Sunday, December 4, 2016

Εφτά χρόνια + κέικ κολοκύθας με μπαχαρικά & καρύδια και επικάλυψη τυριού κρέμας και βανίλιας


Πριν δυο εβδομάδες περίπου, το μπλογκ μου έκλεισε τα εφτά.




Ήθελα να το γιορτάσω κι έτσι έφτιαξα αυτό το κέικ. Ένα κέικ κολοκύθας με μπαχαρικά, καρύδια και ξύσμα πορτοκαλιού, κι επικάλυψη τυριού κρέμας και φρέσκιας βανίλιας.




Ένα υγρό, μαλακό και αφράτο κέικ. Ένα κέικ που είναι βαθιά αρωματικό από όλα τα μπαχαρικά —την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το καρδάμωμο— που όμως δεν επισκιάζουν τις λοιπές γεύσεις του. Ένα κέικ γλυκό, αλλά διόλου λιγωτικό. Με την διακριτική παρουσία της κολοκύθας να χαρίζει υγρή υφή στο κέικ. Με τα καρύδια να δίνουν την τραγανή υφή τους και το ξύσμα του πορτοκαλιού την αμίμητη μυρωδιά εσπεριδοειδούς.




Με μια επικάλυψη διάστικτη με σπόρους πραγματικής βανίλιας, με κρεμώδη και πλούσια υφή, και με το τυρί κρέμα να προσδίδει την απαλά ξινή γεύση του, μετριάζοντας έτσι τη γλύκα του κέικ.




Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ μαζί μου τα τελευταία εφτά χρόνια κι ελπίζω να συνεχίσετε να βρίσκεστε εδώ και τα επόμενα εφτά.









Κέικ κολοκύθας με μπαχαρικά και καρύδια, και επικάλυψη τυριού κρέμας και βανίλιας

Χρησιμοποίησα την κλασική πορτοκαλιά κολοκύθα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κολοκύθα Hokkaido (δείτε τη σε αυτή την ανάρτηση).


Μερίδες: 1 κέικ / 16 μικρά τετράγωνα κομμάτια

Υλικά

για το κέικ
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
175 γρ. ψιλή ζάχαρη
2 αβγά μεσαίου μεγέθους
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
⅛ κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
⅛ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
⅛ κουταλάκι γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
Μια πρέζα αλάτι
175 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού, ψιλοτριμμένο
75 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

για την επικάλυψη
200 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη άχνη
Σποράκια από 1 φρέσκο λοβό βανίλιας ή 1 κουταλάκι γλυκού πάστα βανίλιας

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης, τετράγωνη φόρμα 20 εκ., λαδόκολλα, χοντρός τρίφτης, λεπτός τρίφτης


Προετοιμασία

για το κέικ
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με ένα κομμάτι λαδόκολλας, αφήνοντας γύρω-γύρω περίσσευμα ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε το κέικ με ευκολία μετά το ψήσιμο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).

Στο μπωλ του μίξερ βάσης, προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπήστε με το εξάρτημα «φτερό» σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες και αφράτο μείγμα. Προσθέστε τα αβγά ένα-ένα χτυπώντας καλά έπειτα από κάθε προσθήκη ώστε να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα. Προσθέστε τη βανίλια και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το αλεύρι, το baking powder, όλα τα μπαχαρικά και το αλάτι και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Τρίψτε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη και προσθέστε τη μέσα στο μπωλ μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού (κρατώντας λίγο για το γαρνίρισμα του κέικ) και τα χοντροκομμένα καρύδια. Αναμείξτε καλά σε χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή μια σπάτουλα.


Τοποθετήστε τη φόρμα στο τελευταίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρή.

Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και τοποθετήστε την σε μια σχάρα για 15 λεπτά περίπου. Έπειτα, αφαιρέστε το κέικ από τη φόρμα, σηκώνοντάς το απ’ τη λαδόκολλα που προεξέχει γύρω-γύρω, και τοποθετήστε το πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

για την επικάλυψη
Στο καθαρό μπωλ του μίξερ βάσης, προσθέστε το τυρί κρέμα και το βούτυρο και χτυπήστε με το εξάρτημα «φτερό» σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπήστε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Θα πρέπει η επκάλυψη να είναι μαλακιά και κρεμώδης χωρίς να είναι πολύ σφιχτή.


Όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, προσθέστε στην κορυφή την επικάλυψη και απλώστε την με μια σπάτουλα. Γαρνίρετε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρετε κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια.


Η επικάλυψη θα είναι πολύ μαλακιά στην αρχή κι έπειτα από λίγες ώρες θα σφίξει. Δεν θα σκληρύνει ποτέ, παρά θα παραμείνει κρεμώδης και απαλή.

Μπορείτε να κρατήσετε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγή συσκευασία, για 4 ημέρες.


21 comments:

  1. Χρόνια Πολλά! και βέβαια θα είμαστε μαζί σου εδώ για πάντα γιατί έχεις πάντα πολλά να μας πεις και να μας δείξεις.
    Εύχομαι από καρδιάς να μπορείς να κάνεις πάντα αυτό που σου αρέσει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου για την υποστήριξη και την παρουσία σου εδώ όλα αυτά τα χρόνια. Φιλιά πολλά!!

      Delete
  2. Εύχομαι για πολλά πολλά χρόνια να είσαι εδώ και να μας μαγειρεύεις με το κέφι και τη δημιουργικότητα σου, κι εμείς να τα απολαμβάνουμε.

    Πολύ ωραιο κέικ και η επικάλυψη με τη βανίλια φανταστική.

    Φιλιά πολλά Μαγδούλα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία! Να' σαι καλά, σε φιλώ!

      Delete
  3. Χρόνια πολλά Μάγδα !!
    Να είσαι καλά, να δημιουργείς και να περνάς καλά με αυτό που κάνεις!
    Σου εύχομαι ολόψυχα να γίνουν όλα τα όνειρά σου πραγματικότητα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή!! Φιλιά!

      Delete
  4. Κομψές, διακριτικές γεύσεις όπως πάντα. χρόνια πολλά και από εμένα Μάγδα. Ακολουθώ το blog σου με μεγάλο ενδιαφέρον
    Δέσποινα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Δέσποινα! :)

      Delete
  5. Συγχαρητηρια για τι συνταγες σας που μας κανουν κ μας δημουργικους δημιουργους πεντανόστιμων γλυκών κγευστικότατων μαγειρικων πιάτων! Ευχομαι να συνεχισουμε να σας απολαμβάνουμε για πολλά πολλά χρονια ακομα! Πιτσα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πίτσα! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου :)

      Delete
  6. Χρόνια πολλά στο ωραιότατο blog και στη δημιουργό του ασφαλώς.
    Μια ερώτηση για την κολοκύθα. Μόλις χθες έφτιαξα γλυκιά κολοκυθόπιτα και μου περίσσεψε αρκετή γέμιση. Διατηρείται κάπως η όχι;;;

    Δέσποινα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Δέσποινα και σ'ευχαριστώ. Τί έχεις βάλει μέσα στη γέμιση; Αν είναι σκέτη σάρκα/ψίχα κολοκύθας, μπορείς να την διατηρήσεις στην κατάψυξη για 1 μήνα.

      Delete
  7. Χρόνια πολλά, καλά και γεμάτα με ωραίες γεύσεις και μυρωδιές! Ερώτηση κρίσεως...αν έχουμε κονσέρβα με πουρέ κολοκύθας..μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;
    Ελένη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Ελένη! Όχι, είναι διαφορετικό από την τριμμένη ωμή κολοκύθα.

      Delete
  8. Η γέμιση έχει ζαχαρη και κανέλλα και ειναι ήδη δυο μερες στη συντήρηση του ψυγείου.

    ΥΓ: Δεν ξερω γιατι δεν μου ανοίγει το reply γι αυτο και γράφω νέο σχόλιο.

    Δέσποινα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα να την κρατήσεις στην κατάψυξη για 1-2 εβδομάδες.

      Delete
    2. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

      Δέσποινα

      Delete
  9. Να τα χιλιάσει το blog σου κι εσύ να είσαι πάντα καλά να φτιάχνεις τόσο νόστιμες δημιουργίες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολυ Μαρία μου!!

      Delete
  10. H eπικάλυψη φαινεται πραγματικά δροσερη και πλούσια!

    Γλυκόχρονο να είναι το blog σου ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  11. Χρόνια πολλά στο όμορφο και νόστιμο μπλογκ σου!

    ReplyDelete