Thursday, November 12, 2015

Καραβίδες ψημένες στο γκριλ με ελαιόλαδο, λεμόνι και μπούκοβο

Είναι φορές που ψάχνω απελπισμένα να βρω καινούριους τρόπους να μαγειρέψω αγαπημένα υλικά και ν’ ανακαλύψω νέες μεθόδους που θα κάνουν τον πρωταγωνιστή ενός πιάτου να λάμψει. Λαχταρώ να διευρύνω τους γαστρονομικούς μου ορίζοντες και ν’ αποκτήσω ικανότητες και δεξιότητες που θα με βοηθήσουν να εξερευνήσω περαιτέρω υλικά και τεχνικές μαγειρικής.




Κι έπειτα είναι φορές που το μόνο που θέλω είναι να απολαύσω την πρώτη ύλη ενός πιάτου σε όλο της το μεγαλείο, τη νοστιμιά και την απλότητά της. Ειδικά όταν η εν λόγω πρώτη ύλη είναι οι καραβίδες. Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν να τις μαγειρέψω με ποικίλους τρόπους, όπως για παράδειγμα στην κλασική καραβιδομακαρονάδα ή σωταρισμένες με μπόλικο βούτυρο, à la française, αλλά για να είμαι ειλικρινής, αυτός εδώ είναι ο μοναδικός τρόπος που πραγματικά τις ευχαριστιέμαι, εκτιμώντας τες γι’ αυτό που είναι. Ζουμερά, τρυφερά και γλυκόσαρκα θαλασσινά με ασύγκριτη γεύση.




Ανακατεμένες με μπόλικο ελαιόλαδο, λίγο μπούκοβο και αλάτι, ψημένες στο γκριλ σε πολύ δυνατή φωτιά για μερικά μονάχα λεπτά και στη συνέχεια περιχυμένες με ένα μείγμα ελαιόλαδου, λεμονιού και φρέσκου, ψιλοκομμένου μαϊντανού, είναι η πεμπτουσία της απλότητας, και ξέρετε κάτι; Δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα άλλο.




Όταν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε αυτά τα πανέμορφα θαλασσινά, φρέσκα και δίχως βαριές γεύσεις να επικαλύπτουν την ντελικάτη σάρκα και γεύση τους, φτιάξτε τα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αφαιρέστε τη ψίχα από το κέλυφος δίχως να ξεχάσετε αυτή του κεφαλιού και των δαγκανών, πάρτε λίγο τραγανό ψωμί για βουτιές στο υπερνόστιμο ζουμί, συνοδεύστε τες με ένα καλό λευκό ξηρό κρασί και καλή σας όρεξη.









Καραβίδες ψημένες στο γκριλ με ελαιόλαδο, λεμόνι και μπούκοβο

Δεν είναι μόνο το κρέας της ουράς των καραβίδων που τρώγεται αλλά και το κρέας του κεφαλιού και των δαγκανών τους. Ιδανικά, καθώς οι καραβίδες έχουν σκληρό κέλυφος, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό εργαλείο για να σπάσετε τις δαγκάνες και ένα λεπτό πιρουνάκι για να αφαιρέσετε τη μικρή αλλά πολύτιμη σάρκα τους από μέσα αλλά αν δεν τα έχετε, χρησιμοποιήστε ένα καρυοθραύστη και τη λαβή ενός μικρού κουταλιού.

Μην πετάξετε τα κελύφη και κεφάλια όταν τελειώσετε αλλά χρησιμοποιήστε τα για να δώσετε επιπλέον γεύση σε μια ψαρόσουπα ή σάλτσα για ψάρια/θαλασσινά.

Συνοδεύστε τις καραβίδες με τηγανητές πατάτες με ρίγανη και τριμμένη φέτα, και μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.




Μερίδες: 2

Υλικά
10 φρέσκιες καραβίδες (γύρω στο μισό κιλό συνολικά)
300 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Μια πρέζα μπούκοβο
Αλάτι

για το ντρέσινγκ
Μια μεγάλη χούφτα φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από 1 μεγάλο και ζουμερό λεμόνι
Αλάτι, κατά βούληση

Ειδικά εργαλεία: γκριλ (εγώ χρησιμοποιώ αυτό)


Προετοιμασία
Σημείωση: Η καραβίδα μοιάζει με μικρό αστακό αλλά δεν είναι αστακός· ούτε και γαρίδα.

Ξεπλύντε τις καραβίδες καλά κάτω από κρύο τρεχύμενο νερό. Βάλτε τες μια-μια σε μια επιφάνεια εργασίας και χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, μακρύ και κοφτερό μαχάιρι, κόψτε τες στη μέση κατά μήκος ξεκινώντας από το κεφάλι (ανάμεσα στα μάτια) και καταλήγοντας στην ουρά. Αφαιρέστε το έντερό τους (θα αποκαλυφθεί στη ράχη τους όταν τις κόψετε στη μέση) και τοποθετήστε τις κομμένες καραβίδες σ’ ένα βαθύ και μεγάλο ταψί.
Στο ταψί αυτό, προσθέστε τα 300 ml ελαιόλαδου, το μπούκοβο και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε τις καραβίδες απαλά με τα χέρια σας ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.

