Friday, January 22, 2016

Δυο βραβεία και ένα cheesecake με dulce de leche

Το περασμένο Σάββατο ήταν η τελετή απονομής των πρώτων ελληνικών Food Blog Awards του BHMAGourmet και για όσους από εσάς δεν με παρακολουθείτε στα social media, με μεγάλη χαρά να σας ανακοινώσω πως κέρδισα δυο βραβεία! Best Cooking Blog, βραβείο κριτικής επιτροπής ΚΑΙ βραβείο κοινού. Περιττό να σας πω πόσο χαρούμενη νιώθω και θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους σας για την υποστήριξη και την αγάπη που μου δείξατε, όπως και το BHMAGourmet, τους σπόνσορες, και την κριτική επιτροπή.




Μπορεί να μην ήμουν στην απονομή —αφού δεν μπορούσα να ταξιδέψω στην Ελλάδα— και να μην είχα την ίδια εμπειρία με όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους και νικητές στο μεγάλο πάρτυ που διοργανώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πανηγύρισα, πως δεν χοροπήδησα απ’ τη χαρά μου και, φυσικά, πως δεν κέρασα γλυκό όταν έμαθα τα αποτελέσματα. Στην απονομή παρευρέθηκε η μητέρα μου η οποία παρέλαβε τα βραβεία εκ μέρους μου και το γεγονός ότι ήταν τόσο χαρούμενη και περήφανη για μένα, με έκανε να νιώσω ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση κι ευχαρίστηση.


Το γλυκό που έφτιαξα λοιπόν για να το γιορτάσω εδώ στην Ολλανδία ήταν ένα cheesecake (τσιζκεικ) με dulce de leche (καραμέλα γάλακτος) το οποίο ήταν μάλιστα το ίδιο cheesecake που έφτιαξα όταν δημοσιεύθηκε το αφιέρωμα που μου έκαναν στην εφημερίδα Guardian στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Άρεσε τόσο πολύ, που κατόπιν μεγάλης «πίεσης» υπέκυψα και το ξαναέφτιαξα. Άλλο που δεν ήθελα δηλαδή γιατί ποιός μπορεί να πει όχι σε cheesecake, ειδικά όταν αυτό περιέχει dulce de leche; Ε; Όχι, πείτε μου.




Είναι όλα όσα περιμένεις από ένα cheesecake, κι ακόμα περισσότερα. Κρεμώδες, βελούδινο, πλούσιο και συνεκτικό, με μια βουτυρένια, λεπτή βάση από μπισκότα digestive και μια νύξη κανέλας, γλυκό, με όξινες νότες από το τυρί κρέμα και καραμελένιες πινελιές από την dulce de leche. Είναι αμαρτωλό, υπερνόστιμο και ίσως το καλύτερο γλυκό για να γιορτάσει κανείς το ότι κέρδισε ένα, ή δυο, βραβεία.









Cheesecake με dulce de leche
Ελαφρά προσαρμοσμένη από τον David Lebovitz

Αυτό το cheesecake μπορεί να είναι πεντανόστιμο και άκρως δελεαστικό, είναι όμως επίσης αρκετά βαρύ και κάπως λιγωτικό. Γι’ αυτό λοιπόν κόψτε το σε λεπτά κομμάτια για να το απολαύσετε καλύτερα.

Παλιότερα (τον Μάιο του 2010 για την ακρίβεια), τότε που με διάβαζαν είκοσι άτομα, είχα μοιραστεί μια συνταγή για σπιτική dulce de leche. Μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή και τη διαδικασία, όπως και τη συνταγή στην οποία την χρησιμοποιήσα που παραμένει μέχρι σήμερα από τις πιο αγαπημένες μου γλυκιές συνταγές· παστάκια σοκολατένιας dulce de leche με βάση μπισκότου shortbread και ανθό αλατιού.
Χρησιμοποίησα σπιτική dulce de leche για το cheesecake αλλά αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να την φτιάξετε μόνοι σας, χρησιμοποιήστε του εμπορίου. Προτιμώ της Bonne Mamman γιατί δεν είναι υπερβολικά γλυκιά.

Ο David Lebovitz, του οποίου τη συνταγή προσάρμοσα ελαφρώς, προσθέτει από πάνω κι ένα γλάσο. Για μένα το cheesecake αυτό είναι αρκετά γλυκό οπότε θεωρώ το γλάσο εντελώς περιττό. Αν όμως εσείς το θέλετε, πηγαίνετε στο site του για τη συνταγή.

