Thursday, February 22, 2018

Μπισκότα βουτύρου με κατσικίσιο βούτυρο βουτηγμένα σε σοκολάτα

Δεν ξέρω κανέναν που να μπορεί να πει όχι όταν του προσφέρουν ένα μπισκότο, και εγώ ως άνθρωπος που τρελαίνομαι να ψήνω και να προσφέρω μπισκότα, οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό συνταγών για μπισκότα και βουτήματα που μπορεί κανείς να έχει στο μαγειρικό του οπλοστάσιο.

Αυτή εδώ σίγουρα αξίζει μια θέση στο δικό σας.




Είναι ένα μπισκότο βουτύρου φτιαγμένο όχι με οποιοδήποτε βούτυρο αλλά με κατσικίσιο βούτυρο. Όχι, δεν αναφέρομαι στο λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος, όχι, διότι τα δυο είναι διαφορετικά όχι μόνο σε γεύση αλλά σε υφή και σε χρώμα.


Το κατσικίσιο βούτυρο είναι κάτασπρο και γυαλιστερό εν αντιθέσει με το λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο και το αγελαδινό. Είναι κρεμώδες, πολύ πιο κρεμώδες από το αγελαδινό και φυσικά και απ’ το αιγοπρόβειο το οποίο έχει κοκκώδη υφή. Έχει μια απαλή οξύτητα και μια γλύκα, υπόξινες και ουμάμι νότες και λιγότερο επιθετική γεύση απ’ το αιγοπρόβειο, κι είναι πιο περίπλοκο γευστικά και πιο πλούσιο απ’ το αγελαδινό αφού έχει περισσότερα λιπαρά.




Η προσθήκη του σε αυτά τα μπισκότα κάνει τη διαφορά κι έχει μια μοναδική επίδραση στη γεύση και την υφή τους σε σχέση με το αγελαδινό βούτυρο. Τα μπισκότα αυτά είναι σαν βιεννέζικα βουτήματα αλλά είναι πιο λεπτά και ντελικάτα, κάπως εύθρυπτα και μαλακά μα ταυτόχρονα τραγανά και αβάσταχτα βουτυρένια, ενώ η επικάλυψή τους μερικώς με σοκολάτα τα εξυψώνει σε άλλο επίπεδο νοστιμάδας.

Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε.









Μπισκότα βουτύρου με κατσικίσιο βούτυρο βουτηγμένα σε σοκολάτα

Μην χρησιμοποιήσετε λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος αντί για το κατσικίσιο βούτυρο. Η σύσταση και η γεύση τους είναι διαφορετική και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο.

Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα κουβερτούρα με 55-60% περιεκτικότητα σε κακάο. Για μια πιο «ενήλικη» εκδοχή των μπισκότων, χρησιμοποιήστε 70-75%.

Περμπιπτόντως, εικονιζόμενο μαζί με τα μπισκότα είναι το πιο νόστιμο, πικάντικο ζεστό κακάο που έχω φτιάξει ή γευτεί ποτέ. Πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή, σύντομα!




Μερίδες: 28 μπισκότα

Υλικά
200 γρ. κατσικίσιο βούτυρο, μαλακωμένο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
2 κουταλάκια γλυκού corn flour, κοσκινισμένο
½ κουταλάκι γλυκού baking powder, κοσκινισμένο

200 γρ. σκούρα σοκολάτα κουβερτούρα (55-60% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή ηλεκτρικό μίξερ χειρός, κόσκινο, πλαστική μεμβράνη, λαδόκολλα, λαμαρίνα/ταψί


Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπήστε με το εξάρτημα «φτερό» (ή με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός) για περίπου 5 λεπτά σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει. Προσθέστε την βανίλια και χτυπήστε για να ενσωματωθεί στο μείγμα. Έπειτα ρίξτε το κοσκινισμένο αλεύρι, corn flour και baking powder και αναμείξτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα και να έχετε μια λεία ζύμη η οποία θα είναι κάπως σφιχτή.

Αφαιρέστε την απ’ το μπωλ και σχηματίστε έναν κύλινδρο με πάχος 3-4 εκ. Τυλίξτε τον σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τον στο ψυγείο για 15 λεπτά.


Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170°C.
Καλύψτε τον πάτο μιας λαμαρίνας ή ταψιού με λαδόκολλα.

Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, ξετυλίξτε την μεμβράνη και πετάξτε την. Κόψτε τον κύλινδρο ζύμης σε μπισκότα πάχους 1 εκ. με ένα λεπτό μαχαίρι και τοποθετήστε τα πάνω στην λαδόκολλα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους 5-6 εκ. γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
Ψήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 13 λεπτά, μέχρι να πάροουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα, γυρίζοντας μπρος-πίσω τη λαμαρίνα στα μέσα του χρόνου για να ψηθούν ομοιόμορφα.


Αφαιρέστε τη λαμαρίνα απ’ το φούρνο κι αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν για 5 λεπτά πάνω σε αυτή. Έπειτα μεταφέρετε προσεκτικά με μια σπάτουλα τα μπισκότα σε μια σχάρα κι αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Λιώστε την σοκολάτα και βυθίστε τη μια άκρη κάθε μπισκότου σε αυτήν. Ακουμπήστε τα μπισκότα σε λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Διατηρούνται καλά πάνω από μια εβδομάδα σε κουτί για μπισκότα σε θερμοκρασία δωματίου.




3 comments:

  1. τελειααα!!! οτι πρεπει για καφε !! μ αρεσει η τσαχπινια με τη σοκολατα

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Ελπίδα. Οι δοσολογίες είναι σωστές.
      Προφανώς με το λιωμένο κατσικίσιο δεν θα είχατε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού το αναγράφω πως δεν πρέπει να αντικατασταθεί με αυτό εφόσον έχουν διαφορετική σύσταση.
      Οι δοσολογίες όπως προείπα είναι σωστές αλλά όλα τα αλεύρια όπως και τα βούτυρα που χρησιμοποιεί ο καθένας δεν είναι ίδια οπότε αν κάτι δεν σας πήγε καλά και η σύσταση της ζύμης δεν ήταν η επιθυμητή (γράφω πώς πρέπει να είναι και μπορείτε να την δείτε και στις φωτογραφίες) θα μπορούσατε να βάζατε λίγο παραπάνω αλεύρι, όπως κάνατε την πρώτη φορά.

      Delete