Monday, August 22, 2016

Μελιτζάνες ψημένες στη φωτιά με ντομάτα, τόνο και γρήγορο τουρσί κρεμμύδι

Ζουμερές ντομάτες και σφριγηλές μελιτζάνες του καλοκαιριού. Γευστικός, πλούσιος τόνος σε ελαιόλαδο. Γρήγορο, γλυκόξινο τουρσί κρεμμυδιών. Μαϊντανός, φρέσκος και μυρωδάτος.




Οι ντομάτες τρίβονται στον τρίφτη κι εκείνος ο υπέροχα κατακόκκινος και γλυκός πολτός τους απλώνεται σε μια πιατέλα.




Οι μελιτζάνες ρίχνονται στις φλόγες του γκαζιού —ή ψησταριάς/bbq αν διαθέτετε— και ψήνονται μέχρι να τσουρουφλιστούν και να ζαρώσουν, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.




Ξεφλουδίζονται και η ζουμερή σάρκα τους τεμαχίζεται κι ανακατεύεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αλάτι και piment d’espelette, ένα ισπανικό κόκκινο τριμμένο τσίλι που χαρίζει μια διακριτικά καυτερή γεύση.




Κόκκινα κρεμμύδια γίνονται τουρσί στα γρήγορα με λίγο μέλι, καλό ξίδι από λευκό κρασί και αλάτι. Προστίθενται πάνω από τις μελιτζάνες κι έπειτα ο τόνος κάθεται στην κορυφή. Μπόλικος μαϊντανός πασπαλίζεται από πάνω, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι που συμπληρώνει άψογα το ψάρι, κι όλο το πιάτο περιχύνεται με μια γενναία ποσότητα ελαιόλαδου.




Γλυκιά, έντονα καπνιστή γεύση από τη μελιτζάνα, εύχυμες, ώριμες ντομάτες, σφιχτός, λιπαρός τόνος, γλυκόξινα κρεμμύδια, φρουτώδες ελαιόλαδο, και χορταρένιος μαϊντανός προστιθέμενος όχι για γαρνιτούρα αλλά για να προσδώσει φρεσκάδα στο πιάτο. Μια άκρως καλοκαιρινή σύνθεση υλικών και γεύσεων.




Πάρτε αρκετές φέτες ψωμί, κατά προτίμηση φρυγανισμένες ή ψημένες στο γκριλ, κι ετοιμαστείτε για τις καλύτερες παπάρες ή μπρουσκέτες που θα κάνετε ποτέ.









Μελιτζάνες ψημένες στη φωτιά με ντομάτα, τόνο και γρήγορο τουρσί κρεμμύδι
Προσαρμοσμένη από The Basque Book της Alexandra Raij

Εξυπακούεται πως όσο καλύτερη η ντομάτα και οι μελιτζάνες, τόσο καλύτερο το πιάτο. Είναι καλοκαίρι και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε άριστες ντομάτες και μελιτζάνες οπότε αδράξτε την ευκαιρία.

Απολαύστε το πιάτο με ψωμί, κάνοντας ανελέητες παπάρες στους χυμούς και στο ελαιόλαδο, μαζεύοντας με το ψωμί την μελιτζάνα, την ντομάτα και τον τόνο συνθέτοντας την ιδανική μπουκιά, ή αρκεστείτε στο να φτιάξετε μια τέλεια μπρουσκέτα. Όπως κι αν επιλέξετε να το φάτε, εύχομαι να το ευχαριστηθείτε.




Μερίδες: 4-6 ως ελαφρύ γεύμα

Υλικά
2 μεγάλες μελιτζάνες (γύρω στα 250 γρ. η κάθε μια)
Χυμό 1 μεσαίου λεμονιού
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συν έξτρα για το φινίρισμα
2 μεγάλες πρέζες piment d’ espelette (ή όποιο άλλο τριμμένο απαλό κόκκινο πιπέρι τσίλι έχετε)
1 κόκκινο κρεμμύδι (γύρω στα 100 γρ.), καθαρισμένο και κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
2 κουταλάκια γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλάκι γλυκού μέλι (χρησιμοποίησα θυμαρίσιο)
4 φρέσκιες ντομάτες πομοντόρο (χρησιμοποίησα Ρόμα) (300-350 γρ. συνολικά)
250-300 γρ. (καθαρό βάρος) καλής ποιότητας τόνο σε ελαιόλαδο (κονσέρβα)
Μια μεγάλη χούφτα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, κομμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο ή λευκό πιπέρι