Έχετε υπόψη σας ότι το cheesecake αφού ψηθεί και κρυώσει, πρέπει να μείνει στο ψυγείο κάμποσες ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ), οπότε αν θέλετε να το σερβίρετε σε ένα πάρτυ/τραπέζι κλπ. θα πρέπει να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα.




Μερίδες: 12-14 (λεπτά κομμάτια)

Υλικά

για τη βάση
185 γρ. μπισκότα digestive
85 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
20 γρ. ψιλή ζάχαρη
⅛ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
Μια πρέζα αλάτι

για τη γέμιση
905 γρ. τυρί κρέμα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ψιλή ζάχαρη
4 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. dulce de leche (κρέμα καραμέλας γάλακτος), σπιτική ή έτοιμη, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Μια μεγάλη πρέζα αλάτι

Λίγο ανάλατο βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας

Ειδικά εργαλεία: μια στρογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση, αλουμινόχαρτο, μικρό ταψί, επεξεργαστή τροφίμων (προαιρετικά), μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
Βουτυρώστε τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας. Πάρτε ένα μικρό ταψί, καλύψτε τον πάτο με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε από πάνω τη φόρμα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα στάξει τίποτα μέσα στο φούρνο σας και επίσης βοηθάει στο να μετακινείτε πιο εύκολα τη φόρμα.

για τη βάση
Βάλτε τα μπισκότα μέσα σ’ ένα επεξεργαστή τροφίμων και τρίψτε τα ώστε να γίνουν ψίχουλα. Διαφορετικά, βάλτε τα σε ένα πολυμπάγκ που να κλείνει καλά και χτυπήστε τα με ένα πλάστη μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Αυτό είναι πιο εύκολο και δεν χρειάζετε να πλένετε μετά.

Αδειάστε τα ψίχουλα μπισκότου μέσα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους μαζί με το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι κι αναμείξτε καλά μ’ ένα κουτάλι ώσπου όλα τα ψίχουλα να υγρανθούν από το βούτυρο.

Αδειάστε τα ψίχουλα μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα και απλώστε τα ομοιόμορφα, πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά σας στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας (θα πρέπει να έρθουν μέχρι το 1/3 του ύψους της φόρμας, όχι πιο ψηλά). Μπορείτε να υγράνετε τα δάχτυλά σας με λίγο νερό για να κολλάνε καλύτερα στα ψίχουλα και να είναι πιο εύκολο να τα απλώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίσω μέρος ενός ποτηριού για να τα απλώσετε.

Ψήστε τη βάση στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο.

για τη γέμιση
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα “φτερό” του μίξερ βάσης (ή μίξερ χειρός), χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα, καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπωλ πριν από κάθε προσθήκη. Έπειτα προσθέστε την dulce de leche, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα.

Ψήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μείγμα να έχει μόλις σταθεροποιηθεί στο κέντρο. Αν ανακινήσετε απαλά τη φόρμα, θα πρέπει το cheesecake στις άκρες να μην κουνιέται και στο κέντρο να τρέμει πολύ ελαφρά.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αμέσως πάρτε ένα λεπτό μαχαίρι και περάστε το προσεκτικά γύρω-γύρω από το cheesecake για να το ξεκολλήσετε από τα τοιχώματα της φόρμας. Αυτό βοηθάει να μη ραγίσει το cheesecake καθώς κρυώνει. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς (για τουλάχιστον 2 ώρες) και έπειτα αφαιρέστε τα τοιχώματα της φόρμας προσεκτικά. Σε αυτό το σημείο θεωρητικά μπορείτε να το σερβίρετε, αν και θα είναι μαλακό. Τα cheesecakes ωστόσο πρέπει να τρώγονται κρύα και σφιχτά απ’ το ψυγείο καθώς έτσι είναι πιο νόστιμα και η υφή τους είναι η ιδανική. Αφού λοιπόν έχει κρυώσει εντελώς, καλύψτε το ελαφρά με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες (ή, ιδανικά, όλο το βράδυ) για να κρυώσει και να σφίξει.

Σερβίρετε και απολαύστε!

Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο, καλυμμένο ελαφρά με πλαστική μεμβράνη, για 4-5 μέρες.


