Sunday, December 13, 2015

Γυμνή τούρτα με στρώσεις σοκολατένιου κέικ και σαντιγί βανίλιας

Πάντα πίστευα πως δεν χρειάζεται δικαιολογία για να φτιάξει κανείς μια τούρτα αλλά ειδικά την περίοδο των εορτών, όταν η λαιμαργία επιτρέπεται, ή μάλλον επιβάλλεται, κι οι τύψεις δεν υπάρχουν ούτε καν σαν λέξη στο μυαλό σου, ενδείκνυται.




Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι δεν μου αρέσουν οι φανταχτερές τούρτες με πολλά διακοσμητικά στοιχεία κι είναι γεγονός ότι προτιμώ την απλότητα στις γεύσεις και τη λιτότητα στην εμφάνιση.


Δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στις γεύσεις μιας τούρτας και στο πώς αυτές μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά παρά στο πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι. Απ’ την άλλη όμως είμαι οπτικός τύπος και εννοείται πως θέλω να είναι και ευπαρουσίαστη.




Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάστηκε να κάνω πολλά για να ομορφύνω την τούρτα μου. Τα κατακόκκινα φραγκοστάφυλα —αυτά τα εγγενώς γιορτινά και άκρως θελκτικά φρούτα— αμέσως μεταμόρφωσαν την απλή αυτή δίχρωμη τούρτα σε κάτι το μαγικό.


Η τούρτα αποτελείται από δυο μέρη· το σοκολατένιο κέικ και την σαντιγί βανίλιας. Το κέικ σοκολάτας είναι υγρό, μαλακό και συνεκτικό δίχως να είναι βαρύ, με μια βαθιά γεύση σοκολάτας, μια απαλή πικράδα από το κακάο και τον καφέ, και μια καραμελένια γλύκα από την μαλακιά καστανή ζάχαρη. Ανάμεσα στις στρώσεις του κέικ αλλά και απλωμένη στην κορυφή του, βρίσκεται μια αφράτη σαντιγί αρωματισμένη με βανίλια η οποία είναι ανεπαίσθητα γλυκιά, εξισορροπώντας έτσι τις γεύσεις του κέικ.




Η τούρτα στο σύνολό της είναι ισορροπημένη, ελαφριά και όχι πολύ γλυκιά, ιδανική για να σερβιριστεί σ’ ένα εορταστικό τραπέζι όταν όλοι έχουν φάει πολύ και θέλουν ένα εύγεστο επιδόρπιο που να μην είναι βαρύ και λιγωτικό.




Είναι μια κομψή «γυμνή» τούρτα με έντονη τη γεύση της σοκολάτας και με το άρωμα της βανίλιας να σου εξιτάρει τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά. Για μένα, τέλεια. Ελπίζω να την απολαύσετε!


Υ.Γ. Αυτή είναι η τελευταία συνταγή που υποβάλλω στον διαγωνισμό του Βήματος, ο οποίος λήγει την Δευτέρα (14 Δεκεμβρίου) και είναι για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “Best Sweet Treats” με χορηγό το #Flora. Ελπίζω να μην σας ζάλισα πολύ αυτό το διάστημα υπενθυμίζοντάς σας συνεχώς τις υποψηφιότητές μου στα Food Blog Awards και για τελευταία φορά θα σας ζητήσω να με υποστηρίξετε με την ψήφο σας. Εφόσον λοιπόν το επιθυμείτε, μπορείτε να με ψηφίσετε μέχρι και την Δευτέρα, εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling, κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Σας ευχαριστώ!









Γυμνή τούρτα με στρώσεις σοκολατένιου κέικ και σαντιγί βανίλιας

«Γυμνές» τούρτες (όρος μεταφρασμένος από το αγγλικό “naked cake”) ονομάζονται οι τούρτες (συνήθως με στρώσεις) στις οποίες δεν εφαρμόζεται επικάλυψη/frosting στην περιφέρειά τους με αποτέλεσμα να είναι ορατά, ως επί το πλείστον, τα επιμέρους κομμάτια τους.

Η τούρτα αυτή είναι επίσης ιδανική για γενέθλια ή για οποιαδήποτε γιορτή.

