Sunday, August 28, 2016

Σαλάτα με αγγούρι, μύρτιλλα, φέτα, μαρούλι, αμύγδαλα και βινεγκρέτ μελιού

Δεν είμαι επαγγελματίας blogger, το food blogging είναι το χόμπυ μου, οπότε δεν θα μπορούσα να μοιράζομαι μαζί σας οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτά που μαγειρεύω για να φάμε στο σπίτι μου. Κι αυτές τις μέρες, αυτά που τρώμε ως επί το πλείστον είναι ελαφριά φαγητά στο πνεύμα του καλοκαιριού και των υπερβολικά ζεστών ημερών που έχουμε εδώ στην Ολλανδία.




Αυτά που μαγειρεύω καθημερινά, πέρα από την εποχικότητα, καθορίζονται από τις ορέξεις μας κι από το τί έχω στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας μου. Δεν πετάω τίποτα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κοιτάζω στα ντουλάπια για να δω τί λήγει σύντομα (όσπρια, άλευρα, ρύζι) και κάνω ανασκαφές στο ψυγείο για να βρω τυχόν ξεχασμένους ξηρούς καρπούς, σπόρους, τυριά, αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα και φυσικά λαχανικά ώστε να τα χρησιμοποιήσω σε κάποιο πιάτο.




Πάντα τυχαίνει να έχω αγγούρι στο ψυγείο. Ή μάλλον, πάντα έχω αγγούρι στο ψυγείο, κι αυτό γιατί σχεδόν μέρα παρά μέρα φτιάχνω τζατζίκι (έχω τρέλα με το τζατζίκι) αλλά και γιατί το προσθέτω στη χωριάτικη, την οποία επίσης φτιάχνω σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι. Το αγγούρι όμως, όσο κι αν το τρώμε, ποτέ δεν τελειώνει, οπότε η χρήση του σε αυτή τη σαλάτα με μύρτιλλα —τα οποία έχουν κατακλύσει αυτή την εποχή τις ολλανδικές αγορές— ήταν ο καλύτερος τρόπος για να το ξεφορτωθώ.




Πρόκειται για μια πολύ δροσιστική, ελαφριά μα παράλληλα χορταστική σαλάτα, με ισορροπία στις γεύσεις και στις υφές.




Τραγανό, φρέσκο αγγούρι και γήινα, κριτσανιστά αμύγδαλα, ζουμερά, γλυκά και ξινούτσικα μύρτιλλα, δροσερό μαρούλι, κρεμώδης φέτα και μυρωδάτος δυόσμος. Η βινεγκρέτ φτιάχνεται με πλούσιο, παχύ ελαιόλαδο και αρκετό ξίδι από λευκό κρασί που δίνει την απαραίτητη οξύτητα, και λίγο μέλι που χαρίζει γλύκα. Μπορεί να φαγωθεί κάλλιστα ως κυρίως γεύμα (ιδανικό για χορτοφάγους), και μπορεί να σερβιριστεί με κρεατικά, κοτόπουλο ή ψάρι ως σαλάτα ή ορεκτικό.










Σαλάτα με αγγούρι, μύρτιλλα, φέτα, μαρούλι, αμύγδαλα και βινεγκρέτ μελιού

Έχω φτιάξει αυτή τη σαλάτα πολλές φορές και με σταφύλια κι ήταν εξίσου νόστιμη, οπότε χρησιμοποιήστε όποιο από τα δυο φρούτα είναι διαθέσιμο στη χώρα που ζείτε. Αν χρησιμοποιήσετε σταφύλια, μπορείτε να προσθέσετε στη βινεγκρέτ πετιμέζι αντί για μέλι.

Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί, παξιμάδια ή κριθαροκουλούρες.




Μερίδες: 4-6 ως σαλάτα ή ορεκτικό

Υλικά
300 γρ. φρέσκα μύρτιλλα, ξεπλυμμένα και στραγγισμένα
1 αγγούρι (γύρω στα 200 γρ.), κομμένο σε λεπτές ροδέλες (με τη φλούδα)
10 μεγάλα φύλλα σαλάτας (ή άλλος είδος μαρουλιού), χοντροκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Μια μεγάλη χούφτα φρέσκα φύλλα δυόσμου
2 μεγάλες χούφτες ολόκληρα, ανάλατα, ωμά αμύγδαλα
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη ή κομμένη σε κυβάκια

για τη βινεγκρέτ
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλάκι γλυκού λεπτόρρευστο μέλι (χρησιμοποίησα θυμαρίσιο)
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 5-6 γυρίσματα του μύλου


Προετοιμασία
Σ’ ένα μικρό μπωλ, προσθέστε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και χτυπήστε με ένα σύρμα για να ενσωματωθούν.

Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμείξτε όλα τα υλικά της σαλάτας και προσθέστε τα ¾ της βινεγκρέτ. Ανακατέψτε και δοκιμάστε. Προσθέστε επιπλέον αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
Σερβίρετε αμέσως σε μια μεγάλη πιατέλα/μπωλ ή σε ατομικά πιάτα και προσθέστε επιπλέον βινεγκρέτ από πάνω κατά βούληση.




4 comments:

  1. Καλησπέρα, είσαι τυχερή που βρίσκεις μύρτιλλα, εγώ έχω βάλει μερικά στην κατάψυξη για κανένα γλυκό.
    Θα φτιάξω αυτή τη σαλάτα με σταφύλια, φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Σου έχω τυφλη εμπιστοσυνη στις σαλάτες ;)

    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  3. Μπαίνω κάθε μέρα στο blog με την ελπίδα ότι θα δω μια νέα ανάρτηση σου αλλά τίποτα...κλαψ!
    Εύχομαι να είσαι καλά.
    Αρτ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι μαι χαρά! Κι ελπίζω να επανέλθω σύντομα με νέα συνταγή. Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου.

      Delete