24 comments:

  1. Συγχαρητήρια για τα βραβεία, Μάγδα!!! Το Cheesecake δείχνει άκρως δελεαστικό, σκέτος πειρασμός! Καλημέρα, καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  2. Μάγδα μου συγχαρητήρια! Εύχομαι πάντα επιτυχίες! Να συνεχίσεις να είσαι δημιουργική!

    ReplyDelete
  3. Τα θερμά μου συγχαρητήρια Μάγδα για τη νίκη σου! Το αξίζεις και με το παραπάνω!
    Παρακολουθώ το blog σου εδώ και αρκετό καιρό και ποτέ δεν απογοητεύτηκα φτιάχνοντας μια συνταγή σου. Ακόμα κι όταν είμαι εκτός κουζίνας και δεν έχω τη δυνατότητα να χορτάσω το στομάχι μου, μπαίνω εδώ και χορταίνει το μάτι μου!
    Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις και πάντα επιτυχίες εύχομαι!

    ReplyDelete
  4. Εμείς που ήμασταν εκεί Μάγδα, σε αναφέραμε πολλές φορές, χαρήκαμε πολύ για τη βράβευσή σου και φυσικά σε χειροκροτήσαμε με την καρδιά μας !!!
    Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να μας μαγεύεις με τις υπέροχες και υπέροχα φωτογραφημένες συνταγές σου!!!
    Μπράβο σου :)
    Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  5. Θερμά συγχαρητήρια για τη διάκριση Μάγδα! Την άξιζες και με το παραπάνω! Περήφανα δηλώνω ότι είμαι μια από τους είκοσι τυχερούς αναγνώστες του blog! Κάθε ποστ ήταν και συνεχίζει να είναι ένα ταξίδι! Καλημέρα από τη δροσερή Θεσσαλονίκη!

    ReplyDelete
  6. Μπράβο, ευγε!
    Το αξιζες... εδω καταφερα εγω (ασχετη) να φτιαξω γλυκα και να αρεσουν μεσα απο τις συνταγές σου ;)
    Δελεαστικο το τσιζ-ντούλθε... ωραια συλογή απο πιάτα.

    Καλό ΣουΚου
    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  7. Να που οι κόποι τόσων δοκιμών,μαγειρέματος,μοιράσματος στην μικρή σου κουζινούλα έβγαλαν καρπούς!Άξια συγχαρητηρίων και ελπίζω να δούμε και κανένα βιβλίο από τα χεράκια σου.Σε φιλώ,Όλγα.

    ReplyDelete
  8. Θερμά συγχαρητήρια για τα βραβεία σου Μάγδα! Περίμενα πως και πως τα αποτελέσματα γιατί ήθελα πολύ να κερδίσεις! Πέρα από τις υπέροχες συνταγές σου, θέλω να σου πω ότι λατρεύω και την αισθητική του blog σου. Λιτός, κομψός σχεδιασμός, καθαρές φωτογραφίες με ωραίο φως και τι όμορφα σερβίτσια κάθε φορά!Μπράβο και πάλι Μάγδα!

    ReplyDelete
  9. Για μια ακόμη φορά σου στέλνω την αγάπη μου και τις ευχές μου.
    Ένας λόγος που παραβρέθηκα στην εκδήλωση ήσουν εσύ.
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  10. Πολλά μπράβο!! Δίκαιη βράβευση, ό,τι κάνεις είναι σούπερ. Σαν να το ξέραμε εντωμεταξύ (που δεν το ξέραμε), αλλά χτες φτιάξαμε τη μακαρονάδα με τα μανιτάρια και το κρασί, αυτή στην ανάρτηση "η δεύτερη μέθοδος" κάπου από το 2011 και σε υμνούσαμε για το αποτέλεσμα με τον άντρα μου και τον κουνιάδο μου, ήταν φοβερή και με τόσο λίγα υλικά!! Πάντα άξια!! Φιλιά, καλή δύναμη σε ό,τι κάνεις.

    ReplyDelete
  11. Θα το φτιάξω το cheesecake !! Ωραία ιδέα με Dulce de leche !!
    Χίλια μπράβο για τις επιτυχίες τ'αξίζεις !! :)
    Πολλά φιλιά Rita.

    ReplyDelete
  12. συγχαρητήρια και από εμένα Μάγδα! χάρηκα πολύ που το κέρδισες!
    το γλυκό σου είναι άκρως δελεαστικό!
    σε φιλώ! καλό σ/κ!