Το πασπάλισμα της φόρμας με κακάο αντί για αλεύρι δεν είναι τυχαίο. Το κάνω διότι τα πλαϊνά τοιχώματα του κέικ είναι ορατά και δεν θέλω να φαίνονται ασπρίλες από το αλεύρι. Θέλω τα κέικ να έχουν ένα σκούρο, καλαίσθητο χρώμα από το κακάο, το οποίο θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη αντίθεση με το άσπρο χρώμα της σαντιγί.

Πρόσφατα έμαθα κι έναν καινούριο και πολύ επιτυχημένο τρόπο να κόβω τα κέικ σε δυο ισομεγέθη κομμάτια κι έχω ενθουσιαστεί. Διαβάστε παρακάτω την μέθοδο.




Μερίδες: 1 τούρτα / 12-14 κομμάτια

Υλικά

για το σοκολατένιο κέικ
120 γρ. σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας (70% κακάο), ψιλοκομμένη
25 γρ. (3 κουταλιές σούπας) κακάο σε σκόνη καλής ποιότητας
5 γρ. (1 κουταλιά σούπας) στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
240 ml βραστό νερό
295 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ. (2 κουταλάκια γλυκού) baking powder
6 γρ. (1 κουταλάκι γλυκού) μαγειρική σόδα
3 γρ. (½ κουταλάκι γλυκού) αλάτι
225 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα των φορμών
200 γρ. λευκή ψιλή ζάχαρη
200 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια γλυκού πάστα βανίλιας ή καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
240 ml φρέσκο πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

για την σαντιγί βανίλιας
500 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
27 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένο, ή 1 κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας (ή καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)

για το γαρνίρισμα
Φρέσκα φραγκοστάφυλα
Μικρά φύλλα φρέσκου δυόσμου/μέντας

Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο, 2 στρογγυλές φόρμες για κέικ 18 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι, σπάτουλες (μια μακριά ίσια σπάτουλα και μια μικρή σπαστή σπάτουλα)


Προετοιμασία

για το σοκολατένιο κέικ
Σ’ ένα πυρίμαχο μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε την σοκολάτα, το κακάο και τον καφέ και ρίξτε από πάνω το βραστό νερό. Αφήστε να σταθεί για 1 λεπτό κι αναμείξτε μ’ ένα σύρμα ώστε να λιώσει η σοκολάτα και να έχετε ένα λείο μείγμα. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς.


Βουτυρώστε τις βάσεις και τα τοιχώματα των δυο φορμών, τοποθετήστε λαδόκολλα στους πάτους (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας) και βουτυρώστε τη λαδόκολλα. Πασπαλίστε με κακάο τις φόρμες και αφαιρέστε όσο περισσεύει, αναποδογυρίζοντές τες και χτυπώντας τον πάτο τους απαλά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Σ’ ένα άλλο μπωλ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπήστε, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “φτερό” του μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός), σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο και απαλό μείγμα, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε ένα-ένα τ’ αβγά χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν πλήρως στο μείγμα. Προσθέστε τη βανίλια και το κρύο πια μείγμα σοκολάτας και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθούν. Έπειτα προσθέστε τα κοσκινισμένα υλικά σε 3 δόσεις εναλάσσοντας με το γάλα (σε 2 δόσεις) ως εξής: με το μίξερ σας να δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το 1/3 των κοσκινισμένων υλικών και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε το μισό γάλα και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί, μετά προσθέστε άλλο 1/3 των κοσκινισμένων υλικών και χτυπήστε, ρίξτε το υπόλοιπο γάλα και χτυπήστε, και τέλος ρίξτε την υπόλοιπη ποσότητα των κοσκινισμένων υλικών και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα. Μην χτυπήσετε παραπάνω γιατί το κέικ θα σας βγει σφιχτό.


Μοιράστε το μείγμα ισομερώς μεταξύ των 2 φορμών. Εγώ ζυγίζω το μείγμα ώστε τα κέικ να βγούνε ακριβώς ίδια σε μέγεθος. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά, μοιράστε το μείγμα με το μάτι. Ισιώστε τις κορυφές με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού ή μια μικρή σπαστή σπάτουλα.

Βάλτε και τις δύο φόρμες στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου ή μέχρι όταν εισάγετε μια ξύλινη οδοντογλυφίδα ή σουβλάκι στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, να έχει αποκολληθεί λίγο από τις άκρες της φόρμας και όταν το πατάτε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλο να επανέρχεται. Προσέξτε να μην παραψήσετε τα κέικ γιατί θα ξεραθούν. Μπορείτε να ακουμπήσετε λίγο αλουμινόχαρτο στην κορυφή των κέικ αν δείτε πως παίρνουν σκούρο χρώμα προς το τέλος του ψησίματος.


