Friday, June 2, 2017

Κέικ σοκολάτα και αμύγδαλο μαρμπρέ

Λατρεύω τα κέικ φτιαγμένα σε φόρμα με τρύπα αλλά δεν είμαι σίγουρη γιατί. Ίσως οφείλεται στην παιδική μου ηλικία, όταν η μητέρα μου έφτιαχνε τις Κυριακές το κλασικό κέικ βανίλια-σοκολάτα και τσακωνόμασταν με τον αδερφό μου για το ποιός θα πρωτογλείψει το μπωλ. Όταν η μυρωδιά του κέικ που ψηνόταν και η γλυκιά προσμονή του πρώτου κομματιού, ζεστού-ζεστού πριν ακόμα προλάβει να κρυώσει, βασάνιζε την νεαρή, ανυπόμονη και πάντα λιχούδα ψυχή μου.




Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε, με τη διαφορά ότι εγώ είμαι πια αυτή που φτιάχνω τα κέικ, αν και πρέπει να πω ότι όποτε έρχομαι Ελλάδα, η μαμά μου πάντοτε μου φτιάχνει ένα κέικ βανίλια-σοκολάτα που για ένα μυστήριο λόγο είναι πάντα καλύτερο απ’ το δικό μου. Για όλους ισχύει αυτό φαντάζομαι...




Αυτό εδώ είναι βασισμένο στο κλασικό μαρμπρέ κέικ βανίλια-σοκολάτα με μερικές αλλαγές στα υλικά και γευστικές προσθήκες που το κάνουν ακόμα πιο ακαταμάχητο. Πρόκειται για ένα κέικ σοκολάτα-αμύγδαλο.




Περιέχει τριμμένο αμύγδαλο και εσάνς πικραμυγδάλου ενώ το σοκολατένιο μέρος του κέικ αντιπροσωπεύεται από κακάο και κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Ιδανικό για τους απανταχού σοκολατομανείς.




Είναι μαλακό, αφράτο και κάπως υγρό εσωτερικά, με έντονη τη γεύση του αμυγδάλου από το εκχύλισμα που προσωπικά μου θυμίζει λίγο μάρζιπαν που το αγαπώ πολύ, και μια διακριτικά κοκκώδη υφή από την αμυγδαλόψιχα. Η σοκολατένια γεύση είναι διάχυτη σε όλο το κέικ και άκρως εθιστική, ικανή να ευχαριστήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.




Είναι από εκείνα τα κέικ που τα σερβίρεις ως έχουν, προσωπικά έτσι μου αρέσει, σκέτο, ή στο τσακίρ κέφι πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη, αλλά μπορείτε να το γλασάρετε με ένα σοκολατένιο γλάσο αν είσαστε σκληροπυρηνικοί λάτρεις της σοκολάτας ή με ένα frosting μασκαρπόνε-αμυγδάλου για να ενταθεί ακόμα πιο πολύ η γεύση του καρπού στο κέικ.









Κέικ σοκολάτα και αμύγδαλο μαρμπρέ
Ελαφρά προσαρμοσμένη από την Ruby Tandoh

Χρησιμοποίησα σκούρα σοκολάτα (κουβερτούρα με 55% κακάο) και θα σας πρότεινα να κάνετε το ίδιο (το πολύ μέχρι 60%) γιατί το κέικ εν γένει δεν είναι υπερβολικά γλυκό οπότε αν χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα με μεγαλύτερο ποσοστό κακάο τότε μπορεί να σας βγει το κέικ πιο πικρό από όσο θα θέλατε.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έκανα καλή δουλειά με το μαρμπρέ μέρος το κέικ αφού βιαζόμουνα να το βάλω στο φούρνο, ξεχνώντας προς στιγμή (οϊμέ!!) ότι είμαι food blogger και ότι θα το φωτογράφιζα. Εσείς καλό είναι να το κάνετε όπως πρέπει, με υπομονή, ώστε το αποτέλεσμα να είναι οπτικά πιο ελκυστικό, αν κι εδώ που τα λέμε η γεύση του είναι απίθανη είτε είναι μαρμπρέ είτε όχι.




