να δώσουν επιπλέον γεύση, άρωμα και υγρασία στο κοτόπουλο καθώς ψήνεται, μα είναι και υπέροχες σερβιρισμένες μαζί με το κοτόπουλο εφόσον η αψιά γεύση τους, σε μικρές δόσεις, χαρίζουν την απαραίτητη όξινη νότα που μετριάζει την κάψα της πάστας τσίλι. Το κους κους είναι εκεί για να ρουφήξει όλους τους νόστιμους χυμούς του κοτόπουλου και μαζί με την προσθήκη φρέσκου δυόσμου να εξυψώσει τη γεύση του όλου πιάτου.









Κοτόπουλο στο φούρνο με χαρίσα και κους κους

Η χαρίσα που χρησιμοποιώ είναι η αυθεντική από την Τυνησία. Αν δεν μπορείτε να την βρείτε, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε άλλη. Επίσης, αυτή που χρησιμοποιώ είναι πολύ καυτερή και πικάντικη. Αν η δική σας δεν σας φαίνεται πολύ καυτερή, χρησιμοποιήστε ½-1 κουταλιά σούπας περισσότερη χαρίσα από όση αναγράφω στη συνταγή. 

Η συνήθης αναλογία κους κους-νερού είναι 1:1. Εμένα ωστόσο το κους κους μου αρέσει λίγο στεγνό και σπυρωτό, ειδικά όταν το σερβίρω με φαγητά που έχουν σάλτσα, όπως αυτό εδώ. Γι’ αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις προσθέτω ¾ κούπας νερό για 1 κούπα κους κους. Αν το θέλετε πιο μαλακό και κολλώδες, τότε ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω από 1 κούπα νερό για 1 κούπα κους κους. Καλό είναι να διαβάσετε και την συσκευασία γιατί όλα τα κους κους δεν είναι ίδια.




Μερίδες: 2-4 για κυρίως πιάτο

Υλικά

για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο, γύρω στα 1.200 γρ., κομμένο σε 6-8 κομμάτια*
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1½ κουταλιά σούπας χαρίσα (harissa)
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια γλυκού λεπτόρρευστο μέλι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μικρό λεμόνι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

για το κους κους
1 κούπα κους κους
1 κούπα νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

* Πάντα κόβω το κοτόπουλο σε έξι κομμάτια. Δυο πόδια, δυο στήθη, δυο φτερούγες. Προτιμώ να μην τα χωρίζω για να παραμένουν πιο ζουμερά αλλά μπορείτε αν θέλετε να χωρίσετε τα πόδια σε μπούτια και κοπανάκια (drumsticks).

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί, πλαστική μεμβράνη


Προετοιμασία

φτιάξτε το κοτόπουλο
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190-200°C.

Σ’ ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ, προσθέστε το σκόρδο, την χαρίσα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι. Προσθέστε στο μπωλ τα κομμάτια του κοτόπουλου και πασαλείψτε τα καλά με το μείγμα.

Πάρτε ένα μεγάλο ταψί (αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μια στρώση) και απλώστε στον πάτο τις φέτες λεμονιού. Τοποθετήστε από πάνω τα κομμάτια κοτόπουλου, με την πέτσα προς τα πάνω, και περιχύστε με τα υγρά.


Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και η πέτσα του να καραμελώσει και να γίνει τραγανή. Επίσης, αν εισάγετε ένα μαχαίρι στο πιο χοντρό μέρος των κομματιών του κοτόπουλου, θα πρέπει τα ζουμιά να βγαίνουν καθαρά κι όχι κοκκινωπά. Μην το ψήσετε για περισσότερη ώρα γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει.

φτιάξτε το κους κους
Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το κους κους.

Τοποθετήστε το κους μους μέσα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους.
Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το νερό και το ελαιόλαδο, και βάλτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίξτε το μέσα στο μπωλ με το κους κους, προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Αμέσως καλύψτε το μπωλ καλά με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το έτσι για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ρουφήξει το νερό.
Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και δοκιμάστε. Αν είναι λιγάκι σκληρό, καλύψτε το ξανά και αφήστε το 2-3 λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμο, αφρατέψτε το κους κους με ένα πιρούνι.

