Friday, July 15, 2016

Μπάλες (τρούφες) χουρμά, καρύδας, κακάο και αμυγδάλου (Vegan)

Χαίρεται, χαίρεται. Χρόνια και ζαμάνια ε;
Δεν είχα σκοπό να λείψω τόσο καιρό από το μπλογκ, κι ενώ ποτέ δεν σταματάω να μαγειρεύω, να πειραματίζομαι, να φωτογραφίζω και να τεστάρω συνταγές, η ιδέα του να καθήσω να γράψω ήταν αβάσταχτη. Βαριά λέξη θα μου πείτε, αλλά έτσι ένιωθα.




Πολλές φορές στο παρελθόν το έχω νιώσει αυτό σχετικά με το μπλογκ. Φορές που θα προτιμούσα να αφήσω τις φωτογραφίες, το φαγητό ή τη συνταγή να μιλήσουν από μόνα τους χωρίς να χρειαστεί να γράψω οτιδήποτε άλλο, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όποτε πάω να το κάνω, δεν μπορώ. Έχω κολλημένη στο μυαλό μου την ιδέα πως η ανάρτηση θα είναι ελλειπής ή ατελής. Όλα στα μυαλό μου είναι φυσικά, άλλωστε δεν έχω ιδέα πόσοι κάθονται να διαβάσουν αυτά που γράφω ή πόσοι απλά εδιαφέρονται μονάχα για τη συνταγή, αλλά και πάλι, δεν ξέρω...




Τέλος πάντων, να’ μαι και πάλι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που την έχω αγαπήσει τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα που την φτιάχνω συνέχεια. Είναι απλή, πεντανόστιμη, πανεύκολη και υγιεινή. Φοβερός συνδυασμός. Χώρια που τώρα το καλοκαίρι είναι και το πιο εύκολο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις. Ούτε φούρνος, ούτε κόπος, έτοιμο στο πι και φι.




Πρόκειται για μπάλες (τρούφες) με χουρμάδες, καρύδα, αμύγδαλο και ωμό ακατέργαστο κακάο, μεταξύ άλλων, κι είναι α-πί-θα-νες. Είναι καραμελένια γλυκιές από τον χουρμά και έντονα σοκολατένιες από το κακάο ενώ το αμύγδαλο και η καρύδα δίνουν πέρα από γεύση, και τραγανή υφή.




Η απαλή γεύση της κανέλας είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν και η επικάλυψη είτε με τριμμένη καρύδα είτε με κακάο τους δίνει διαφορετική γευστική χροιά. Είναι fudgy αλλά όχι υπερβολικά κολλώδεις αφού δεν επεξεργάζομαι το μείγμα υπερβολικά αλλά μόνο τόσο ώστε να έχω ένα μείγμα που να κρατάει καλά και τα υλικά του να είναι ευδιάκριτα και να χαρίζουν τραγανή υφή στις μπάλες.




Είναι το ιδανικό υγιεινό γλυκό, πρωϊνό, ή σνακ. Ελπίζω να τις ευχαριστηθείτε!
Κάντε με tag στο instagram αν τις φτιάξετε ή αφήστε μου σχόλιο εδώ στο μπλογκ.

Υ.Γ. Αυτό.









Μπάλες (τρούφες) χουρμά, καρύδας, κακάο και αμυγδάλου (Vegan/Ωμοφαγικές)

Πάντα χρησιμοποιώ βασιλικούς χουρμάδες (medjool dates) κι όχι τους κοινούς χουρμάδες. Οι βασιλικοί είναι μεγάλοι, στρουμπουλοί, μαλακοί και ζουμεροί κι έχουν μια απίθανη καραμελένια γεύση.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε ωμό ακατέργαστο κακάο, χρησιμοποιήστε το κοινό κακάο. Η διαφορά στη γεύση τους είναι μικρή.


Γίνονται 18 μπάλες (τρούφες)

Υλικά
100 γρ. βασιλικούς χουρμάδες (medjool dates) χωρίς το κουκούτσι (γύρω στους 7)
90 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
75 γρ. νιφάδες καρύδας (ή τριμμένη καρύδα)
15 γρ. (2 κουταλιές σούπας) ακατέργαστο ωμό κακάο σε σκόνη
90 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
Μια πρέζα αλάτι

Ακατέργαστο ωμό κακάο σε σκόνη, για την επικάλυψη
Τριμμένη καρύδα, για την επικάλυψη

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστής τροφίμων (με δυνατό μοτέρ)


Προετοιμασία
Αλέστε τα αμύγδαλα στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα αφήνοντας όμως και μερικά μικρά κομματάκια ώστε να έχουν τραγανή υφή οι μπάλες. Αδειάστε τα σ’ ένα μπωλ.

Στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε τις νιφάδες καρύδας και αλέστε τες αλλά όχι σε σκόνη. Θα πρέπει να είναι σαν τριμμένη καρύδα και λίγο πιο τραχιές ώστε και πάλι να δώσουν υφή στις μπάλες. (Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμη τριμμένη καρύδα, παραλείψτε αυτό το βήμα).

Προσθέστε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και δουλέψτε τα για μερικά δευτερόλπετα μέχρι να έχετε ένα κολλώδες μείγμα που να κρατάει όταν το πιάσετε στο χέρι σας αλλά να παραμένει κάπως τραχύ. Ξανά θα πω πως για μένα παίζει μεγάλο ρόλο η υφή του μείγματος. Μην δουλέψετε πολύ το μείγμα γιατί σκοπός δεν είναι να γίνει σαν πουρές.


