Thursday, November 26, 2015

Καροτόσουπα βελουτέ με πέστο φύλλων καρότου

Ο καιρός άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη και όπως φαίνεται έφτασε επιτέλους ο χειμώνας. Το ήπιο για τα ολλανδικά δεδομένα φετινό φθινόπωρο μου φάνηκε ατελείωτο και περίμενα πώς και πώς να πιάσουν τα κρύα διότι, μεταξύ άλλων, θέλω να αρχίσω να μαγειρεύω και να τρώω σούπες και comfort foods.




Το σώμα μου λαχταράει τις σούπες και την αίσθηση ζεστασιάς που μου αφήνουν, και σκοπεύω να φτιάξω πολλές μέσα στους επόμενους μήνες. Κρεατόσουπα (από τις αγαπημένες του Σ), ψαρόσουπα (μακράν η δική μου αγαπημένη) και φυσικά σούπες λαχανικών. Αυτές είναι κι οι πιο εύκολες και γρήγορες να φτιαχτούν γι’ αυτό και τις τρώμε τακτικά τους κρύους μήνες του χρόνου.




Η σούπα λαχανικών είναι το chocolate chip cookie των σουπών· μπορεί να έχεις βρει την ιδανική συνταγή για τα γούστα σου αλλά δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς στον πειρασμό να δοκιμάσεις κι άλλες. Ελπίζω αυτό ακριβώς να σας συμβεί με αυτή τη βελούδινη καροτόσουπα με πέστο φτιαγμένο από τα φύλλα του καρότου, και να την φτιάξετε πάραυτα.




Μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ όλα τα μέρη των λαχανικών, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα, αφού δεν θέλω να πετάω τίποτα. Οι ρίζες λοιπόν έγιναν σούπα, τα φύλλα πέστο, και τα συνόδευσα με άλλα ποιοτικά υλικά ώστε το αποτέλεσμα να φέρει την απόλυτη ευχαρίστηση στον ουρανίσκο. Η σούπα είναι απλούστατη και γρήγορη στην ετοιμασία της, και τα υλικά που χρειάζονται για να φτιαχτεί είναι λίγα και καλά. Τρώγοντάς την, θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε ότι δεν περιέχει ίχνος γάλακτος, κρέμας γάλακτος ή βουτύρου καθώς είναι απίστευτα κρεμώδης και πλούσια σε γεύση και υφή.


Η θρεπτική κι ανεπιτήδευτη αυτή σούπα έχει ντελικάτη γεύση, με τη φυσική γλύκα του καρότου να κάνει αισθητή την παρουσία της, είναι εξαιρετικά ελαφριά αλλά ταυτόχρονα χορταστική, ενώ η λεία και απαλή υφή της είναι για μένα η ιδανική καθώς δεν είναι πολύ πηχτή (απεχθάνομαι τις πολύ παχύρρευστες σούπες που θυμίζουν πουρέ). Το πέστο φύλλων καρότου με τη χορταρένια, γήινη και ουμάμι γεύση του, ζωντανεύει και φρεσκάρει τη σούπα, προσδίδοντάς της μια ευχάριστη δριμύτητα.




Αν λοιπόν τα κρύα ξεκίνησαν εκεί που βρίσκεστε, φτιάξτε αυτή τη σούπα και απολαύστε την μαζί με ένα τραγανό καρβέλι και το καλύτερο συνοδευτικό κάθε πιάτου, καλή παρέα.




