Saturday, March 31, 2018

Πασχαλινά κουλουράκια με μαχλέπι και μαστίχα

Λατρεύω τα πασχαλινά κουλουράκια και κάθε χρόνο δεν κρατιέμαι να τα φτιάξω για να μοσχοβολήσει το σπίτι.




Έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας στο παρελθόν τα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια μου, αλλά φέτος σας έχω κάτι λίγο διαφορετικό.




Για μένα, το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τις μυρωδιές του μαχλεπιού και της μαστίχας, αρώματα δηλαδή του Πολίτικου τσουρεκιού, αυτού που πάντα φτιάχνουμε στο σπίτι μας, κι ενώ φυσικά θα φτιάξω και τσουρέκι οσονούπω (μεταξύ μας, έχω ήδη φτιάξει μια δόση γιατί πάλι πειραματιζόμουν με κάτι καινούριο), θέλησα να εντάξω τις γεύσεις του και στα πασχαλινά κουλουράκια μου.




Χρειάστηκε να τα φτιάξω δυο-τρεις φορές για να γίνουν όπως ακριβώς τα θέλω και τα ονειρευόμουν και τελικά τα κατάφερα! Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζω τα αγαπημένα μου πλέον πασχαλινά κουλουράκια. Τα πασχαλινά κουλουράκια που ήρθαν για να μείνουν.




Έντονα βουτυρένια, τραγανά αλλά σε καμία περίπτωση σκληρά, με μια ποιότητα shortbread στο εσωτερικό τους αλλά πιο αφράτα, και με τ’ άρωμα και την αξεπέραστη γεύση του μαχλεπιού, της μαστίχας και του πορτοκαλιού να σε συνεπαίρνει, είναι από τα κουλουράκια εκείνα που σε κάνουν να θες να φτιάξεις τρεις-τέσσερεις καφέδες στη σειρά μόνο και μόνο γιατί δεν θες να σταματήσεις να τα βουτάς. Από εκείνα τα κουλουράκια που θα βγάλεις απ’ την τσάντα σου μέσα στο τραμ και θα γυρίσουν όλοι μεμιάς να σε κοιτάξουν γιατί θα τους έχεις σπάσει τη μύτη. Από εκείνα τα κουλουράκια που με μεγάλη περηφάνεια θα παρουσιάσεις στους φίλους και στην οικογένειά σου στο πασχαλινό τραπέζι αλλά κι από εκείνα που θα φας το πρωί πριν φύγεις για τη δουλειά στα κρυφά, γιατί κανονικά έπρεπε να φας ένα μήλο, αλλά ποιός τρώει μήλα πρωϊνιάτικα όταν υπάρχουν πασχαλινά κουλουράκια στο σπίτι;;;




Ιδού λοιπόν η συνταγή κι εύχομαι να τα ευχαριστηθείτε!
Και πού’ σαστε, αν τα φτιάξετε, μην ξεχάσετε να μου τα δείξετε ε;









Πασχαλινά κουλουράκια με μαχλέπι και μαστίχα

Χρησιμοποιώ δάκρυα μαστίχας κι ολόκληρο μαχλέπι τα οποία αλέθω εγώ. Η γεύση και η μυρωδιά τους είναι ανώτερη όταν είναι φρεσκοαλεσμένα οπότε σας προτείνω να κάνετε το ίδιο.

Είναι νοστιμότερα τη δεύτερη μέρα αφότου έχουν σμίξει όλες οι γεύσεις κι έχουν αρωματίσει για τα καλά τα κουλουράκια, αλλά όχι πως δεν μπορείτε να τα καταβροχθίσετε αμέσως μόλις βγουν απ’ το φούρνο.




Γίνονται 20 κουλουράκια

Υλικά
200 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
130 γρ. ζάχαρη άχνη
1½ κουταλάκι γλυκού (8 γρ.) μαχλέπι αλεσμένο
5 δάκρυα μαστίχας, αλεσμένα μαζί με ½ κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη*
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 μεσαίο αβγό
2 κουταλιές σούπας (30 γρ.) φρέσκο γάλα (πλήρες ή 2%)
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκι γλυκού (7 γρ.) baking powder
Μια πρέζα αλάτι

1 μικρό αβγό χτυπημένο μαζί με ½ κουταλάκι φρέσκο γάλα, για την επάλειψη των κουλουριών

*Η μαστίχα θέλει και λίγη ζάχαρη για να μην κολλήσει πάνω στη λεπίδα του μύλου μπαχαρικών ή στο γουδοχέρι (αναλόγως τί χρησιμοποιείτε)

Ειδικά εργαλεία: ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών (ή γουδί & γουδοχέρι) για την άλεση των μπαχαρικών, μίξερ βάσης (προαιρετικά), πλαστική μεμβράνη, λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί, λαδόκολλα, πινέλο ζαχαροπλαστικής


Προετοιμασία
Προσθέστε όλα τα υλικά (εκτός από αυτά που είναι για την επάλειψη των κουλουριών) στο μπωλ του μίξερ βάσης με το εξάρτημα «φτερό» (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ και χρησιμοποιώντας τα χέρια σας) και χτυπήστε για 1½ λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα. Αρχικά το μείγμα θα μοιάζει με χοντρά ψίχουλα, έπειτα θα ξεκινήσουν να ενώνονται και στο τέλος θα σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη που θα μαζευτεί γύρω από το «φτερό». Θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Εννοείται πως αν φτιάχνετε τη ζύμη στο χέρι θα σας πάρει περισσότερη ώρα.

Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, σχηματίστε έναν πεπλατυσμένο δίσκο και τυλίξτε την καλά. Τοποθετήστε την στο ψυγείο για 45 λεπτά με 1 ώρα.


Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175°C.
Καλύψτε το ταψί ή λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και κόψτε τη στη μέση ώστε να έχετε δυο ίσα κομμάτια ζύμης (εγώ χρησιμοποιώ ζυγαριά). Τυλίξτε το ένα κομμάτι ζύμης με την πλαστική μεμβράνη και επιστρέψτε το στο ψυγείο. Σκοπός είναι να παραμείνει η ζύμη κρύα για να μην απλώσουν πολύ τα κουλουράκια κατά το ψήσιμο.

Κόψτε το άλλο κομμάτι ζύμης σε 10 ίσα κομμάτια (και πάλι χρησιμοποιώ ζυγαριά, άλλωστε η ομοιογένεια των κουλουριών εξασφαλίζει και το ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο).

Δουλεύοντας σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας (την οποία δεν χρειάζεται να αλευρώσετε γιατί πρώτον η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει και δεύτερον, χρειάζεται να υπάρχει τριβή ώστε να μπορείτε να ανοίξετε τη ζύμη σε κορδόνι), πάρτε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης και σχηματίστε μπαλάκια. Έπειτα σχηματίστε κάθε μπαλάκι σε κορδόνι μήκους 20 εκ., διπλώστε το στη μέση και κρατώντας το απ’ τις δυο άκρες, στρίψτε το 3 φορές για να σχηματίσετε το τελικό σχέδιο του κουλουριού.


Μεταφέρετε κάθε κουλουράκι στο ταψί και συνεχίστε με τα επόμενα φροντίζοντας να αφήσετε κενό μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε τα με το χτυπημένο αβγό και το γάλα.

Τοποθετήστε το ταψί στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 19-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να κάνουν ρωγμές. Καλό είναι να γυρίσετε το ταψί μπρος-πίσω στα μέσα του χρόνου.


Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε τα κουλουράκια να σταθούν για 2-3 λεπτά πριν τα μεταφέρετε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

Συνεχίστε με το πλάσιμο και ψήσιμο των υπολοίπων κουλουριών.

Μόλις κρυώσουν εντελώς μεταφέρετε σε κουτί για μπισκότα.
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 εβδομάδες αν και αμφιβάλλω πολύ αν θα κρατήσουν πάνω από 2 μέρες.

Καλοφάγωτα!




12 comments:

  1. τελεια!!1 κ μοσχομυριστα! σαν τσουρεκια με τα μπαχαρικα μεσα... οτι πρεπει γαι μακροβουτι στον καφε!! τρελλαινομαι για το τραπεζομαντηλο με τα κλουβακια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!!

      Delete
  2. Δείχνουν πραγματικά υπέροχα Μάγδα!
    Και η αλήθεια είναι ότι φέτος έχω αποφασίσει να βάλω μαχλέπι και μαστίχα στα κουλουράκια μας, έτσι για ακόμα πιο πασχαλινό άρωμα :)
    Αν δεν τα ξαναπούμε, εύχομαι καλό Πάσχα, με υγεία και όμορφες στιγμές!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Καλό Πάσχα να έχεις και ό,τι επιθυμείς!

      Delete
  3. Φαντάζομαι την μυρωδιά τους!!
    Κι αυτό με τις βουτιές στον καφέ το έκανα εικονα ;)
    Ελεγα να μην φτιαξω κουλουρακια (θα κάνει η μαμά) αλλά αυτά μου άρεσαν. Αν προλάβω θα τα φτιάξω.

    Και του χρόνουν Μάγδα μου να είσαι καλά. Καλό Πάσχα με υγεία.

    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Μάριον και σ' ευχαριστώ πολύ!! Αν τα φτιάξεις, θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκαν! Καλό Πάσχα με υγεία!! Φιλιά!!

      Delete
  4. τα λιγουρευομαι ηδη! μπορω να αντικαταστησω τη ζαχαρη με μελι? αν ναι, ποσο μελι να βαλω και χρειαζεται καποια αλλη αλλαγη? ευχαριστω!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Λίζα. Δεν θα σου πρότεινα να αντικαταστήσεις την ζάχαρη με μέλι στην συνταγή μου διότι θα πρέπει να αλλάξουν και οι αναλογίες των υπολοίπων υλικών αφού το μέλι είναι ρευστό υλικό. Δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με μέλι οπότε δεν μπορώ να σε συμβουλέψω. Αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις ζάχαρη στα πασχαλινά σου κουλουράκια, θα πρέπει να αναζητήσεις κάποια άλλη συνταγή. Καλό Πάσχα να έχεις.

      Delete
  5. Καλό Πάσχα με Υγεία κι Αγάπη. Έχω την εντύπωση ότι η κόρη αυτά έφτιαξε.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου! Καλό Πάσχα να έχετε. Μου είπε πως έφτιαξε τα άλλα τα οποία είναι πολύ νόστιμα επίσης. Φιλιά!!

      Delete
  6. Καταπληκτική συνταγή και ακριβής δοσολογία. Ευχαριστώ πολύ.Καλό Πάσχα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν Πόπη. Χρονια πολλά!

      Delete