Thursday, December 17, 2015

Kale chips αλά ελληνικά

Την περίοδο των εορτών όπου κι αν πας, όπου κι αν κοιτάξεις, βλέπεις γλυκιές κι αλμυρές λιχουδιές που δεν μπορείς με τίποτα ν’ αγνοήσεις ή να τους αντισταθείς.




Αυτοί οι αλμυροί και γλυκοί πειρασμοί μπορούν να κάνουν ακόμα και τους πιο εγκρατείς να πέσουν θύμα τους και ν’ αρχίσουν να τους τσιμπάνε δυο-δυο. Είναι επικίνδυνοι, ειδικά για όσους προσέχουν τί τρώνε.


Επειδή φέτος κάνω συνειδητή προσπάθεια να έχω πιο ισορροπημένη διατροφή την περίοδο των εορτών και να μην είναι τόσο ευάλωτη όσο είμαι συνήθως στη γοητεία τέτοιων εδεσμάτων, αποφάσισα να είμαι προνοητική και να φτιάξω τα δικά μου σνακ που είναι λίγο πιο αγνά, ώστε όποτε με πιάνει λιγούρα να μην πέφτω με τα μούτρα σε ό,τι ανθυγιεινό υπάρχει τριγύρω. Άλλωστε προτιμώ να ευχαριστηθώ τα γιορτινά κυρίως γεύματά μου και μερικά χριστουγεννιάτικα γλυκά παρά όλα εκείνα τα σνακ που ξέρω ότι δεν πρόκειται να μου προσφέρουν τίποτα. Κι ένα από τα σνακ που φτιάχνω ούτως ή άλλως πάρα πολύ συχνά και που έχω πάντα στο σπίτι είναι τα kale chips.




Παρεμπιπτόντως, το kale, και δη το σγουρό, είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των Ολλανδών (πολύ πριν γίνει μόδα παγκοσμίως) και πρωταγωνιστεί σε πολλά παραδοσιακά πιάτα τους, όπως το stamppot, το οποίο είναι ένας τραχύς πουρές από πατάτα και λαχανικά σερβιρισμένος με rookworst (χοιρινό καπνιστό ολλανδικό λουκάνικο). Εγώ δεν είμαι καθόλου φαν αυτού του κλασικού ολλανδικού πιάτου —είναι λίγο hardcore για τα ελληνικά μου γούστα— και προτιμώ να χρησιμοποιώ το ολλανδικό kale σε πίτες με φύλλο, σε μπρουσκέτες και φυσικά για να φτιάξω τσιπς.




Τρελαίνομαι για την τραγανή τους υφή και όταν μάλιστα τα φτιάχνω με ρίγανη κι ελαιόλαδο και τα πασπαλίζω με ξύσμα λεμονιού μετά το ψήσιμο, δηλαδή αλά ελληνικά, τότε μπορώ να φάω ένα ταψί.


Ιδού λοιπόν τα δικά μου kale chips. Έχουν μια ελαφρώς πικρή γεύση από το kale, μια απαλή γλύκα απ’ το ελαιόλαδο και φυσικά την ασύγκριτη γεύση της ελληνικής ρίγανης και τη φρεσκάδα κι οξύτητα του λεμονιού.




Υ.Γ. Εξομολόγηση: ένας από τους λόγους που λατρεύω τα kale chips με ρίγανη είναι γιατί όταν τα τρώω παραμυθιάζομαι και νομίζω πως τρώω τα αγαπημένα μου ελληνικά πατατάκια με ρίγανη τα οποία πρώτον, δεν μπορώ να βρω στην Ολλανδία και δεύτερον, και να τα έβρισκα δεν θα τα έτρωγα γιατί έχουν πεντακόσιες χιλιάδες θερμίδες ανά μπουκιά. Προτιμώ να φάω μια πάστα και να την ευχαριστηθώ παρά ένα σακουλάκι πατατάκια. Ουφ, τό’ πα.









Kale chips αλά ελληνικά

Τα kale chips είναι πολύ «ευέλικτα». Εκτός από ρίγανη μπορείτε να τους προσθέσετε άλλα ξερά μυρωδικά, πιπέρια (η ισπανική καπνιστή καυτερή πάπρικα είναι η αγαπημένη μου), καπνιστό αλάτι, τυριά όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε σγουρό kale μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο είδος kale για να φτιάξετε αυτά τα πανεύκολα και γρήγορα τσιπς.