Υ.Γ. Τα Food Blog Awards του Βήματος βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά πέρα από την δική σας ψήφο, υπάρχει και κριτική επιτροπή η οποία θα μας αξιολογήσει βάσει συγκεκριμένων δοκιμασιών/συνταγών που θα αναρτηθούν στα blog μας με προϊόντα των χορηγών του διαγωνισμού. Ένας από τους χορηγούς είναι το #Knorr (έχουν και free app!) και πριν λίγο καιρό μου έστειλαν σπιτικούς ζωμούς και κύβους για να χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου/δοκιμασίες. Περιττό να σας πω ότι τους έχω λατρέψει. Υποβάλλω λοιπόν αυτή τη συνταγή στο διαγωνισμό για την κατηγορία Best Cooking Blog στην οποία είμαι υποψήφια. Εσείς φυσικά μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να με ψηφίσετε εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Θα μου δώσετε μεγάλη χαρά αν με στηρίξετε. Σας ευχαριστώ πολύ!!









Καροτόσουπα βελουτέ με πέστο φύλλων καρότου

Αν δεν μπορείτε να βρείτε καρότα με τα φύλλα τους, αντικαταστήστε τα στο πέστο με φύλλα μαϊντανού. Η γεύση του δεν θα είναι ίδια αλλά θα είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει.
Για τη συνταγή του πέστο θα χρειαστείτε 1 κούπα φύλλα καρότου. Τα υπόλοιπα φύλλα μπορείτε να τα προσθέσετε σε σούπες, ζωμούς ή σε σαλάτες.

Τα καρότα που χρησιμοποίησα είναι μικρά σε μέγεθος. Αν βρείτε μόνο μεγάλα, έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστεί να τα βράσετε λίγη παραπάνω ώρα.

Στύψτε μερικές σταγόνες λεμονιού πάνω από τη σούπα σας κατά το σερβίρισμα. Το λεμόνι θα εξισορροπίσει την ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση του καρότου με την οξύτητά του, φέρνοντας έτσι, μαζί με το πέστο, γευστική ισορροπία.

Χρησιμοποιήστε το πέστο που θα σας περισσέψει ανακατεμένο με ζυμαρικά, σε σάντουϊτς, ή πάνω σε μια μπριζόλα.




Μερίδες: 4 για κυρίως ή 6 για πρώτο πιάτο

Υλικά

για τη σούπα
2½ κουταλιές σούπας (40 ml) ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (περίπου 120 γρ.), χοντροκομμένο
Καρότα με τα φύλλα τους (περίπου 900 γρ. συνολικά) - θα χρειαστείτε 700 γρ. καθαρισμένα και κομμένα καρότα (σε ροδέλες πάχους 2 εκ.)
1 κύβο ζωμού λαχανικών (ή 1 Knorr «Σπιτικός» ψυγείου)
900 ml ζεστό νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

για το πέστο
1 κούπα (30 γρ.) φύλλα καρότου, χοντροκομμένα
3 κουταλιές σούπας (30 γρ.) κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές σούπας (60 ml) ελαιόλαδο
¼ κούπας (12 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ για τη σούπα, μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι) για το πέστο


Προετοιμασία

για τη σούπα
Σε μια μεσαία-μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και λίγο αλάτι και σωτάρετε, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 8 λεπτά.
Προσθέστε τα καρότα μαζί με το Knorr, το ζεστό νερό και λίγο άσπρο πιπέρι. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρει βράση, βάλτε το καπάκι να στέκεται λίγο μισάνοιχτο πάνω στην κατσαρόλα, κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό κι αφήστε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας που και που, μέχρι να καρότα να μαλακώσουν, για 20-25 λεπτά.

Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και πολτοποιήστε την κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ’ αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει απαλή και κρεμώδη υφή. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα.
Δοκιμάστε και ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.


για το πέστο
Ενώ η σούπα σιγοβράζει, καψαλίστε το κουκουνάρι τοποθετώντας το σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, και ψήνοντάς το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καεί, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να αναδίδει μυρωδιά. Αδειάστε το αμέσως σε ένα πιάτο κι αφήστε να κρυώσει.

Σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το σκόρδο και το καψαλισμένο κουκουνάρι και αναμείξτε μέχρι να έχετε μια τραχιά πάστα. Προσθέστε τα φύλλα του καρότου και αναμείξτε μέχρι να έχετε ένα τραχύ μείγμα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα κι έπειτα προσθέστε την παρμεζάνα και αναμείξτε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί και να έχετε ένα τραχύ πέστο. Προσθέστε λίγο άσπρο πιπέρι και δοκιμάστε. Αν νομίζετε ότι θέλει αλάτι, προσθέστε το τώρα κι αναμείξτε για 2 δευτερόλεπτα.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν θα χρησιμοποιήσετε το πέστο την ίδια μέρα, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο, μέσα σ’ ένα μπωλ καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη, μέχρι 5 μέρες. Πριν το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε το καλά μ’ ένα κουτάλι.

σερβίρισμα
Σερβίρετε τη ζεστή σούπα σε μεγάλα μπωλ και προσθέστε από πάνω 2 κουταλάκια πέστο (λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο). Στύψτε λίγο λεμόνι από πάνω και καλή όρεξη!


20 comments:

  1. Αυτα ειναι τα καρορα που τρωει ο Μπακς Μπανικ, τα λεπτα με τα μεγαλα κοτσανια και φυλλα στο τελος τους!

    Τρελαινομαι για αυτα τα καροτα, τοσο πολυ που δεν θα ηθελα να τα φαω αν τα εβρισκα στην αγορα. Μονο να τα φωτογραφιζω!

    Βελουδινη, απλη και υπεροχη η καροτοσουπα εχει κι αυτη το καταπλικτικο πορτοκαλι χρωμα. Κι αυτη μου αρεσει εξισου. Κι αυτη ειναι υπεροχα φωτογενης!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Αυτά είναι :) Δεν είναι όμορφα; Αυτή την εποχή τα βρίσκεις παντού εδώ. Σ' ευχαριστώ Χρυσαυγή!

      Delete
  2. Εξαιρετική ιδέα το πέστο με τα φύλλα του καρότου! Είχα διαβάσει ότι τρώγονται σε αμερικάνικα σάιτ, αλλά δεν ήμουν σίγουρη.

    Καλήμερα
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εδώ στην Ολλανδία αυτά τα καρότα είναι παντού! Τα τρώνε πολύ και φυσικά ούτε κι εγώ μπορώ να τους αντισταθώ. Τα φύλλα μάλιστα είναι νοστιμότατα!

      Delete
  3. Από τις πιο εμπνευσμένες σούπες που έχω δει...και πρέπει να είναι και ιδιαίτερα γευστική! Ευχαριστούμε για την ιδέα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δώρα! Είναι πολύ νόστιμη. Ελπίζω να σου αρέσει αν την δοκιμάσεις.

      Delete
  4. Τι όμορφα που είναι τα καρότα!!!!!
    Ευτυχώς ένας παραγωγός στη λαική που ψωνίζω φέρνει τα καρότα με τα φύλλα τους οπότε σίγουρα θα δοκιμάσω το πέστο και με τη σουπίτσα!!
    Υπέροχη!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η μητέρα μου σήμερα βρήκε κι αγόρασε από τη λαϊκή (Παλ.Φαλήρου) καρότα με φύλλα. Υπάρχουν σε πολλές λαϊκές. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου! Σ' ευχαριστώ πολύ Πέπη.

      Delete
  5. Επιτέλους ξεκίνησαν και εδώ τα κρύα Μάγδα!
    Όσο και αν λατρεύω τον ήλιο και τη ζέστη, μου είναι αδιανόητος τέτοιος καιρός ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα!
    Υπέροχα τα μεζεδάκια και η παγωμένη μπίρα, αλλά έχω πεθυμήσει τις ζεστές, χουχουλιάρικες σούπες.
    Η δική σου έχει τόσο ωραία υφή και είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ή τυρί.
    Τι ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις τα φύλλα για πέστο!
    Μπράβο για το πολύ όμορφο πιάτο σου!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι! Τα έμαθα, ήρθε και σ' εσάς επιτέλους ο χειμώνας. Βέβαια εδώ ο χειμώνας είναι βαρύς κι ασήκωτος, καμία σχέση με την Αθήνα, οπότε οι σούπες είναι στο πρόγραμμα καθε εβδομάδα για να ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας. Σ'ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη!

