Friday, December 23, 2016

Ψητά κυδώνια με καϊμάκι και φυστίκια Αιγίνης

Τα σοκολατένια γλυκά μπορεί να είναι η μεγάλη μου αδυναμία αλλά τα επιδόρπια με φρούτα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.




Εποχικά φρούτα, άψογα μαγειρεμένα, αρωματισμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά, σερβιρισμένα με γλυκιές κρέμες ή σάλτσες, μπορούν κάλλιστα να γίνουν το ιδανικό επιδόρπιο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα εορταστικό δείπνο ή τραπέζι.




Όπως μαρτυρά η προηγούμενη ανάρτησή μου, λατρεύω τα κυδώνια. Πρόκειται για ιδιαίτερα φρούτα, λιτά και για πολλούς διόλου ελκυστικά μα για μένα κρύβουν έναν πλούτο γεύσης και μυρωδιάς αμίμητο. Κάθε φορά που τα μαγειρεύω διαπιστώνω ξανά και ξανά την μοναδικότητά τους.




Ιδού, τρανή απόδειξη αυτά τα ψητά κυδώνια με κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο, σερβιρισμένα με φρέσκο καϊμάκι και τριμμένα φυστίκια Αιγίνης. Ένα διακριτικό επιδόρπιο, με μια αναντίρρητα γεμάτη γεύση που με γοητεύει.




Μαγειρεμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα κυδώνια είναι πραγματικά μαγευτικά. Αρχικά σιγοβράζονται μέσα σε ένα σιρόπι με κανέλα και αστεροειδή γλυκάνισο και στη συνέχεια μεταφέρονται στο φούρνο όπου ψήνονται σε μπεν-μαρί για δυόμισι ώρες. Το αργό μαγείρεμα τα κάνει ζουμερά και τρυφερά χωρίς όμως να χάνουν το σχήμα τους.


Είναι βαθιά αρωματικά με έντονη τη γεύση του φρούτου και με τα μπαχαρικά να μην την επισκιάζουν παρά να την συμπληρώνουν. Είναι ένα ντελικάτο επιδόρπιο που δεν είναι πολύ γλυκό. Τα στρουμπουλά, μελωμένα κι εύχυμα κυδώνια βρίσκουν το τέλειο ταίρι στο παχύ και κρεμώδες καϊμάκι με την υφέρπουσα ξινή γεύση του, στα τραγανά, γήινα φυστίκια και στο απαλό περίχυμα του σιροπιού στην κορυφή.

Σας εύχομαι Καλά και Χαρούμενα Χριστούγεννα!









Ψητά κυδώνια με καϊμάκι και φυστίκια Αιγίνης

Το φρέσκο καϊμάκι γάλακτος είναι εκπληκτικό προϊόν το οποίο έχω την τύχη να βρίσκω πανεύκολα εδώ στην Ολλανδία σε τούρκικα μαγαζιά. Προτιμήστε το παραδοσιακό που φτιάχνεται από βουβαλίσιο γάλα αντ’ αυτού που φτιάχνεται από αγελανδινό. Είναι παχύ και κρεμώδες με μια απαλά ξινή γεύση η οποία ταιριάζει πολύ σε επιδόρπια και γλυκά (αν δεν έχετε φτιάξει εκμέκ κανταϊφι με καϊμάκι τότε δεν ξέρετε τί χάνετε). Εγώ το προσθέτω πάντα στην ζεστή μου σοκολάτα.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το βρείτε, αντικαταστήστε με crème fraîche ή clotted cream. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ούτε αυτά τα προϊόντα τότε συνοδεύστε τα κυδώνια με μια πλούσια σαντιγί ή μασκαρπόνε (αν και αυτά γλυκίζουν).

Αυτά τα κυδώνια, εν εντιθέσει με τα ελληνικά που χρησιμοποίησα για το γλυκό του κουταλιού, δεν έγιναν όσο σκούρα θα ήθελα. Έχουν όμορφο χρώμα αλλά θα τα προτιμούσα να έχουν εκείνο το χαρακτηριστικό έντονο κοραλί. Πιθανότατα παίζει ρόλο το είδος του κυδωνιού.




