Sunday, December 6, 2015

Μυδοπίλαφο κοκκινιστό

Όταν ήμουν μικρή, το αγαπημένο μου φαγητό ήταν το ρύζι. Μπορούσα να το τρώω κάθε μέρα χωρίς να το βαριέμαι ή να διαμαρτύρομαι κι οι δικοί μου συνεχώς με πείραζαν λέγοντάς μου ότι γεννήθηκα σε λάθος χώρα κι ότι έπρεπε να ζω στην Κίνα.




Ενώ πλέον τα γούστα μου έχουν αλλάξει κι εξελιχθεί (αλίμονο δηλαδή αν δεν είχαν εξελιχθεί), η αγάπη μου για το ρύζι καλά κρατεί. Εξακολουθώ να το προτιμώ από τα ζυμαρικά ή τις πατάτες και όταν μάλιστα αυτό συνοδεύεται από θαλασσινά όπως γαρίδες, καραβίδες, χταπόδι, καλαμαράκια ή μύδια, τότε είναι η καλύτερή μου. Ειδικά όταν πρόκειται για μύδια διότι για μένα το καλύτερο πιάτο με ρύζι είναι το μυδοπίλαφο.




Πριν μερικά χρόνια είχα μοιραστεί μαζί σας τη συνταγή μου για το κλασικό άσπρο μυδοπίλαφο με μακρύκοκκο ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες, ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης και πράσινη πιπεριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο, το οποίο είναι εκπληκτικό και λατρεμένο, και είναι από τα πιάτα που όποτε φτιάχνω σε τραπέζι έχει πάντα μεγάλη επιτυχία.


Ήρθε όμως η ώρα να μοιραστώ μαζί σας και το άλλο μυδοπίλαφό μου, το κοκκινιστό, που ανταγωνίζεται σε γεύση την πρώτη μου αγάπη. Αυτό το φτιάχνω με ρύζι Καρολίνα με αποτέλεσμα να είναι πιο «πιλάφι», δηλαδή με πιο μαλακιά και κολλώδη υφή από το άλλο, με ολόκληρες ντομάτες κονσέρβας (αν και το καλοκαίρι μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με φρέσκιες ντομάτες), πελτέ και φυσικά κρεμμύδια και σκόρδα.


Πάντα χρησιμοποιώ μύδια με το κέλυφος για το μυδοπίλαφό μου πολύ απλά γιατί η γεύση τους είναι ανώτερη από αυτή των καθαρισμένων μυδιών αλλά και γιατί το πολύτιμο ζουμί που προκύπτει από το άχνισμά τους είναι αναντικατάστατο.




Επίσης, το γεγονός ότι μπορείς να τα αρωματίσεις με διάφορα υλικά και να τους δώσεις τη γεύση που θες κατά το άχνισμα είναι σημαντικό για το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου, αφού τα υλικά αυτά θα χαρίσουν τη γεύση τους και στο πιλάφι. Σε αυτήν εδώ την περίπτωση, τα άχνισα με λευκό κρασί Chardonnay, μερικά φύλλα δάφνης, ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού και μερικά κλωναράκια φρέσκου μαϊντανού.




Το μυδοπίλαφο αυτό είναι μοναδικό. Το ρύζι είναι χυλωμένο, μαλακό και ζουμερό κι ο κάθε του κόκκος αγκαλιάζει τα στρουμπουλά κι εύχυμα μύδια που μυρίζουν θάλασσα. Η ντομάτα είναι ελαφριά και χαρίζει τη γεμάτη γεύση της στο πιάτο χωρίς να κουκουλώνει τη μεστή και σχεδόν γλυκιά γεύση των μυδιών, ενώ τα μυρωδικά προσδίδουν φρεσκάδα στο πιάτο.