    ReplyDelete
  13. Καλησπέρα Μάγδα.
    Πρέπει να ομολογήσω, πως είχα μια μικρή αίσθηση ή επιθυμία πες το...πως θα κατάφερνες να έρθεις ένα ταξίδι αστραπή, για τούτο το πάρτυ, όπως σωστά το έγραψες. Γιατί ήθελα να σε γνωρίσω και προσωπικά. Δεν πειράζει όμως...πάντα υπάρχει το μέλλον :-)

    Προσθέτω τα συγχαρητήριά μου, σε αυτά των φίλων αναγνωστών σου και σου εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα να είναι πάντα κοντά σου.

    Η μητέρα σου ήταν εμφανώς συγκινημένη και περήφανη (με το δίκιο της βεβαίως...)

    Γαργαλιστικό γλυκό...και με βάζεις σε πειρασμούς...καθώς προσπαθώ να απέχω από τα γλυκά μέχρι και το τέλος του μήνα, όπως ορκίστηκα στον εαυτό μου.
    ΄
    Καλό Σαββατοκύριακο και πάντα επιτυχίες!

    ReplyDelete
  14. Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τις γλυκιές σας ευχές και τα καλά σας λόγια. Είσαστε γλυκύτατοι και χαίρομαι πολύ που είσαστε εδώ μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια, που δοκιμάζετε τις συνταγές μου και που μοιράζεστε τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας μαζί μου. Σας ευχαριστώ!!

    ReplyDelete
  15. Συγχαρητήρια και απο εδώ Μάγδα (τελευταία εχω αναπτύξει ιδιαίτερη συμπάθεια στο ινσταγκραμ και γράφω εκεί ότι είναι οπως θα εχεις καταλαβει)!!!! Ελπίζω να συνεχίσεις να μας γράφεις, στο blog εννοώ και να μας φωτογραφίζεις τις μαγειρικές σου περιπέτειες, με αμείωτο ενδιαφέρον και όρεξη. Πάντα τέτοια!!!

    ReplyDelete
  16. Σου γράφω στα γρήγορα ενώ περιμένω να ψηθεί η τάρτα με τυριά και σαλάμι! Συγχαρητήρια Μάγδα, εννοείται ότι σε ψήφισα, οι συνταγές σου είναι υπέροχες και πρέπει κάποια στιγμή να τις εκδώσεις σε βιβλίο. Καλή συνέχεια! Μαργαρίτα

    ReplyDelete
  17. Μάγδα μου πολλά συγχαρητήρια! Την άξιζες αυτή τη διάκριση και με το παραπάνω!
    Ειλικρινά πολύ το χάρηκα αυτό το διπλό βραβείο, είχαμε κάνει κερκίδα μαζί με άλλες φίλες bloggers και πανηγυρίζαμε μόλις φάνηκε το αποτέλεσμα!
    Η μαμά σου πολύ μου άρεσε... περήφανη και πολύ συγκινημένη!
    Μπράβο σου, πάντα τέτοια!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
  18. Συγχαρητήρια!!!
    Το αξίζεις!!!

    ReplyDelete
  19. Συγχαρητήρια! Ήμουν εκεί και χάρηκα με πολλούς άλλους για σένα. Μα ήταν επόμενο. Βλέπω αυτό το τελευταίο που έβαλες τώρα και φαντάζομαι πως θα κερδίζεις κάθε χρόνο.
    Φιλώ σε Νένα

    ReplyDelete
  20. Πάντα γερή και δυνατή και πάντα επιτυχίες. Να ομολογήσω πως ενώ πίστευα πολύ σε σένα δεν πίστευα καθόλου στην αξιοκρατία της διαδικασίας, το αποτέλεσμα, ευτυχώς, με διέψευσε.
    Ο πήχης τώρα μπήκε ψηλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς πρέπει να παραμελήσεις, άλλες χαρές στη ζωή σου. Οι αναγνώστες σου μπορούν να περιμένουν, οι δικοί σου άνθρωποι όμως, ο Σ., κι ότ,ι άλλο εσύ αγαπάς στη ζωή έχουν την πρώτη αξία.

    ReplyDelete
  21. Συγχαρητήρια Μαγδούλα.
    Πάντα επιτυχίες εύχομαι μέσα από τα πράγματα που σου αρέσουν και αγαπάς.

    Ωραίο γλυκό μας κερνάς.

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
  22. Να είσαστε καλά όλες, σας ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου για τις ευχές σας!

    ReplyDelete
  23. Μπράβο Μπράβο! Συγχαρητήρια!
    Μαρία

    ReplyDelete