Ειδικά εργαλεία: χοντρός τρίφτης


Προετοιμασία
Ξεπλύντε τις μελιτζάνες καλά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό και στραγγίξτε τες.
Ψήσιμο στο γκάζι/μάτι κουζίνας με αέριο: ανοίξτε το γκαζάκι/μάτι κουζίνας με αέριο σε μέτρια φωτιά και ακουμπήστε την μελιτζάνα πάνω στη φλόγα. Κάψτε τη φλούδα, γυρνώντας την μελιτζάνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και ψήστε μέχρι να μαυρίσει και να ζαρώσει η φλούδα, να αρχίσουν να στάζουν ζουμιά και να μακαλώσει πολύ η σάρκα. Θα πάρει 15-20 λεπτά.
Ψήσιμο στα κάρβουνα: τοποθετήστε τις μελιτζάνες πάνω στη σχάρα της ψησταριάς, πάνω από τα πυρωμένα κάρβουνα και αφήστε να καεί η φλούδα τους, γυρνώντας τες τακτικά με λαβίδες, ώστε να καεί ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές. Στο τέλος, θα πρέπει η φλούδα των μελιτζανών να είναι μαυρισμένη, να έχει σκάσει και όταν την ακουμπάτε να σπάει, και η σάρκα να είναι μαλακιά.
Ψήσιμο στο φούρνο: προθερμάνετε το φούρνο σας (στο γκριλ) στους 200 βαθμούς Κελσίου. Καλύψτε με αλουμινόχαρτο τον πάτο ενός ταψιού κι ακουμπήστε πάνω τις μελιτζάνες τις οποίες πρώτα τις έχετε τρυπήσει σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε το ταψί στο πιο ψηλό ράφι του φούρνου και ψήστε για 50 λεπτά περίπου, γυρνώντας τες τακτικά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσει η σάρκα τους.

Όταν είναι έτοιμες, τοποθετήστε τες μέσα σ’ ένα μπωλ και μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορείτε να τις πιάσετε, ξεφλουδίστε τες με τα χέρια σας (αν μείνει λίγη φλούδα κολλημένη δεν πειράζει), πετάξτε τις φλούδες και ακουμπήστε τη σάρκα σε μια επιφάνεια κοπής. Κόψτε τη με ένα μαχαίρι και επιστρέψτε τη σάρκα στο μπωλ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το piment d’ espelette και αναμείξτε καλά μ’ ένα πιρούνι.
Οι μελιτζάνες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2 μέρες, καλυμμένες καλά με πλαστική μεμβράνη.


Σ’ ένα μικρό μπωλ, χτυπήστε μ’ ένα σύρμα το μέλι, το ξίδι και λίγο αλάτι, και προσθέστε τα κρεμμύδια. Ανακατέψτε καλά κι αφήστε στην άκρη. Μπορείτε να ετοιμάσετε τα κρεμμύδια από την προηγούμενη μέρα και να τα βάλετε στο ψυγείο καλυμμένα καλά με πλαστική μεμβράνη. Μπορούν να διατηρηθούν εκεί για 3 μέρες.


Τρίψτε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη. Αδειάστε τες σε μια μεγάλη πιατέλα (αν είναι λίγο κυρτή στα πλάγια ακόμα καλύτερα) και αλατοπιπερώστε. Απλώστε από πάνω τις μελιτζάνες και από πάνω τοποθετήστε τον τόνο, σε κομμάτια. Τρίψτε από πάνω λίγο πιπέρι και αραδιάστε τα κρεμμύδια κι έπειτα τον μαϊντανό. Αλατίστε και περιχύστε με ελαιόλαδο.

Σερβίρετε αμέσως με μπόλικο ψωμί. Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα, φτιάξτε μπρουσκέτες ή απλά ορμήξτε στην πιατέλα με το ψωμί ανά χείρας.




6 comments:

  1. Λατρεύω τις μελιτζάνες και τις ψήνω με τον ίδιο τρόπο, αλλά τις κάνω κλασικά με ξύδι, λάδι, σκόρδο και μαϊντανό. Αυτή η πρόταση όμως είναι τόσο διαφορετική και τόσο λαχταριστή! δεν έχω ξαναδεί τέτοιο συνδυασμό. Αύριο, που θα μου φέρουν μελιτζάνες από το χωριό, θα τις κάνω οπωσδήποτε.
    Σε ευχαριστώ Μάγδα για την υπέροχη λαχταριστή σου πρόταση/ιδέα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα και ελπίζω να ευχαριστηθείς το πιάτο αν το δοκιμάσεις. θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου!

      Delete
  2. Ενδιαφέρουσα πρόταση!!!!!
    Ο κήπος έχει και μελιτζάνες και ντομάτες!
    Θα το κάνω!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Τατιάνα! Ελπίζω να το ευχαριστηθείτε!

      Delete
  3. Πραγματικά πολύ όμορφη συνταγή. Ή περιγραφή σας με έκανε να θέλω να την ετοιμασω όσο πιο σύντομα γίνεται!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να σας αρέσει.

      Delete