Wednesday, March 30, 2016

Ατομικές galette μήλου αρωματισμένες με μαχλέπι και καρδάμωμο

Αυτές τις galette μήλου τις έφτιαξα δυο φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Ήταν τόσο νόστιμες και δελεαστικές που τις εξαφανίσαμε σε χρόνο μηδέν και τις δυο φορές.




Ένας από τους λόγους που ήταν τόσο καλές, είναι γιατί πρόσθεσα στη ζύμη δυο από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, μαχλέπι και καρδάμωμο (κακουλέ).




Η μυρωδιά κι η γεύση του μαχλεπιού μου θυμίζει πάντοτε το πασχαλινό τσουρέκι —στο σπίτι μου πάντα Πολίτικο— και λαχταρώντας να το απολαύσω πριν το Πάσχα, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτό το μπαχαρικό, το τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με το τσουρέκι, στη ζύμη των ατομικών αυτών ταρτών. Είναι κάτι που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και χάρηκα πάρα πολύ που ο πειραματισμός μου αυτός στέφθηκε από επιτυχία.




Γέμισα τις galette με μήλα τα οποία αρωμάτισα με κανέλα και πρόσθεσα επίσης χυμό λεμονιού και ακατέργαστη ζάχαρη demerara, δημιουργώντας έτσι έναν ονειρεμένο συνδυασμό.


Η ζύμη ήταν εύθρυπτη και βουτυρένια, και καθώς ψηνόταν, γέμισε το σπίτι όλο γλύκα και ζεστασιά από τα μπαχαρικά της. Η γέμιση ήταν ζουμερή και μυρωδάτη από τα εύγεστα μήλα, με την υπέροχα καραμελένια γεύση της demerara και με την κανέλα να συνυπάρχει αρμονικά με το μαχλέπι και το καρδάμωμο.




Σερβιρισμένες σκέτες (όπως τις προτιμώ εγώ), με ένα πασπάλισμα άχνης ζάχαρης (όπως τις προτιμά ο Σ) ή συνοδευμένες από μια αφράτη, φρεσκοχτυπημένη σαντιγί (όπως τις προτίμησαν οι φίλοι μας), είναι απολαυστικές.









Ατομικές galette μήλου αρωματισμένες με μαχλέπι και καρδάμωμο

Χρησιμοποίησα μήλα royal gala, τα οποία δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα οπότε αν δεν τα βρείτε χρησιμοποιήστε γλυκά και τραγανά κόκκινα μήλα. Εννοείται πως η ποιότητα και η γεύση του φρούτου κάνουν τη διαφορά.

Μη χρησιμοποιήσετε τριμμένο μαχλέπι αλλά ολόκληρο το οποίο θα τρίψετε εσείς διότι δεν είναι τόσο αρωματικό και γευστικό όσο το ολόκληρο. Το ίδιο ισχύει και για το καρδάμωμο.


Μερίδες: 4 (ή 8 αν τις μοιραστείτε)

Υλικά

για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού (3 γρ.) ολόκληρο μαχλέπι
Τα σποράκια από 3 λοβούς πράσινου καρδάμωμου (κακουλέ)
180 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο κρόκο αβγού
1 κουταλιά σούπας + ½ κουταλάκι γλυκού παγωμένο νερό

για τη γέμιση
2 κόκκινα μήλα (γύρω στα 400 γρ.), λεπτοκομμένα
Χυμό ½ λεμoνιού
½ κουταλάκι γλυκού τριμμένη κανέλα
1 κουταλιά σούπας ακατέργαστη ζάχαρη demerara

1 μικρό αβό + 1 κουταλιά σούπας νερό, για την επάλειψη της ζύμης
2 κουταλιές σούπας ακατέργαστη ζάχαρη demerara, για το πασπάλισμα

για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Άχνη ζάχαρη ή σαντιγί

Ειδικά εργαλεία: γουδί ή ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών, μεγάλος επεξεργαστής τροφίμων, πλαστική μεμβράνη, πλάστης, λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί, λαδόκολλα, πινέλο ζαχαροπλαστικής


Προετοιμασία
Αλέστε το μαχλέπι και το καρδάμωμο είτε με γουδί & γουδοχέρι, είτε σε ένα ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών.