Αφαιρέστε τις φόρμες απ’ το φούρνο, ακουμπήστε τες πάνω σε σχάρα κι αφήστε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά. Έπειτα αφαιρέστε τα κέικ και ακουμπήστε τα στη σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Τα κέικ μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τα διατηρήσετε καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος.

για την σαντιγί βανίλιας
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τα σποράκια βανίλιας (ή την πάστα ή το εκχύλισμα βανίλιας) και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “σύρμα” του μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός) χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια αφράτη σαντιγί η οποία να μην είναι πολύ σφιχτή αλλά να κρατάει καλά. Αν είναι πολύ μαλακιά, το βάρος των κέικ θα την κάνει να βγει από τα πλαϊνά της τούρτας και αν είναι πολύ σφιχτή, δεν θα απλώνεται καλά και δεν θα έχει τόσο ευχάριστη υφή.

συναρμολόγηση της τούρτας
Χρησιμοποιώντας ένα μακρύ, κοφτερό οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε τις κορυφές των κέικ ώστε να είναι επίπεδες. Έπειτα κόψτε το κάθε κέικ σε δυο ίσα κομμάτια ώστε να έχετε 4 ισομεγέθη κέικ. Ιδού λοιπόν ο καινούριος τρόπος που ανακάλυψα ώστε να είναι πιο εύκολο. Θα χρειαστείτε ένα χάρακα (ή μια μεζούρα) και μερικές οδοντογλυφίδες. Μετρήστε το ύψος του κέικ με το χάρακα, βρείτε τη μέση, κι εκεί μπήξτε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ. Δείτε και τις φωτογραφίες. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο σε όλη την περιφέρεια του κέικ μέχρι να έχετε βάλει οδοντογλυφίδες σε 7-8 σημεία. Με το μαχαίρι κόψτε γύρω-γύρω το κέικ, ακριβώς πάνω από κάθε οδοντογλυφίδα, έχοντάς τες ως οδηγό, πριονίζοντας πολύ απαλά το κέικ και γυρνώντας (το πιάτο ή άλλη επιφάνεια στην οποία στέκεται πάνω το κέικ) με το άλλο σας χέρι. Χρησιμοποιήστε τις ίδιες οδοντογλυφίδες για το δεύτερο κέικ.


Επιλέξτε την πιατέλα ή βάση όπου θα τοποθετήσετε την τούρτα σας και τοποθετήστε το κάτω κομμάτι του πρώτου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω). Προσθέστε από πάνω το ¼ της σαντιγί. Απλώστε την ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας μικρής σπαστής σπάτουλας (ή μιας κανονικής σπάτουλας), προσέχοντας να μην την απλώσετε μέχρι τις άκρες του κέικ για να υπάρχει περιθώριο να απλώσει όταν προσθέσετε από πάνω τις επόμενες στρώσεις κέικ/σαντιγί. Ακουμπήστε προσεκτικά το επάνω κομμάτι του πρώτου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) πάνω στη γέμιση και προσθέστε από πάνω άλλο ¼ της σαντιγί. Απλώστε την ομοιόμορφα κι ακουμπήστε από πάνω το επάνω κομμάτι του δεύτερου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω). Απλώστε ομοιόμορφα άλλο ¼ της σαντιγί και ακουμπήστε το κάτω κομμάτι του δεύτερου κέικ (το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα κάτω) από πάνω. Τέλος, απλώστε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη σαντιγί και είτε ισιώστε την κορυφή, είτε κάντε σχέδια σαν κυματάκια, ό,τι σας αρέσει.

Διακοσμήστε με τα φραγκοστάφυλα και σερβίρετε αμέσως.


Είναι καλύτερο να καταναλωθεί την μέρα που θα την φτιάξετε. Σε περίπτωση που δεν φαγωθεί όλη, βάλτε τη στο ψυγείο καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη για 1 μέρα. Δεν σας συνιστώ να την κρατήσετε παραπάνω γιατί θα ξεραθεί η σαντιγί, εκτός αν δεν σας ενοχλεί.

