Wednesday, May 3, 2017

Τσάι με τζίντζερ, κουρκουμά και μπαχαρικά

Δεν θα άλλαζα τον πρωϊνό ή τον απογευματινό καφέ μου —καπουτσίνο ή ελληνικό— με κανένα άλλο ζεστό ρόφημα. Δεν είναι επειδή είμαι εθισμένη στον καφέ, όχι, απλά η ευχαρίστηση που μου δίνει είναι τόσο μεγάλη και η όλη διαδικασία ετοιμασίας και κατανάλωσής του είναι σχεδόν τελετουργία για μένα που δεν έχει βρεθεί άλλο ρόφημα ικανό να με δελεάσει τόσο ώστε να πάρει τα πρωτεία από τον καφέ. Δεν θα ισχυριστώ πως αυτό εδώ το τσάι τα κατάφερε, ενίοτε όμως μπορεί να τον ανταγωνιστεί.




Για να είμαι ειλικρινής, τσάι πίνω συνήθως όταν είμαι άρρωστη ή όταν πονάει ο λαιμός μου, αλλά αυτό εδώ δεν είναι ένα τυχαίο τσάι. Είναι ένα τσάι με γάλα, φρέσκο τζίντζερ και κουρκουμά, και είναι εθιστικότατο.




Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ είναι δυο ρίζες που λατρεύω και στις δυο μορφές τους, φρέσκιες και αποξηραμένες, και τις προσθέτω σε διάφορα πιάτα μου, ωστόσο οι γεύσεις τους ταιριάζουν πολύ και σε ροφήματα (όπως αυτό το smoothie). Ο κουρκουμάς έχει μια ελαφρώς πικρή και μεταλλική γεύση και το τζίντζερ είναι πιπεράτο και καυτερό ενώ και τα δυο ταιριάζουν γάντι με μπαχαρικά όπως η κανέλα και το καρδάμωμο.




Είναι ένα πολύ γευστικό και άκρως αρωματικό τσάι. Λίγο καυτερό από το τζίντζερ και τους κόκκους μαύρου πιπεριού κι ελαφρά πικάντικο, με ξεκάθαρες τις γεύσεις των μπαχαρικών που το έχουν εμποτίσει. Το γάλα αμβλύνει τη γεύση του έντονου κουρκουμά και το μέλι γλυκαίνει το τσάι παντρεύοντας πολύ πετυχημένα όλες μαζί τις γεύσεις.




Θα σας ξυπνήσει τις αισθήσεις, θα σας ζεστάνει, θα σας αναζωογονήσει, θα σας δώσει ενέργεια και ταυτόχρονα θα σας καλμάρει. Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, κάντε το τώρα. Αν πάλι δεν είναι η πρώτη φορά που θα πιείτε ένα τέτοιο τσάι, δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη πως θα το καταευχαριστηθείτε.







Τσάι με τζίντζερ, κουρκουμά και μπαχαρικά
Ελαφρά προσαρμοσμένη από τους New York Times

Χρησιμοποίησα χύμα Earl Grey το οποίο είναι αρωματισμένο με περγαμόντο, και το μέλι που χρησιμοποίησα ήταν από άνθη πορτοκαλιάς οπότε το τσάι μου είχε νότες εσπεριδοειδών. Όποιο είδος λοιπόν τσαγιού και μελιού χρησιμοποιήσετε θα επηρεάσει και τη γεύση του τσαγιού σας.




Μερίδες: 2 φλυτζάνια του τσαγιού ή 1 μεγάλη κούπα

Υλικά
¼ κούπας (60 ml) νερό
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ/πιπερόριζα (πάχους 3,5-4 εκ.), καθαρισμένο και τριμμένο
1 μικρό κομμάτι φρέσκο κουρκουμά (μήκους 1-1,5 εκ.), καθαρισμένο και τριμμένο (ή ½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη)
4 κόκκους μαύρου πιπεριού
2 λοβούς καρδάμωμου (κακουλέ), ελαφρά κοπανισμένους για να ανοίξουν
1 μεγάλο μασούρι κανέλας, ελαφρά κοπανισμένο για να ανοίξει
2 κουταλάκια γλυκού (ή περισσότερο κατά βούληση) λεπτόρρευστο μέλι (χρησιμοποίησα μέλι από άνθη πορτοκαλιάς)
1 κούπα (240 ml) φρέσκο γάλα πλήρες
1 γεμάτο κουταλάκι γλυκού μαύρο τσάι χύμα (χρησιμοποίησα Earl Grey)

Ειδικά εργαλεία: λεπτός τρίφτης, λεπτό μικρό σουρωτήρι


Προετοιμασία
Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το νερό, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το πιπέρι, το καρδάμωμο, την κανέλα, το μέλι και το τσάι. Βάλτε σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ρίξτε το γάλα. Όταν το γάλα ξεκινήσει να αχνίζει, δοκιμάστε το τσάι και προσθέστε επιπλέον μέλι αν νομίζετε πως χρειάζεται. Περάστε το τσάι από το σουρωτήρι και κατευθείαν μέσα στα 2 φλυτζάνια (ή 1 μεγάλη κούπα) και πιείτε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστό.




6 comments:

  1. Τι όμορφες και φωτεινές φωτογραφίες Μάγδα μου!
    Μου έφτιαξαν τη διάθεση :)
    Και μου αρέσει πολύ και η επιφάνεια φωτογράφισης!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη. Την επιφάνεια την έφτιαξα μόνη μου κι ήταν πανεύκολο! Φιλιά!

      Delete
  2. τι υπεροχες φωτογραφιες!! εξαιρετικο ροφημα δυναμωτικο!

    ReplyDelete
  3. Δεν είμαι φαν του τσαγιού. Δεν πινω το μαύρο τσάι. Δεν μου αρέσει. Πίνω μόνο φασκόμηλο και τσαι του βουνού με μέλι.
    Αυτό το τσάι όμως με το γάλα και με όλα αυτά τα μπαχαρικά πραγματικά ακούγεται ενδιαφέρον. Κι αμα λες εσυ εθιστικό.. τότε θα σε πιστέψω.

    Θα το έχω στα υπόψη ;)

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  4. Το μονο που ξεχασα να βαλω ηταν το καρδαμω,το τσαι(CHAI LATTE) ειναι τελειο!
    Λες να ταιριαζε και το rooibos;
    Υ.Γ.-Το καρδαμω το βαζω πολλες φορες μεσα στο καφε φιλτρου μου! Ειναι πολυ ευπεπτος ετσι ο καφες και φυσικα και πολυ νοστιμος!
    Φιλικα,
    Α.Μ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα! Το καρδάμωμο είναι πολύ ωραίο μπαχαρικό και δίνει ωραίο άρωμα σε πολλά ροφήματα. Χαίρομαι που σου άρεσε το τσάι. Το rooibos δεν μου πολυαρέσει ως ρόφημα αλλά φαντάζομαι θα του πάει. Την άλλη φορά άφησε και ολόκληρο το όνομά σου. Δεν δαγκώνουμε και δεν κρατάμε πρακτικά ;)

      Delete