Μερίδες: 12-14 κομμάτια

Υλικά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας
75 γρ. τριμμένο αμύγδαλο (χρησιμοποίησα μισά ασπρισμένα και μισά με τη φλούδα τα οποία έτριψα η ίδια)
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
30 γρ. κακάο Ολλανδικό
3 κουταλιές σούπας (45 ml) καυτό νερό
180 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
225 γρ. ψιλή ζάχαρη
¾ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα πικραμυγδάλου
3 μεγάλα αβγά
2 κουταλιές σούπας (30 ml) φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% κακάο), κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια

Ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα του κέικ (προαιρετικά)

Ειδικά εργαλεία: στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα (χωρητικότητας τουλάχιστον 1½ λίτρο), πινέλο ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά), μίξερ βάσης ή μίξερ χειρός


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή τα χέρια σας, βουτυρώστε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας (προσέχοντας να μη μείνουν κομματάκια βουτύρου μέσα στη φόρμα) και αλευρώστε. Αναποδογυρίστε τη φόρμα και χτυπήστε την από κάτω για να πέσει το επιπλέον αλεύρι.

Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, αναμείξτε με μια σπάτουλα το αλεύρι, το baking powder και το τριμμένο αμύγδαλο.
Σε ένα μικρό μπωλ, προσθέστε το κακάο και το καυτό νερό και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα ώστε να έχετε μια λεία πάστα.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το εξάρτημα “φτερό” (ή με το μίξερ χειρός) σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες, ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει, 5-6 λεπτά. Προσθέστε το εκχύλισμα πικραμυγάλου και χτυπήστε καλά. Προσθέστε το πρώτο αβγό και χτυπήστε στο δυνατό μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Έπειτα προσθέστε μια κουταλιά από το μείγμα αλευριού-τριμμένου αμυγδάλου και χτυπήστε για να ενσωματωθεί. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να έχετε προσθέσει και τα 3 αβγά. Έπειτα προσθέστε όλο το υπόλοιπο μείγμα αλευριού-τριμμένου αμυγδάλου και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις τα ενσωματωθεί. Ρίξτε το γάλα και χτυπήστε στο χαμηλό μέχρι μόλις να ενσωματωθεί. Μην χτυπήσετε έντονα ή για περισσότερο χρόνο γιατί το κέικ σας θα γίνει σφιχτό αντί για αφράτο καθώς θα δουλευτεί πολύ η γλουτένη του αλευριού.

Αδειάστε τη μισή ποσότητα από το μείγμα του κέικ σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και προσθέστε τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα ώστε να κατανεμηθούν ισομερώς στο μείγμα. Στο μείγμα του κέικ που έχει μείνει στο μπωλ του μίξερ σας, προσθέστε την πάστα κακάο που φτιάξατε στην αρχή και χτυπήστε στο χαμηλό μέχρι μόλις να ενωματωθεί στο μείγμα και να μην φαίνονται ασπρίλες.


Πάρτε τη φόρμα του κέικ και χρησιμποποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή μια σπάτουλα, γεμίστε τη φόρμα με εναλλασόμενες κουταλιές από τα δυο μείγματα. Αφού έχετε προσθέσει όλο το μείγμα, βυθίστε προσεκτικά ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι και ανακατέψτε ελαφρά κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν νερά. Μην το παρακάνετε όμως σαν κι εμένα και τελικά δεν είναι ορατό το μαρμπρέ εφέ.

Τοποθετήστε τη φόρμα στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 25 λεπτά. Μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε ένα ξύλινο καλαμάκι στο βαθύτερο μέρος του κέικ, να βγαίνει καθαρό. Έχετε υπόψη σας ότι στο ψήσιμο του κάθε κέικ ρόλο παίζει εκτός από τον φούρνο που έχει ο καθένας μας και η φόρμα του κέικ που χρησιμοποιούμε. Άλλες είναι πιο χοντρές, άλλες πιο λεπτές, φτιαγμένες με διαφορετικά υλικά, οπότε καλό είναι να ελέγξετε το κέικ μετά από 35 λεπτά ψήσιμο για να δείτε πως πάει. Πάντως το κέικ θέλει 40-50 λεπτά ψήσιμο γι’ αυτό αν το δικό σας πάρει 40 ή 50 λεπτά (εν αντιθέσει με το δικό μου που παίρνει 45 λεπτά) μην εκπλαγείτε.