Λίγο πριν το σερβίρετε, ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, σερβίρετε σε πιάτα πάνω από το κους κους, φροντίζοντας να ρίξετε πάνω από το κους κους και το κοτόπουλο μπόλικο από το νοστιμότατο ζουμάκι το οποίο θα σας ξετρελάνει. Επίσης, μην ξεχάσετε να σερβίρετε σε κάθε πιάτο και 1-2 φέτες λεμονιού που θα δώσουν εκείνη την αψιά γεύση που θα μετριάσει την κάψα της χαρίσα.


30 comments:

  1. Πεντανοστιμο!

    Μια απο τα ιδια ολοι μας...να συγκεντρωθω στην δουλεια αυτην την βδομαδα δεν μπορεσα καθολου...
    Ας ελπισουμε να ερθει ενα τελος καποια στιγμη..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Αναστασία!

      Delete
  2. Φανταστικό!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και τι ωραία χρώματα!!!!!!!!!!!!
    Θα το φτιάξω σύντομα!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Πέπη. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου! :)

      Delete
  3. Καλημέρα Μάγδα! Θα το φτιάξω, όσο κι αν νιώθω πιεσμένη αυτές τις μέρες, τόσο που ξεχνάω να φάω... Θα μου δώσει μια αίσθηση κανονικότητας, ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και όταν έρχονται τα πάνω κάτω. Απαραίτητο συστατικό για να το απολαύσουμε, η κλειστή τηλεόραση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Κατερίνα! Το να κλείσεις την τηλεόραση είναι δύσκολο αυτές τις μέρες. Να φανταστείς ακόμα κι εμείς Ολλανδία δυσκολευόμαστε να σταματήσουμε να βλέπουμε μέσω internet, όσο κι αν συγχυζόμαστε. Όσο για το κοτόπουλο, χαίρομαι που σου άρεσε και αν τελικά το δοκιμάσεις θα ήθελα πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε.

      Delete
  4. Η επικοινωνία και μόνο απαλύνει έννοιες, ξεφεύγει για λίγο το μυαλό.
    Χαζεύω τις φωτογραφίες ταξιδεύοντας.
    Καλό Σαββατοκύριακο για όλους μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου. Καλό και ήρεμο Σαββατοκύριακο να έχεις!

      Delete
  5. Εμείς να δεις πώς είμαστε εδώ Μάγδα... Ευτυχώς έχουμε βρει το blogging ως καταπραϋντικό. Το φαγητό δείχνει τέλειο αλλά δεν ξέρω αν βρω χαρίσα εδώ που είμαι. Δεν έχω δοκιμάσει και θα ήθελα να ξέρω με τι μοιάζει... Υπάρχει εναλλακτική;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η χαρίσα είναι μοναδική, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να την αντικαταστήσει επάξια. Μπορείς να βάλεις κάποια άλλη πάστα καυτερή αν θες να το δοκιμάσεις, προσθέτοντας και λίγο κύμινο και ξερό κορίανδρο.

      Delete
    2. Η μαγειρική είναι αγάπη, είναι αυτοσυγκέντρωση, είναι διαλογισμός! Γι' αυτό και κάθε ιδέα για καινούργια πιάτα είναι ευπρόσδεκτη - ιδίως τώρα!

      Καλημέρα
      Ελένη
      https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

      Delete
    3. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη!

      Delete
  6. Μάγδα έχεις τόσο μα τόσο δίκαιο .. ένα καλό σπιτικό πιάτο φαΐ είναι βάλσαμο τώρα πιο πολύ από ποτέ .. πρόσφατα μαγείρεψα τον μουσακά σου και πήραμε άριστα , ήταν τέλειος . Το κοτόπουλό σου με ταξίδεψε σε μια αγορά με πολύχρωμα πήλινα , μπακίρια και ένα σωρό μπιχλιμπίδια !!! :)
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ Ρίτα που σου άρεσε ο μουσακάς! :) Να' σαι καλά!

      Delete
  7. η μαγειρική για πολλούς από εμάς είναι μεγάλη ψυχοθεραπεία.
    με ένα τέτοια πιάτο σίγουρα θα μου έφτιαχνε η διάθεση!! ;)
    είναι πραγματικά υπέροχο!
    καλή εβδομάδα Μάγδα! φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη μου. Σε φιλώ!

