Tuesday, May 23, 2017

Πικάντικο ντιπ με κόκκινα φασόλια και ζάαταρ

Το τελευταίο διάστημα φτιάχνω ψωμί συνέχεια, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, και φυσικά όταν έχεις φρέσκο ψωμί, ειδικά με ξινό προζύμι που φτιάχνω εγώ, αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεσαι είναι διάφορα ντιπ, σαλάτες και αλείμματα για να τ’ απλώσεις πάνω στο ψωμί σου. Ειδκά το καλοκαίρι (διότι ναι, στην Ολλανδία φέτος πηδήξαμε την άνοιξη και πήγαμε κατευθείαν στο καλοκαίρι) τα ντιπ έχουν την τιμητική τους και βρίσκονται πάντα στο ψυγείο μου.




Τρανή απόδειξη τούτο το ντιπ με κόκκινα φασόλια που το έφτιαξα με τη λογική του χούμους, δηλαδή με ταχίνι, σκόρδο, ελαιόλαδο και λεμόνι, ενώ του πρόσθεσα και μερικά μπαχαρικά γιατί αν δεν το έχετε καταλάβει, χωρίς μπαχαρικά και τσίλι, δεν μπορώ. Επέλεξα λοιπόν κύμινο, ένα από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά, pul biber (τούρκικο τσίλι που λατρεύω) και μπούκοβο που του έδωσαν μια ζωντανή γεύση και απαλή κάψα.




Είναι ένα ντιπ με μεστή γεύση από τα φασόλια και φρεσκάδα από τον άνηθο, είναι σπιρτόζικο από το σκόρδο και τα μπαχαρικά, πλούσιο από το ταχίνι και το ελαιόλαδο, και πολύ αρωματικό και γήινο από το ζάαταρ. Αξίζει και με το παραπάνω να βουτήξετε ένα ολόκληρο καρβέλι φρεσκοψημένο ψωμί, πίτες, κριτσίνια, παξιμάδια, λεπτοκομμένα λαχανικά, ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας μέσα σ’ αυτό χωρίς αναστολές.







Πικάντικο ντιπ με κόκκινα φασόλια και ζάαταρ

Το ζάαταρ (ή ζατάρ / za'atar) είναι μείγμα μυρωδικών (μαντζουράνα, θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι αναλόγως με την περιοχή που φτιάχνεται) με σουμάκι και σησάμι από τη Μέση Ανατολή κι είναι πολύ γευστικό και αρωματικό.

Όποτε χρησιμοποιώ όσπρια σε ντιπ, τα βράζω η ίδια γιατί δεν μ’ αρέσει η γεύση αυτών που είναι σε κονσέρβα. Εννοείται όμως πως αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να βράζετε φασόλια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβα.




Μερίδες: 4-6

Υλικά
250 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια (σπιτικά ή κονσέρβα)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη
2½ κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο σε σκόνη
¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ταχίνι, ανακατεμένο καλά πριν το μετρήσετε
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ κουταλάκι γλυκού pul biber
¼ κουταλάκι γλυκού μπούκοβο

για το σερβίρισμα
Μια χούφτα φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Ζάαταρ
Pul biber
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Ειδικά εργαλεία: σουρωτήρι, επεξεργαστή τροφίμων


Προετοιμασία
Όποτε βράζω όσπρια για ντιπ ή χούμους, βράζω πολλά ώστε να βάλω τα μισά στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση σε ντιπ, σαλάτες κλπ. Γι’ αυτή τη συνταγή έβρασα 500 γρ. ξερά κόκκινα φασόλια και χρησιμοποίησα 250 γρ. βρασμένα φασόλια.

Αν επιλέξετε να βράσετε οι ίδιοι τα φασόλια σας, το προηγούμενο βράδυ, βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέστε 2 λίτρα νερό. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι κι αφήστε να μουλιάσουν για 14-16 ώρες.

Την επόμενη μέρα, σουρώστε τα και ξεπλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε 2 λίτρα νερό. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό κι αφήστε να πάρουν βράση. Θα παρατηρήσετε πως μόλις τα φασόλια αρχίσουν να βράζουν, θα βγάλουν αφρό που θα ανέβει στην επιφάνεια του νερού. Αφαιρέστε τον αφρό με ένα κουτάλι και σουρώστε τα φασόλια. Επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα και προσθέστε 2 λίτρα βραστό νερό. Βάλτε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις πάρουν βράση, βάλτε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και βράστε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Μπορεί να πάρει από 1½ έως 2½ ώρες, αναλόγως με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια. Επίσης, επειδή άλλα είναι βραστερά κι άλλα όχι, καλό είναι να τα κοιτάτε που και που ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Ξεκινήστε έπειτα από 1 ώρα βράσιμο να τα κοιτάτε. Θέλετε να είναι μαλακά αλλά όχι να διαλύονται. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμα, πέρα φυσικά απ’ το να δαγκώσετε ένα, είναι ο εξής: βγάλτε ένα φασόλι και πιέστε το με το δάχτυλό σας. Εάν σπάει κι ανοίγει εύκολα, είναι έτοιμο. Αν όχι, χρειάζεται κι άλλο βράσιμο. Τα φασόλια δεν θα πρέπει να είναι σκληρά, διότι το ντιπ σας θα γίνει κοκκώδες.
Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, κρατήστε λίγο από το ζουμί (ίσως το χρειαστείτε για να αραιώσετε το ντιπ) και σουρώστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στο σουρωτήρι πριν προχωρήσετε στην ετοιμασία του ντιπ.

Αν χρησιμοποιήσετε φασόλια κονσέρβα, ξεπλύντε τα πριν τα χρησιμοποιήσετε αλλά κρατήστε το ζουμί από τη κονσέρβα σε περίπτωση που χρειαστεί να αραιώσετε λίγο το ντιπ.


Τοποθετήστε όλα τα υλικά για το ντιπ στον επεξεργαστή τροφίμων σας και αρχικά δουλέψτε ελαφρά μέχρι να αναμειχθούν κάπως τα υλικά. Έπειτα αλέστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα όσο πιο λείο γίνεται πουρέ (ο οποίος ποτέ δεν θα γίνει εντελώς λείος γιατί τα φασόλια είναι με τη φλούδα τους). Αν το ντιπ είναι πολύ πηχτό για τα γούστα σας, αραιώστε το με λίγο νερό από τα φασόλια.
Δοκιμάστε το και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται. Επίσης μπορείτε κατά βούληση να ρίξετε επιπλέον λεμόνι και ελαιόλαδο.

Σερβίρετε σε ένα μεγάλο μπωλ, πασπαλίστε με τον άνηθο, το pul biber και το ζάαταρ, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρετε με πίτες, ψωμί, κριτσίνια/παξιμάδια ή και λαχανικά.

Μπορείτε είτε να το σερβίρετε αμέσως μόλις το φτιάξετε είτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέσα σε τάπερ για 1 εβδομάδα. Η γεύση του είναι ακόμα πιο ωραία τη δεύτερη μέρα.


5 comments:

  1. Καλώς σε βρήκα στο υπέροχο Blog σου, πολύ νόστιμη η συνταγή σου και εξαιρετική η παρουσίασή της

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς όρισες Ευαγγελία και σ' ευχαριστώ πολύ.

      Delete
  2. Πραγματικά οι συνταγές σου είναι υπέροχες! Ό,τι έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής δηλαδή. Το ντιπ θα μπει στη λίστα για αυτή τη βδομάδα. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Joanna. Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοιμάσεις.

      Delete
  3. Ψάχνω τα υλικά και το φτιάχνω άμεσα!

    ReplyDelete