Υ.Γ. Όπως ανέφερα και στις τρεις προηγούμενες αναρτήσεις, πέρα από την δική σας ψήφο για τα Food Blog Awards του Βήματος, υπάρχει και κριτική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους βάσει συγκεκριμένων συνταγών που θα αναρτηθούν στα blog μας με προϊόντα των χορηγών του διαγωνισμού. Ένας από τους χορηγούς είναι το #Knorr. Υποβάλλω λοιπόν αυτή τη συνταγή στο διαγωνισμό για την κατηγορία Best Cooking Blog στην οποία είμαι υποψήφια. Εσείς φυσικά μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να με ψηφίσετε εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Θα μου δώσετε μεγάλη χαρά αν με στηρίξετε. Σας ευχαριστώ πολύ!!









Μυδοπίλαφο κοκκινιστό

Μπορεί να παίρνει λίγη ώρα για να καθαριστούν τα μύδια με το κέλυφος αλλά πιστέψτε με, το γευστικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Θα χρειαστείτε 1,2 με 1,3 κιλά μύδια αλλά καλό είναι να αγοράσετε μισό κιλό παραπάνω κι αυτό γιατί μερικά από τα μύδια θα έχουν σπασμένο κέλυφος και άλλα θα είναι πεθαμένα οπότε δεν θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Για 500 γρ. ρύζι Καρολίνα, πρέπει να ρίξετε 1,2 λίτρα υγρού (ζουμί από το άχνισμα των μυδιών συν νερό). Αν σας βγει περισσότερο ζουμί απ’ τα μύδια, προσθέστε λιγότερο νερό. Αν σας βγει λιγότερο ζουμί απ’ τα μύδια, συμπληρώστε με επιπλέον νερό.

Είναι ιδανικό για ένα εορταστικό τραπέζι, σερβιρισμένο σε μια μεγάλη πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και φυσικά μη ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσατε για να μαγειρέψετε το πιάτο.

Κι αν θέλετε άσπρο μυδοπίλαφο, βρείτε το εδώ.




Μερίδες: 6

Υλικά

για τα μύδια
1,2 -1,3 κιλά μύδια με το κέλυφος
120 ml λευκό ξηρό κρασί (χρησιμοποίησα Chardonnay)
2 ξερά φύλλα δάφνης
10 κόκκους μαύρου πιπεριού
3 κουταλιές σούπας νερό
Μια χούφτα κλωναράκια φρέσκου μαϊντανού

για το πιλάφι
75 ml (5 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια (καθαρό βάρος 165 γρ.), ψιλοκομμένα ή τριμμένα στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες στο μούλτι
1 κύβο ζωμού ψαριού (ή 1 Knorr «Σπιτικός» ψυγείου)
400 γρ. κονσέρβα ντομάτες ολόκληρες, πολτοποιημένες
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
500 γρ. ρύζι Καρολίνα
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι (συν έξτρα αν θεωρείτε πως το χρειάζεται στο τέλος)
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένος
Μισή χούφτα φύλλα φρέσκου άνηθου, ψιλοκομμένος
450 ml ζουμί από τα μύδια (αν σας βγει περισσότερο, προσθέστε λιγότερο νερό / αν σας βγει λιγότερο συμπληρώστε με νερό)
750 ml καυτό νερό

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, λεπτό κόσκινο, τουλπάνι, βουρτσάκι (για το καθάρισμα των μυδιών), μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι)


Προετοιμασία

Καθάρισμα των μυδιών
Διαβάστε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες μου για το πώς να καθαρίσετε τα μύδια.

Μαγείρεμα των μυδιών
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίξτε τα μύδια, το κρασί, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, το νερό και τα κλωνάρια μαϊντανού. Ανάψτε τη φωτιά στο μέτριο προς δυνατό και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Μόλις αρχίσει να βγαίνει ατμός από τα πλαϊνά του καπακιού, κατεβάστε τη φωτιά στο μέτριο, ανακινήστε ελαφρά την κατσαρόλα και αχνίστε τα μύδια για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Ανακινείτε την κατσαρόλα κάθε 1 λεπτό περίπου, έτσι ώστε τα μύδια να ψηθούν ομοιόμορφα. Μην ανακινείτε την κατσαρόλα με δύναμη γιατί μπορεί να σπάσουν τα κελύφη. Προσέξτε μην παραψήσετε τα μύδια γιατί θα στεγνώσουν και θα γίνουν σα λάστιχο. Πρέπει να είναι ζουμερά.