      Delete
  8. Τι ωραίο που δείχνει!
    Η κουζίνα μας! Το καταφύγιό μας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Κική μου, έτσι είναι!

      Delete
  9. Δεν εχω δοκιμάσει harissa ακομα, ελπίζω να το κάνω σύντομαι. Φαίνεται πεντανόστιμο πάντως....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν σου αρέσουν τα καυτερά και πικάντικα, θα σου αρέσει. Ευχαριστώ!

      Delete
  10. Δεν την γνωριζω την χαρίσα. Μου αρεσει πολύ το κους κους οπως το βλεπω... θα πρεπει να ηταν πολύ νοστιμο, ε?!

    ReplyDelete
  11. Καλησπέρα Μάγδα. Ελπίζω να αισθάνεσαι καλύτερα πλέον αν και εάν παρακολουθείς τις εξελίξεις στη χώρα μας δε ξέρω κατά πόσο μπορείς (όπου και αν βρίσκεσαι) να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.
    Το κοτόπουλο δείχνει τόσο υπέροχα ψημένο μέσα στην καυτερή του σάλτσα και το κουσκουσάκι κάνουν το ιδανικό πιάτο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Αγγελική. Σ' ευχαριστώ πολύ! Τα παρακολουθώ όλα και απογοητεύομαι δυστυχώς. Τί να πεις.. Χαίρομαι που σου αρέσει το πιάτο!

      Delete
  12. Χρόνια Πολλά Μάγδα ,! Πολύχρονη και ευτυχισμένη να είσαι..
    RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ρίτα μου! Να΄σαι καλά!! :)

      Delete
  13. Πολύ δελεαστική η συνταγή και ότι είχα αγοράσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να το κάνω στο φούρνο με πατάτες και έψαξα στο blog σας μια εναλλακτική ιδέα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον! Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν το κόψιμο του κοτόπουλου σε μερίδες... έκοψα σχετικά εύκολα τα φτερά και τα πόδια, αλλά ο κορμός είχε δυσκολία: είχε πολλά κόκκαλα (της ράχης) και το στήθος δεν έβγαινε καλά ή μάλλον δεν ήξερα πώς να το κόψω και τα έκανα όπως νά'ναι. Να δω πώς θα βγει, αλλά μήπως είναι καλύτερα να αγοράζουμε το κοτόπουλο ήδη σε μερίδες; Ή να μάθουμε πώς κόβεται, δεν είναι ευκολονόητο, τουλάχιστον για εμάς τις αρχάριες...
    Αγγελική από Γερμανία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική. Κι εγώ όταν πρωτοέμαθα να το κόβω, δυσκολευόμουν. Βέβαια τη ράχη δεν υπάρχει λόγος να την κόψεις. Όταν αφαιρέσεις τα πόδια, απλά φιλετάρεις τα στήθη. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πώς να το κάνεις, αλλά μπορείς να δεις βίντεο στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πάμπολλα. Εννοείται πως μπορείς να αγοράσεις κομμάτια. Ο καθένας κάνει ό,τι τον βολεύει. Εγώ το κόβω μόνη μου γιατί είναι πιο οικονομικό να αγοράζω ολόκληρο κοτόπουλο παρά κομμάτια. Ελπίζω να ευχαριστηθείς τις γεύσεις της συνταγής μου.

      Delete
    2. Ευχαριστώ πολύ Μάγδα! Πολύ θα το ήθελα και εγώ να μάθω να φιλετάρω το κοτόπουλο, μου έβαλες ιδέες. Θα το ψάξω στα βίντεο και θα το δοκιμάσω!

      Delete
  14. Αυτη ακριβως την συσκευασια harissa ειχα παρει απο τυνησια.πηρα αρκετες για να εχω πολυ καιρο, βεβαια κατεληξα να την χρησιμοποιω μεχρι και στην φασολαδα αντι πελτε.ωραιο και αρωματικο κοτοπουλο.super η συνταγη οπως παντα αλλωστε.

    ReplyDelete