Thursday, May 10, 2018

Σεσκουλόρυζο

Γύρισα σπίτι τις προάλλες με ένα μεγάλο μάτσο σέσκουλα και αφού πέρασα κάμποση ώρα χαζεύοντας τα υπέροχα χρώματά τους και φωτογραφίζοντάς τα, άρχισα να σκέφτομαι τί να τα κάνω. Διότι μπορεί να έχουν ωραία εμφάνιση, ειδικά αυτά εδώ τα πολύχρωμα που ονομάζονται σέσκουλα ουράνιο τόξο, η γεύση τους όμως είναι ακόμα πιο ωραία.




Δεν ήθελα να φτιάξω πίτα, το τελευταίο διάστημα έχω φτιάξει αρκετές οπότε ήθελα κάτι διαφορετικό, κι έξαφνα μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω σεσκουλόρυζο. Σαν το σπανακόρυζο δηλαδή αλλά με σέσκουλα. Κι ήταν υπέροχο!




Μου άρεσε ακόμα πιο πολύ απ’ το σπανακόρυζο αφού το σέσκουλο δεν έχει την έντονη στυφάδα του σπανακιού, κι ήταν κρεμώδες, ελαφρύ και γευστικότατο, με τη φρεσκάδα του σέσκουλου και των μυρωδικών, την πλούσια γεύση του καλού ελαιόλαδου, με το χυλωμένο ρύζι και την ευπρόσδεκτη οξύτητα του λεμονιού να το ζωντανεύει.




Σερβιρισμένο με φέτα και φρέσκο, κριτσανιστό, μαύρο ψωμί ήταν ένα από τα πιο θρεπτικά, απλά, γρήγορα, και απολαυστικά πιάτα που έχω φάει τον τελευταίο καιρό.




Ελπίζω να σας αρέσει κι εσάς, και μην ξεχνάτε να με κάνετε tag στο instagram αν φτιάξετε κάποια συνταγή από το blog για να την δω!









Σεσκουλόρυζο

Το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό για αυτού του είδους τα πιάτα αλλά και το ιταλικό Arborio είναι εξίσου καλό. Επίσης, το ρύζι Φάνσυ είναι ακόμα καλύτερο από το Καρολίνα σε αυτή την περίπτωση, αφού ενώ χυλώνει, δεν σπάει αν τυχόν ψηθεί λίγο παραπάνω.




Μερίδες: 2

Υλικά
500 γρ. σέσκουλα φρέσκα (πολύχρωμα ή κοινά σέσκουλα)
6 κουταλιές σούπας (90 ml) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Μια μεγάλη χούφτα άνηθο, χωρισμένο σε κοτσάνια και φύλλα, ψιλοκομμένο
Μια μεγάλη χούφτα μαϊντανό, χωρισμένο σε κοτσάνια και φύλλα, ψιλοκομμένο
⅓ κούπας γεμάτη ρύζι Καρολίνα ή Φάνσυ (ή Arborio)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Χυμό λεμονιού

Ειδικά εργαλεία: μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καπάκι, σουρωτήρι


Προετοιμασία
Μ’ ένα μεγάλο μαχαίρι, κόψτε τα σέσκουλα (φύλλα και κοτσάνια) όπως στην φωτογραφία παρακάτω. Ξεπλύντε τα καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και σουρώστε τα.

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του άνηθου και του μαϊντανού, και σωτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.


Προσθέστε τα σέσκουλα, το ρύζι και αλατοπίπερο και ανακατέψτε μέχρι να κάτσουν τα σέσκουλα. Θα πάρει 4-5 λεπτά οπότε χρειάζεται λίγη υπομονή στο ανακάτεμα. Ρίξτε 1 κούπα καυτό νερό μαζί με τα τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου και μαϊντανού, βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά ελέγχοντας στα 10 λεπτά αν τυχόν χρειάζεται επιπλέον νερό.

Σημείωση: Όσοι συνηθίζετε να φτιάχνετε σπανακόρυζο μην ξεγελαστείτε και νομίσετε πως τα σέσκουλα είναι σαν το σπανάκι που βγάζει πολλά υγρά κατά το ψήσιμο. Τα σέσκουλα δεν βγάζουν τόσα πολλά υγρά κι επίσης τα σέσκουλα έχουν και χοντρουλά κοτσάνια που χρειάζεται να μαλακώσουν. Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο φροντίστε να τσεκάρετε το φαγητό κατά το ψήσιμο μήπως έχει ρουφήξει το νερό και προσθέστε κι άλλο αν χρειαστεί.


Συνεχίστε το σιγανό βράσιμο μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν και να ψηθεί το ρύζι. Θα χρειαστεί γύρω στα 25 λεπτά ψήσιμο συνολικά κάτι που εξαρτάται από το είδος ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε αλλά κι απ’ το πόσο χοντρά και σκληρά είναι τα σέσκουλα.
Στο τέλος, το ρύζι δεν θα πρέπει να είναι λαπάς αλλά να κρατάει λιγάκι στο δόντι και τα σέσκουλα θα πρέπει να είναι μαλακά μεν αλλά να μην κοντεύουν να διαλυθούν δε. Επίσης, το σεσκουλόρυζο δεν πρέπει να είναι στεγνό αλλά χυλωμένο και φυσικά να μην είναι σαν σούπα.

Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάστε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο, στύψτε λεμόνι από πάνω κι ανακατέψτε. Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι.

Σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό με επιπλέον λεμόνι.


2 comments:

  1. Το έφτιαξα σήμερα και ήταν τέλειο, Μάγδα!Μόλις είδα τα σέσκουλα στον πάγκο της γειτονιάς αμέσως θυμήθηκα την ιδέα σου και την έβαλα σε εφαρμογή. Αυτοσχεδίασα στα μυρωδικά, έβαλα ό,τι είχα στο μπαλκόνι μου, μαϊντανό, μέντα, εστραγκόν και λίγο βασιλικό. Έγινε πολύ ωραίο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ χαίρομαι Αγγελική που σου άρεσε! Τα μυρωδικά που επέλεξες, τέλεια!!

      Delete