Στραγγίξτε τα μύδια και κρατήστε το ζουμί. Πετάξτε τυχόν μύδια που το κέλυφός τους δεν άνοιξε όταν τα αχνίσατε. Αφήστε τα μύδια στην άκρη και καλύψτε τα ώστε να παραμείνουν ζεστά.
Τοποθετήστε το τουλπάνι μέσα σε ένα λεπτό κόσκινο και πάνω από ένα μεγάλο μπωλ. Χύστε μέσα το υγρό ώστε να καθαριστεί από τυχόν άμμο και ακαθαρσίες και μετρήστε το. Αφήστε το ζουμί στην άκρη.

Μαγείρεμα του πιλαφιού
Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό, προσέχοντας μην αρπάξει. Προσθέστε τον πελτέ κι ανακατέψτε καλά. Έπειτα προσθέστε τις πολτοποιημένες ντομάτες, το Knorr, το αλάτι και λίγο πιπέρι κι ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει το Knorr.


Προσθέστε το ρύζι κι ανακατέψτε καλά, έπειτα ρίξτε το ζουμί από τα μύδια και το νερό (συμπληρώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα υγρών) κι ανακατέψτε.
Αφήστε να πάρει μια βράση, κλείστε το καπάκι, βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο (ελέγξτε στα 15 λεπτά γιατί όλες οι μάρκες ρυζιού δεν είναι ίδιες). Στο τέλος, το ρύζι δεν θα πρέπει να είναι σκληρό ή al dente, ούτε και να διαλύεται ο κόκκος του ρυζιού, αλλά πρέπει να είναι μαλακό. Θα πρέπει να έχει λίγο πηχτό ζουμάκι και το ρύζι να είναι λίγο υγρό και κρεμώδες, όχι εντελώς στεγνό.

<

Κλείστε τη φωτιά, αποσύρετε την κατσαρόλα και προσθέστε τα μύδια, τον μαϊντανό και τον άνηθο (κρατήστε λίγο για πασπάλισμα από πάνω) κι ανακατέψτε απαλά για να μη σπάσουν τα μύδια. Ελέξγτε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και προσθέστε.


Αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά και έπειτα σερβίρετε με λίγο έξτρα μαϊντανό και άνηθο πασπαλισμένο από πάνω.


8 comments:

  1. Αγαπημένα μυδοπίλαφο άσπρο ή κόκκινο.
    Επίσης υπέροχο πιάτο. Καλή επιτυχία και πάλι.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου. Φιλιά πολλά!

      Delete
  2. Υπέροχο Μάγδα! Δεν εχω φτιάξειποτέ γιατί τα φοβάμαι οτι δε θα τα κάνω καλά! Θα το δοκιμάσω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να σου αρέσει.

      Delete
  3. Καπως ετσι κανω το μυδοπίλαφο αλλα οχι τοσο "κοκκινο" . Φαινετε πολυ νόστιμο και λαχταριστό .
    Λατρεψα τα πιατα και ολη την παρουσίαση !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή.

      Delete
  4. Τέλειο το μυδοπίλαφο σου Μάγδα μου.
    Ετσι όπως μου αρέσει με το ρυζάκι χυλωμένο.
    Η αλήθεια είναι πως το καθάρισμα των μυδιών είναι ένα θέμα (την τελευταία φορά έκαν 1 ώρα και 10 λεπτά!!) αλλα όπως λες αξίζει το αποτέλεσμα.

    Φιλιά πολλά & good luck :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Εμένα μου παίρνει μισή ωρίτσα αλλά πράγματι μπορεί να πάρει και παραπάνω. Αξίζει όμως! Φιλιά!

      Delete