Τέλος, μια συμβουλή για το κόψιμο της τούρτας. Επειδή η σαντιγί είναι μαλακιά μπορεί να βγει από τα πλαϊνά του κέικ κατά το κόψιμο. Γι’ αυτό λοιπόν χρησιμοποιήστε ένα μακρύ μαχαίρι με λεπτή λεπίδα και μην την κόψετε με δύναμη, αν και για να λέμε την αλήθεια, λίγη σαντιγί θα βγει από τα πλάγια, είναι αναπόφευκτο. Εγώ δεν ήμουν πολύ προσκεκτική και μου βγήκε λίγη παραπάνω, αλλά εσείς μπορείτε να μάθετε από τα δικά μου λάθη. ;)




15 comments:

  1. Εκπληκτικές φωτογραφίες και πολύ καλή περιγραφή οδηγιών.
    Περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα και εύχομαι για μια ακόμη φορά καλή επιτυχία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Ξανθή μου για την υποστήριξη! Να' σαι καλά! Σε φιλώ.

      Delete
  2. Απλή και όμορφη!
    Γενικά μπραβο που σ'αυτό το μπλογκ εναλλάσονται τόσο ωραία οι συνταγές και δεν είναι όλες στο ίδιο μοτίβο όπως βλέπουμε σε άλλα... τυριά,κρέμες,σοκολάτα και πάλι από την αρχή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δέσποινα και χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου.

      Delete
  3. Μπράβο σου βρε Μάγδα, μπράβο σου για το όλο, για το στυλ, για τη φωτογράφιση, την εκτέλεση, αυτή την ομορφιά που εκπέμπεις και στο λόγο σου και στην ποιότητα των υλικών σου και στην ανάδειξη των γεύσεων!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Μάρθα μου! Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  4. Καλημερα!
    Γυμνη, ντυμενη... οπως και να την ειχες εγω και πάλι θα την έτρωγα χα χα.
    Εμενα πάντως με εντυπωσιασε εμφανισιακα.
    Ελπιζω να προλαβω να την φτιαξω μεσα στις γιορτες... αν όχι με τοτε στο πρωτο γεννέθλιο πάρτυ που θα χρειαστει ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Χαχα εγώ να δεις. Σ' ευχαριστώ πολύ κι αν την φτιάξεις, θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε!

      Delete
  5. Τα αγαπώ τα γυμνά κεικ και τα τιμω και με το παραπάνω .Αν και οταν εχεις παιδιά θα πεσεις στην παγίδα της ομορφιας της ζαχαροπαστας , αυτο ευτυχως διαρκεί λιγα χρόνια :)

    Υπέροχο το κεικ σου και οι φωτο σου μαγευουν !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ζαχαρόπαστα δεν μου αρέσει καθόλου. Την έχω δοκιμάσει κανα-δυο φορές αλλά δεν έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένη οπότε "απεβλήθει" από την κουζίνα μου. :) Σ' ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή! Χαίρομαι που σου αρέσει.

      Delete
  6. πανέμορφη!! και με τόσο χρήσιμες οδηγίες!
    καλή επιτυχία και πάλι Μάγδα μου και καλές γιορτές!!
    σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Εύη! Καλές γιορτές σου εύχομαι και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Φιλιά!

      Delete
  7. Φαίνεται τέλεια. Θα μπορούσε το κέικ να γίνει λίγες μέρες πριν και να διατηρηθεί στην κατάψυξη?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Julie. Σ' ευχαριστώ! Μπορείς να διατηρήσεις τα κέικ σοκολάτας στην κατάψυξη για 1 μήνα. Θα πρέπει να τα αφήσεις να κρυώσουν εντελώς και μετά να τα τυλίξεις με πλαστική μεμβράνη πολύ καλά, να σφραγιστούν. Όταν θες να τα χρησιμοποιήσεις, βγάλτα από την κατάψυξη, άστα στον πάγκο της κουζίνας σου μέχρι να ξεπαγώσουν εντελώς και μετά μπορείς να τα κόψεις και να συνεχίσεις να φτιάξεις την τούρτα.

      Delete
  8. Γεια σου Μάγδα μου...
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω...μη πως αντί για γάλα χρησιμοποιήσω ξινογαλα...Κάτι μου λέει πως θα γίνει ακόμα πιο αφράτο το cake....τι λες???

    ReplyDelete