Αδειάστε το μείγμα σ’ ένα μπωλ και χρησιμοποιώντας ως μεζούρα ένα κουτάλι φτιάξτε μπάλες στο μέγεθους μικρού καρυδιού. Ακουμπήστε τις μπάλες σε λαδόκολλα κι έπειτα κυλήστε τις μισές μέσα σε κακάο και τις άλλες μισές μέσα σε τριμμένη καρύδα.

Τοποθετήστε τες στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου ώστε να σφίξουν πριν τις σερβίρετε.
Κρατήστε τες στο ψυγείο, σε αεροστεγή συσκευασία, μέχρι 1 εβδομάδα.




18 comments:

  1. Σκέφτομαι με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω τους χουρμάδες που δεν τους συμπαθώ. Βέβαια θα μου πεις οτι θα ειναι κάτι άλλο, αλλα γενικότερα μου αρέσει σαν ιδέα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Δέσποινα. Οι χουρμάδες είναι το βασικό υλικό της συνταγής οπότε αν δεν τους συμπαθείς, τότε η συνταγή αυτή δεν είναι για σένα.

      Delete
  2. Καταλαβαίνω απόλυτα τον πρόλογο σου Μάγδα.
    Είναι λογικό να συμβαίνει και αυτό κάποιες φορές, οπότε νομίζω το καλύτερο είναι αυτό που έκανες. Δεν υπάρχει καμία πίεση ή άγχος, παρά μόνο αυτή/αυτό που δημιουργείται από σένα την ίδια :)
    Οι τρούφες φοβερά ελκυστικές.
    Μου αρέσουν που είναι υγιεινές και που παράλληλα ικανοποιούν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Καλό καλοκαίρι να έχεις!

      Delete
  3. Γεια σου, Μάγδα. Συμφωνώ με την Ερμιόνη, χωρίς πίεση και άγχος γίνονται αυτά κι αν βαρέθηκες, απλώς σταματάς. Προσωπικά θα μου λείψεις, ακόμα κι αν δεν φτιάχνω τις συνταγές σου, μου αρέσει να τις διαβάζω ξανά και ξανά γιατί παίρνω ιδέες και τροποποιώ τις δικές μου παλιές/παλιακές και συνηθισμένες. Τσιμπάω από σένα ιδέες και υλικά και τους δίνω μια πιο φρέσκια νότα, πιο νεανική και χαρούμενη. Κι αυτό δεν είναι λίγο και σε ευχαριστώ, α! και υπόψη δεν παρακολουθώ άλλο blog μαγειρικής, τα βαριέμαι, τους λείπει "το λακωνίζει εστί φιλοσοφείν".
    Φιλιά πολλά,
    Βαγγελιώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ που με παρακολουθείς. Να' σαι καλά!

      Delete
  4. Καλά. Εγώ δεν καταλαβαίνω!! Αν σταματήσεις το μπλογκ θα φαρμακωθώ!

    ReplyDelete
  5. μας έλειψες είναι η αλήθεια, αλλά σημασία εχει να μην το κάνεις με το ζόρι. Το κέφι μας κάνουμε άλλωστε!
    μας αποζημίωσες όμως με αυτή σου την υπέροχη συνταγή! οι χουρμάδες είναι ένα μαγικό υλικό, με το οποίο μπορείς να φτιάξεις υπέροχες συνταγές.
    φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με το ζόρι δεν το κάνω με τίποτα. Αν φτάσω σε αυτό το σημείο, απλά θα πάψω να κάνω αναρτήσεις. Απλά έπειτα από 7 σχεδόν χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει, όπως είναι φυσικό άλλωστε. Λατρεύω το μπλογκ μου και την επικοινωνία μέσω αυτού κι αυτό δεν βλέπω να φθείνει στο εγγύς μέλλον. Σ'ευχαριστώ πολύ Εύη για την υποστήριξη! Φιλιά!

      Delete
  6. Σήμερα ετοιμάζομαι να φτιάξω μπισκότα με δαμάσκηνα και βρώμη,χωρίς αλεύρι,γάλα,αυγά κτλ,κι αυτά vegan δηλαδή.Αν πετύχουν και αρέσουν στο πειραματόζωο :-P θα σου στείλω τη συνταγή να τη δοκιμάσεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, αμέ. Θα χαρώ να την δω.

      Delete
  7. και μονο που βλεπω τις φωτο..... εξαιρετικες!! ευκολες και υγιεινες !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Πανεύκολες κι όντως υγιεινές. Έχουν τις θερμίδες τους όμως, μη νομίζεις.

      Delete
  8. Φοβερή γεύση!!! Υπέροχο συνοδευτικό για το απογευματινό ελληνικό καφεδάκι! Και χωρίς καθόλου ζάχαρη.. Μονάχα με τη γλύκα του φρούτου και του χυμού!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Αντιγόνη! Σ' ευχαριστώ!

      Delete
    2. Στο ψυγείο έσφιξαν λίγο.. Λες να ήθελαν λίγο χυμό ακόμα? Και οι χουρμάδες μου βέβαια δεν ήταν και ιδιαίτερα ζουμεροί. Είναι πάντως τέλειοι! Η μητέρα μου που παίρνει κορτιζόνη τους λάτρεψε και πάει κιόλας να αγοράσει υλικά..χαχα Λες αν την επόμενη φορά βάλω κονιάκ και καρύδι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού αντί για κανέλα να είναι ωραίοι?

      Delete
    3. Σφίγγουν στο ψυγείο, λογικό είναι, αλλά όχι πάρα πολύ. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς χουρμάδες ζουμερούς κι όχι ξεραμένους. Κονιάκ, καρύδι, ξύσμα πορτοκαλιού, ωραία μου ακούγονται!

      Delete