Friday, August 21, 2015

Αβγά με ντομάτες / Στραπατσάδα / Καγιανάς

Στο σπίτι μου πάντα το λέγαμε αβγά με ντομάτες, αλλού το λένε στραπατσάδα, αλλού καγιανάς, κι είναι ένα από τα πιο ανεπιτήδευτα, απλά κι εύκολα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.




Καλοκαίρι δίχως αβγά με ντομάτες δεν είναι καλοκαίρι για μένα και η ευκολία στην ετοιμασία του πιάτου αυτού το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές τις μέρες που η ιδέα και μόνο να μπω στην κουζίνα φαντάζει αδιανόητη.




Η νοστιμάδα του εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείς. Όσο πιο ώριμη, ζουμερή και γλυκιά η ντομάτα τόσο πιο μελένιο το αποτέλεσμα. Όσο πιο αλανιάρα η κότα που έκανε τ’ αβγό τόσο περισσότερη γεύση θα δώσει στο πιάτο.


Η διαδικασία υπέροχα απλή. Τρίβεις τις ντομάτες για να πάρεις την ψίχα και τα αρωματικά ζουμιά τους αφήνοντας πίσω την φλούδα. Τις σιγοψήνεις στο τηγάνι μέσα σε ελαιόλαδο για να συμπυκνωθεί ο όγκος και η γεύση τους, και προσθέτεις τα ελαφρώς χτυπημένα αβγά.




Τ’ ανακατεύεις όλα μαζί με ευγένεια και φροντίδα, δεν χωρούν βίαιες κινήσεις εδώ, και έπειτα από μερικά λεπτά, είναι έτοιμο. Λίγη φρέσκια ρίγανη, έτσι για να σπάσει η μονοτονία, φρεσκοτριμμένο πιπέρι όπως κι ένα ράντισμα με επιπλέον ελαιόλαδο ολοκληρώνουν το πιάτο. Το μόνο που μένει να προσθέσεις είναι την όρεξή σου κι ένα καλό καρβέλι ψωμί.




Παραλλαγές: Αν και παραδοσιακά το πιάτο δεν περιέχει άλλα υλικά, υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές όπως η προσθήκη φέτας μαζί με τα αβγά, κομμένη σε μικρά κομμάτια ή θρυμματισμένη, ώστε να λιώσει και να δώσει την αλμύρα της στο πιάτο. Προσοχή όμως στο αλάτι σε αυτή την περίπτωση.
Η φέτα μπορεί να αντικατασταθεί με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι δίνοντας διαφορετική γευστική χροιά στο πιάτο.
Μπορείς να προσθέσεις μπούκοβο ή και φρέσκο τσίλι αν σου αρέσουν τα καυτερά ή και καπνιστή πάπρικα.
Αν είσαι τολμηρός, ένα πικάντικο λουκάνικο κομμένο σε φέτες και τηγανισμένο ελαφρά στο ελαιόλαδο πριν προστεθούν οι ντομάτες είναι μια καλή ιδέα, όπως και λίγη ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά, ή κέρατο, ή Φλωρίνης προστιθέμενη μαζί με τις ντομάτες.
Φαντάζομαι υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές οπότε αν έχετε να προτείνετε κάποια θα χαρώ να την μάθω.









Αβγά με ντομάτες / Στραπατσάδα / Καγιανάς

Η φέτα και το ψωμί είναι τα καλύτερα συνοδευτικά όπως κι ένα ποτήρι παγωμένη ξανθιά μπύρα ή ένα ποτηράκι ούζο.

Αν ποτέ το φτιάξετε εκτός εποχής ή αν οι ντομάτες σας είναι άνοστες, πασπαλίστε τες με λίγη ζάχαρη όταν τις προσθέσετε στο τηγάνι για να τους δώσει τη γλύκα που τους λείπει.
Μην τις πολτοποιήσετε σε μούλτι αντί να τις τρίψετε. Η διαφορά είναι τεράστια!

Η φρέσκια ρίγανη μου αρέσει πολύ γι’ αυτό και κάποιες φορές την προσθέτω, συνήθως όμως το φτιάχνω χωρίς αυτή. Τα μυρωδικά ωστόσο προσδίδουν άλλη γευστική διάσταση στο πιάτο και υπόκειται στην κρίση σας αν θα προσθέσετε κάποιο. Του ταιριάζει πολύ η ρίγανη, φρέσκια ή ξερή, το φρέσκο θυμάρι ή η φρέσκια μαντζουράνα.




Μερίδες: 2

Υλικά
2 μεγάλες, ζουμερές και ώριμες ντομάτες (γύρω στα 400 γρ. συνολικά)
4 μεσαία αβγά, χτυπημένα ελαφρά μ’ ένα πιρούνι
2½ κουταλιές σούπας (35 ml) ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μερικά φύλλα φρέσκιας ρίγανης (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: χοντρός τρίφτης


Προετοιμασία
Τρίψτε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη, αφήνοντας να πέσουν τα ζουμιά κι η ψίχα τους σ’ ένα μπωλ και πετώντας την φλούδα.

