Monday, August 15, 2016

Κέικ με μύρτιλλα

Το να ταξιδεύω, ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι μέρες είναι μεγάλες κι οι νύχτες γλυκιές, είναι εκπληκτκό. Να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις, να βλέπω νέους τόπους, να εκτίθεμαι σε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής, ν’ ανακαλύπτω πράγματα για τον ίδιο μου τον εαυτό μέσα από όλες αυτές τις νεοαποκτηθείσες εμπειρίες είναι για μένα ο λόγος που λατρεύω να ταξιδεύω.




Να επιστρέφω σπίτι, στο γνώριμο περιβάλλον μου, να φτιάχνω ένα φλυτζάνι δυνατό καφέ, να κλείνομαι στην κουζίνα μου και να μαγειρεύω κάτι εμπνευσμένο από αυτά μου τα ταξίδια είναι επίσης μαγικό.
Αυτή τη φορά, έφτιαξα κέικ. Ένα κέικ με μύρτιλλα.




Τα μύρτιλλα είναι στην εποχή τους στη Βόρεια Ευρώπη. Τα βλέπεις να ξεπροβάλλουν παντού, ειδικά τα άγρια. Εγώ δεν κατάφερα να βρω άγρια αυτή τη φορά αλλά αυτά που βρήκα ήταν εξίσου νόστιμα. Γλυκά, παχουλά, εύχυμα και γυαλιστερά. Ήταν απίθανα.




Έκαναν το κέικ μου όχι μονάχα γευστικό αλλά και πανέμορφο, με εκείνη τη μωβ, βαθιά μπλε χροιά τους. Και ήταν ένα ζεστό, αφράτο και μαλακό κέικ, έντονα αρωματικό και κομψό, με τη φρεσκάδα των ζουμερών φρούτων, την απαλή οξύτητα του λεμονιού και τη γήινη ζεστασιά της κανέλας.







Κέικ με μύρτιλλα

Διαλέξτε στρουμπουλά και ζουμερά μύρτιλλα (blueberries) και φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν κοτσανάκια από την κορυφή τους πριν τα προσθέσετε στο κέικ.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα μύρτιλλα, χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα. Αφήστε τα να ξεπαγώσουν, στραγγίξτε τα και προσθέστε τα στο κέικ όπως θα κάνατε με τα φρέσκα.




Μερίδες: 1 κέικ / 10 κομμάτια

Υλικά
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν 1 κουταλάκι γλυκού για τα μύρτιλλα
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
115 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
160 γρ. ψιλή ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
Ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, φρεσκοτριμμένο
½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
300 γρ. φρέσκα μύρτιλλα
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ 22 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, ψιλό κόσκινο


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας και τοποθετήστε λαδόκολλα στον πάτο. Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.

Κοσκινίστε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το αλάτι μέσα σ’ένα μπωλ.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα «φτερό» (ή το μίξερ χειρός) χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα αφράτο κι ελαφρύ μείγμα, γύρω στα 4 λεπτά.
Προσθέστε τ’ αβγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη. Έπειτα προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια, και χτυπήστε καλά για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Προσθέστε το κοσκινισμένο μείγμα αλευριού και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθεί και να έχετε ένα λείο μείγμα.

Αδειάστε το μέσα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Ξεπλύντε και στραγγίξτε τα μύρτιλλα. Προσθέστε τα σ’ ένα μεσαίο μπωλ μαζί με το 1 κουταλάκι αλεύρι και το χυμό λεμονιού, και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν από το αλεύρι-χυμό λεμονιού. Προσθέστε το μείγμα αυτό πάνω από το μείγμα του κέικ στη φόρμα, φροντίζοντας να απλώσετε ομοιόμορφα τα μύρτιλλα στην κορυφή.


Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου σας και ψήστε για 45 λεπτά περίπου ή έως ότου όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει με καθαρή.

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, αφαιρέστε το απ’ το φούρνο, τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα κι αφήστε το να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου. Έπειτα, ξεφορμάρετε (περάστε ένα μαχαίρι γύρω από τη φόρμα για να το ξεκολλήσετε αν τυχόν έχει κολλήσει) κι αφήστε το πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Μεταφέρετε σε μια πιατέλα για κέικ (με τα μύρτιλλα προς τα πάνω) και σερβίρετε κομμένο σε κομμάτια.

Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο ελαφρά, για 2-3 μέρες.


4 comments:

  1. τελειο!!!μ αρεσει το χρωμα που εβγαλαν και που εμειναν πανω κ οχι στον πατο του κεικ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ! Τα μύρτιλλα είναι στην κορυφή γιατί δεν αναμειγνύονται με το μείγμα του κέικ αλλά προστίθενται στην κορυφή πριν το ψήσιμο.

      Delete
  2. Φαίνεται εξαιρετική συνταγή! Θα μπορούσαμε πιστεύεις να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα μύρτιλλα με κατεψυγμένα, καθώς δεν μπορώ να εντοπίσω τα πρώτα με τίποτα στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Βάσω. Διάβασε το εισαγωγικό σημείωμα της συνταγής στο οποίο έχω γράψει για τη χρήση κατεψυγμένων μύρτιλλων.

      Delete