Friday, May 19, 2017

Γκρανόλα με διογκωμένο κινόα & ρύζι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φυστικοβούτυρο και πετιμέζι

Τις καθημερινές, εννέα στις δέκα φορές, το πρωϊνό μου είναι γκρανόλα ή μούσλι με γιαούρτι ή γάλα και φρέσκα, εποχικά φρούτα. Είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και υγιεινό πρωινό που επιλέγω να τρώω αλλά επειδή βαριέμαι εύκολα τις ίδιες γεύσεις, φροντίζω να χρησιμοποιώ διαφορετικούς γευστικούς συνδυασμούς σχεδόν κάθε φορά που τα φτιάχνω, χρησιμοποιώντας ποικίλους ξηρούς καρπούς, δημητριακά, σπόρους και μπαχαρικά.




Πριν ένα χρόνο περίπου, ανακάλυψα το διογκωμένο κινόα και ρύζι και από τότε άνοιξαν καινούριοι ορίζοντες καθώς τα χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά σε διάφορα γλυκά και μπάρες όπως και στην γκρανόλα μου.




Το αποτέλεσμα με έχει ικανοποιήσει πολύ καθώς η γκρανόλα με διογκωμένο κινόα ή ρύζι είναι πολύ πιο ελαφριά από αυτή με βρώμη ή άλλα δημητριακά, και συνάμα είναι χορταστική. Τούτη η γκρανόλα, εκτός από το κινόα και το ρύζι, περιέχει καρύδια και αμύγδαλα, σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, και όλα δένουν με ένα σιρόπι φτιαγμένο με πετιμέζι, μαλακιά καστανή ζάχαρη και φυστικοβούτυρο, ενώ το τζίντζερ και η κανέλα της προσδίδουν άρωμα και επιπλέον γεύση.


Την ψήνεις στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, κάτι που δεν παίρνει πάνω από δέκα λεπτά, κι αφότου κρυώσει, την κόβεις σε μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια. Εγώ πάντα προτιμώ τα μεγάλα κομμάτια που είναι και πιο τραγανά και δεν διαλύονται εύκολα μέσα στο γάλα.




Είναι μια γκρανόλα ελαφριά, με γεμάτη γεύση, χωρίς να είναι πολύ γλυκιά. Είναι τραγανή από το κριτσανιστό διογκωμένο κινόα και τους ξηρούς καρπούς και μαλακιά στα σημεία όπου υπάρχουν τα αποξηραμένα φρούτα, και σας υπόσχομαι πως θα μεταμορφώσει το πρωϊνό σας σε κάτι το πραγματικά ξεχωριστό.









Γκρανόλα με διογκωμένο κινόα & ρύζι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, φυστικοβούτυρο και πετιμέζι
Προσαρμοσμένη από το Honey & Co. The baking book

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι χουρμά αντί για πετιμέζι. Επίσης, μπορείτε να χρησμιοποιήσετε μόνο διογκωμένο κινόα, ή μόνο ρύζι ή ανάμεικτα όπως έκανα εγώ.




Γίνονται 3 μεγάλα βάζα 

Υλικά
100 γρ. διογκωμένο κινόα (puffed quinoa)
75 γρ. διογκωμένο ρύζι (puffed rice)
70 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
70 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
70 γρ. ξανθιά σταφίδα
70 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε κυβάκια
70 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε κυβάκια
1½ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
100 γρ. πετιμέζι
100 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι
100 γρ. φυσικό φυστικοβούτυρο (μόνο με φυστίκια, χωρίς πρόσθετα και λάδι), εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό

Γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και επιπλέον ξηρούς καρπούς (εγώ εδώ χρησιμοποίησα μπανάνα και πασπάλισα με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης), για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: 2 ταψιά μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 30x20 εκ.), λαδόκολλα


Προετοιμασία
Καλύψτε τον πάτο των ταψιών με λαδόκολλα.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το διογκωμένο κινόα και ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.

Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέτε το βούτυρο, το πετιμέζι, τη ζάχαρη και το αλάτι και βάλτε σε δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε να λιώσει το βούτυρο και μόλις πάρει βράση, προσθέστε το φυστικοβούτυρο κι ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Αμέσως αφαιρέστε απ’ τη φωτιά και χύστε το μέσα στο μπωλ με το κινόα. Αακατέψτε καλά με την κουτάλα ώστε όλα τα υλικά να καλυφθούν από το σιρόπι φυστικοβούτυρου.

Μοιράστε το μείγμα ανάμεσα στα 2 ταψιά κι απλώστε το ομοιόμορφα με μια κουτάλα ή σπάτουλα ώστε η κορυφή να είναι λεία.


Τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 10 λεπτά. Αν ο φούρνος σας είναι μικρός σαν τον δικό μου, ψήστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο. Η granola είναι έτοιμη όταν είναι ροδοκόκκινη στην κορυφή.

Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο και αφήστε την granola να κρυώσει μέσα στο ταψί. Έπειτα κομματιάστε την σε μικρά και μεγάλα κομμάτια αναλόγως με το πώς την προτιμάτε. Εγώ προτιμώ τα μεγάλα κομμάτια.

Μεταφέρετε σε μεγάλα βάζα ή αεροστεγή κουτιά/τάπερ και απολαύστε!
Κρατάει για 2 εβδομάδες σε θερμοκρασία δωματίου.




4 comments:

  1. Φαίνεται τόσο ωραία! Αλλά αυτά τα διογκωμένα τα βρίσκουμε στην Ελλάδα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Δέσποινα. Δεν ξέρω, πρέπει να το ψάξεις. Αν όχι σε μαγαζί με βιολογικά, τότε μέσω internet.

      Delete
  2. Μάγδα, την έφτιαξα τη γκρανόλα. Είναι πεντανόστιμη και το διογκωμένο κινόα(μόνο αυτό βρήκα και αμάρανθο, όχι ρύζι) μια αποκάλυψη. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζα, για τα δικά μου γούστα και των παιδιών, είναι να βάλω τα αποξηραμένα φρούτα στο τέλος, μετά το ψήσιμο δηλαδή, γιατί σα να σκλήρυναν και δεν είναι εύκολο να τα μασήσουμε. Πολύ ωραίος συνδυασμός γεύσεων πάντως.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ που την δοκίμασες και που σου άρεσε! Να σου πω την αλήθεια το σκέφτηκα κι εγώ αρχικά να προσθέσω τ'αποξηραμένα φρούτα μετά το ψήσιμο αλλά δεν μου φάνηκαν καθόλου σκληρά τελικά. Παντως παίζει ρόλο το πόσο "φρέσκα" και εύχυμα είναι τα αποξηραμένα φρούτα καθώς δεν είναι όλα ίδια. Αν είναι ήδη πολύ ξερά, τότε καλύτερα να τα προσθέσεις μετά το ψήσιμο. Επίσης, πρέπει να κοπούν σε πολύ μικρά κομμάτια (μικρά κυβάκια όπως γράφω στη συνταγή) ώστε να αποφευχθεί αυτό που παρατήρησες.

      Delete