Προσοχή με το αλάτι, δεν χρειάζονται πολύ.




Μερίδες: αρκετά για 2 άτομα

Υλικά
185 γρ. φρέσκα φύλλα σγουρού kale (μετά το καθάρισμα μου βγήκαν γύρω στα 120 γρ.)
1 κουταλιά σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη
Αλάτι, κατά βούληση

Ξύσμα από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: 1-2 ταψιά (ανάλογα με το μέγεθος του φούρνου σας), λαδόκολλα


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Καλύψτε τον πάτο ενός ή δυο ταψιών με λαδόκολλα.

Ξεπλύντε το kale καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σκουπίστε το πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή απορροφητικό χαρτί. Αν το kale είναι υγρό δεν πρόκεται να σας γίνει τραγανό.

Κόψτε με ένα μαχαίρι το κεντρικό, σκληρό νεύρο από κάθε φύλλο όπως και τα σκληρά κοτσάνια στις βάσεις και πετάξτε τα. Κόψτε με τα χέρια σας τα φύλλα σε κομμάτια.

Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπωλ και ρίξτε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και λίγο αλάτι και κάντε τους μασάζ με τα δάχτυλά σας ώστε κάθε μέρος του kale να καλυφθεί με το λάδι.


Τοποθετήστε τα φύλλα σε μια στρώση πάνω στα ταψιά και ψήστε στο μεσαίο ράφι για 12-13 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα να είναι τραγανά και να έχουν πάρει λίγο χρώμα στις άκρες. Δοκιμάστε ένα πριν τα βγάλετε απ’ το φούρνο για να τσεκάρετε πόσο τραγανά είναι.

Αφαιρέστε τα απ’ το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπωλ. Δοκιμάστε και ρίξτε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται. Ρίξτε από πάνω το ξύσμα του λεμονιού, ανακατέψτε απαλά με τα χέρια σας κι απολαύστε!

Αν θέλετε να τα διατηρήσετε, μπορείτε να τα τυλίξετε ελαφρά με λαδόκολλα ή χαρτί κουζίνας και να τα βάλετε σε μια σακούλα χωρίς όμως να την κλείσετε ερμητικά. Κρατήστε τα έτσι για 2 μέρες.


7 comments:

  1. Μμμμμμ!!! Ήταν η πρώτη συνταγή που δοκίμασα μόλις βρήκα kale αλλά τη πρώτη φουρνιά την έκαψα. Τα έψησα στον αέρα και ήταν έτοιμα/καμένα πολύ γρήγορα.
    Θα τα δοκιμάσω με τη ρίγανη και στους 175... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, θέλουν χαμηλή θερμοκρασία. Δεν ψήνω ποτέ στον αέρα, πάντα αντιστάσεις πάνω-κάτω, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γι' αυτό. Καλή επιτυχία αν τα δοκιμάσεις.

      Delete
  2. Καλημέρα, δύσκολα βρίσκω kale στην Ελλάδα πρέπει να κάνω ταξίδι σε μακρινό ΣΜ.
    Όμως υπάρχουν έτοιμα σε σακουλάκι, τα έχω δοκιμάσει αλλά δεν μου έκαναν κάτι για να τα αγοράσω και πάλι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα! Τα έτοιμα δεν μου αρέσουν καθόλου. Αν βρεις ποτέ kale και σου αρέσει η γεύση του, αξίζει να τα δοκιμάσεις.

      Delete
  3. Θέλω πολύ να φτιάξω κι εγώ, αλλά δυστυχώς εδώ που ζω δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Έχω δει να πουλάνε σε βιολογικά στο Internet, αλλά είναι πανάκριβα. Ίσως πάλι, στην Αθήνα να βρίσκουν στις λαϊκές ή στα super-markets. Τέλος πάντων, φαίνεται ένα πολύ ωραίο σνακ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κρίμα που δεν μπορείς να βρεις. Είναι νοστιμότατο σνακ. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  4. Τέτοια τσιπς δεν έχω δοκιμάσει.
    Ουτε βεβαια και το κάλε.. αλλά ο τρόπος που τα φτιάχνεις με ενθουσίασε.
    Θα ήθελα να τα δοκιμάσω ;)

    ReplyDelete