για τη ζύμη
• με επεξεργαστή τροφίμων
Σ’ ένα μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, το τριμμένο μαχλέπι και καρδάμωμο, και αναμείξτε ελαφρά. Προσθέστε τους κύβους του κρύου βουτύρου και αναμείξτε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα. Έπειτα προσθέστε τον κρόκο αβγού και το κρύο νερό και αναμείξτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με υγρά, χοντροκομμένα ψίχουλα. Αν πιάσετε λίγο από το μείγμα με το χέρι σας και το σφίξετε μέσα στην παλάμη σας θα πρέπει να κρατάει σαν ζύμη. Προσέξτε να μην αναμείξετε το μείγμα για πολλή ώρα.


• με τα χέρια
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, το τριμμένο μαχλέπι και καρδάμωμο, και αναμείξτε με τα χέρια σας. Προσθέστε τους κύβους του κρύου βουτύρου και χρησιμοποιώντας δυο μαχαίρια, έναν κόπτη ζαχαροπλαστικής ή τα ακροδάχτυλά σας, «κόψτε» το βούτυρο μέσα στο αλεύρι μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα. Έπειτα προσθέστε τον κρόκο αβγού και το κρύο νερό και αναμείξτε γρήγορα με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια πρόχειρη ζύμη. Μην αναμείξετε για πολλή ώρα.

Αδειάστε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και μαζέψτε την πιέζοντάς την, ώστε να σχηματίσετε μια σφιχτή και λεία ζύμη. Μην ζυμώσετε. Χωρίστε τη σε 4 ίσα κομμάτια (εγώ τα ζυγίζω ώστε να σιγουρευτώ ότι έχουν το ίδιο βάρος), σχηματίστε 4 μπαλάκια κι έπειτα πιέστε τα στην κορυφή για να σχηματίσετε 4 πεπλατυσμένους δίσκους. Τυλίξτε τους καλά με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τους στο ψυγείο για 40 λεπτά.

Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση.

Ξεπλύντε τα μήλα καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και μετά πάλι στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Τοποθετήστε τα σ’ ένα μεγάλο μπωλ μαζί με το χυμό λεμονιού, την κανέλα και την ζάχαρη demerara. Ανακατέψτε τις φέτες μήλου καλά αλλά απαλά για να μη σπάσουν.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Καλύψτε τη λαμαρίνα/ταψί σας με λαδόκολλα.

Βγάλτε τα κομμάτια ζύμης απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε και πετάξτε την πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας. Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε ένα κύκλο με διάμετρο 17-18cm και πάχος περίπου 5mm. Μεταφέρετε την ανοιγμένη ζύμη πάνω στη λαμαρίνα/ταψί και συνεχίστε με τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης. Ανοίξτε τα και μεταφέρετέ τα πάνω στη λαμαρίνα.
Μοιράστε ισομερώς τη γέμιση ανάμεσα στα 4 κομμάτια ανοιγμένης ζύμης, τακτοποιώντας τα μήλα στο κέντρο της ζύμης κι αφήνοντας περιθώριο στις άκρες της ζύμης γύρω στα 3 εκ. Δείτε την φωτογραφία.. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πάνω από τα μήλα. Περιχύστε τη γέμιση κάθε τάρτας με τα ζουμιά που έχουν απομείνει μέσα στο μπωλ που είχατε τα μήλα. Τοποθετήστε τη λαμαρίνα στο ψυγείο για 10 λεπτά.


Σ’ ένα μικρό μπωλ, χυπήστε ελαφρά το μικρό αβγό με το νερό. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε τις ζύμες γύρω-γύρω καλά με το αβγό και πασπαλίστε με τη ζάχαρη demerara. Φροντίστε να πασπαλίσετε και λίγο τη γέμιση.

Τοποθετήστε τη λαμαρίνα/ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τις galette για 16 λεπτά περίπου ή μέχρι η ζύμη να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφαιρέστε τες απ’ το φούρνο κι αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς. Σερβίρετε τις galette ζεστές, είτε σκέτες, είτε πασπαλισμένες με λίγη άχνη ζάχαρη, είτε με λίγη σαντιγύ ή παγωτό βανίλιας.
Μπορείτε επίσης να τις σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατηρούνται για 1-2 μέρες, καλυμμένες, σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά είναι προτιμότερο να φαγωθούν την μέρα που θα τις ψήσετε.