Σ’ ένα μέτριο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και λίγο αλατοπίπερο. Ψήστε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι οι ντομάτες να στεγνώσουν λίγο, όχι όμως εντελώς. Δείτε την φωτογραφία.


Ρίξτε τ’ αβγά, λίγο ακόμα αλατοπίπερο κι ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Ψήστε μέχρι να σφίξουν τ’ αβγά αλλά να παραμένουν υγρά, γύρω στα 3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά κάθε 30 δευτερόλεπτα. Μην τα παραψήσετε γιατί θα στεγνώσουν.


Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα, προσθέστε μερικά φύλλα ρίγανης (προαιρετικά) από πάνω, λίγο επιπλέον πιπέρι και περιχύστε με ελάχιστο λάδι.




31 comments:

  1. Καλησπέρα. Γνωστός γκατζετάκιας, το τηγάνι θα σχολιάσω: τέλειο!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα καλησπέρα! Το'χω πολλά χρόνια και εννοείται πως του έχω αλλάξει τα φώτα. ;)

      Delete
  2. Πολυαγαπημένο (μετά τα γεμιστά) του γιου και βέβαια το φτιάχνει ο ίδιος αλλά έχει το πρόβλημα με τις ντομάτες του εξωτερικού. Την άνοιξη το έφτιαξα για τις ανάγκες ενός brunch προσθέτοντας σπαράγγια και ήταν πολύ καλό.
    Καλημέρα και καλό ΣΚ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εδώ πάντως έχουμε φοβερές ντομάτες. Καμιά φορά καλύτερες κι απ'τις ελληνικές! Με σπαράγγια;; Καλή ιδέα! Καλό ΣΚ Ξανθή.

      Delete
  3. Άψογη συνταγή,άψογη φωτογράφηση!!
    Στα προαιρετικά καρεδάκια πράσινης πιπεριάς,προστιθέμενα μαζί με τις ντομάτες ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Το έχω ήδη σημειώσει. :) Οι πράσινες πιπεριές, όπως και οι Φλωρίνης ταιρίαζουν πολύ. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  4. Το ματι μου και μενα επεσε στο τηγάνι . Λατρευω το μαντέμι !
    Ειστε τυχεροι πραγματικά στην Ολλανδια με τις ωραίες σας ντομάτες , μαλλον πρεπει να ρθουμε για ψωνια . Εδω βρισκω συνήθως καποιες που λες και κανουν παρελαση ειναι εντελως ομοιομορφες .
    Ο μπαμπας μου λατρευε αυτο το πιατο και μεις το λεγαμε αυγα με ντομάτα . Βάζαμε και λιγο κρεμμυδάκι αλλοτε φρέσκο , στο τελος που εμενε σχεδον ωμό και αλλοτε ξερό ελαφρά καραμελωμένο απο πάνω . Πρωτα το κρεμμυδι , το βγαζουμε σε πιατο και συνεχίζουμε με την ντομάτα κλπ κλπ .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ τί ωραία ιδέα το καρμελωμένο κρεμμύδι. 'Εχω τρέλα με τα κρεμμύδια, και τα σκόρδα, οπότε θα το δοκιμάσω. Και το φρέσκο κρεμμυδάκι θα του πηγαίνει επίσης. Ευχαριστώ!

      Delete
    2. δεν υπαρχει καλυτερο!!! σα φαι σα μεζες ειναι ολα τα λεφτα!!! εγω βαζω την ντοματα χωρις λαδι να εξατμιστουν τα υγρα κ ριχνω κ λιγη καυτερη πιπερια ;)

      Delete
    3. Η καυτερή πιπεριά είναι πολύ ωραία προσθήκη!

      Delete
  5. Καλημέρα Μάγδα μου! Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά παρουσίασες σήμερα, μπορώ να φάω όλο το τηγάνι μόνη μου μαζί με μισό κιλό ψωμί! Πολύ μου άρεσε η ιδέα του λουκάνικου.Την επόμενη φορά θα προστεθεί στο φαγητό. Αλήθεια, ήρθες Ελλάδα φέτος;
    Πόλλά φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Γιώτα! Εγώ να δεις, άσε, επικίνδυνο φαγητό! Ναι, ήρθαμε για λίγες μέρες. Φιλιά!!

      Delete
  6. μόνο εσύ θα εμφάνιζες ένα τόσο ταπεινό/απλό/συνηθισμένο φαγητό, τόσο σουπερ ουάου. συγχαρητήρια για όλο το σαϊτ. keep up the great work!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Νίκη. Να' σαι καλά!