Βγάλτε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την πάνω σε μια σχάρα για 10-15 λεπτά. Ξεφορμάρετε το κέικ και ακουμπήστε το πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη ή να το γλασάρετε με το γλάσο/frosting της αρεσκείας σας.

Το κέικ κρατάει καλά για 4-5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ο λόγος που κρατάει τόσο καλά για τόσες μέρες είναι επειδή περιέχει τριμμένο αμύγδαλο το οποίο κρατάει καλά την υγρασία του όσο περνούν οι μέρες (λόγω των ελαίων που περιέχει) κι έτσι το κέικ δεν ξεραίνεται και παραμένει φρέσκο.




13 comments:

  1. Στην επόμενη φορά που θα φτιάξω κέικ θα φτιάξω αυτό.
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ξανθή μου και καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι και σε σένα!

      Delete
  2. μπορει να μην σου πετυχε το μαμπρε και πολυ αλλα το σχεδιο της φορμας ειναιπολυ ομορφο.και πρεπει να ειναι νοστιμοτατο.τοσο ωραια υλικα που εχει.καλο καλοκαιρι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι απίστευτα νόστιμο Λίτσα. Ελπίζω να το δοκιμάσεις! Καλό καλοκαίρι να έχεις και σ' ευχαριστώ πολύ!

      Delete
  3. καταπληκτική φόρμα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα σας! ένα διαμάντι είναι η σελίδα σας, ένα κόσμημα! τί να λέμε!!!!σκοπεύω να φτιάξω το κέικ σας και ομολογώ ότι με έχει "στοιχειώσει" η υφή του όπως το "μαντεύω" και το φαντάζομαι και επίσης, με μεγάλη ένταση....η φόρμα. Έχετε κάποια πληροφορία γι αυτήν? την αγοράσατε προσφάτως?από Ελλάδα παλαιότερα? υπάρχει περίπτωση να θυμάστε από πού?

      ευχαριστώ πολύ!

      Καλό Φθινόπωρο σας εύχομαι, ευχαριστούμε για τα τόσα όμορφα και δημιουργικά!! να είστε υγιής!

      Delete
  4. αυτα τα μαμαδιστικα κεικ ποτε δε θα τα ξεπερασουμε!!! χαχαχα
    τελεια η φορμα τοσ χεδιο αλλα κ το κεικ ! σοκολατα αμυγδαλο

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το κέικ βανίλια-σοκολάτα της μαμάς μου είναι αξεπέραστο. Αυτό εδώ όμως είναι καλύτερο ;)

      Delete
  5. Πόσο αγαπημένα και αξεπέραστα τα μαμαδίστικα κέικ! Και πράγματι το κέικ της μαμάς, ακόμα και όταν γίνεται με την ίδια ακριβώς συνταγή, είναι νοστιμότερο!
    Ωραίο υλικό για κέικ το αμύγδαλο! Δίνει πολύ φίνα γεύση και υφή!
    Και μου αρέσει πολύ και η επιφάνεια φωτογράφισης!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μου λείπει τόσο πολύ η μαμά μου, αφού ζούμε τόσο μακριά, που ακόμα και η σκέψη ενός κέικ από τα χεράκια της με γεμίζει νοσταλγία. Περιμένω πώς και πώς να έρθω Ελλάδα για να μου μαγειρέψει τα φαγητά και γλυκά που μου έχουν λείψει. Αυτό εδώ το κέικ είναι νοστιμότατο και το αμύγδαλο του δίνει φοβερή υφή και γεύση. Σ' ευχαριστώ!

      Delete
  6. Αγαπημένη Μάγδα περιμένουμε την ανανέωση του ευρετηρίου. Κάθε φορά αναζητώ για ώρα την υπέροχη αυτή συνταγή. Σε φιλώ από Κρήτη.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή μου Αγγελική έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς πρέπει να βρω χρόνο για να το κάνω κι ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Υπόσχομαι να το κάνω όσο πιο σύντομα μπορώ. Ευχαριστώ!

      Delete