15 comments:

  1. Φαίνονται εύκολα και πεντανόστιμα! Επειδή όμως δεν έχω κάποιο λόγο να τα κάνω ατομικά, μήπως Θα μπορούσα άραγε να ανοίξω ένα μόνο φύλλο και να βάλω τη γέμιση (και με λίγα καρύδια και σταφίδες ίσως) μέσα; Να το κάνω δηλαδή σαν στρούντελ. Θα κοβόταν μετά ή θα διαλύονταν η ζύμη με τη γέμιση; Ρωτάω γιατί δεν έχω την αίσθηση της ζύμης και δεν ξέρω τι θα ταίριαζε καλύτερα, τύπου στρούντελ ή μήπως σαν τάρτα μήλου;
    Καλή σου μέρα, Μάγδα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Το στρούντελ είναι εντελώς διαφορετικό γλυκό με εντελώς διαφορετική ζύμη (σαν φύλλο κρούστας) οπότε δεν θα σου πρότεινα να το κάνεις έτσι. Η galette είναι τάρτα, απλώς φτιάχνεται χωρίς φόρμα. Αν δε θες ατομικές galette μπορείς να φτιάξεις μια μεγάλη. Δες εδώ πώς. Σταφίδες και καρύδια στην συγκεκριμένη galette δεν θα έβαζα, αλλά αυτό είναι το προσωπικό μου γούστο. Καλό απόγευμα!

      Delete
  2. Για άλλη μια φορά θα το πω. Πόσο τέλειες φωτογραφίες, πόσο άψογη περιγραφή, πόσο λαχταριστές συνταγές.
    Επίσης θέλω να σου πω ότι έφτιαξα το ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα, το οποίο έγινε εξαιρετικό, λες και τό 'φτιαξε "40 χρόνια φούρναρης".
    Ευχαριστώ που δίνεις μια τόση νόστιμη νότα ανάμεσα στα τόσα δύσκολα που περνώ τον τελευταίο καιρό.

    Μπέτυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μπέτυ και σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω όλες οι δυσκολίες να είναι περαστικές και γρήγορα να σου πάνε όλα καλά!!
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ψωμί. Είναι από τα αγαπημένα μου. :)

      Delete
    2. Καλησπέρα και πάλι Μάγδα. Μου επιτρέπεις φαντάζομαι να σου κάνω μια τελευταία ερώτηση για το ψωμί σε αυτό το ποστ. Μπορώ να ψήσω στη γάστρα διπλή δόση μια και βλέπω ότι έχει τον χώρο ή θα είναι λάθος;

      Μπέτυ

      Delete
  3. Δεν νομίζω να μείνουν 1-2 μέρες Μάγδα μου ;)
    Αποκλείεται σου λέω...:)
    Η ζύμη όπως μου αρέσει, βουτυρένια και με ωραία αρωματικά.
    Πολύ ωραία η ιδέα σου να βάλεις μαχλέπι & καρδάμωμο.

    Φιλιά πολλά

    Καλό μήνα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό μήνα!! Σ' ευχαριστώ πολύ!! :)

      Delete
  4. Σούπερ!! Τις έφτιαξα χθες αλλά με την γέμιση από φράουλες που δίνεις στην άλλη galette γιατί βρήκα ωραίες φράουλες και έγιναν τέλειες! Όπως όλες οι συνταγές σου, είναι κι αυτή ακριβής και λαχταριστή!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Βάσω! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!

      Delete
  5. Νομίζω κι εγώ ότι η προσθήκη των συγκεκριμένων μπαχαρικών στη ζύμη δημιουργεί μια πασχαλινή αίσθηση και αναβαθμίζει γευστικά τις galette.
    Δείχνουν πραγματικά υπέροχες, με τη ροδοψημένη ζύμη και την καραμελένια γέμιση!
    Σε φιλώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ερμιόνη και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  6. Εκτός απο χαριτωμένες φαινονται και πολύ νοστιμες. Καπου έχω κρυμμένο μαχλέπι ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  7. Αναρωτιέμαι αν ο κρόκος αυγού είναι τόσο σημαντικός. Ίσως με μαργαρίνη και χωρίς αυγό να είχα μια νηστίσιμη εκδοχή;
    Φιλιά από Ελλάδα
    Έφη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Έφη. Ο κρόκος αβγού είναι σημαντικός καθώς υγραίνει τη ζύμη αλλάζοντας τη σύστασή της με αποτέλεσμα να είναι πιο εύπλαστη κι εύκολη στο άνοιγμα. Δεν θα σου πρότεινα να τον παραλείψεις. Επίσης, ποτέ δεν χρησιμοποιώ μαργαρίνη σε ζύμες τέτοιου είδους, μόνο βούτυρο.

      Delete