Μερίδες: 4

Υλικά
2 μεγάλα κυδώνια (500-550 γρ. το καθένα)
200 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξυλάκι κανέλας
Νερό

για το σερβίρισμα
Φρέσκο καϊμάκι
Τριμμένο φυστίκι Αιγίνης


Προετοιμασία
Καθαρίστε τα κυδώνια και κόψτε τα στη μέση κατά μήκος. Αφαιρέστε το κεντρικό σκληρό κομμάτι και τα κουκούτσια. Τοποθετήστε τα κουκούτσια και τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και προσθέστε τη ζάχαρη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα και τόσο νερό όσο να καλυφθούν πλήρως τα κυδώνια.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να βράζει, βάλτε την φωτιά στο μέτριο και κλείστε το καπάκι. Σιγοβράστε τα κυδώνια για 30 λεπτά, έπειτα γυρίστε τα από την άλλη πλευρά και σιγοβράστε για άλλα 30 λεπτά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 120°C.
Τοποθετήστε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει όλα τα κυδώνια σε μια στρώση μέσα σε ένα δεύτερο, μεγαλύτερο ταψί. Μόλις περάσει 1 ώρα που σιγοβράζουν τα κυδώνια, αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα με μια κουτάλα και τοποθετήστε τα προσεκτικά μέσα στο μικρότερο ταψί μαζί με 1-1½ κούπα από το σιρόπι μέσα στο οποίο έβραζαν.

Σημείωση: Κρατήστε λίγο από το σιρόπι που παραμένει στην κατσαρόλα για να περιχύσετε το επιδόρπιο.

Μεταφέρετε το ταψί στο τελευταίο ράφι του φούρνου και γεμίστε το εξωτερικό ταψί με βραστό νερό ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση του εσωτερικού ταψιού, δημιουργώντας έτσι ένα μπεν-μαρί.
Ψήστε τα κυδώνια για 2 ώρες και μετά ανεβάστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C, καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 30 λεπτά.

Σημείωση: Ελέγχετε ανά μισή ώρα το μπεν-μαρί σε περίπτωση που εξατμιστεί το νερό και χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον.


Μόλις είναι έτοιμα, τα κυδώνια θα πρέπει να είναι μαλακά χωρίς όμως να διαλύονται. Θα πρέπει να κρατάνε το σχήμα τους ωστόσο να είναι μαλακά και ζουμερά.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι έπειτα αφαιρέστε το εσωτερικό ταψί με τα κυδώνια μέσα από το μπεν-μαρί. Αφήστε τα κυδώνια να κρυώσουν μέσα το ταψί κι έπειτα καλύψτε με αλουμινόχαρτο και μεταφέρετε στο ψυγείο.

Σερβίρετε τα κυδώνια κρύα σε ατομικά πιάτα, προσθέστε από πάνω μια μεγάλη κουταλιά καϊμάκι και πασπαλίστε με μπόλικο τριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Αν θέλετε, περιχύστε και με λίγο σιρόπι.


5 comments:

  1. Όμορφα και γλυκά Χριστούγεννα !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ReplyDelete
  3. Κι εμένα μου αρέσει το κυδώνι!!! Το τρώω και ωμό!!!
    Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά!!!

    ReplyDelete
  4. Χρόνια Πολλά Μάγδα! Εγώ εν αντιθέσει ζήλεψα το κεχριμπαρένιο χρώμα τους! Τα δικά μου (ντόπια) γίνονται συνήθως σκουρωπά: http://www.cretangastronomy.gr/2010/12/%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CF%8C%CF%81%CF%80%CE%B9-2/
    Πάντα το είδος του κυδωνιού παίζει ρόλο στο χρώμα των κυδωνένιων παρασκευασμάτων! Καλές γιορτές και χρόνια πολλά να έχεις!

    ReplyDelete
  5. χρονια πολλα καλες γιορτες! τρελαίνομαι για κυδωνια ! με το καιμακι θα ειναι σουπερ συνδυασμος! δεν εχω δοκιμασιε την τεχνικη σου πρωτα βραισμο μετα φουρνο, εωγ τα βαζω κατευθειαν φουρνο! θα το δοκιμασω ομως

    ReplyDelete