Friday, May 27, 2016

Μαρμελάδα ραβέντι με μαύρο πιπέρι

Αυτή είναι η δεύτερη από τις τρεις συνταγές με ραβέντι που υποσχέθηκα ότι θα μοιραστώ μαζί σας. Μια άκρως ενδιαφέρουσα μαρμελάδα ραβέντι με μαύρο πιπέρι.




Είναι πηχτή, κολλώδης και γλυκιά με μια πιπεράτη επίγευση που τη νιώθεις στο πίσω μέρος του λαιμού σου και που σε ξαφνιάζει ευχάριστα, υπενθυμίζοντάς σου πως αυτή η μαρμελάδα δεν είναι σαν όλες τις άλλες.




Μπορείτε να παίξετε λιγάκι και να αντικαταστήσετε το πιπέρι με φρέσκια βανίλια ή με αρμπαρόριζα για ένα διαφορετικό γευστικό προφίλ, αν και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την δοκιμάσετε με το πιπέρι. Η παρουσία του άλλωστε δεν είναι έντονη, ισορροπώντας μεταξύ γλυκού και καυτερού.


Είναι η ιδανική μαρμελάδα για να σερβιριστεί με τυριά (τα μπλε τυριά και το κεφαλοτύρι της πάνε πολύ), αλλαντικά, στρουμπουλές πράσινες ελιές, μερικά φρέσκα και τραγανά φύλλα γλιστρίδας, ρόκας ή νεροκάρδαμου, και κράκερς, ψωμί ή κριτσίνια. Επίσης, ταιριάζει άριστα με ένα παλαιωμένο μπαλσάμικο σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, και μπορεί κάλλιστα να απλωθεί πάνω στο πρωϊνό σας κρουασάν, τσουρέκι ή μπριός.




Είναι γρήγορη και εύκολη να φτιαχτεί, είναι υπερνόστιμη και σίγουρα αξίζει να την δοκιμάσετε. Είναι από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσει κανείς το ανοιξιάτικο ραβέντι.










Μαρμελάδα ραβέντι με μαύρο πιπέρι

Το ραβέντι που χρησιμοποίησα για την μαρμελάδα ήταν πρασινωπό κι όχι κόκκινο (φύλαξα το κόκκινο για άλλες παρασκευές) αλλά αν χρησιμοποιήσετε ραβέντι με έντονο κόκκινο χρώμα, η μαρμελάδα σας θα έχει ροζ απόχρωση.

Ταιρίαζει πολύ με αυτά τα μπισκότα παρμεζάνας.




Γίνεται 450-500 γρ. μαρμελάδα (1 μεγαλούτσικο βάζο)

Υλικά
450 γρ. ραβέντι (χωρίς φύλλα)
450 γρ. ψιλή ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 15 γυρίσματα του μύλου

Ειδικά εργαλεία: μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, γυάλινο βάζο για μαρμελάδα με καπάκι


Προετοιμασία
Ξεπλύντε το ραβέντι καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Καθαρίστε τις δυο άκρες κάθε στελέχους και κόψτε το σε μικρά κομμάτια.


Τοποθετήστε το μέσα σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο μαζί με τη ζάχαρη και βάλτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύοντας συνεχώς, θα πρέπει αρχικά να λιώσει η ζάχαρη, έπειτα να αρχίσει το ραβέντι να βγάζει τα υγρά του και τέλος να πάρει βράση. Η όλη διαδικασία θα πάρει 25-30 λεπτά. Μόλις πάρει βράση, αφαιρέστε με μια κουτάλα τον αφρό που θα ανέβει στην επιφάνεια και προσθέστε το πιπέρι. Βάλτε τη φωτιά όσο πιο χαμηλά γίνεται, κι αφήστε το ραβέντι να σιγοβράσει απαλά για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να έχει σχεδόν διαλυθεί εντελώς και το μείγμα να έχει υφή μαρμελάδας. Θα πρέπει να το ελέγχετε κάθε 10 λεπτά και να το ανακατεύετε για να μη σας αρπάξει αλλά και για να μη πήξει υπερβολικά. Στο τέλος θα πρέπει να είναι πηχτό και λίγο κολλώδες.

Αδειάστε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και αναποδογυρίστε το. (Διαβάστε εδώ πώς να αποστειρώσετε γυάλινα βαζάκια).

Η μαρμελάδα, αφού ανοιχτεί, κρατάει στο ψυγείο για 1-1½ μήνα.




7 comments:

  1. Αυτό το ραβέντι όλο το ψάχνω και πάνω που μου υποσχέθηκαν ότι μπορούν να μου φέρουν έφυγα για το χωριό, ελπίζω στην επιστροφή να υπάρχει ακόμη η δυνατότητα.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίζω να καταφέρεις να το βρεις. Καλά να περάσετε!

      Delete
  2. Φαίνεται πολύ ωραία η μαρμελάδα και αν βρω κάπου ραβέντι θα ήθελα πολύ να την φτιάξω. Μια απορία: Λεμόνι δεν θέλει? Συνήθως σε μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα δεν βάζω καθόλου νερό επίσης αλλά πάντα βάζω λίγο λεμόνι για να μην ζαχαρώσει.
    Την καλημέρα μου,
    Ελένη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Ελένη. Όχι δεν θέλει λεμόνι διότι το ραβέντι είναι πολύ ξινό.
      Δεν υπάρχει φόβος να ζαχαρώσει.

      Delete
  3. καλημερα καλη βδομαδα καλο μηνα!!! αυτο το ραβεντι δε το ξερω αλλα φαινεται υπροχο!! θα ηθελα να το δοκιαμσω ειδικα εστι οπως το εχεις στο ψωμι με τυρια διαφορα

    ReplyDelete
  4. Μήπως ξέρετε που μπορουμε να το βρουμε αυτο το ραβέντι;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στην Ελλάδα δεν το έχω δει ποτέ.

      Delete