      Delete
  7. Πόσο κλάσσικ καλοκαιρινό φαγητό? Μικρή εννοείται πως δεν το θελα με τίποτα, αλλά μεγαλώνοντας είναι απο τα φαγητά που νοσταλγώ... και πόσο αξία έχει πια μια σπιτική ντομάτα με πραγματικό άρωμα και γεύση? (και δύσκολα τρώω ντομάτες γενικά).... διακοπές φέτος στα πάτρια εδάφη δεν έχει? Πολύ όμορφες και ρουστίκ φωτογραφίες για τέτοιο ρουστικ πιάτο....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κλάσικ δε λες τίποτα. Είναι η πεμπτουσία του καλοκαιριού. Δεν τρως ντομάτες;;; Δε σε πιστεύω πια!! Μα τί τρως εσύ βρε παιδί μου; Φρούτα δεν τρως, ντομάτες δε τρως, μόνο σοκολάτα πια;; ;) Είχε ένα πέρασμα από πατρίδα, για λίγες μέρες.
      Ευχαριστώ!

      Delete
  8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΡΙΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙς ΚΑΙ ΠΑΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΚΑΓΙΑΝΑ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πω πω ωραία πράγματα! Παστό χοιρινό... αμαρτία σκέτη! :)

      Delete
  9. Όπως σωστά έγραψες Μάγδα, καλοκαίρι χωρίς καγιανά, δεν γίνεται!
    αι νομίζω πως του έδωσες την πρέπουσα "διάσταση" με την εξαιρετική σου φωτογράφιση.
    Καλό υπόλοιπο, στο όποιο καλοκαίρι μας (και σας) έχει μείνει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την! Να' σαι καλά Πηνελόπη, επίσης!

      Delete
  10. Εφτιαξα σημερα το πιάτο σου (για πρώτη φορά) και ηταν 5νοστιμο!
    Σαν την green mixer και εγω μικρή ουτε να το μυρίσω... αλλα σημερα το καταβρόχθισα ;)

    Καλό απογευμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άντε!! Πρώτη φορά;;; Χαίρομαι πρώτον που σε έκανα να το δοκιμάσεις και δεύτερον που σου άρεσε. Να' σαι καλά!! Καλό σου βράδυ!

      Delete
  11. Αυτό το φαγητό μου θυμίζει παιδικά καλοκαίρια αλλά όμως ποτέ δε μου άρεσε ιδιαίτερα. Μάλλον γιατί το έφτιαχναν οι παππούδες με τόσο λάδι που στο τέλος δε μπορούσες να το χωνέψεις. Πρόσφατα όμως επιχείρησα μια πιο ελαφριά εκδοχή και το ξανά αγάπησα!
    Φέτα, χωριάτικο ψωμί, παγωμένη μπύρα...και θέα στην θάλασσα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι, όπως τα λες. Θέα στη θάλασσα βέβαια προαιρετική για την απόλαυση του πιάτου ;)

      Delete
  12. Το εφτιαξα!!!
    Φανταστικο!!!!
    Μετα το σουπερ σπανακορυζο σου....τωρα ο τελειος καγιανας!!!! Καθιερωθηκαν και οι δυο παραδοσιακες συνταγες σου!

    Φιλια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναιιιι! Πολύ χάρηκα που σου άρεσε Πέπη! Να' σαι καλά!! Φιλιά!!

      Delete
  13. Μαγδα εμεις το φτιαχναμε με πατατες ντοματα και αβγα. Βεβαια το κρεμυδι κ το καλο λαδι μαζι με το χοντρο αλατι δεν ελειπαν.. γιαγιαδιστικο εντελως
    RitaD

    ReplyDelete
  14. Κλασσικό κι αγαπημένο Μάγδα.
    Συμφωνώ στον τρίφτη η ντομάτα έχει άλλη υφή και γεύση.
    Το έκανες υπέροχο και οι φωτογραφίες σου πολύ ζωντανές.
    Εκτός από αλατοπίπερο δεν βάζω τίποτα άλλο. Η ρίγανη που βάζεις όμως μου άρεσε.
    Την επόμενη φορά θα βάλω.

    Καλό μήνα :)
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  15. Έχω το ίδιο ποστ στο συρτάρι για ανάρτηση εδώ και λίγες μέρες. Ίσως το καλύτερο καλοκαιρινό φαγητό!

    ReplyDelete
  16. καλησπερα Μαγδα,συγχαρητηρια για το blog σου,ειναι καταπληκτικο!το μονο διαφορετικο που κανω στον δικο μου καγιανα ειναι οτι σπαω τα αυγα ολοκληρα στο τηγανι και μετα βουτας με ψωμακι τον κροκο και λιγο σαλτσουλα και ειναι πολυ ωραιο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ρούλα! Να' σαι καλά!!

      Delete