      Delete
  6. Αγαπώ πολύ τις σουπες... ενας απο τους πολλούς λόγους που μου αρέσει ο Χειμώνας ;)
    Ειχα φτιαξει ζυμαρικα με σάλτσα πέστο και μου περισεψε η μιση.
    Πάνω που σκεφτόμουν πως να την αξιοποιήσω, ειδα την συνταγη σου!
    Μου ήρθε κουτί!

    Καλό ΣΚ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ τις λατρεύω! Ειδικά όταν πρωτοπιάνουν τα κρύα και τις έχω πεθυμήσει, τις ευχαριστιέμαι πολύ. Έχεις πέστο; Φαντάζομαι όχι από φύλλα καρότου ε; Δεν έχω δοκιμάσει σούπα με το κλασικό πέστο βασιλικού, πρωτίστως γιατί δεν μου αρέσει ο βασιλικός, οπότε θα χαρώ να μάθω πώς ήταν. Καλή Κυριακή!

      Delete
    2. Μόλις την έφαγα... τοσο ευκολη και τοσο νοστιμη!
      Μου αρεσει ο βασιλικος, οποτε για μενα εδεσε μοναδικα με την πέστο βασιλικου η σούπα.
      Θα την ξαναδοκιμάσω ομως και με την πέστο που προτείνεις για να έχω ολοκληρωμένη άποψη.
      Και πάλι συγχαρητήρια για την συνταγή σου :)

      Delete
    3. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Να' σαι καλά!!

      Delete
  7. τι υπεροχο χρωμα η σουπα! οτι πρεπει γαι τα κρυα!!! ενδοιαφερον το πεστο απ τα φυλλα του καροτου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολύ ωραίο το πέστο αυτό. Κι η σούπα πράγματι, ό,τι πρέπει για τα κρύα! Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  8. Oι σούπες είναι οι αγαπημένες μου .
    Εχει υπέροχο χρώμα. Αν και να σου πω την αλήθεια ζήλεψα πολύ τα ωμά καρότα έτσι με τα φύλλα τους. Είναι τέλεια. Εδώ δεν τα βρίσκω με τα φύλλα έτσι.
    Μου αρέσει που τα έκανες πέστο.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το χρώμα της είναι να το χαζεύεις, αλλά κι από γεύση δεν πάει πίσω.
      Όσο για καροτόφυλλα, πήγε η μητέρα μου στη λαική χθες (Παλ.Φαλήρου) και βρήκε καρότα με τα φύλλα τους. Ο πωλητής πήγε να τα κόψει και να της δώσει μόνο να καρότα και ξαφνιάστηκε που του τα ζήτησε! Της είπε πως τα πετάνε και πως γενικά δεν τα θέλει ο κόσμος. Αν λοιπόν ο κόσμος αρχίσει και τα ζητάει, θα μάθουν κι οι πωλητές :) Καλή Κυριακή!

      Delete
  9. Σε παρακολουθώ πολλά χρόνια, αλλά δεν σου έχω γράψει κάτι... Ε σήμερα που είδα το πέστο με τα φύλλα του καρότου είπα να πω ένα μπράβο _ και για το πεστο, την καροτόσουπα,και γενικότερα! Εμένα οι αγαπητοί φίλοι πωλητές στη λαϊκή μου λένε ότι δίνουν τα φύλλα στα κουνελάκια τους και ποτέ δεν δοκίμασα να τα κάνω κάτι! Aλλά θα το κάνω το πέστο! Καλή επιτυχία στα βραβεία***

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλσπέρα Μάρα και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που αποφάσισες να μου αφήσεις μήνυμα κι ελπίζω να απολαύσεις το πέστο αν το φτιάξεις.

      Delete