Ζεστάνετε το γκριλ σας σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, αλείψτε το με λίγο ελαιόλαδο (χρησιμοποιήστε πυρίμαχο πινέλο). Τοποθετήστε τις καραβίδες στο γκριλ, με την πλευρά του κελύφους προς τα κάτω, σε μια στρώση, προσέχοντας να μην φορτώσετε το γκριλ. Αν δεν χωράνε όλες, ψήστε τες σε δυο δόσεις. Ψήστε τες για 4-5 λεπτά από την πλευρά του κελύφους, γυρίστε τες απ’ την πλευρά του ψαχνού και ψήστε τες 1-2 λεπτά. Στο τέλος θα πρέπει το χρώμα της σάρκας τους να είναι απαλό κρεμ (όχι διάφανο) με σημάδια από το γκριλ. Προσοχή μην τις παραψήσετε γιατί θα χάσουν τη γεύση τους, θα στεγνώσουν και θα σκληρύνουν.

Εντωμεταξύ, σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ κι αναμείξτε καλά.

Μεταφέρετε τις καραβίδες σε μια μεγάλη πιατέλα και περιχύστε με το ντρέσινγκ.

Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε!





Υ.Γ. Τα μάθατε;;; Είμαι υποψήφια σε τρεις κατηγορίες στα πρώτα ελληνικά Food Blog Awards που διοργανώνονται από το ΒΗΜΑ Gourmet. Μπορείτε να με ψηφίσετε εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη!!


17 comments:

  1. Μου αρέσουν τόσο πολύ οι καραβίδες που τις τρώω ψητές και σκέτες! Χωρίς αλάτι, χωρίς λαδολέμονο!
    Την επόμενη φορά όμως θα τις ετοίμασω έτσι ακριβώς όπως μας προτείνεις!!!!
    Υπέροχες είναι και τις φωτογράφισες τόσο όμορφα!!!!

    Καλημέρα Μάγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πέπη! Ελπίζω να τις ευχαριστηθείς αν τις δοκιμάσεις.

      Delete
  2. Καλημέρα, αγαπώ πολύ καραβίδες σπάνια όμως βρίσκω καλές.
    Έφτιαξα γαρίδες την ημέρα που ήρθε η Άρτεμις πασπαλισμένες με ένα μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων sparoza και ήταν εκπληκτικές. Αν βρω πάλι σήμερα θα τις κάνω όπως αυτές εδώ.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι ένα πολύ απλός μα άκρως γευστικός τρόπος να τις ετοιμάσεις. Και στις γαρίδες φυσικά ταιριάζουν οι γεύσεις αυτές. Φιλιά!

      Delete
  3. Υπέροχες! Αισθάνομαι ότι έχει φτάσει μέχρι εδώ το άρωμα τους!

    ReplyDelete
  4. Σα να τις γεύτηκα και να τις μύρισα και να τις απόλαυσα με το κρασί που ανέφερες!

    Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ελένη! Να' σαι καλά!

      Delete
  5. Καλημερα!
    Δεν εχω μαγειρεψει ποτέ καραβίδες, γιατι θεωρω οτι ειναι ενα πιάτο για προχωρημένους.
    Νομιζω οτι αν καταφερω να μου τις καθαρισουν (χι χι) θα δοκιμασω την συνατγη σου που φαινεται βατή και οι καραβιδες πολύ νοστιμες στις φωτος απο πάνω ;)

    Να εχεις ενα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις μαγειρέψεις και να τις καθαρίσεις. Αν ακολουθήσεις τις οδηγίες μου δεν θα έχεις πρόβλημα. Ελπίζω να σου αρέσουν! Καλό ΣΚ!

      Delete
  6. Καλησπέρα. Καραβίδες δύσκολα να βρω (ειδικά σε σχετικά νορμάλ τιμή) αλλά πρόσφατα έκανα γαρίδες σχεδόν όπως περιγράφεις, ψημένες όμως στην ψησταριά (το πράσινο αυγό), όπου γίνονται πραγματικά τέλειες. Παρόλα αυτά ζηλεύω και το γκριλ σου (και τις φωτογραφίες σου, όπως πάντα). Αχόρταγος...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το μαντέμι δεν το αλλάζω με τίποτα. Ψήνει φοβερά και μάλιστα καλύτερα από ψησταριά/bbq. Πολλές φορές όταν έχω κόσμο καλοκαίρι και ψήνουμε έξω στο bbq και στο γκριλ μέσα ταυτόχρονα, όλοι μα όλοι, μαζί κι εγώ, προτιμούν τη γεύση των κρεατικών/ψαριών κλπ που έχουν ψηθεί στο γκριλ. Για το αβγό δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί δεν έχω, αλλά ξέρω πως είναι εντελώς διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη ψησταριά. Πάντως, αν το μαντέμι το έχεις χρόνια και έχει κάνει και την κατάλληλη επίστρωση από πάνω (patina) τότε είναι άλλο πράμα.

      Delete
  7. Όπως καλά γράφεις Μάγδα, τα φρέσκα θαλασσινά, θέλουν πολύ λίγα υλικά για να γίνουν συναρπαστικά!
    Ωραίες καραβίδες και "ψωμωμένες" όπως έλεγε η μάνα μου, όταν αγόραζε γαρίδες ή καραβίδες.
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη! Ήταν πράγματι ψωμωμένες. Ή τρως καραβίδες ή δε τρως! ;) Καλό ΣΚ!

      Delete
  8. Πολύ ωραίες φωτογραφίες, πολύ ζωντανές! Και εγώ προτιμώ να μην βάζω σάλτσες και να τις τρώω όσο πιο απλα γίνεται...

    ReplyDelete
  9. Καλημερα!φαγαμε μολις κ;ι ακομα δεν μπορουμε να συνελθουμε!φαντασου οτι ουτε το ντρεσινγκ δεν θελαμε να βαλουμε!καλες γιορτες !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια Πολλά Μαρίνα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!!

      Delete